Vineyard: Förenande av karismatik och diakoni

Det var inte så värst längesen jag hörde talas om Vineyard för första gången. Ännu en av oräkneliga karismatiska samfund, tänkte jag. Nytt namn, samma soppa. Eller nej, detta var det dessutom nåt skumt med. De hade kopplingar till de där som blev fulla och skällde som hundar. Jag brydde mig inte särskilt mycket om dem.

Sen visade det sig att David Åhlén har nära kontakter med Vineyard. Flera av dem som delar bloggen Operation övre salen med honom är vineyardare (Övre salen har för övrigt berikats med lite karismatisk undervisning, kolla in det). Jonas Melin skrev en bloggpost om Vineyard där han beskrev sitt intresse (samtidigt viss skepsis för de nyss nämnda hundföreteelserna) för rörelsen. Inlägget skapade stor debatt, då en kommentator argumenterade för att Vineyard är heretiskt, av samma skrot och korn som trosrörelsen. Det fick han mycket mothugg för, en annan kommentator betonade t ex att John Wimber, Vineyardrörelsens frontfigur, tog avstånd från Torontovälsignelsen när den gått överstyr (dvs. när folk betedde sig som hundar).

Jag tror många har orättvisa fördomar mot den här rörelsen. Hundbeteende ligger inte i dess sanna natur. Det må ha förekommit sånt i samband med rörelsen, men vilken kristen rörelse saknar lik i garderoben? Katolikerna torterade judar och slaktade protestanter. Anabaptisterna anordnade ett uppror som dödade tusentals (några år efteråt bestämdes att rörelsen skulle vara pacifistisk). Pingstvänner uppmanar än idag till krig i Mellanöstern, vissa låter sig bitas av ormar på gudstjänster. Några som tillhörde Jesusrörelsen hade sex på gudstjänsterna med random församlingsmedlemmar, pastorn hade ett par hundra barn. Det John Wimber betonade var inte galen hundkarismatik utan Bibliskt helande och karismatik i förening med barmhärtighetsverksamhet och omsorg om de fattiga. Detta har flera vineyardare berättat för mig om. Det Vineyard historiskt predikat om är inte vilken karismatik som helst utan karismatik som förenas med arbete för fattigdomsbekämpning och ekonomisk rättvisa. Det gör den till en kyrka som står nära urkyrkans utformning, och inte minst nära denna bloggs ideal.

Just därför var jag på en Vineyardgudstjänst i söndags. De flesta verkade normala, det var faktiskt bara en enda som betedde sig som hund*. Eftersom församlingen var typ 30 gånger mindre än min Pingstförsamling kändes det lite ovant (Uppsala Pingst har 1000 medlemmar, Mosaikförsamlingen som denna hette har 30), men efter ett tag upptäckte jag att det skapade en riktigt hemtrevlig och skön stämning. Man förstod hur det hade sett ut i urkyrkans husförsamlingar. Vi tog kyrkkaffe mitt i gudstjänsten, turades om att läsa i Bibeln var och en på sitt språk, bad spontant för varandra. Vi satt inte i stela kyrkbänkar utan i stolar runt fem-sex utspridda bord. Vi bad för Haiti och gav gåvor till Katolska kyrkans hjälporgan Caritas som arbetar där.

Vineyard har som sagt ett fokus på förening mellan karismatik och diakoni. Någon lära om pacifism finns inte uttalat och predikas inte heller i församlingarna, även om det är mycket möjligt att John Wimber var pacifist. Han var ursprungligen kväkare, och ivrade för att tillhöra sin gamla kyrka även när de sparkade ut honom pga hans karismatiska predikningar. Men det är svårt att veta om han behöll sin pacifistiska ståndpunkt (som han lär ha haft som kväkare) även när han fick lämna kyrkan. Hans böcker säger enligt David Åhlén varken bu eller bä om saken. Men, men, oavsett hur det är med det tycker jag att Vineyard är en riktigt intressant rörelse som fört många till sund karismatik och ett fördjupat förhållande till Gud, kritiken mot den är ofta orättvis och vinklad. Gud välsigne Vineyard!

*Det var en hund.

2 kommentarer

  1. MJAU! May Jesus´Army Unite! (helst tonite) Det var lite svårt för mig att ”lämna allt” och komma till Göteborg, men om det blir i Stockholm så snart som i sept är det ju jättekul!! Tack Gud!

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s