Undanflykter från evangelisation

image

”De som då tog emot Petrus ord döptes, och så ökade antalet lärjungar den dagen med omkring tre tusen… De prisade Gud och var omtyckta av allt folket. Och Herren ökade var dag skaran med dem som blev frälsta.” (Apg 2:41, 47).

Den tidiga kyrkan kännetecknades av det man brukar kalla för församlingstillväxt – den blev större, folk kom till tro på Jesus och fick evigt liv, nya kyrkor startades i stad efter stad. Naturligtvis lämnade människor kyrkan också ibland, och på vissa ställen ville man inte ta emot Evangeliet i så stor grad, men på det stora hela växte kyrkan – och det var också det de kristna ivrigt bad och arbetade för. De ville se församlingstillväxt, de ägnade sina liv åt att se människor vända om och bli lärjungar. Oavsett om resultatet av deras evangelisation var väckelse eller förföljelse predikade de Namnet Jesus högt och tydligt.

Stora delar av kyrkan i Sverige idag däremot krymper, kyrkor läggs ned, färre kommer till tro. Vår kyrka ser inte ut som Apostlagärningarna. Hur handskas man med detta? Det finns två sätt att reagera: antingen inser man att något är på tok och så ber och arbetar man ivrigt för att vi ska få se skaror bli förvandlade av tron på Jesus. Eller så finns risken att vi istället för att lösa problemet förnekar det.


Ingen gillar att erkänna att man har fel. Ingen gillar att erkänna att man gör fel. På så sätt är det smidigare att argumentera för att det inte gör så mycket att så få blir frälsta i Sverige, det är egentligen inte något problem. Man kan argumentera för att vår brist på församlingstillväxt är helt enligt Guds plan, Han vill att det ska se ut så här just nu och det är bara att gilla läget. Det går dock rakt emot 1 Tim 2:4 som säger att Gud vill att alla människor ska bli frälsta – orsaken till att alla inte blir det ligger inte på Hans sida utan på vår. Man kan argumentera för att många kanske håller sin tro dold, någon utifrån kan inte bedöma vad som finns i en människas hjärta och det kanske finns många som har en tro på Jesus som de inte skyltar med. Problemet är bara att denna tysta massa lika gärna kan förneka Jesus – när 85% av Svenska kyrkans medlemmar säger att de inte tror på Honom är något galet – och om det stämmer är det förstås bra men Bibeln säger att vi ska bekänna Jesus med vår mun för att bli frälsta (Rom 10:9), så vi måste hjälpa dessa vidare.

Därtill finns en kritik mot evangelisation som riktas från såväl sekulärt som s.k. liberalteologiskt håll, som går ut på att det är påtvingande och intolerant och bör ersättas med religionsdialog. Jag var i helgen på en konferens om att sprida Evangeliet till muslimer. I en Facebookgrupp jag är med i som diskuterar kyrka och teologi fick den mycket kritik för att skapa objektifiering, för att syfta till muslimers omvändelse istället för samtal och för att man riktade mission till en viss grupp. En märklig kritik, med tanke på att huvudtalaren på konferensen – en anabaptist som hade erfarenhet av såväl mission som fredsskapande – betonade att möta muslimer i kärlek och respekt som 1 Petr 3:15 uppmanar oss till, samt att vara lyhörd och delta i samtal (som naturligtvis syftar till omvändelse och frälsning, allt annat vore fruktansvärt egoistiskt). Paulus använde olika evangelisationsstrategier för människor med olika religioner och världsbilder (1 Kor 9:20-22), Evangeliet måste vara kulturellt relevant som jag sa i en predikan för en månad sen, och det är en väldigt märklig tanke att vi inte behöver undervisning om muslimers världsbild och tro för att sprida Evangeliet till dem – som om kristna som är vana att föra agnostiker till tro skulle kunna använda samma evangelisationsstrategier för muslimer.

På konferensen talade en god vän till mig, han vill vara anonym pga säkerhetsskäl men jag brukar kalla honom Elias. Han var muslim men blev kristen efter att Jesus uppenbarade sig för honom (har skrivit om det här) och har sedan dess fört väldigt många till tro på Jesus. Flera gånger har detta skett genom kraftevangelisation, när Evangeliet bekräftas i kraften av tecken och under. Jag håller på och renskriver några av hans historier från anteckningar jag gjort när han berättat dem för mig, men kortfattat har han upplevt saker som min pastor Hans Sundberg här berättar om:

Nog förstår jag att kritiken mot evangelisation inte bottnar i att man funnit att det är obibliskt utan antagligen för att man är besviken, istället för att inspireras av evangelister och deras framgångsberättelser blir man nedslagen för att man själv inte för människor till tro och försöker därmed försvara det teologiskt. Det är en hemsk känsla, ett inre sår man behöver helande från, och nyckeln är återigen att lösa problemet istället för att förneka det. I de flesta städer finns ett gäng kristna som går ut på stan och evangeliserar – häng på dem! Om du har varit med om ett under, berätta om det för dina vänner eller främlingar och koppla det till Evangeliet (brukar vara lättare än att gå in på en Bibellektion direkt). Sprid Evangeliet i gärning såväl som ord (men låt inte gärningarna ersätta orden). Stöd missionärer ekonomiskt och i bön. Och sätt dig ned med en person som fört många till Kristus och be om råd. Jag blir alltid lika inspirerad och utmanad av min vän Elias. Och jag tycker att det borde vara obligatoriskt för alla kristna att lyssna på sådana som honom.

