”Därför tänker vi som Jesu lärjungar inte rösta”

Så här skriver tre av mina syskon om tro och politik:

Lars:

Olika bibliska profetord som daniel 2:44 berättar om när Guds rike tar över makten och att den rådande politiska makten krossas och förintas, lika så i uppenbarelseboken talas det i 19:19 hur jordens kungar och deras härar församlas mot ryttaren på den vita hästen (Kristus). Det är inte svårt att se att politiken alltmer drar åt hedonistiskt matriellt håll och det är väl bara en tids fråga innan vi kristna anses vara en allmänfara som bör utrotas. Dom kristna som vill snacka in sig med makten tror jag begår ett super misstag. Skökan i uppenbarelse boken vem är hon ? Risken finns att det är bilden av en kyrka som är trolovad med kristus men delar bädd med stadsmakten. Och som profetian berättar kommer skökans älskare till sist att få avsmak för henne och plundra henne och utblotta.

Själv tycker jag att det finns folkrörelser och visionärer som är intressanta, i mitt fall den gröna rörelsen som jag tror har ett stort mått paradislängtan och vill se något annat än ett materialistiskt samhälle. Men att snacka in sig med dom stora makthavarna och tro man ska smygpåverka dom med bibeln tror jag kommer att visa sig vara en rejäl felsatsning i slutändan. Att odla anden och tala utifrån andlig kraft och kunskap och påverka nere i från ja det tror jag på.

Anton:

Jesus svarade: ”Mitt rike hör inte till denna världen. Om mitt rike hörde till denna världen hade mina följeslagare kämpat för att jag inte skulle bli utlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike av annat slag.”

Om man ska argumentera för att den kristnes ansvar i världen också innefattar deltagende i processen att tillsätta caesar/regering/överhet måste man typ bortse från hela uppenbarelseboken? Från vers 1 avslöjar (uppenbarar) johannes Systemets demoniska sidor och uppmanar församlingarna att inte ha samröre med detta system. Kanske tydligast i kap 18, med uppmaningen: ”Dra bort från [babylon/Systemet], mitt folk, så att ni inte deltar i hennes synder och drabbas av hennes plågor”.

Om inte den kristna församlingen hörsammar uppmaningen, vem ska då göra det? När Jesus återkommande betonar att den störste ska vara de andras tjänare och att hans lärjungar inte ska söka sig höga positioner – är det en fin princip eller ett bud som faktiskt gäller? Om det är en verklig uppmaning då Herren säger ”Kungarna uppträder som herrar över sina folk, och de som har makten låter kalla sig folkets välgörare. Men med er är det annorlunda” (Matt 20), vad innebär det då i relation till politik/röstning/makt? Svaret är som jag ser det: låt dem sköta sitt, men bli inte som de/involvera er inte i deras maktprojekt.

Ebba:

Jag undrar hur landsting och kommun ska bestå när Jesus kommer? Jag tror ju inte det dröjer länge alls. En profetröst hördes som menade att vedermödan just har börjat!

Det var ju en sorglig sak för Vår Herre, när Israels barn valde bort honom och istället ville ha en vanlig kung, som alla andra… (1 Sam 8) Vi kan ju ingenting göra utan Honom! Eller tror vi kristna i stort sett att det räcker med att anstränga sig politiskt?? Att leva i Kristus innebär att inte anpassa sig efter denna tidsålders väsende. Hur kan det kombineras med politik? Det skulle ju vara Jesus Kristus som skulle regera i oss, han har väntat länge på sin kropp. Han kan bara bygga templet stabilt o bra om vi har övervunnit oss själva och dött ordentligt och renat våra själar. When the saints go marching in…

Vi har väl ingen aning om hur ommöbleringen kommer att gå till så där exakt, men jag tror inte precis att den nuvarande samhällsstrukturen kommer att bestå. Gud behöver ett folk som är fritt från fruktan och någon som helst vinnings eller maktlystnad. Då kan vi börja råda och regera, fast naturligtvis blir det då vår Brudgum som sufflerar ett ögonblick i sänder. Jesus gjorde INGENTING som inte Fadern hade sagt. Han visade vägen därmed.

