Guldmiraklet i Bethel Church

Christian Tapper skriver:

Ikväll fick jag äntligen se det omtalade ”Glory Cloud” som har dykt upp under flera gudstjänster på Bethel. Jag har alltid råkat vara borta när det har dykt upp och idag tänkte jag faktiskt på att jag gärna skulle vilja se det. Inte för att spelar någon roll för min tro eller påverkar mitt engagemang, men det verkade väldigt coolt. Det var inte av någon annan anledning än det 🙂 Jag gillar helt enkelt att se när Gud gör häftiga saker även om det inte verkar vara till någon viss ”nytta”. Gud skapade världen vacker för att vi skulle få njuta av den bara för sakens skull.

Under kvällsgudstjänsten ikväll så började det glittra lite under predikan runt på lite olika ställen i rummet. Man kunde se det men det var inte jättemycket eller jättetydligt. Efter gudstjänsten står jag och snackar med av mina kompisar Dave. Helt plötsligt under vår konversation så utbrister Dave: ”Oh my gosh!” och pekar åt andra sidan rummet. Jag vänder mig om och upp mot taget på ena sidan av rummet är det fullt av guldglitter!! Det ser inte riktigt ut som ett moln denna gång utan det är som att det är en massa massa små stjärnor i taket som gnistrade och glittrade.  Det syntes verkligen tydligt och jag stod helt förundrad och tittade på det.

Jag gick runt och kollade från olika vinklar också och det syntes lika mycket från alla håll. Det finns inte en chans att det skulle kunna komma från någonting typ en maskin som skulle spruta guldglitter eller något sånt. Det fanns inget där och det dök upp från ingenstans. Det märkliga var att ”guldglittret” verkade röra sig uppåt av någon anledning. Vet inte varför. Det är verkligen fantastiskt att verkligen få ”se” Guds härlighet. Bill har pratat om att han tror att vi kommer att få se mer tecken på Guds synliga ”glory” och att det kommer att bli kraftfullare och dyka upp på gatorna och i sammanhang utanför kyrkan. Det är en spännande tid vi lever i!

Några fler filmklipp om det märkliga fenomenet (texterna är från dem som laddade upp klippen).

How does the human mind explain when flashes of light and sparkles of gold dust appear spontaneously out of thin air right in front of you? Sometimes we just can’t and sometimes God shows up in a way that is simply beyond our understanding. Kristyna and I have seen this happen on video before but to be there in person, to see it with our very own eyes last night has absolutely undone us. We are marked for life from this experience. It started literally right above us shortly after worship ended. Appearing spontaneously out of thin air and moved all over the sanctuary, coming and going for about 3 hours. Absolutely UNREAL experience. Afterwards dozens of people were covered in gold dust. Kristyna got some good photos of it on her hands. Several people got healed and everybody was so full of overwhelming joy it was just indescribable. Some of you have seen similar videos in the past. This is very real and Bethel church could care less about attracting attention, they just care about what God is doing.

As you watch this, please know that everybody was worshipping Jesus and our focus was on His presence. We were not seeking signs and wonders. The glory dust was not what we were after. In fact it interrupted the speaker’s message. But it showed up and so we could not ignore it. Being there in person I can say that there is no way this came from the ceiling vents. The way it appeared and moved defied gravity and physics and it was a much finer dust than glitter. The glory dust also appeared in other churches, not just at Bethel. Bless all of you who see this. ‎”so that the priests could not continue ministering because of the cloud; for the glory of the LORD filled the house of God.” 2 Chronicles5:14

This cloud came out of no where and was gone in seconds. The 5th time this has happened at Bethel Church in Redding CA. One of our technical guys who put them under a microscope and found this ”well they appear to be translucent but reflect a gold color , some are hexagonal in shape (which that shape is everywhere in nature) sizes are extremely small for how big they appear to be”

I saw this happen with my own eyes and i will go to my grave fully believing what i saw. There was no way anyone could have done this or make it happen because i would have seen them do it.

Liviu Zoe is the person that caught this on his camera!

Tapper skriver också:

När någon frågade Bill Johnson om varför Gud gör såna här manifestationer svarade han bara: ”I don’t know. But it’s pretty cool.”

