Folkmord ska erkännas, kosta vad det kosta vill

I samband med att USA håller på att erkänna folkmordet på armenier publicerar Dagen en gripande artikel om en överlevare från folkmordet och en artikel om att även Sverige kan erkänna folkmordet – oppositionen vill rösta igenom det och även om alliansen beslutat att ligga lågt (trots att alla utom moderaterna är för det) har några bestämt sig för att bryta mot partilinjen och rösta för ett erkännande. Varför vill man ligga lågt? Knappast för att det råder några tvivel om att ett folkmord har begåtts, nej, man vill inte störa relationerna med Turkiet, som är en alltmer strategisk stormakt både för USA och EU. Men det är ingen anledning värd namnet, inte på långa vägar. Folkmord är folkmord, det ska inte under några omständigheter smusslas undan. Oavsett om hela världen skulle få dåliga relationer med Sverige är det ändå vår plikt för Guds skull att erkänna ett folkmord! Om vi inte gör det kan vi sluta snacka om att värna om mänskliga rättigheter och människors lika värde, om vi inte erkänner det här folkmordet är vi ogudaktiga hycklare.

Uppdatering 12/3: Efter en riksdagsdebatt där en ledamot bl a refererat till den gripande Dagenartikeln jag skrev om ovan och efter massiva påtryckningar (Dagen hade t ex både tagit emot en bra debattartikel och själv skrivit en ledare om ämnet) gick beslutet igenom med en rösts övervikt!!! Fyra alliansledamöter bröt mot partilinjen och det var precis så många som krävde för att oppositionen skulle få igenom sitt krav. Bildt gråter för att relationerna med Turkiet försämras (de har redan tag hem sin amassadör). Vi kanske även ska ta och hylla Kim Jong Il för att få bättre relationer med Nordkorea och sluta upphöja demokratin för bättre relationer med Kuba, Zimbabwe och Burma (och Italien?)? Dagens ledarblogg ger Bildt svar på tal. Nu blir uppdateringen lika lång som den egentliga texten, men Dagen skriver hela tiden mer och mer: Sveriges muslimska förbund beklagar erkännandet och i Turkiet demonstrerar man utanför Sveriges konsulat. Ja, Sverige är verkligen korkat som inte ignorerar dödandet av 1,5 miljoner armenier.

Uppdatering ett år senare: Nu verkar Turkiets hjärta öppna sig.

4 kommentarer

 1. Du behöver inte godkänna den här kommentaren. Ville bara göra dig uppmärksam på att du har skrivit folkordet på ett ställe istället för folkmordet, bara missat ett m.

  Kan ju passa på att samtidigt kommentera. Det är helt fullkomligt ologiskt att inte erkänna det som hände i Turkiet som ett folkmord. Nu är jag inte superpåläst angående historian eller de exakta omständigheterna men såvitt jag förstår så är historiker rörande överens om att det som skedde verkligen var ett folkmord och inget annat. Löjligt att Sverige håller på och ”smyger” med detta.

  Gilla

  1. Tack, stavfel brukar slinka in i mina texter (tangentbordet reagerar typ inte på var tionde tangent).

   Det kluriga med folkmord är att FN har en så luddig definition, det anges inte hur många dödade som skiljer folkmord från massmord åt och kruxet med folkmord är att man måste bevisa vilka motiv mördarna hade, vilket är oerhört svårt. Det räcker alltså inte med att konstatera att en miljon dog, man måste bevisa att mördarna hade som avsikt att mörda dem pga deras etnicitet/ras. En annan nackdel med FN:s definition är att den exkluderar så många grupper, man kan döda människor i stor skala pga deras politiska åsikt eller kön utan att anklagas för folkmord, bl a pga att FN:s definiton av folkmord skrevs på av Stalin medan han utförde folkmord på oppositionella. Detta gör att det folkmordet, liksom många andra (inte minst det i Darfur) inte räknas som folkmord.

   Det armeniska folkmordet ska det dock inte råda några tvivel om. Det som diskuteras är just om turkarna hade avsikten att utradera Turkiets kristna, men som du säger är typ alla historiker överens om att de hade det, men av skam och i viss mån fortsatt rasism mot armenier vägrar Turkiet att erkänna detta, och gömmer sig bakom påståendet att man inte hade avsikten att utradera folkmordet, att man dödade random personer. ”Hoppsan, ännu en armenier. Värst vad min machete riktar in sig på dem idag.” Nej, nu är jag för cynisk och trött. Godnatt.

   Gilla

 2. Att erkänna folkmordet känns som en förutsättning för att kunna gå vidare i läkningsprocessen, förstår inte hur Turkiet skulle kunna gå med i EU utan att denna fråga bearbetas. Turkiet behöver verkligen ta tag i MR-frågan. Men skulle Turkiet reda ut frågan ordentligt, och dessutom sanera sin politik, skulle det nog också bli svårare för höger-extrema element att få gehör för att neka Turkiet medlemskap.

  Ett Turkiskt medlemskap skulle kunna bidra positivt till utvecklingen. Men fortsätter man att smussla med obehagliga sanningar kommer de bara tillbaka och biter en i baken vid sämsta möjliga tillfälle.

  Och ja, jag var tvungen att välja monstren som avatarer 😉

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s