En socialantropologisk studie av Andens gåvor

Just nu befinner jag mig på en konferens om evangelisation. Många kristna vet inte hur de ska göra för att sprida Evangeliet, de tycker det är jobbigt och svårt och griper då kanske tag om teologier som säger att evangelisation inte är så viktigt, att livet här och nu är viktigare än evigt liv etc. Men det finns en annan väg! Studera vad Bibeln säger om evangelisation, be om frimodighet, och inspireras av andra som gått före!

En riktigt duktig evangelist hette John Wimber. Han förde ett par hundra till tro på Jesus. Han anordnade konferenser som hette ”Tecken, under och församlingstillväxt” där han betonade den bibliska principen att det går mycket lättare att sprida Evangeliet när man låter Gud göra under genom en. På konferenserna skedde också mycket riktigt helanden och andra under, som till exempel att människor kunde dela väldigt detaljerade s.k. kunskapens ord. På ett bönemöte häromdagen läste jag ur en socialantropologisk rapport om detta från en sådan konferens:

Men om man inte upplever under då? Eller om alla exempel på urflippad karismatik avskräcker en från att syssla med det? Börja i att sträva efter Andens frukter – kärlek, glädje, frid mm. – så kommer Anden föda sina gåvor också. För gåvorna bygger på kärlek, osunda karismatiska sammanhang har inte för mycket Helig Ande utan för lite, och vi får aldrig sluta sträva efter dem i överflöd (1 Kor 14:12), för Han vill använda dem hos oss i överflöd. Han vill använda er till det.

3 kommentarer

 1. Teologer som fullständigt massakrerar Guds ord, är det månne dom Jesus avser med orden:
  Jag känner er inte?
  Kul att du lyfter fram John Wimber här. Tror att många av dagens ungdomar inte har en aning om vem han var, även om jag själv aldrig fysiskt fick tillfälle att lyssna till honom, har jag läst hans böcker. Var också imponerad över det faktum, att trots att han fick cancer, så fortsatte han frimodigt att be för sjuka. John Wimber var en man som trodde på Gudomligt helande och som även praktiserade det, intill sin död

  Gilla

 2. Ja, hur ”evangeliserar” man?

  Enklast är väl att bara vara… ett vittne… som är det enda Jesus begär… eller?!

  Vi människor har gjort det hela till ”en grej” och haussat upp det hela till något väldigt svårt, ouppnåeligt som troligen bara en väldigt särskild person med rätt bakgrund, rätta kontakter, rätt social status i församlingen etc etc kan klara av. Mest troligt måste det också finnas ett tryckt visitkort där det står ”Evangelist” också.

  Den dagen Gud söker människor söker de kontakt med de kristna som de har förtroende för, därför att de har visat sig vara pålitliga, äkta vänner. Inte för att de är ”evangelister”. Det gör jobbet enklare. Jesus var FÖRFÖLJD av MÄNNISKOSKAROR. Dagens evangelister förföljer folk… och avskräcker många gånger.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s