Jag tycker det är väldigt spännande att bara lita på Gud och jag är inte så långt ifrån att riva röstsedeln även om Tomma Stolarnas Parti hade en del vettiga tankegångar. Jag väljer att låta Jesus få min röst, mitt liv, mina pengar, mina tankar och en del annat som t ex eventuella bekymmer om samhällsutvecklingen etc. Han har ju också redan köpt upp oss, och har då egentligen ande-juridiskt sin fulla rätt att använda oss som HAN vill. Det brukar vi ju sjunga till Honom om ibland….Rena mig, med elden från din Ande! Rena mig, och gör mig mer lik dig! Låt mig dö från allt som är mitt eget i mitt liv – använd mig Gud – som du vill!

Kolla även in detta: Får man rösta när man är kristen?

Dagenartiklar om valet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36

29 kommentarer

 1. Intressant att du tycker att kristna inte ska bry sig om hur samhället ska utvecklas… Att just de som är kristna inte ska påverka utvecklingen av samhället.

  Tycker du att någon människa överhuvudtaget ska bry sig om samhällsutvecklingen??? Om någon, varför ska just de kristna vara diskvalificerade?

  Att du vill låta antikristna styra helt fritt är för mig helt obegripligt

  Ursäkta, men jag tycker faktiskt helt tvärt om. Att kristna ska bry sig mer och påverka utvecklingen.

  Gilla

  1. Jonas. Var har du läst att någon tycker att vi inte ska bry oss om eller påverka samhället? Jag har i alla fall inte läst det här någonstans.

   Eller menar du kanske att rösta är det enda sättet att påverka utvecklingen?

   Förstår inte.

   Gilla

  2. Hej Jonas! Jag tror du missförstått mig, jag menar att kristna ska påverka samhället i ännu högre grad än vad vi gör det nu. Gud vet hur mycket jag vill förändra världen, jag håller på och säljer allt jag äger för att ge till de fattiga, jag lobbar aktivt såväl här som på bloggen Diakoniaaktivist som Rättvis elektronik för en bättre värld, jag deltar i kampanjer och namnlistor nästan dagligen, jag jobbar ideellt inom Stadsmissionen, Pannkakskyrkan (som förutom det evangeliserande, som i sig är enormt samhällsförändrande, gör mycket diakonalt för fulla ungdomar) och min församling där jag gång på gång påminner om vikten att komma ihåg de fattiga – jag har skrivit en hel bok om ämnet – jag deltar i Kristna Freds Uppsalagrupp, jag ber varje dag för de hungriga, törstiga, krigsdrabbade, förtryckta, sjuka, besatta och ofrälsta och för ett tiotal organisationer som sprider Guds Rike på olika sätt, jag är en av de aktivaste i Uppsalas Speakgrupp som består av kristna som verkar för fred och rättvisa, jag är aktionsansvarig och drivande i Uppsalas Diakoniaaktivistgrupp som ständigt jobbar för fred, ekonomisk rättvisa och bättre miljö, dessutom får jag nyhetsbrev från PMU, Forum Syd, Avaaz, Enough Project som alla ständigt, dag för dag, år ut och år in, lyckas arbeta för ett bättre samhälle utan att använda våld. Jag gör det många gånger dåligt, jag ber Gud om förlåtelse för att jag inte gör mer, men samtidigt skulle jag bagatellisera Hans stora nåd om jag inte erkänner att vad Han gjort med mig för att förändra samhället är enormt. För fem år sen satt jag bara och spelade TV-spel hela dagen. Nu har jag tack och lov till Gud sålt skräpet och gett engarna till Läkare utan gränser – just det, jag får nyhetsbrev från dem med – och har en penna från Diakonia som det står ”Made from recycled game consoles” på.

   Framför allt förändrar jag samhället positivt genom att inte delta i Babylons våldsaktiviteter utan bojkottar röstande. Varför skulle det vara effektivare än allt jag nämnt ovan? Tro mig, det är ingen hemlighet att en väldigt stor del av befolkningen i demokratiska länder röstar inte med tanke på det bästa samhället utan vad som gynnar dem själva. LO-medlemmar röstar på det ena, företagare på det andra. De struntar i världen, de tänker på sig själva snarare än samhället (nu drar jag inte alla LO-medlemmar och företagare över en kam, utan jag menar dem som röstar enbart för att en viss politik gynnar dem själva) men jag gör inte det. Därför röstar jag inte.