Om vi vill ha mer av Gud så måste vi vara ok med saker vi inte förstår.

Molnet
Molnet

59 kommentarer

 1. Jag tycker du borde vara mer kritisk, du kommer att bli besviken. Mycket av sånt här är suggestion (jag ser tex absolut inget på ett av dina klipp), och annat är ren fake. Det har förekommit otaliga väl regisserade lögner och faker i den här branschen, tex Peter Popoff, Filippus Army i Sverige, Todd Bentley för några år sen, se också kritiska dokumentärer om Hinn mfl. Har själv egen erfarenhet från Christopher Alam mfl. Du är ju en intelligent och nyfiken person, använd det. Även karismatiker har en uppgift att ”pröva allt” och vara kritiska. Det finns också en risk för ens egen trovärdighet om en okritiskt lyfter fram sånt här och det senare visar sig vara en fake som någon tjänar pengar och/eller inflytande på.

  Gilla

  1. Hejsan Jonas! Absolut är det viktigt att vara kritisk, och jag har bestämt mig för att inte uttala mig så mycket om det här förrän jag får se någon oberoende, vetenskaplig studie av fenomenet. Det jag gör ovan är att lyfta fram egna berättelser från folk som varit där för att så få känner till detta. Medan kyrkorna i Sverige krymper och upplever väldigt få mirakler finns det kyrkor på andra sidan Atlanten som menar sig ha upplevt detta, och det behöver uppmärksammas. Jag vet att det finns mycket fake, inte minst i trosrörelsen, men jag vet också att det finns mycket äkta, och att vår bön ska vara att Herren ska vara tydligt närvarande i våra Gudstjänster så att folk ser att Han finns och kan bli frälsta.

   Gilla

 2. Jonas: Ang härlighetsmolnet så har vi flera vänner som sett och upplevt fenomenet i Redding. Jag upplever deras vittnesbörd som trovärdiga. frid David

  Gilla

  1. Visst, det utesluter dock inte att det är fake (någon maskin eller nåt) eller suggestion. Men vi har ju haft den här debatten förut i samband med Todd Bentley. Borde inte den erfarenheten mana till viss försiktighet åtminstone?

   Gilla

 3. Jonas Lundström el Eveborn? Att det skulle handla om en maskin el liknande är uteslutet eftersom molnet uppenbarar sig på olika platser på Bethel (ex i klassrummet) och även förflyttar sig. Det är uppenbart ett övernaturligt fenomen I ex Azusa street var det också vanligt att folk såg Guds härlighetsmoln rent fysiskt.

  Gilla

  1. Uteslutet kan man inte riktigt säga, håller med Jonas (Lundström) i det. Om det är fake lär de ha en avancerad teknik för att åstadkomma det. Det vore osannolikt utifrån det jag vet om Bethel men inte omöjligt. Som sagt skulle jag vilja se en oberoende vetenskaplig studie.

   Gilla

 4. Det är inte heller bara i själva byggnaden det sker – utan även på andra platser. Ngn vittnade om erfarenheten på ett flygplan. Därför skulle jag nog utesluta avancerad teknik.

  Gilla

 5. Och ang Lakeland så tror jag fortfarande att Gud förnyade, frälste och helade många människor under den perioden. Att Todd föll var tragiskt men rörelsen berörde många, det kan jag själv vittna om.

  Gilla

 6. Hur kan människor vara så lättlurade???

  Guldregns/moln när människor svälter ihjäl…. logiskt du….

  Gilla

   1. I och för sig är det inte mirakler och andens gåvor som Anders vänder sig mot i den kommentaren, utan snarare vilket specifikt mirakel som sker.

    Gilla

  1. Guldmolnets funktion är ju, om det är genuint dvs., att stärka människors tro. Gud vill ge respons till dem som söker honom.

   Även matunder påstås ju ske för att människor inte ska svälta ihjäl.

   Kan inte se hur dessa mirakler skulle bestrida varandra?

