Övergreppen ska avslöjas lika väl som fördömas

Ingen (förutom måhända några asketsyskon) kan ha undgått mediarapporteringen om övergreppen katolska biskopar och präster begått. Nu har det uppdagats att det även skett i Svenska kyrkan. Hela Jesu Kristi Evangelium tar skada av dels att övergreppen sker, dels att kyrkan anklagas för att vilja dölja dem och inte ta nog avstånd från dem. Vi måste på alla sätt och vis avslöja det onda lika mycket som vi distanserar oss från det. ”Ha inget att göra med mörkrets ofruktbara gärningar utan avlöja dem istället.” (Ef 5:11)

Fler Dagenartiklar om eländet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

11 kommentarer

  1. Som en handling motsatt det Ef 5:11 uppmanar oss till. Jag håller med Shane Claiborne om att vi inte vinner något eller någon på att låtsas vara perfekta, tvärtom skrämmer vi bort dem som vet att de inte är det.

   Gilla

 1. Undrar hur pass vanligt det är med sexuella övergrepp i frikyrkan. Jag tror inte att vi är mer skonade, tyvärr.

  Gilla

 2. Re Samuel K. En av den svenska frikyrkan Maranata manliga ledare har ju redan blivit avslöjade för att mörka och ljuga självsäkert här för att skydda det egna ofelbara kyrkoansiktet. Du har förmodligen helt rätt här i din misstanke.. Att allt detta skylls på det kristna ständiga ”favorithatobjektet” homosexuella män… kan man ju ta med en klackspark..

  Ungefär lika trovärdigt som att skylla dåligt väder på fel kalsongfärg. Patetiska undanflykter från självalda bedjarkarlar.

  Gilla

  1. Celibatet är en gåva från Gud och övergreppen orsakas precis som du säger inte av det. Men jag är kritisk till katolska kyrkans krav på att man måste leva i celibat för att vara präst, jag ser inget Bibliskt stöd till det. Men om man har kallelsen till celibat så är det bara gott att leva odelat för Gud.

   Gilla

   1. Märk väl att det finns 21 riter inom Katolska kyrkan där den romerska eller latinska är den största. Inom flera andra riter är det helt OK med gifta präster. Den enda uppluckring av celibatskravet jag kan se som möjlig är att man ökar andelen präster som tillhör sådana riter. Att tulla på kravet inom den romerska riten vore lika förödande som att släppa ”bara lite” vatten över kanten på en damm.

    Skönt för övrigt, med saklig kritik, så som man läser här på Hela pingsten.

    Gilla

 3. Läs Eva Berggréns bok om pingstväckelsen. En pastor hade samlag med sin dotter. Skall pingstpastorer idag gå ut och be om ursäkt?

  Gilla

 4. Jag tror att det är just så att övergrepp inte är mindre inom frikyrkan som inom SV K men det talas väldigt lite om det.Övergreppen är nog inte bara daterade till den rörelse som kallades för Maranata utan de finns nog lite här och var där makten fått ”slagsida” :Det är tragiskt jag tror att det skulle ganga både SV K och frikyrkan om man tog tag i såna här saker för det väcker förtroende när människor ser att man gör något åt det……är min tanke

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s