Ett beslut utan argument

Det är inte särskilt överaskande att kyrkomötet röstade ja till samkönade äktenskap för några timmar sedan – det var en naturlig följd av att man började välsigna partnerskap för några år sedan. Elisabeth Sandlund tycker dock att det gått för snabbt, Håkan Arenius anser att politiken har kört över teologin. Beslutet gör att Svenska kyrkan får katoliker, ortrodoxa och karismatiskevangeliska kristna (vars mejlkampanj var kontraproduktiv enligt ärkebiskopen) mot sig medan sekulära HBT-personer jublar. Kristna HBT-personer jublar förstås också, de känner att de äntligen blir behandlade med respekt av kyrkan. Men är kritik av det man gör samma sak som att inte behandla med respekt?

Jag ser hela händelseförloppet som en anpassning till statens regler och ännu ett bevis för att Svenska kyrkan fortfarande är halvt en statskyrka. Beslutet har inga varaktiga argument. Det man brukar dra (och stödde sig mot i beslutet) är för det första att det kristna kärleksbudskapet måste ständigt betonas. Att homosexuella får gifta sig är helt enkelt en fråga om kärlek.

Detta argument funkar inte, som jag tidigare skrivit är detta en fråga om sex, inte kärlek. Felet i detta argument är att man blandar samman den självutgivande, allälskande kärleken agape, som det talas om när Bibeln säger ”älska din nästa” och ”älska dina fiender”, med den erotiska kärleken eros. Att homosexuella visar agape mot varandra och mot alla andra är jag naturligtvis absolut inte emot, och naturligtvis ska vi kristna visa agape mot alla homosexuella. Men ”älska din nästa” betyder inte ”visa eros mot din nästa”. Eros hör samman med sex, och där har Bibeln ett par tydliga regler som gör det klart att man inte ska ha sex om man inte kan få barn.

Detta innebär att heterosexuella inte ska ha sex ”för nöjes skull”, det är sant, detta har också kyrkan lärt ut i alla år tills för ett sekel sen, parallelt med förbudet mot samkönat sex. Nu när de flesta kristna inte har något emot ”nöjessex” uppstår den här situationen: förbudet mot homosexuell vigsel bli irrationellt och man säger att det strider mot kärleksbudet. Men det har egentligen inget med kärlek att göra.

Ett annat argument är att om kyrkan inte viger homosexuella får den inte behålla vigselrätten. Men vad ska kyrkan med vigselrätt till? Det var något som kom med Konstantins statskyrka: innandess var det staten som skötte vigslarna, allt kyrkorna gjorde var att välsigna äktenskapet mellan kristna. Varför inte återgå till hur det var från början, och hålla stat och kyrka åtskilda?

Ytterligare ett argument är att som folkkyrka ska man vara öppen för alla i samhället, och då måste kyrkan förändras med samhället. För övrigt måste man sänka tröskeln till kyrkan så att man ska lyckas få fler besökare till de alltmer tomma bänkarna. Med det här beslutet kommer många som tidigare avvisade Svenska kyrkan som homofobiskt centrum bli intresserade och rädda kyrkan från den akuta medlemsbrist som ständigt växer. Men detta argument fungerar inte av två skäl: för det första därför att det finns i Bibeln (även om den boken inte är den bästa argumentationskällan enligt de som vill viga homosexuella) åtskilliga exempel på att rätt väg inte behöver betyda numerär tillväxt av anhängare, tvärtom säger Bibeln åt oss att stå fasta vid Guds regler oavsett konsekvenserna. För det andra därför att detta beslut med största sannolikhet inte kommer innebära medlemsökning, då studier visar att det är kyrkorna som går mot strömmen och inte ger vika för sina principer som växer snabbast.

6 kommentarer

 1. Tack, det är svårt att hitta orden som beskriver vad man tycker när hela frågan känns så irrationell. Jag tror du har satt ord på mina tankar. Det behövs vältaliga personer för att lyfta debatten till rätt nivå.
  Stå på dig!

  Gilla

 2. Det är många som menar att Sv Kyrkan följer staten och vill anpassa sig efter den, men det är inte helt självklart, någon av biskoparna påpekade väl i en av Dagens artiklar att de tvärtom gått före staten i ämnet.

  Jag tror snarare att det handlar om tidsandan. Svenska folket följer tidsandan, och däreigenom följer myndigheter, föreningar och kyrkor efter. En annan typ av politisk korrekthet, där riksdagen bara är en av de medtävlande.

  Partipolitikens inflytande över Sv Kyrkan är ett stort problem, men jag tror ändå inte att det handlar om det i just den här frågan…

  Gilla

 3. Jag menar att Svenska Kyrkan är en modig kyrka som tagit ett modigt beslut.

  Ni som är motståndare till att viga homosexuella framställer det gärna som om det på något vis skulle vara kring er det stormar och blåser, att ni faktiskt står upp i stormen och håller fast vid ”sanningen”.