   Gilla

     1. Vilken annan församling menar du att det rör sig om i stället?
      Min tolkning av det hon skriver är att erfarenheten är direkt kopplad till Bethel. Oavsett så tycker jag nog att David inte tar kvinnans sakargument på allvar. Kanske behöver vi ”överengagerade” människor för att ”trollen i tron” ska spricka. För att vi ska vakna?

      Gilla

         1. Då börjar jag undra om vi inte dricker ur olika källor. Annars skulle vi ha en lite större samsyn? Vad göra?

          Gilla

          1. Vi kan väl båda plugga på mer om Bethel och se vad de själva säger, inte bara lyssna på kritikerna. Det är oavsett vilket troligen den mest inflytelserika karismatiska församlingen i Västvärlden idag som vi alla bör kunna ta ställning till. Gud välsigne dig!

           Gilla

 7. Det är tråkigt att vi har så svårt att svälja mirakler i västvärlden. Om det händer något sådant liknande som ärar Gud och inte människor och samtidigt leder till fördjupad tro kan det inte vara av ondo. ”Jag tror, hjälp min otro”, är ett bönerop vi borde ta efter i Väst.

  Gilla

 8. Några reflektioner. Först, jag utesluter inte att Gud skulle kunna göra det som beskrivs i posten.

  Ändå undrade jag, varför i USA? Vi lever i en kultur som helt slagit över mot upplevelser och underhållning och USA kännetecknar verkligen det.

  Återigen, Gud gör vad han vill men frågan kryper sig på. Varför skulle Gud ordna dessa ”specialeffekter” för människor som redan är totalt bortskämda med upplevelser och underhållning?

  Personligen har jag mycket lättare att till mig berättelser om matunder i Mozambique

  Gud gör vad han vill är ju naturligtvis ett svar.

  Men för mig hamnar berättelser som de här i samma kategori som vittnesbördet om en femma i kundvagnen och liknade. Uppmuntrande för personen som upplever det men problematisk att göra något mer av när det ställs i relation till annat.

  Som sagt, bara några snabba reflektioner.

  Gilla

  1. Hejsan Joachim! Jag kan omöjligen se undret, om det är genuint, som en underhållande specialeffekt. Visst uttrycker sig Christian Tapper och till och med pastorn Bill Johnson sig så ovan (även om det låter som om den senare är lite ironiskt), och har man varit med om många under redan som Christian säger sig ha varit utgör detta kanske inte mer än en ”cool grej”, men jag är övertygad om att för många, många som har en svagare tro är denna upplevelse livsavgörande, och det är för dem som Herren vill visa sin härlighet. Detta guldmoln är om det är genuint ett mäktigt manifesterande av Guds existens och ett tydligt tecken på att vi inte talar ut i luften när vi ber och att våra Gudstjänster inte är tomma ritualer – Han är verkligen där.

   Som David skriver bör detta ställas i relation med molnundret på Azusa Street, där ”the Shekinah Glory” uppenbarade sig som ett tydligt tecken på att Herrens härlighet skulle uppfylla jorden genom den väckelse som startade där, se tex https://helapingsten.wordpress.com/2010/11/20/mirakler-pa-azusa-street/ Den väckelsen har som bekant nått ca en halv miljard människor (så många betraktar sig som kristna karismatiker och pentekostaler). Återigen, om guldmolnet i Bethel är genuint handlar det enligt mig inte om en simpel specialeffekt utan ett mäktigt profetiskt tecken om att det Herren gjort i den kyrkan kan vara början på något mycket större än vi kan tänka oss. Det är av högsta vikt att vi är medvetna om detta och ber för detta.

   Den översta videon försöker mycket kort återge Bethels tankar kring fenomenet. För det första är de tydliga med att Gud ska ha äran för det. För det andra jämför Johnson det med härlighetsmolnet som följde Israel i öknen. ”Kyrkan har i decennier centrerat runt en predikan. Israel slog läger runt Hans närvaro”. Guldmolnet är tecknet på att Bethel närmat sig det senare perspektivet, utan att på något sätt tona ner vikten av predikan har de Herren i fokus.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  2. Sedan håller jag verkligen med om att USAs underhållningshysteri kan göra att många betraktar detta som en cool specialeffekt, men det är förstås aldrig Guds avsikt.