   Gilla

 2. Även om vi tror att världen ska gå under i morgon så låt oss inte glömma att så frön idag. Om vi ska kunna vara salt och ljus och ge människor hopp bör vi bygga en annan verklighet än den som makthavarna skriver oss på näsan som den enda möjliga. (1 Thess 4:9-12) Att Gud har olika vägar för var och en att leva den verkligheten ser jag knappast som osannolikt. (Jes 55:9)

  Röstning är lite förrädiskt, jag håller med om att vi behöver göra oss fria från makthunger, utifrån min uppfostran och skolning är röstning också förknippat med en viss pliktkänsla och jag ser det som att man genom att icke-rösta tar på sig ett större samhällsansvar, du har ju då valt att inte överlåta ditt ansvar på politikerna.

  Samtidigt funderar jag på om det där med röstning går under de delar av samhället som vi kan delta i slentrianmässigt. Vi uppmanas att betala skatt även om skattepengarna används till förttryck. Mitt röstkort bär ju faktiskt också det kejsarens/statens märke.

  Gilla

 3. Skulle vi kunna tänka oss att Jesus skulle gått o röstat om han hade gått på jorden nu? Det kan vara en nyttig tankevinkel.

  Gilla

 4. Många kristna menar sig ju inte bara kunna säga att Jesus hade röstat utan till och med att Jesus hade röstat på ett specifikt parti.

  Rätta mig om jag har fel men om jag ska kunna besvara den frågan får jag gå tillbaka på hur vi uppfattar Jesus attityd till maktutövning och deltagande. Vår syn på den är också väldigt beroende av den rådande tidsandan.

  Gilla

 5. Inte för att jag precis sympatiserar med Jehovas vittnen, men jag har snappat upp att de (vanligen) inte röstar. De försöker härvid lag avskilja sig från denna världen. Men det hjälper ju föga om man inte vill erkänna Jesu Gudom.

  Gilla

 6. Jag är långt ifrån klar i denna fråga, kommer att rösta, på det parti som jag anser vara minst dåligt (mp). Där kommer jag kryssa en kandidat som är uttalad pacifist och tillväxtkritiker, trots statens brister så tycker jag att alternativet är värre, ser stora risker med en Anarki med oss fallna människor.

  En annan reflektion är hur kristna i förtryckta regimer som Kuba, Kina, Nord-Korea etc skulle ställa sig till ert röstskolkande?

  Gilla

  1. En anarki med fallna människor lär aldrig uppstå i en demokrati. Vi som inte röstar är beredda att ta på oss ansvar att förbättra samhället på ickepolitisk väg utan att det krackelerar. Det finns massvis med organisationer, varav flera kyrkor, som klarar sig jättebra utan att agera stat.

   Kristna pacifister i diktaturer hade förstått inte röstat även om de kunnat. De vet hur det är att frändra samhälet på andra sätt än att rösta.

   Gilla

 7. Mattias. Vad Nord-koreanska och kinesiska kristna skulle säga om detta är en intressant och relevant fråga. Min känsla överlag är att kristna i länder som förföljs inte sällan är kritiska till att vi i väst blivit så anpassade och lojala med systemet. Men jag kan ha fel.

  Just människans fallenhet tycker jag stöder tanken på anarki, dvs att makten inte koncentreras hos några få, utan sprids så mycket som möjligt bland och inom olika grupper. Då är risken för stor skada (typ andra världskriget, klimathot och massförstörelsevapen) mindre, tror jag.

  Gilla

 8. Ebba dom röstar inte alls,jag har varit ett döpt missonerande Jehovas vittnen en gång och jag tror att denna (tyvärr) hårda sekt trots allt har helt rätt på denna punkt och ser ingen orsak att ändra min åsikt när jag ser att kristna kyrkan rent generellt har något sämre att erbjuda . Jag minns det som väldigt sympatiskt och rättvist att oavsett om man var högavlönad eller arbetade som städare var västlänning eller afrikan så var man alla brödrar och systrar.Man använde sig inte av politik för att ”förtrycka” varandras rättigheter.

