Dödshjälp hjälper ingen

Dödshjälp är på tapeten idag. Dagen skriver om dödshjälpsförespråkare som försöker få igenom en motion (ingen verkar tro att den kommer gå igenom dock), en etikprofessor som kommenterar saken, att region Skåne ska införa att ens sista önskan ska inskrivas i ens journal (på så sätt kan man se hur många som verkligen vill ha dödshjälp) och sist men inte minst kommenteras frågan om dödshjälp på ledarplats, där Elisabeth Sandlund skriver att vi måste erbjuda livshjälp istället för dödshjälp.

Precis som när det gäller abort har kyrkan alltid varit emot dödshjälp. Kristna ska inte utgjuta blod, oavsett omständigheterna. Detta väcker naturligtvis starka reaktioner hos de som tycker annorlunda. Ska man inte ens kunna döda dem som bara lider och som är bortom all räddning?

Argumentet är förståeligt och får inte viftas bort. Och det är på grund av det här argumentet jag tycker att det är oerhört viktigt att vi söker och praktiserar helande om vi är emot dödshjälp. I vissa fall är det bara Gud som kan ge livet tillbaka, vissa sjukdomar har inget botemedel utom gudomligt helande. Genom att vi aktivt låter Gud hela människor genom oss kan vi protestera mot att människor vill döda sjuka. Men om vi inte erbjuder ett alternativ lyssnar de inte på oss.

För övrigt finns det väldigt många läkare som jobbar med det riktigt allvarligt sjuka som är emot dödshjälp. Människor som befinner sig i bedrövliga tillstånd kan ofta inte fatta rationella beslut. Och vice versa kan man inte fatta beslutet i förhand (”om jag skulle bli jättesjuk vill jag ha dödshjälp”) för man kan inte veta vad man vill och hur man känner när man väl liger där. Dödshjälp hjälper varken den sjuke eller någon annan.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s