Staten ger mindre till biståndsorganisationer och mer till svenska företag

Staten har chocksänkt informationsbidraget till biståndsorganisationer med 60 % över en natt. Samtidigt som biståndsminister Gunilla Carlsson har krävt mer revision av organisationerna och information om vart pengarna tar vägen sänker hon alltså stödet till detta med mer än hälften. Och mycket av pengarna som sparas in när informationsbidraget skärs ner så grovt går till svenska företag som verkar i utvecklingsländer – flera av dem har rapporterats fokusera på egen vinst itället för att deras verksamhet ska gynna fattiga människor. Så får riskkapitalbolaget Swedfund som kritiserats av både SADEV och Riksrevisionen (klicka på länkarna för att se kritiken) en miljard kronor extra samtidigt som organisationen Swedwatch som bevakar att svenska företag sköter sig i u-länderna tvingas gå på sparlåga och kommer eventuellt gå under, eftersom organisationen närmast lever på informationsbidraget. Swedfund istället för Swedwatch alltså, svenska företagare får mer pengar och mindre pengar ges åt att kontrollera att de inte skor sig på fattigas bekostnad.

Diakoniabloggen har skrivit mer fördjupande om detta, jag har själv även kommenterat det på Diakoniaaktivist. Dagen skriver om detta både från biståndsministerns jublande och biståndsorganisationernas förtvivlade perspektiv, och uppmanar läsarna att tycka till och skriva en debattartikel om det. You bet I will.

Uppdatering 19/2: Idag publicerades min debattartikel i Dagen.

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s