Hur kan en god Gud skapa en ond värld?

Ondskans problem, eller teodicéproblemet, är en av de vanligaste invändningarna mo kristendomen och andra religioner. Det handlar helt enkelt om att Gud inte kan vara god och allsmäktig samtidigt, något Bibeln vittnar om, eftersom då skulle det onda inte finnas. Teodicéproblemet aktualiseras när katastrofer drabbar människor, t.ex. nu i Gudhem.

Jag har dock aldrig sett något problem i teodicéproblemet. Det kan mycket väl vara ett stort problem om man har en kalvinistisk teologi, dvs. att Gud väljer ut vilka som kommer till Himlen och inte, men resten av kristenheten menar ju att människor har en fri vilja och att det är vi som är upphovet till det onda (Romarbrevet 5:12). En tanke på samma spår är att även änglar har fri vilja, och att sådana som valde att lämna Gud och strida mot Honom blev satan och demoner, som i sin tur frestade människorna att synda.

Det handlar alltså om hur man definierar allsmäktig, det är en missuppfattning att Gud skulle styra världen och människorna som marionettdockor, om så var fallet skulle man kunna ifrågasätta om Han var god. Men nu är det som sagt bara (vissa) kalvinister som tror det. Det resten av kristendomen menar med allsmäktig är att Han kan styra världen som marionettdockor, men Han har också makt att låta skapelsen ha en egen vilja som den handlar efter. Det man då invänder är varför Han tillåter att världen handlar efter egen vilja. Eller annorlund uttryckt: Varför planterade Han kunskapens träd i Eden från första början? (1 Mosebok 2-3). Svaret handlar återigen om den fria viljan. Varför skapade Gud världen från första början? Varför skapade Han människorna? Bibeln beskriver att det inte var för att Han ville ha en TV där Han kunde studera sina krabater utan att gripa in. Han skapade oss för att ha en relation med oss, Han skapade oss för att Han älskar oss. Och det är den kärleken som gör att Han offrar sig själv för att rädda oss från det onda när vi släppt in den i våra liv. ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” (Johannesevangeliet 3:16)

Även Andreas Engström på Bloggradio har behandlat detta.

3 kommentarer

 1. De flesta svenskar lever fortfarande kvar i illusionen att allt lugnt och fridfullt på landet, vilket de senaste händelserna i Örnsköldsvik och Landskrona bevisar att det inte är. Samma sak i detta fall. New York är lugnare än en landshåla i Sverige.

  Gilla

 2. Mycket att fundera på. Länge och väl.
  Gud skapade inte en ond värld. Människan valde att lyssna till Ormen som lurade Eva, och därmed människan; …”skulle Gud ha sagt”….
  Detta villkor , att välja, står kvar, än idag. Vi hr full frihet att välja mellan det onda eller det goda, varje dag. Det är det som är det svåra.
  Och det är också en viktig del av innehållet i kristendomen.

  Min erfarenhet är att den Onde är ”väldigt religiös” och polerad och dyker upp i sammanhang där man minst kan ana det. och försöker att få mig att gå emot Guds mening och vilja och därmed göra det onda.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s