Jesus är varken vänster eller höger

En broderskapare och en kristdemokrat käbblar om politik på Dagens debattsida. Broderskaparen* kritiserar KD för bl a abortmotstånd, ökat stöd till vapenexport och urholkning av biståndet. Kristdemokraten kontrar med att sossarna vill inskränka människors frihet, inte sänkt pensionärers skatter (som KD har gjort) och att sossarna säkert också skulle ha sänkt biståndet i en låkonjunktur.

Jag blir bara matt när kristna försöker pressa ned Guds Evangelium i en ideologi som skapades över 1700 år efter Bibeln. Jag formar mina åsikter inte utifrån ett politiskt parti utan utifrån Jesus. Och då blir det uppenbart att man varken kan vara vänster eller höger. Inte att kristna inte ska ha åsikter i dessa frågor – det är bara det att de inte följer de traditionella höger-vänstermallarna. Kristna ska vara emot abort likaväl som vapenexport. Varken broderskaparen eller kristdemokraten håller dock med om det.

Det största problemet är att kristna blir politiker alls. Guds Rike kan inte utbredas med skattepengar och polis, vi ska påverka samhället underifrån genom missionernade gräsrotsrörelser. Som anabaptist och pingstvän tillhör jag traditioner som opponerat sig att kristna blir politiker. Redan i urkyrkans tid uteslöt man kristna som jobbade åt staten. Anledningen är att staten är befläckad med blod, man deltar alltid i våldsutövning på ett eller annat sätt, och att kristna inte kan påverka människors hjärtan uppifrån, bara underifrån.

*En broderskapare är en kristen socialdemokrat.

6 kommentarer

 1. Hur kan du skriva att det är ett problem att kristna blir politiker, när du själv i din förra blogpost skrev: ”Fattiga människor drabbas av växthuseffektens konsekvenser redan idag. Och oberoende av växthuseffekten är det uppenbart att vi måste hejda vår konsumtion och våra utsläpp, då en miljon dör varje år av koldioxidförgiftning och en miljard hungrar för att vi snor deras resurser från dem.” Du bedriver ju därmed själv politisk opinionsbildning.
  Jag tycker att det är bra att du gör det, för kristen tro innebär konsekvenser även för våra politiska ställningstaganden. Jag, som är kristdemokrat, instämmer med dig i att motstånd mot såväl aborter som vapenexport är sådana konsekvenser.

  Mvh Anders

  Gilla

  1. Naturligtvis ska vi bilda politisk opinionsbildning, men det är inte samma sak som att vara politiker. Som jag skrev ovan: Kristna ska ha åsikter i dessa frågor, och förändra samhället. Men vi ska göra det underifrån via gräsrotsrörelse, och det är det jag gör på min blogg. Man behöver inte vara politiker för att uppmana människor till handling och hjälpa de utsatta.

   Gilla

 2. Visst kommer inte människor att komma till tro för att den pådyvlas de, men jag ser inga problem med att vara kristen politiker. Tyvärr så är det ju i Sverige av idag politiskt självmord att säga att man är emot abort, för kyskhet och äktenskapet. Likväl är det vad man bör förvänta sig av en kristen.

  Jag anser att Polen i mångt och mycket ur kristen synvinkel är ett föregångsland. Skulle definitivt vilja att vi hade ett parti nästan exakt som ”Lag och rättvisa” i Polen, som är emot eutanasi, abort och narkotika men samtidigt slår vakt om fortsatt gratis skolgång och hälsovård.

  Gilla

  1. Det är ganska naturligt att vi har olika åsikter om detta, vi har ju tidigare slagit fast att vi har olika syn på krigsmakt och vapen.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s