Böcker om den tidiga Pingströrelsens pacifism

Jonas Melin gav lite lästips inför sportlovet för några dagar sedan och bland de böckerna fanns bland annat Peace to War – Shifting Allegiances in the Assemblies of God av Paul Alexander, grundaren av Pentecostals & Charismatics for Peace and Justice. Boken visar på ett mycket intressant sätt hur Assemblies of God, USA:s största Pingstkyrka, gick från att vara officiellt pacifistisk under både första och andra världskriget till att vara grogrunden för amerikansk nationalism och krigshets. En annan mycket bra bok på ämnet är Pentecostal Pacifism: The Origin, Development, and Rejection of Pacific Belief among the Pentecostals av Jay Beaman. Han skriver även om de övriga Pingstkyrkorna i USA och deras pacifism. En ny hemsida baserad på den boken har för övrigt lanserats i dagarna, kolla in den.

Jag har tidigare skrivit om Pingstkyrkans pacifism här.

En kommentar

  1. Intressant att läsa om Assemblies of God på wikipedia, att att dom upfattade pacisism som något självklart ett resultat av kristus lära.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Assemblies_of_God

    Kan bara hålla med och instämma, blir lika snopen var gång jag hör något säga han är kristen men det är fullt ok att bära kulspruta och döda människor.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s