   Gilla

   1. Först, jag menar inget illa med specialeffekt även om det kanske låter negativt. Jag tänker så här, om kristen tro är kött och blod, svett och tårar. Konkreta påtagliga grejer helt enkelt, om det är så (Det kan man naturligtvis ha olika synpukter på) så måste väl ändå övernaturligt guld och glitter i taket på en kyrkobyggnad räknas som något både effektfullt och speciellt. Eller?

    Även om det förekom på Azusa Street så har jag problem med talet om ”the Shekinah Glory” Jag minns konferenser och möten där lovsången inte var på riktigt om inte lovsångsledaren kände ”the Shekinah Glory”. (Som vanligtvis bestod i extra mycket känslor och gåshud). Visst, jag tror Gud kan komma till oss på speciella sätt men tänk dig en miljö där man inte bara ska falla under förbönen nu ska det glimma och glittra för att Gud ska ha varit där. Jag kan se stora risker här där människor tror att det här måste ske.

    Samtidigt. Kanske är jag överförsiktigt nu och som sagt om Gud gör det så har han väl koll på eventuella bieffekter.

    Gilla

    1. Hänger inte riktigt med i vad du lägger i ordet specialeffekt. Jag vet ju att du anser att mirakler är naturliga och därför är kritisk till begreppet övernaturligt, under är saker Gud gör vilket är hur naturligt som helst för Honom. Med det perspektivet skulle jag inte kalla något under för specialeffekt, oavsett om det handlar om att gå på vatten, skapa guldglitter eller sända eld från Himlen.

     Är det själva glittrandet som du tycker blir en underhållande specialeffekt? Jag har inte tänkt så mycket över det utan mer på det faktum att om undret är genuint skapas materia framför ögonen på dem som är där. Om det glittrar eller inte spelar inte så stor roll för mig, huvudsaken är att bevittna Herrens skapande in action.

     Att det blir stora problem när man förväntar sig antingen att folk ska falla, att guldglitter ska komma, att folk ska få guldtänder, att man ska börja tala i tungor eller whatever för att Herren ska ha varit där, håller jag med dig helt och fullt om – och det är bra att du påpekar det.

     Gilla

 9. Det är olyckligt att kalla det för ”specialeffekter” när det handlar om Guds manifesterade närvaro. För dem som är i Bethel finns ingen hype kring detta, de talar hellre om ”Camping around His presence”. Flera har också vittnat om helade från sjukdomar när de varit i molnet/guldstoftet. Övernaturliga saker som änglabesök, guldstoft, olja i händer etc sker även i Sverige – det kommer bli vanligare ju mer vi vandrar i det supernaturliga. Den helige Ande verkar var Han vill och när Han vill.

  Gilla

  1. Bara en fråga, hur skiljer sig ”Guds manifesterade närvaro” från hans ständiga närvaro i våra liv. Vet vi alltid om när den är manifesterad? Känns det annorlunda?

   Jag kan (som du vet) se risker när vi alltför tydligt skiljer på det naturliga och det övernaturliga. Samtidigt utesluter jag inte det ena.

   Mina frågor handlar inte om att förminska, jag är ärligt nyfiken. Min erfarenhet är nämligen att Gud brukar verka när i alla fall jag inte känner några speciella manifestationer. Jag tänker på Broder Lorens ”Att leva i Guds närvaro”. För mig känns det just nu viktigast att upptäcka och vara med Gud i det vanliga. (Sen tackar jag inte nej till en guldkant på tillvaron)

   Självklart utesluter jag inte att Gud kommer till oss på speciella sätt också typ Jesus och lärjungarna på berget när Guds härlighet kom.

   Det slog mig när jag läste julevangeliet att även om herdarna får se märkliga änglauppenbarelser. (Om de bara kunde lagt ut det på YouTube!) Så kommer Gud själv som ett litet barn i en krubba, enklare och mer jordnära blir det inte.

   Lever själv lite i spänningen här, därav mina frågor.

   Allt Gott!

