Guds Rikes kraft

Ty Guds rike består inte i ord utan i kraft. (1 Kor 4:20)

När Paulus skrev detta till församlingen i Korinth hade han i åtanke lokala ledare som han kallar ”självsäkra” och ”uppblåsta”, som troligtvis opponerat sig mot vissa områden i Paulus undervisning och medfört att församlingen splittrats (1:10-11). Paulus skriver att han snart kommer komma till församlingen, ”och då får jag veta hur det ligger till, inte med orden utan med kraften hos dessa uppblåsta människor.” (4:19). Att tala stora saker hjälper inte om man inte har kraft. Faktum är, som vi ser ovan, att Guds Rike inte består av ord utan kraft.

Vad är då det här för kraft som Guds Rike består av? Är det makt, ära och rikedom, en häpnadsväckande show som väcker alla människors största beundran inför de personer som innehar kraften? Näpp, Paulus själv måste ju ses som en av de största ambassadörerna och spridarna av Guds Rike, och han skriver tidigare i samma kapitel:

1 Kor 4:9 Det verkar som om Gud hade ställt oss apostlar sist, som vigda åt döden. Vi har blivit ett skådespel för världen, för både änglar och människor. 10 Vi är dårar för Kristi skull, ni är kloka i Kristus. Vi är svaga, ni är starka. Ni är aktade, vi är föraktade. 11 Ännu i denna stund är vi hungriga och törstiga. Vi går nakna, vi misshandlas och är hemlösa. 12 Vi sliter och arbetar med våra händer. När vi hånas, välsignar vi. När vi förföljs, härdar vi ut. 13 När folk talar illa om oss, talar vi väl om dem. Vi har blivit som världens avskum, som alla människors slödder, och så är det fortfarande.

Det här är Guds Rikes kraft som spränger djävulens bojor och predikar det glada budskapet om evigt liv till världens ändar: att vara vigd åt döden, ett skådespel för världen, att vara en dåre, svag, föraktad, hungrig, törstig, naken, misshandlad och hemlös. Guds Rike är inte att bli betjänad och njuta utan att slita och arbeta, det är inte att bli världsberömd som den som fick framgång och lycka enligt denna världens människor utan att bli betraktad som mänsklighetens avskum och slödder. Och det som får kraften att lysa starkast är att de heliga medan de utsätts för detta svarar hån med välsignelse, förföljelse med kärlek. Detta är korsets kraft, det kors som under Bibelns tid i högre grad än idag kopplades ihop med ond, bråd död. Ty Kristus har… sänt mig… för att predika evangelium, och det inte med vishet och vältalighet, så att Kristi kors inte förlorar sin kraft. (1 Kor 1:17).

Vad vill jag säga med detta? För det första att lidande och ödmjukhet är det absolut mest centrala om vi vill sprida Guds Rike. Vi får inte vara bekväma. För det andra att lärdomen av den först citerade Bibelversen är att ord på bloggar, i böcker och i samtal är värdelösa om det inte åtföljs med korsets kraft i det verkliga livet. Det blir lätt för mycket snack i kyrkorna och för lite ”do the stuff”, kom ihåg att NT skrevs efter att Guds Rike hade börjat spridas. Och för det tredje måste vi komma håg att det är Gud som ger kraften som sprider Guds Rike. Just nu tror jag många kristna känner en hopplöshet inför den främlingsfientlighet som vi blivit påminda om sprider sig i världen, inte minst i kyrkan. Det är bara ett av många avskyvärdheter som kommit av att kyrkan blivit så kass på att missionera, och därmed ligger lösningen enbart i att sprida Guds Rike. Jag vill tala hopp från Gud till alla hopplösa kristna som läser detta: om du känner dig nedslagen på grund av detta är det precis rätt tidpunkt för en förvandling! Gud tränger lättast in i hjärtat när det är krossat (Ps 51:19). Öppna upp dig för Guds kraft genom att erkänna att du inte kan sprida Guds Rike på egen hand, så kommer kraften från Hans kors fylla dig till tusen. När Gud gjuter ut sin kraft sker det omvälvande och radikalt. Låt oss ödmjuka oss inför det slaktade Lammet, låta Honom inlemma sitt kors i våra hjärtan, och i Hans Andes kraft sprida Riket till den grad att ingen utom Han kommer fatta vad som gick fram.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s