Gud är kriminell

Jag älskar att läsa i Apg 5 om hur Gud pepprar på med tecken, under och mirakler genom apostlarna, hur de därför blir fängslade av den tråkiga religiösa eliten och hur Herren då sänder en ängel till att öppna fängelsedörrarna så att de kan gå ut och predika Evangeliet igen. Samma sak händer i kapitel 12; efter att Jakob blivit martyr fängslas Petrus för att ställas inför rätta, men då kommer en ängel och befriar honom igen. Fattar ni vad detta innebär? Gud är kriminell! Han går emot puckade människolagar som bryter mot Hans vilja. En kristen ska inte följa lagar som är orättfärdiga och leder till lidande och död utan bryta mot dem i Jesu Namn.

Det finns många exempel på heliga lagbrytande lärjungar, alltifrån Martin Luther King till de kristna aktivister som deltar i #blockad. Även broder Yun från Kina är en helig kriminell som arresterats och torterats många gånger för att han spridit Evangeliet. Här läser jag ur hans självbiografi Den himmelske mannen om hur Gud precis som i Apg 5 och 12 hjälpte honom fly från fängelset:

8 kommentarer

 1. Bra! Och tänk Han ger Nåd åt dom sämste som blir dom främste. Nån uttryckte en gång ”oförskämd Nåd” utifrån att tycka att nån inte dög. Gud älskar oss alla lika mycke. Och Han drar oss till Jesus för att vi ska låta Honom bli Herre i våra liv. Vem som helst. Vi är ögonstenar som ingen får röra. En gammal sång börjar Tryckt av världens syndaskuld Han tågar upp mot Golgata och livet ger, evig kärlek i Hans hjärta lågar då Han under Korset dignar ner”Jag tror han heter Jessie Jacksson nuvarande ledare i Medborgarrättsrörelsen som kanske startade med Rosa Parks ensamma protest mot ” vitas platser på bussarna” lydde inte människor.

  Gilla

 2. Ditt omdöme om Gud som ”Kriminell” Micael räcker för mig. Det har varit intressant att följa inlägg men den här gången blev det för mycket. Jag vet att du är ung i tron och ivrig, men det finns ändå gränser för hur man uttrycker sig mot vår Himmelske Fader. Gudsfruktan är en bra målsättning för den som vill tjäna Gud. Jag dlitar din kontakt tills vidare.

  Med vänlig hälsning i Herren

  Kaj Östholm

  Gilla

  1. Tråkigt att höra Kaj! Mitt syfte med inlägget var att belysa att vi ofta jämställer laglydig med helig och tänker att en god och rättfärdig person ska följa lagen till punkt och pricka. Det är inte Bibelns bild. Gud är den som är alltigenom god, rättfärdig och helig – Hans lag ska vi följa. Men när människors lagar bryter mot Guds Rikes principer måste vi följa de senare. Oavsett hur man uttrycker sig är det ett faktum att fritagningarna som änglarna utför i Apg 5 och 12 var olagliga. Eftersom Gud sände änglarna deltog Han i en aktivitet som enligt mänsklig syn var olaglig men enligt Guds Rikes lag var rättfärdig.

   Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

  2. obey the laws of the land, står det i det romarbrev jag läste när jag blev frälst i usa.

   Gilla

 3. Kära Kaj
  Det är ju uppenbart att Micael menar att det är de som stämplar Herrens lärjungar som kriminella som gör fel. Det är världen som stämplar Herren som kriminell inte Micael. Jesus dömdes ju som kriminell.

  Med vänlig hälsning i vår Herre

  Johan Landström

  Gilla

 4. Jag är ateist, men jag gillar filosofi, så jag tror mig kunna hjälpa lite på traven med följande tanke exempel; Lagen kan inte vara i enlighet med Guds vilja, om den är demokratisk på jorden. Däremot är det klokt att uthämta förståelse för människans organisatoriska vilja (enligt Kristen tro är vi skapta i Guds avbild), genom att läsa lagtext. Häri försöker vi återge den sammanlagda genomsnittliga moral som alla människor SKA besitta, en samling praktiska och i många fall goda och ärorika författningar.

  Men det är inte alltid ödet och sanningen som styr våra handlingar, i en sådan värld hade vi inte behövt vår tro. Därav är innehållet i lagen inte perfekt. Det KAN inte vara perfekt. Och ibland uppstår situationer som bara en bråkdel av oss hade kunnat förutse, och då räcker inte lagen landet till längre, vare sig det är en demokrati eller diktatur.

  Exempel: En fånge i Auschwitz som hittar ett vasst föremål som kan utgöra den sista strimma av hopp i hennes och hennes systrars liv, får lov att döda.

  Enligt mig är det dock i princip oacceptabelt att ljuga, stjäla, tvinga eller skada i samtliga lägen. Det krävs väldigt extraordinära omständigheter.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s