   Gilla

   1. Mitt kortfattade svar på det är att bara kristna vet att Gud är närvarande när vi inte märker något, medan mirakler är ett evangelisationsverktyg som gör att folk blir medvetna om Guds existens: https://helapingsten.wordpress.com/2011/08/18/sprid-evangeliet-i-kraft-av-tecken-och-under/

    Jesus är alltid hos oss när vi samlas i Hans Namn, det är jätteviktigt att betona och den karismatiska rörelsen har ofta varit dålig på det. Men det är tack vare att Han bekräftar sitt Ord om sin ständiga närvaro med under (Mark 16:20, Apg 14:3) som vi vet detta.

    Gilla

      1. Nu har jag lyssnat 12 minuter in i predikan. Kommer jag att få exempel på falskt och sant, konkret, om jag fortsätter att lyssna?
       Namn, organisationer osv?

       Gilla

       1. Se klart det klippet först, sen kan du gå vidare till detta där jag resonerar kring om människor som brukar utpekas som falska profeter verkligen är det enligt Bibeln:

        Gilla

        1. Nu har jag lyssnat en bit in i detta klipp också men har begränsat med tid. Är det någon ytterligare förutom Benny Hinn som du ser som en falsk profet?

         Gilla

         1. Ja, för några år sedan var det en församling i Norge som släppte in ett gäng profeter som hade varit medium inom New Age. Man sa att de hade lämnat det bakom sig men det blev uppenbart att de ”profetiska gåvor” de använde var synskhet och de började lära ut irrläror. Torbjörn Freij berättar om detta i sin bok Medialitet som David nämner nedan. Jag vet också om en församling i Östeuropa som drabbades av att en kvinna som varit involverad i det ockulta kom med falska profetior och lockade in församlingsmedlemmar in i jätteskumma saker.

          Det som kännetecknad dessa falska profeter var att de inte bar god frukt, de lärde ut irrläror och fokus blev på dem själva, inte Jesus. Det är också genom dessa kriterier vi ska urskilja falska profeter enligt Bibeln.

          Gilla

 10. Ulrika, kundaliniteorin är ganska svartvit och förenklad. Om du är intresserad av ämnet, så kan jag tipsa om Torbjörn Freijs bok om Medialitet och hur han beskriver de fysiska manifestationerna/reaktionerna – orsakade av Gud, psykologiskt el demoniskt och att dessa tre alltid finns sida vid sida i en väckelse/förnyelserörelse.

  Gilla

 11. En av våra söner var med om att det dök upp ”guldstoff” när han och några andra ungdomar bad i ett hem i Olofstorp utanför Göteborg för några år sedan. Så det är inte bara ”over there”. De tog kort på det och visade mig. Vet inte om det styrkte deras tro, men jag misstänker det. Jag tog inte så stor notis, och uppmuntrade det inte. Man upplever ju märkliga saker ibland som man efteråt kan undra vad de var bra för. Det gav inspiration i stunden förstås… Men jag har också bekanta som varnar för specifika onyttiga materialiseringar. De menar att allt är New age, och behöver därför inte förneka fenomenen för att förkasta dem.

  Sedan har jag varit med om märkliga vändningar, efter bön och med övernaturliga inslag, när närstående varit dödligt sjuka. Och tragiska uteblivna helanden med för den delen. När det är på liv och död för ens egna barn så blir det stort när en vändning sker… Men det hör väl mer till det vanliga kristna livet.

  Benny Hinn har nämnt ovan som en stor bluff. Jag är inte så säker. När jag hörde honom 1979 i Citykyrkan inträffade en del som gör att jag inte tror att hans gåvor är fake. Åtminstone inte från början när han var en ung predikant. Men det där med att göra show av allting och att leva lyxliv gör att han går bort. Dessutom gnostiska inslag i förkunnelsen. Gåvor kan vara verkliga men missbrukas.

  2003 stödde jag en kampanj med en amerikansk-nigeriansk helandeevanglist som kom till Göteborg. Tältmöten på Hisingen i oktober. Jag fixade bl a spårvagnsreklam. Visst inträffade det konkreta under, egentligen rätt otroliga saker, men jag skulle ändå inte stödja det idag. Tror inte längre på det där showandet som ett lämpligt sätt att utföra tjänst, eller att använda pengar.

