Profetians gåva

I de olika listor av nådegåvor som Paulus skriver i sina brev (se t ex Rom 12:6-8 och 1 Kor 12:8-10) dyker alltid profetians gåva upp. Profet var en av de olika rollerna som fanns i församlingen, och beskrivs som lika självklar som herde eller lärare (Ef 4:11), en tjänst både män och kvinnor kunde inneha (Apg 2:17). Vad innebär det då att vara profet? Vad innebär det att inneha profetians gåva?

I 1 Korintierbrevet skriver Paulus, direkt efter det kända avsnittet om kärlek:

Sträva ivrigt efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva. Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud. Ingen förstår honom, när han i sin ande talar hemligheter. Men den som profeterar talar till människor och ger dem uppbyggelse, uppmuntran och tröst. Den som talar tungomål uppbygger sig själv, men den som profeterar uppbygger församlingen. Jag önskar att ni alla skall tala tungomål men hellre att ni skall profetera. Den som profeterar är förmer än den som talar tungomål, om inte denne uttyder sitt tal, så att församlingen blir uppbyggd.

Antag, mina bröder, att jag kommer till er och talar tungomål. Vad hjälper det er, om jag inte meddelar er någon uppenbarelse eller kunskap eller profetia eller undervisning? Även om livlösa instrument som flöjt eller harpa ger ljud ifrån sig, hur skall man kunna uppfatta vad som spelas, om det inte är någon skillnad på tonerna? Och om en trumpet ger en otydlig signal, vem gör sig då redo till strid? Så är det även med er. Om ni inte i ert språk talar begripliga ord, hur skall man då kunna förstå vad ni säger? Ni kommer att tala ut i tomma luften. Hur många språk det än kan finnas i världen, så är inget ljud utan mening. Men om jag inte vet vad ljuden betyder, blir jag en främling för den som talar, och den som talar blir en främling för mig. Så är det också med er. Eftersom ni är ivriga att få Andens gåvor, sök då att i överflöd få sådana som uppbygger församlingen. (1 Kor 14:1-12)

Profetians gåva används alltså som ”uppbyggelse för församlingen”, ord till uppbyggelse, uppmuntran och tröst. Har ni varit med om ett tilltal någon gång? Någon i församlingen reser sig och riktar ett budskap till någon annan i lokalen, helt apropå ingenting, pga. att Gud har sagt åt honom/henne att frambära detta budskap.

Detta är en profetisk gåva, absolut. Samtidigt tror jag att profetians gåva kan innebära mer än så. GT:s profeter kritiserade ofta sociala och andliga problem som fanns bland Israels folk. De varnade för de olyckor som skulle drabba dem om de fortsatte tillbe avgudar, förtrycka de fattiga eller sprida irrläror. Profeterna vågade ställa sig upp mot kungar och kritisera det religiösa etablisemanget. Det tillhör det profetiska att vara samhälls- och kyrkokritisk.

Man bör dock vara försiktig med att kalla alla sina budskap till samhället och kyrkan för profetiska. Endast det som tydligt kommer från Gud kan man kalla för profetiskt. Profetians gåva är inget man styr över själv, det är Gud som håller i spakarna. Men det är en gåva som vi enligt Paulus ska sträva efter att vinna, det är en större gåva än tungomålstalet. Jag känner att idag behövs starka profeter mer än någonsin. För att citera en god vän:

Vi har en omvärld och ett samhälle som fullkomligt förblöder på kyrktrappan, för att vi har ett kristet ledargarnityr som hellre ”teoritiserar” än praktiserar. Så här kan det inte vara värst länge till.

Jag skulle vilja säga till dig som läser detta, och det från djupet av mitt hjärta, att om du när en dröm om att få bli använd av Gud så är det nu dags att göra verklighet av den drömmen.

Om du förnimmer Herrens röst och råd i ditt hjärta – ÖPPNA DÅ MUNNEN OCH PROFETERA!

Om du upplever att Herren vill att du skall gå ut till människorna med det glada budskapet – GÅ DÅ UT!

Om du har hjärta för en flock vilsna Guds barn – BILDA DÅ EN FÖRSAMLING!

Men för Guds skull sitt inte år in och år ut, följande svamlade, trötta, utbrända ledare. Gå istället ut i det äventyret som Herren din Gud har för dig. Gå ut från de döda sammanhangen. Gå ut från församlingsdöden. Gå ut från favoritrepriserna. Gå ut från de blinda profeterna. Gå ut från de andliga gravfälten och andas in Herrens väldoftande vind av liv och äventyr.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s