Rik? Del 10: Hade Jesus en lyxig livklädnad?

Detta är del 10 i min bloggserie ”Kan en kristen vara rik?” Läs de andra inläggen i serien här.

Ibland har jag hört rika kristna som desperat förnekar att Jesus var fattig och säger att Han var stenrik istället. Eftersom Han uppenbarligen inte ägde några prylar (Han hade ju inte direkt någon vagn med sig där Han fraktade ägodelar) så belägger man sitt påstående med att Jesu livklädnad inte hade några sömmar, utan var vävd i ett enda stycke (Joh 19:23). Detta, menar man, var något endast rika hade råd med, det bars av fint folk som kungar, domare och präster. En sömlös livklädnad var dåtidens frack.

Var man har fått att detta plagg skulle vara en lyxvara ifrån har jag ingen aning om. Det som avgjorde ett klädesplaggs lyxighet var dess färg (purpur och guld var status) och eventuella inbroderade ädelstenar – inte hur den var sydd. Och detta applicerade man på manteln, inte på livklädnaden. Livklädnaden var det vanligaste plagget på Jesu tid, dåtidens t-shirt. Den kunde vara vävd på många olika sätt. Hade man en tillräckligt bred vävstol kunde man väva den i ett enda stycke, genom att väva ett stycke tyg med hål för armar och huvud. Det var ofta ett mycket enkelt plagg, det var inte förbehållet fint folk. Ärligt talat var det lyxigaste plagg Jesus hade på sig nog den purpurröda mantel som soldaterna satte på Honom tillsammans med törnekronan (Joh 19:2)…

Dessutom fanns det ett profetiskt syfte med Jesu sömlösa livklädnad – att Skriften skulle uppfyllas. Texten där livklädnadens uppbyggnad nämns lyder: ”Soldaterna som hade korsfäst Jesus tog hans kläder och delade dem i fyra delar, en åt varje soldat. Också livklädnaden tog de. Men den var utan sömmar, vävd i ett enda stycke, uppifrån och ända ner. Därför sade de till varandra: ’Vi skall inte skära sönder den utan kasta lott om vem som skall få den.’ Ty Skriften skulle uppfyllas: De delade mina kläder mellan sig och kastade lott om min klädnad. Så gjorde nu soldaterna.” (Joh 19:23-24). Om livklädnaden hade varit hopsydd av flera delar hade soldaterna rivit sönder den och delat tygbitarna mellan varandra såsom de gjorde med de andra plaggen. Men eftersom den var sömlös skulle den förstöras om man försökte riva i den, därför kastade de lott om den, och på så sätt uppfylldes Skriften.

Vi vet inte var Jesus fick sin livklädnad ifrån – jag antar att Gud inte tycker att vi ska bry oss så mycket om det heller. Han vill att vi ska gå ut och arbeta för Honom istället för att hitta kryphål för att inte göra det (så att vi kan gotta oss i vår rikedom). Kanske fick Jesus livklädnaden som gåva av en lärjunge, kanske kom den ner till Honom från himlen, kanske vävde Han den själv, kanske fick Han den av någon av kvinnorna som försörjde Honom (Luk 8:3), kanske fick Han den av Maria… Gud vet. I vilket fall som helst var dess syfte att uppfylla en profetia, inte att Jesus skulle skryta med vilka fina kläder Han hade.

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s