  Jag skulle vilja vidga det perspektivet något och istället påstå att det är vi som tycker det är teologiskt ohållbart att inte viga homosexuella, vi som kämpar för homosexuellas rättigheter och agerar utifrån vår tro när vi gör så är dom som det stormar kring. Vi går före nästan hela världen, givetvis krävs det mod.

  Runt om i världen kränks homosexuellas rättigheter dagligen, de förföljs och tvingas gömma undan sin riktiga identitet, vilket i sig självt är grov psykisk misshandel. I extrema fall riskerar man sitt liv om man avslöjas. Evangelikanska högerkristna springer runt med skyltar om hur homosexuella kommer brinna i helvetet och ”kristnas” kommentarer till tidningsartiklar och bloggar jämför homosexualitet med pedofili. Kyrkan har ofta varit en bidragande orsak till att upprätthålla de strukturer som legitimerat ett sådant här omänskligt och diskriminerande beteende mot homosexuella människor.

  Som en av de första kyrkor i världen säger vi nu inte bara halvnej till diskriminering och halvja till lika rättigheter. Vi säger Nej till diskriminering och ja till lika rättigheter, till kärlek och jag är övertygad om att Jesus skulle stå med oss ja-sägare på barrikaderna för homosexuellas rättigheter.

  En gång i tiden avrättades man av kyrkan när man påpekade att jorden faktiskt inte var platt eller om man på annat sätt kom med tankar och idéer som av kyrkan upplevdes som hotfulla.

  I vår tid är det hotfullt för kyrkan och många kristna när man utmanar den traditionella uppfattningen om äktenskapet, men Svenska Kyrkans modiga beslut är en seger för kärleken till varandra och det är sin tur en seger för Jesus!

  Vänligen,
  Victor Svedberg

  Gilla

 4. Victor: ”…övertygad om att Jesus skulle stå med oss ja-sägare på barrikaderna för homosexuellas rättigheter”? Märkligt då att hans egna uttalanden pekar i rakt motsatt riktning. Och ännu mycket märkligare att han inte tydligt tog strid för detta redan när han vandrade på jorden. Han var ju inte precis den som var rädd för att gå emot strömmen i kontroversiella frågor där människorna inte hade förstått Guds vilja.

  ”I vår tid är det hotfullt för kyrkan och många kristna när man utmanar den traditionella uppfattningen om äktenskapet…” Personligen känner jag inget hot, men det är ganska tydligt att Svenska kyrkans existens som kristen kyrka är hotad. Eftersom jag är uppvuxen och engagerad i Svenska kyrkan och bryr mig om hennes framtid, känner jag mitt ansvar för att påpeka detta. Det blir dock allt tydligare att hon inte tar sådana påpekanden på allvar. Därmed är det förmodligen bara en tidsfråga innan jag och många andra av Svenska kyrkans trognaste medlemmar lämnar henne och hittar andra kristna gemenskaper, där Guds ord respekteras i högre grad. Jag känner redan till flera utträden som skett som en direkt följd av kyrkomötets beslut i torsdags.

  Ett sådant scenario betraktar jag som sagt inte som hotfullt för min personliga del. Världen är full av kristna med samma tro och övertygelse som jag i dessa frågor. Men det skulle kunna bli kännbart för Svenska kyrkan. Särskilt med tanke på att en stor del av de anställda delar min uppfattning.

  Gilla

 5. Ta gärna del av:
  [ Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare!-Del 1Vi talar knappt om synd i kyrkan, och nämner nån ordet synd i en predikan så ser vi kristna ut som rossiner i ansiktet!- Men AJ! Vilken fruktansvärd synd just homosexualitet är!- Oj, det är våran ärkesynd!- Som om homosexualitet var den ända synden i hela världen!
  Om sådant här attityd är jag helt säker på att Jesus Kristus säger:  Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare!-Ni försummar det som är viktigast i lagen: rätten, barmhärtigheten och troheten. Det ena borde ni göra utan att försumma det andra

   
  Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare!-Del 2 Vi kristna har satt oss själva i en mycket svår situation. Homosexuella har propagerad för lika rättigheter, och de har ofta kört på känsloargument såsom t.ex ”när ska ni kristna sluta att förtrycka oss?” eller ”borde inte alla människor ha lika rättigheter?”
  Vi kristna har oftast svarat ”Bibeln fördömer den homosexuella livsstilen” eller ”tillåter vi sådana här sexuella böjelser så blir nekrofili och pedofili nästa”.
  Detta i längden har ju lett till att HBT rörelsen inte endast kämpar för att få respekt av kristna, utan har direkt eller indirekt börjat kämpa för ett sekualiserad samhälle och kyrka. Av den anledningen att de upplever det är det enda sättet de verkligen kan få ett samma människovärde som heterosexuella.
  Vilket i sin tur har ledet till en ännu hårdare debatt strategi från oss kristna…ja det hela blev en ond cirkel! Och funderar man lite, så är det inte konstigt att vi konservativa kristna förlorade debatten om samkönade äktenskap i Svenska Kyrkan.
  ]

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s