De oprioriterade

120 miljarder dollar krävs de kommande fem åren för att uppnå millenniemålen, enligt FN.

EU – världens största biståndsgivare – lovar då att ge 1,3 miljarder dollar.

Tagna från andra biståndsprojekt.

Har vi inte råd?

120 miljarder dollar krävs för att uppnå millenniemålen.

345 miljarder dollar har vi det senaste decenniet spenderat på parfym.

1,5 biljoner dollar spenderas på all världens militär varje år.

2 biljoner dollar kommer spenderas på underhållning och media nästa år.

18 biljoner dollar gav västvärldens regeringar till banker på ett enda år under finanskrisen (nio gånger mer än allt bistånd som någonsin utbetalats till fattiga länder)

Se, den lön ni undanhållit arbetarna som skördade era åkrar, den ropar, och skördearbetarnas rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd på jorden! Ni har gött er på slaktdagen! (Jak 5:4-5)

5 kommentarer

 1. Förr var jag med i röda korset och medlemmarna brukar få års rapport hur mycket den världsvida verksamheten kostat . Av en händelse såg jag sammtidigt en artikel i DN där det berättades om att George Bush begärde ett antal miljoner dollar av amerikas kongress för att fortsätta kriget i Irak. Så jag började räkna på det lite och kom fram till att ca 10 världsvida röda kors med läkare,mat,undervisnings matrial hade kunnat byggas för dom pengarna Bush begärde.

  Tycker att Martin Luther king träffa mitt i prick när han sa att en nation som satsar mer pengar på krig och död än sociala och kulturella projekt står inför andlig död och sin egen undergång.

  Gilla

 2. Intressant jämförelse.

  Funderar på vilka effekter det skulle kunna tänkas få om man lade alla de pengar som läggs på militär eller ekonomiska räddningspaket och istället lade dem på projekt för ekonomisk omfördelning eller skolgång.

  Gilla

 3. Summan som gavs till banker under finanskrisen är absurd. Om uppgiften inte kommit från FN skulle jag ratat den direkt. Vi har ingen som helst ursäkt till att det finns fattiga i tredje världen. Det är vårt fel, för vi har kunnat stoppa det. Vi kan göra det imorgon. men vi gör det inte.

  Gilla

 4. Framförallt som den summa pengar som gavs bankerna succesivt ackumulerats genom att inte ge alla deras beskärda del av frukterna av sitt och sina förfäders arbete. (Som jag tror Proudhon påpekade)

  Utifrån de fakta du just lagt fram är det rimligt att ställa krav på någon form av ansvarsutkrävande. Jag tänker kanske främst i form av ökat icke-samarbete, framförallt med det marknadskapitalistiska systemet. Det vore fantastiskt att se mer inbördes ekonomisk och praktisk hjälp i institutioner som till exempel frikyrkorna.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s