Detta kan du göra för att bekämpa hungern

Videon ovan ger snabb information om kronisk hunger. Det är ett av de värsta utvecklingsproblemen i världen och den största orsaken till att fattiga människor dör, större än AIDS och malaria tillsammans. Trots detta har hungerbekämpning i praktiken inte varit så prioriterad. Här är förslag på vad man kan göra:

Gå in på The Hunger Site och klicka på knappen! The Hunger Site grundades av aktivisterna Tim Kunin och Greg Hesterberg och är en av de ledande hemsidorna när det gäller online-aktivism. När man trycker på den gula knappen på deras hemsida bidrar man till hungerbekämpning utan att betala ett enda öre. Pengarna betalas av sponsorer. Gör det till en daglig vana att trycka på denna lilla knapp. Och följ The Hunger Site på Facebook.

Skriv på hungeruppropet. 1billionhungry.org är en smått aggressiv kampanj som är trött på att hungerfrågan inte är tillräckligt prioriterad bland politiker. Deras upprop som tre miljoner människor världen över har skrivit på (framför allt i tredje världen) lyder: ”Vi som har skrivit under den här namninsamlingen tycker att det är oacceptablet att omrking en miljard människor lider av kronisk hunger. Genom FN uppmanar vi att världens regeringar ser till att hungern utrotas och att frågan är av högsta prioritet tills målet är nått.” Skriv på här. Gå sedan in på deras systersida Ending hunger och skaffa information, gå med i rörelsen och sprid den vidare.

Spela spel på FreeRice.com. FreeRice är ett av WFP:s projekt och liknar i mångt och mycket The Hunger Site med skillnaden att istället för att trycka på en knapp spelar man ett litet frågesportspel. Träna upp dina kunskaper gällande olika språk, geografi, kemi mm. och se din hög av ris som WFP kommer ge bort växa sig större och större.

Ge regelbundet till biståndsorganisationer. Att ge regelbundet har flera fördelar jämfört med att spontant ge en gåva då och då: organisationen kan lättare beräkna hur mycket pengar de kommer få in, det blir för givaren en naturlig vana att hjälpa de fattiga och efter ett par år upptäcker man att man har lyckats ge en hel del. Via autogiro dras en viss summa pengar från ditt konto till en organisation varje månad. Stora, seriösa organisationer som ägnar sig åt hungerbekämpning är Svenska FN-förbundet i deras kampanj Skolmat blir kunskap samt FN-organet World Food Programme. Stora, seriösa organisationer som dels ägnar sig åt hungerbekämpning och dels åt en massa andra bra saker också är Läkare utan gränser, Kooperation utan gränser, Svenska kyrkan och Unicef.

Handla genom Godhandling.se. Om du genom Godhandling handlar på någon av de mängder av webbutiker de har avtal med (alltifrån Applestore till Ving) kommer en viss summa pengar ges till en biståndsorganisation utan att du själv betalar något extra. Det finns många bra organisationer att välja på men om det är hungerbekämpning du vill inrikta dig på rekommenderas Hungerprojektet, Kooperation utan gränser eller Svenska FN-förbundet.

Bli Stammis på Barista. Baristas caféer samarbetar med Svenska FN-förbundet. Om man blir ”stammis” på Barista (vilket är helt gratis) får man förutom flera rabatter privilegiet att ge skolmat till ett barn i Etiopien utan att betala något extra (en skolmat kostar annars två kronor).

Gå in på starvedforattention.org och skriv under. 195 miljoner barn är drabbade av undernäring. Dock är den mat som skickas genom bistånd sällan näringsrik, den mättar hunger men näringshalten är låg. Läkare utan gränser har slagit larm och ber om underskrifter för att få västländerna att ge näringsrikare mat i bistånd. Gå in på starvedforattention.org och skriv under, uppmana sedan fler att göra detsamma genom att sprida följande budskap via Facebook mm:

http://www.youtube.com/watch?v=8ts_O0sVfJs
195 miljoner barn är drabbade av undernäring. Dock är den mat som skickas genom bistånd sällan näringsrik, den mättar hunger men näringshalten är låg. Läkare utan gränser har slagit larm och ber om underskrifter för att få västländerna att ge näringsrikare mat i bistånd. Gå in här och skriv under: http://www.starvedforattention.org/

Det är sånt här kristna ska ägna sig åt, inte kristallkyrkor.

About Micael Grenholm

Charismactivist residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Author of Charismactivism. Love revival, justice, evangelism and kiwis.

Posted on 23 maj, 2011, in Ekonomi och social rättvisa and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: