De kan få ett namn gratis av mig

Det föreslagna namnet till det nya samfundet Missions-baptist-metodist, ”Samfundskyrkan”, som blivit massivt sågat i den kristna bloggosfären, kostade tydligen 160 000 spänn att ta fram. Man tar sig för pannan. 160 000 kronor för ”Kyrkokyrkan”. Och barn svälter ute i världen!

Riktlinjerna konsultfirman som hade uppdraget att ta fram namnet fick var: ”Namnet ska: innehålla ordet kyrka, inte innehålla ordet Svenska, uttrycka värme, öppenhet och gemenskap. Namnet ska blicka framåt samtidigt som det bär med sig kyrkosamfundens traditioner. Det ska dessutom vara ett namn som tål organisationsförändringar, och det ska vara översättningsbart till engelska, franska och spanska.” Ska det vara så svårt? Lärjungakyrkan, Gemenskapskyrkan eller Enhetskyrkan.

9 kommentarer

 1. på tal om kyrka och pengar. fick nyss veta att domkyrkan i gbg har lagt 25 miljoner på att renovera trädgården där, få nytt snyggt gräs och sånt.

  Gilla

 2. Ja hjälp vad kostar det att renovera Storkyrkan i Stockholm för bröllop. Vad kostar det att få sin lägenhet städad. Vad kostar en liter mjölk eller ett kilo kaffe. Såklart måste saker få kosta pengar. De tre samfunden som kommer att bilda Samfundskyrkan, eller vad den kommer att heta, gör ett seriöst jobb. Konsultbyrån är seriös. Allt kostar pengar, någon betalar och någon tar betalt, så har vi valt att ha det i vårt samhälle. Namnfrågan är som alla detaljfrågor något som alla kan ha synpunkter på. Frågan är hela tiden vilket liv namnet fylls med. Det är identiteten, inte volken överskrift man har.

  Gilla

  1. Allt kostar pengar, men var ska man dra gränsen? Ska vi inte reagera om de betalar ett namn med 160 000? Ska vi inte reagera om de köpt en kotte för 5 000 000? Ska vi inte reagera om de betalar 10 000 000 000 för att dansa fågeldansen? Kyrkan har ett uppdrag: att genom mission och diakoni göra världen bättre och leda människor till Jesus. Att man tar massa pengar som hade kunnat användas till detta och ger dem till kostymnissar på en konsultbyrå istället för att de ska komma på ett namn som suger är en skam, en synd.

   Jag finner det inte seriöst att ta emot 160 000 för ett namn, det är ocker. Och jag finner det inte seriöst att betala 160 000 för ett namn, det är korkat.

   Gilla

 3. ”Samfundskyrkan” – är inte det tautologi och dessutom riktigt ful sådan?
  Detta är komiskt på så många nivåer…

  Gilla

 4. Bra marknadsföring kostar, och ska få kosta. 160tkr, låter snarare billigt…(men det återkommer jag till). I en tid då differentiering, positionering och varumärkesvård kommer att betyda allt, även för evangelister som vill knacka svensson på axeln, är det ytterst viktigt att den kyrka man representerar har en stark och tydlig profil. Varumärket, skall tillsammans med de som bär fram det, locka målgruppen och göra den öppen för kommunkation. Den här typen av uppdrag kan och skall inte skötas av församlingsmedlemmar eller kyrkan själva, speciellt inte när det som i det här fallet handlar om ett samgående.

  MEN…tyvärr kostar dålig marknadsföring också en faslig massa pengar. Huruvida byrån fått snålt med tid, dålig brief, eller helt enkel är inkompetenta kommer vara ett frågatecken fram till dess att man får se projektdokumentationen. 160tkr låter billigt för den här typen av jobb, men det kanske blev så billigt för att man var dumsnåla. Tips till reklamköparna i det här fallet: Det finns byråersom tar betalt efter resultat…kanske vore nå’t för er?!

  Bra slutprodukt är det iaf inte. Jag blir minst sagt konfunderad. Namnet signalerar mer att det handlar om en extern intresseorganisation/lobbyverksamhet. Vidare känns namnet positionerat som en beskrivning av en företeelse/bransch, än att namnet bottnar en fysisk verksamhet. M.a.o. Om tre bilföretag går ihop får det nya bolaget ett namn som speglar de tre bolagen…kanske ett nytt fräsch namn, eller en kombination av de tre tidigare. Man kallar INTE det nya bolaget för ”Bilföretaget”.

  Varumärket: Jonas Edenvik säger; ”det är upp till den nya kyrkan att fylla ordet med betydelsen”. Som det här uppdraget verkar vara utformat är det snarare kommunikationsbyrån som gemensamt med uppdragsgivaren skall fylla varumärket med innehåll. Man kan inte utlämna den processen till uppenbart inkompetenta reklamköpare att fylla ett så oprecist varumärke med innehåll. Risken är att det blir en kakafoni av restprodukter från de tidigare samfunden.

  Som det är nu går inte uppdrag, utformning och det halvdana jobb man gjort, i hamn.

  Läser man på http://www.edenvik.se/default.asp?pageid=36 hur edenvik jobbar med just varumärken, förstår man hur det kunde bli så här.

  Gör om, Gör rätt!

  Bra marknadsföring skall få kosta, men då ska den få vara bra också!

  Gilla

 5. hej micael! nu har jag äntligen hittat till din blogg. ska bli spännande att följa dig här! pax /malina

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s