  Gilla

 9. Själv har jag bestämt mig för att göra avkall på min kristoanarkism det här valet och strategirösta pga situationen med SD. Det känns lite knasigt att inte göra ngt åt det om man har möjlighet.
  Frid
  David

  Gilla

 10. Hej på Er i Sweden! Måste säga att jag inte alls begriper mig på funderingarna om att inte rösta. Dra nu för allt inte in Jesus i sammanhanget! Skulle själv, kristen som jag är, knappast få sova natten efter ett val i Finland om jag inte fyllt min medborgerliga plikt att rösta. Det är en förmån som mina förfäder och mödrar, far och mor kämpade för. Slut nu jamsa och låtsas vara gudeliga samt: Gå och rösta! Då kommer Lewi Pethrus att mysa i sin himmel! 😀 😀

  Gilla

 11. Hade inte Josef, prinsen av Egypten, en ganska hög ställning i det världsliga hedniska styret i Egypten?
  Och Daniel?
  Varför Jesus inte röstade, beror på att hans uppgift var något helt annat (som varje kristen borde kunna = Joh 3:16).

  Ni som tänker ”Jesus röstade inte, därför röstar inte jag” måste ju också mena att ni i övrigt lever som Jesus:

  ”Jesus var omskuren, precis som judarna”
  ”Jesus hade inte strumpor, vantar eller mössa”
  ”Jesus klippte sig inte, rakade sig inte”
  ”Jesus gick inte på muggen”
  ”Jesus badade aldrig”
  ”Jesus var ogift”
  ”Jesus hade ingen bil”
  ”Jesus gick inte i kyrkan”
  ”Jesus ägde ingen dator, gick aldrig på bibliotek, handlade aldrig på ICA”
  ”Jesus läste inte tidningar”
  ”Jesus bloggade inte”
  ”Jesus tog inte semester eller helg.”
  ”Jesus ägde ingenting och hade ingen bostad”

  All makt är av Gud, ingen har den i sig själv utan Gud tillåter, sedan är det upp till personen att använda den… med kärlek till sin nästa, eller i egenkärlek.

  Arbeta för den stads bästa där ni lever. Såsom Daniel (i världsliga hovet).

  Gilla

  1. joona: fundera på 1 sam 8, hela kungahistorien i sam och kung-böckerna (mord, våldtäkter, avgudadyrkan etc), vem som såg till att josef fick sin position, vad Jesus menar när han säger ”den här världens härskare styr över andra – var inte som dem”, hur paulus argumenterar för de kristnas (icke-)agerande gentemot överheten i rom 12-14… fred!

   Gilla

  2. Joona! Du utgår alltså också ifrån att Jesus inte skulle ha röstat, därför att hans uppgift är en HELT ANNAN! Du menar kanske då att han bara skulle vara med i tre år o sen ge sitt liv? Ja, men han är ju också vägen för oss. Vi måste ju också dö vetekornets död och dö bort från våra mänskliga, världsliga ambitioner att bli nåt, göra karriär etc. Vi är ju skyldiga att bära vårt kors och vandra såsom han gjorde. Vi har väl inte en HELT ANNAN

   Gilla

 12. (råkade klicka iväg kommentaren utan att jag var beredd o mitt i en mening….:-)

  Alltså: vi har väl inte ett helt annat uppdrag än vårt Huvud? Här har vi alltså kommit fram till kruxet som Gud har med oss, att vi hellre vill vara våra egna herrar och ha våra kloka huvuden kvar och slå dom ihop med vilka andra (världsligt kloka) huvuden som helst, dock glömmer vi att vi skulle vara Kristi Kropp och ha Kristus som Huvud. Vi KAN ju inte tjäna både Gud och Mammon. Tänk så skönt att slippa Mammon och Pappersexercisen och hämta avgifter ur fiskmunnar, och få uppleva barnaskap till Jesus istället!

