Henrik Steen: Vilka är längst ned i ligan?

Från Henrik Steens blogg Lärjungabloggen:

Spännande artikel i Dagen idag! Människor i mängder kommer till tro på Jesus över världen! Närmare 100000 människor tar ett personligt beslut att bli kristna varje dag, och 3000 församlingar grundas varje vecka! Fantastiskt!

Samtidigt undrar jag lite över en sak som skrivs i artikeln. Sverige ligger längst ner i undersökningar när man mäter tro och kyrkligt engagemang, står det.

Det är som att ligga sist i division VI i fotboll – och det finns ingen division under.

Ibland kan vi säga: ”Sverige är världens mest sekulariserade land”. Ungefär som att inget annat land behöver evangeliet så mycket som Sverige.

Sanningen är ju att det finns enormt mycket mer behövande länder än Sverige. Att Sverige är sekulariserat – avkristnat – betyder ju att Sverige en gång varit djupt påverkat av den kristna tron i samhällslivet. Mängder av länder har egentligen aldrig berörts av den kristna tron överhuvudtaget!

Se på länder som Mauretanien med 3,3 miljoner invånare. Nästan ingen i hela landet har hört Bibelns berättelse om Jesus en enda gång! Eller Afghanistan med 28 miljoner invånare där så gott som alla är onådda. Eller Turkiet, aktuellt i media just nu, 75 miljoner invånare med 3-4000 evangeliskt kristna. 

Dessa länder, och många fler är verkligen i ”botten av ligan”. De flesta i denna lägsta division ligger i vad man pedagogiskt brukar kalla 10/40-fönstret, alltså området mellan den 10:e och 40:e breddgraden norr om ekvatorn.

Tack till Carl-Erik och Tuve för en uppmuntrande artikel!

Låt oss bara påminna varandra om att det fortfarande finns miljarder människor som aldrig haft en rimlig chans att höra evangeliet en enda gång! Då kan vi också väckas till att be, ge och gå till dem!

/ Henrik

PS Vill du läsa mer om onådda folk, kolla Joshua Projects sida.

2 kommentarer

  1. Såg på discovery channel för något år sedan ett programm som hette tornado alley vilket otroligt arbete kyrkorna gjorde där när orkaner och dylikt slog till. pastorer som besökte alla sina församlingsmedlemmar och hade med sig ett team som lagade hus hjälpte till med första hjälp med mat/husrum/pengar om det behövdes ev sova i kyrkans källare om det behövdes. När en kyrka på det viset både är stat och gud kan man inte vara annat än entusiastisk tror jag 🙂

    Här i sverige backar ju staten alltmer och tycker kostnaderna är förhöga för sociala skyddsnät. Misstänker att kyrkorna kommer att få ta dom bitarna om jag ska gissa några år fram, får berömma Klara kyrka för deras arbete att dom lever evangeliet.Hoppas och tror att dom också en dag kommer att få se ”lön för mödan” i form av människor som strömmar till.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s