  En vän från Indien har berättat om under när han varit utan mat. Även konkreta helandemirakler bland fattiga. Det är enklare att ta till sig. Känns som en annan division när de ömsom berättar om martyrier och ömsom om undantag från gängse naturlagar.

  Det brukar visa sig över tid om något nytt fenomen eller ny rörelse är på riktigt och här för att stanna. Har sett lite för mycket. Det som händer i Bethel Church lyfter jag därför bara på kepsen inför och går vidare. Men jag märker, när jag skriver, en egen lite desillusionerad ton. Jag lever oftast i tro, utan speciella upplevelser, men att också känna Guds närvaro är verkligen något att vara med om. Med eller utan guldstoff.

  Gilla

 12. Hur kommer det sig att gud låter guldstoft uppenbara sig men låter små bebisar dö, trotts handpåläggning och förbön?

  (Jag är inte religiös kan jag tillägga).

  Nå min historia:

  Vi har längtat efter ett andra barn, vi får ett andra barn, barnet blir mycket, mycket sjuk. EN släkting som är pingstvänn ber för barnet, hon tar t om dit äldre bröder (heter det så?) från kyrkan. De använder nån mirakelolja och ber för henne.

  Hon dog.

  Hur kommer det sig att gud låter guldstoft, som ska få människor att tro, men låter små bebisar dö så att vi och flera med oss deffenitivt INTE tror…

  Varför?

  Mycket konstigt….

  Gilla

  1. Det där är jättehemskt att höra och jag lider med dig, Anders. Guds Rike bryter igenom i världen men har ännu inte uppslukat allt. Det pågår en strid mellan Guds Rike och djävulens rike, jag skrev om det för någon vecka sedan: https://helapingsten.wordpress.com/2012/01/03/andliga-kraftmatningar/

   De glada nyheterna är att Gud inte låter sig besegras av döden. Han är starkare än den som har döden i sitt våld – djävulen (Hebreerbrevet 2:14) – och i Jesus får vi evigt liv. Gud gör mirakler för att föra människor till tro för att tron ger evigt liv. Människor som blir helade blir sjuka och dör igen, men frälsningen ger oss evigt liv tillsammans med Gud. Om du får tid över någon gång får du gärna se denna predikan som jag höll i söndags om det eviga livet:

   Det finns hopp för din dotter! Det finns hopp för alla.

   Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

 13. Hej! Vet ni om någon! har varit hos någon guldhandel och kollat om det är riktigt guld och vilken karat det är? Det vore väldigt intressant!

  Gilla

  1. Hejsan Kristian! Jag vet inte, vissa säger det (bland annat en kille som jag citerar i blogginlägget ovan) men jag har inte sett något bevis för det. Gud välsigne dig!

   Gilla

  1. Har lyssnat men eftersom jag är riktigt usel på engelska så förstår jag inte. Kan du sammanfatta det viktigaste i några meningar?

   Gilla

 14. Men som jag förstår det var du ju där på plats? Borde inte någon av de hundratals som är på dessa möten ha kollat upp guldet? Om inte av ekonomiska skäl utan av nyfikenhets skäl åtminstone? Det är ett stort frågetecken tycker jag?

  Gilla

  1. Hej igen. Jag här inte varit där på plats (men skulle gärna ha varit), jag citerar dock andra som här det ovan. Som du ser skriver en att ”our technical guys” här undersökt guldet. Jag här frågat honom vilka de är och om deras resultat finns offentliggjorda på nätet, men här inte fått nåt svar än.

   Gilla

 15. Ulrika: I stort handlar klippet med Bickle om vikten att pröva uppenbarelser mot skriften. Att vara öppen för det övernaturliga (uppenbarelser, manifestationer etc.) men samtidigt våga vara kritiskt tänkande.

  Gilla

  1. Tack, det låter bra. Visst ökar behovet av kritisk granskning hela tiden eftersom antalet under från villfarelsens sida ska öka enligt bibeln? Eller far jag ut med en villfarelse nu?

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s