  Jag tänker liksom att jag ju redan har röstat i och med att jag dog i dopgraven och överlät hela mig till Kristus. Min längtan är ju att Han skall råda helt över mig. Jag har egentligen lämnat in min rösträtt till honom, så att istället Han kan få tala fritt genom mig. Sen blir det ju spännande att se om vi så småningom kan börja möblera om tillsammans. Det är ju sant att vi ska bli medregenter till Honom o sitta på troner o allt. Och det är ju också sant att han ju skulle kunna använda oss till större saker än att kasta ut månglarna ur templet! Det ordnar sig alltid – om vi vill följa Jesus!

  Gilla

 13. Jag fattar inte den här diskussionen! Det verkar som om ni är helt nöjda med hur vårt svenska samhälle ser ut idag! Ni är alltså nöjda med att 1 miljon barn aborterats sedan 1975, nöjda med att den kristna närvaron i samhället i det närmnaste försvunnit! Genom att inte rösta på ett parti som arbetar för att främja kristna värden i samhället är ni delaktiga i avkristningen av Sverige idag!

  Av det förstår jag också att ni inte ber för vårt land i era församlingar, om ni nu är med i en församling, eftersom ingen mer än Michael nämner bön, ingen av er verkar ha deltagit i bönedagar, varit uppe en natt och bett till Herren för Sverige vid ett krisläge och försökt att förändra samhället.

  Skriften uppamanar oss att be för konungen (!) och all överhet, 1 Tim 2:1ff, och att söka stadens bästa, Jer 29:7. Du säger: Jag ska inte rösta! Min fråga är, vad gör du istället? Vad gör du för att söka stadens bästa där du bor? Ingenting?

  Det är skamligt! Du är helt enkelt lat och bekväm!

  Det kommer en stund då du ska möta din Skapare. Du kommer tyvärr inte undan! Vad vill du svara honom då han undrar varför du inte gick och röstade, varför du inte gjorde vad du kunde för att ”söka stadens bästa”? Du bör redan nu jobba på att formulera ett bra svar!

  Gilla

  1. Guds frid, Sten-Åke. Jag lider när jag ser på hur samhället ser ut idag. De skyhöga aborttalen, den växande främlingsfientligheten, det hejdlösa förtrycket av fattiga i tredje världen och undanhållandet av våra enorma rikedomar till dessa får mig att varje dag be till Gud om förbarmande. I vår församling har vi de senaste söndagarna bett för de kommande ledarna.

   Men eftersom Jesus uppmanade oss att inte använda våld och inte regera över andra människor kan jag inte rösta, eftersom det är en del av sekularuserungen. Guds Rike sprids på effektivare sätt än med politisk makt. Inget av de Bibelställen du nämnde går emot att röstvägra, bara att vägra förändra samhället. Jag söker min stads bästa inte genom att använda våld, som politisk makt per definiton innebär, utan genom flera andra olika sätt, jag har redovisat dem i min första kommentar till detta inlägg här ovan (https://helapingsten.wordpress.com/2010/09/14/darfor-tanker-vi-som-jesu-larjungar-inte-rosta/#comment-1331). Att inte rösta och sedan inte förändra samhället från sekularisering är oförsvarbart och inget jag stöder. Att inte rösta för att det är ett okristligt sätt att förändra samhället på och sedan aktivt jobba inom det civila samhället, det är en kristens plikt.

   Jag har allt mer stärkts i övertygelsen att detta är Guds vilja. Inom den tidiga Pingströrelsen var det många som inte röstade utan spred Guds Rike på andra sätt än genom statens svärd. Likaså finns det många ickeröstare inom de anabaptistiska kyrkorna. Dessa kristna är samtidigt berömda för ett outtröttligt samhällsengagemang, Mennonite Central Committee utför ett strålande arbete exempelvis.

   Gilla

 14. Kära Broder Sten-Åke!
  Det är sant att jag är lat och bekväm på många sätt! Jag har faktiskt inte mycket bett för situationen i landet. Jag tackar dig för att du påmint mig om detta. Min bön blir mestadels att söka förbli i Honom och att Hans vilja skall ske och att jag tränar att känna tacksamhet i alla situationer.

  Men jag har en stark tillit till Honom. Inte genom någon människas styrka eller kraft skall det ske…..Herren själv ska göra det, strida för oss och vi kan ju vara stilla och förtrösta och bli starka o få ståndaktighet. Jag tror att om vi satsar på dessa ting, så kan Gud lättare foga samman sitt tempel/kropp och börja agera på riktigt. Jesus blir uppenbarad igen på jorden genom oss! Jag tror vi behöver vara mycket i stillhet inför hans ansikte och bara andas in Honom och söka Hans vilja för varje ögonblick, så att vi i ALLT blir Honom lydiga. Att ha riktigt kan känna att vi lever för Honom och inte för oss själva. Att Han helt kan få leva genom oss. Att vi faktiskt dör från oss själva och alla våra världsliga ambitioner, lustar o begärelser…..

  Gilla

 15. Det kan inte vara fel att försöka påverka. Snarast är det fel att inte utnyttja sin möjlighet att påverka.

  Om du tror att någon med andra åsikter bryr sig ifall du inte röstar så har du fel. Det ger dem ju bara mer makt.

  Det är måhända riktigt att vi ibland drar oss ur ett sammanhang, då vi för vårt samvete inte kan delta i det eller då vi måste protestera högljutt. Men att vägra rösta fyller ingen funktion. Vi kan demonstrera på bättre sätt.

  Det är dock en intressant diskussion med tanke på kyrkornas relationer, Kyrkornas världsråd etc och det profetiorna säger om skökan, som vi skall dra oss ut från.

  Gilla

  1. Det är inte fel som kristen att påverksa samhället, det ska vi göra, men det är fel att påverka staten, som använder våld som maktmedel. Vi ska inte använda våld.

   Gilla

 16. Kanske man kan göra Orust till en ”röstfri zon” där alla skall leva tillsammans utan att ha rösträtt. Den som har pengar styr och alla andra får vara trälar. Det kan de få göra på Orust. Jag bor inte där.

  Gilla

 17. No, no, Nonno! Kul tanke, i o för sig, men vad diskussionen ytterst handlar om här är väl att vi vill satsa allt på ett rike som inte alls styrs av pengar, våld, makt- eller vinningslystnad, såsom det gick till i början i Jerusalem. 2 föll t o m döda ned för att de inte tog detta på allvar. Det påminner mig om hur Ussa blev dödad när han råkade röra vid arken även om det var i syfte att hindra den från att välta. Jag ser detta med Ananias o Sapheira – inte bara som en varning till oss än idag att akta oss för egoism, misstro mot Gud – utan också som en försäkring. Precis som det ju fanns instruktioner på hur arken skulle transporteras, så finns det ju också instruktioner för hur en församling skulle fungera. Som ett äktenskap utan äktenskapsförord, där alla ger allt utan förbehåll, precis som ju Herren vill ge oss allt och redan har gett oss allt….Jesus sa ju att om vi inte avstod från allt vi äger, kunde vi inte ens bli lärjungar! Sen har det blivit 2000 år till i öknen bland hednafolken, men det kanske är dags nu för löfteslandet. För era hjärtans hårdhets skull tillät Mose skilsmässa, men Jesus skärpte lagens krav och satte ett rätt snävt villkor för möjligheten till att skilja sig. Inte vill vi väl fortsätta leva med Herren i ett slags äktenskap med äktenskapsförord, som säger att vi bara behöver ge 10 % av våra inkomster och 1 dag i veckan till Gud? Hur kan vi då förvänta oss de där större miraklen? Nej, fram för kristna storhushåll, med människor fulla m d Helige Ande och helt obekymrade, orädda, trosvissa och lekfulla! Där Herren leder, men älskar att höra våra röster. Det är ju han som gjort stämbanden! Men vartill? Till att lova och tacka Honom och att sprida Guds Rike på jorden…..Det är väl självklart att vi kan samtala om hur vi ska städa o laga mat etc, men låt för all del Anden alltid vara med! Mjau! (May Jesus´Army Unite!)

  Gilla

 18. Inte för att jag skulle ta alltför mkt plats här, men kunde vi som tror inte också ta ansvar för att miljön inte förgiftas och inspirera till t ex källsortering i församlingarna?

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s