8 kommentarer

 1. Kul att du var med på Heart for Muslims i Uppsala. Jag hade tyvärr inte möjlighet att åka dit men flera från min församling var där (OM:are) och igår hörde jag mycket gott om konferensen och särskilt om David Shenk. Kul att en mennonit kommer till Sverige och talar om mission bland muslimer.

  Gilla

  1. Ja, jag tänkte att det här skulle Jonas gilla. Schenk talade en hel del om fredsskapande och pacifismens roll i evangelisation, vilket var underbart att höra.

   Gilla

 2. Bibeln säger vi är ett Heligt Prästerskap. Jesu Missionsbefallning bekräftar det. Överallt, varsom helst. Men kanske Evangelisationsordet skapat skrämsel för vissa, eftersom det görs så märkvärdigt och vissa blir utvalda. Jag lever ett liv som längtar att få dela med mig av Jesus Försoningsverk, Guds kärlek och omsorg, och Han välsignar vem Han vill.
  Så bli inte betryckt och tro att du inte duger. precis som du är i Guds Skapelse är du utvald att till och med göra större under än Jesus själv, Hans egna ord.
  Dont be afriad.
  Birgitta Asp 63 år som aldrig seglat på en räkmacka skulle nog blivit uttråkad av det oxå.

  Gilla

 3. Jag känner mig rätt träffad av din kritik mot ljumma kristna som ursäktar sitt avståndstagande från evangelisation. I mångt och mycket tror jag att du har rätt och att vi måste våga vara utåtriktade. Samtidigt har jag svårt att ta en hel del evangelisation på allvar och undrar om det inte vore bra att ersätta orden med gärning. Jag skulle ha lättare att tro på en sådan evangelisation.

  Nu sätter jag upp extremer här men jag har flera gånger träffat kristna som ger mig en pamflett och säger ”har du lärt känna Jesus” för att sedan raskt gå till nästa person. All respekt till människor som kan ta kontakt och utmana människors världsbild, där tror jag att din idé om att börja leta efter andliga gåvor är en bra utgångspunkt. Men för att sätta upp en kontrast: det narrativ eller den berättelse pamflett-utdelande ger mig är inte en berättelse om den självutlämnande Gud som inspirerar andra människor till ett radikalt liv utan en berättelse om människor som känner sig tvingade till en mekanisk akt som snarast vittnar om ett frånsägande av ansvar. Vad hjälper det mig att få en pamflett om det jag behöver är upprättelse av min självbild eller mat för den delen.

  Nu vet jag att du antagligen håller med mig om att vi bör förena andlig och social praktik, men från mitt perspektiv är finns den största bristen i att vi inte lever ett liv i sann gemenskap med Gud och våra medmänniskor. Skulle vi göra det tror jag inte att vi skulle behöva jobba så hårt för att locka människor till oss, och om den tesen inte stämmer skulle vi ha en etablerad infrastruktur och ett starkt vittnesbörd att utgå ifrån. Vidare tror jag egentligen att det skulle vara ett lika stort under om en människa genom livet i gemenskap med Gud och andra (för går det att definitivt skilja dessa åt) blir helad från girighet som från exempelvis blindhet.

  Med det sagt, mycket intressant inlägg,

  Ps: Stämmer det verkligen att det finns färre kristna i Sverige idag än för tjugo år sedan eller är bara färre medlemmar i Kyrkor?

  Gilla

  1. Hej Jonathan! Absolut håller jag med. Min pastor Joel talade just om att inte bara berätta om Guds kärlek utan också gestalta den i en predikan för inte så länge sedan:

   Paulus spred Evangeliet i ord, gärning och kraften av underverk (Rom 15:18-19). Jag tror att det är viktigt att vi inte spelar ut dessa tre aspekter mot varandra utan kombinerar dem.

   Gud välsigne dig!

   Att det finns färre kristna idag än för 20 år sedan har jag inget som helst belägg för, men det lät slagkraftigt. 🙂 Jag tar bort det.

   Gilla

 4. Micael! Lite off topic, men jag har ett boktips till dig eftersom du gillar att dokumentera helanden och dylikt. Exegeten Craig Keener (evangelikal) har sammanställt två böcker där han samlat olika typer av vittnesbörd om helanden från hela världen och satt in detta i relation till NT:s underberättelser.

  kolla in följande:
  http://www.bokus.com/bok/9780801039522/miracles-the-credibility-of-the-new-testament-accounts/

  Hör även denna intervju med honom:
  http://www.apologetics315.com/2012/02/scholar-interview-craig-keener.html
  Mvh Magnus

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s