Pressmeddelande: Utvisad till tortyr. Nu är pastor Jean tillbaka i Sverige

Pressmeddelande: Utvisad till tortyr. Nu är pastor Jean tillbaka i Sverige


Pastor Jean Kabuidibuidi var regimkritiker i Kongo-Kinshasa. Efter att ha blivit utsatt för hot flydde han till Sverige och bildade familj. Jean fick avslag på sin asylansökan och låstes in på Migrationsverkets förvar i 131 dagar. Han blev utsatt för tre utvisningsförsök och utvisades till slut den 23 februari till Kongo-Kinshasa. Där greps han av säkerhetspolis, utsattes för tortyr men lyckades fly från fängelset. Detta har bekräftats av Nelson Mandelas vänner, en MR-organisation verksam i Kongo-Kinshasa, via Diakonia i en rapport. Idag kom Jean tillbaka till Sverige som arbetskraftinvandrare.

Bilden är fri för media att använda. Fotograf: #pastorjean
Bilden är fri för media att använda. Fotograf: Maria Furusand

Jag är glad att vara hemma i Sverige. Äntligen får jag träffa familj och vänner. Men efter det som hänt mig måste det till stora förändringar så att inga fler flyktingar efter mig utvisas till tortyr, säger Jean Kabuidibuidi.

Fallet pastor Jean visar på stora brister i rättsäkerhet i asylprocessen.

Beslut om att låsa in och utvisa flyktingar fattas med bristande underlag. All bevisbörda läggs på flyktingen som kan utvisas trots starka bevis för att den riskerar att bli misshandlad eller dödad efter utvisning. Nu behövs stora satsningar för att stärka rättsäkerheten. Flyktingens berättelse måste tas på allvar. Barmhärtighet måste prägla asylprocessen, säger Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan.

Pastor Jeans fall är inte unikt. Sverige har blivit fällt i FN:s kommité mot tortyr 12 gånger för att flyktingar har utvisats till tortyr, enligt Amnesty .

Sverige fortsätter att bryta mot mänskliga rättigheter och internationell rätt. Nu måste Tobias Billström vidta ordentliga åtgärder för pastor Jean ska va den sista flyktingen som utsätts för tortyr efter utvisning från Sverige. Migrationsverkets landinformation måste förbättras och mer resurser måste skjutas till advokater för att garantera en rättssäker process, säger Jonas Bergström, flyktingaktivist som engagerat sig för pastor Jean.

Utvisningen

Pastor Jean Kabuidibuidi flydde 2003 från inbördeskriget i Demokratiska Republiken Kongo efter att ha kritiserat regimen i sina predikningar för att göra övergrpp under kriget. Han sökte asyl i Sverige, men fick asvlag på sin asylansökan ochblev i oktober 2011 inlåst på Migrationsverkets förvar.

Många engagerade sig för att utvisningen inte skulle äga rum. Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan som Jeans kongolesiska församling tillhör, publicerade flera texter som visade på att oppositionella pastorer riskerar förföljelse i Kinshasa. Jean själv skrev i sin tid i förvaret:

”Det får anforas att det föreligger mycket starka hinder mot att verkställa avvisningen av mig till Demokratiska republiken Kongo då riskerar jag förföljelse samt att utsättas för fortsatt tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandlig eller bestraffning.”

Jean Kabuidibuidi fick sitta i förvaret i 131 dagar, utsatt för 3 utvisnigsförsök innan han utvisades den 23:e februari under stort hemlighetsmakeri. Samma dag som han utvisades kom ännu en rapport om förföljelse mot oppositionella präster och pastorer från organisationen Enough.

Tortyren

I Kinshasa blev han gripen av säkerhetspolis och förde till ett fängelse där han blev utsatt för tortyr till den grad att han menade sig vara ”nära döden”. Men Jean lyckades fly med hjälp av lokala kontakter och kunde föras till sjukhus för vård. Den 27 februari skickade han bilder på de skador han fått (se nedan).

Jeans uppgifter om att ha blivit utsatt för tortyr bekräftades av en rapport från den kongolesiska människorättsorganisationen Nelson Mandelas vänner. Joakim Wohlfeil från Diakonia sammanfattade rapporten med följande ord:

[Jean Kabuidibuidi hamnade] i en av säkerhetstjänstens ökända ”inofficiella” förhörskällare, där frågor om hans politiska engagemang varvades med sparkar och slag. Rapporten bekräftar uppgifter som Diakonia har från flera håll: Efter höstens ifrågasatta val harsäkerhetsstyrkorna skärpt sina insatser mot allt man betraktar som opposition och agerar ofta utan respekt för vare sig människoliv eller lagar. Dödande, olagliga arresteringar och försvinnanden fortsätter, samtidigt som myndigheterna inskränker yttrandefriheten i landet. Exempelvis förbjöds landets kyrkor att ordna en manifestation så sent som den 16 februari i år. Mot detta har givetvis Diakonia och andra organisationer protesterat. […] Både denna och andra rapporter beskriver att människor som hamnar i Pastor Jeans belägenhet utan att någon utanför vet om det mycket väl kan försvinna för alltid.

Jeans fall är ett tydligt brott mot Utlänningslagen 12 kap. 1 § om att de som Sverige utvisar till andra länder inte får ”utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”. Det är även ett brott mot ”Konvention mot tortyr och annan grym, mänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” som Sverige ratificerade 1985. Sverige har kritiserats av FN för att bryta mot denna konvention 12 gånger, enligt Amnesty. Denna fråga lyftes med anledning av Jeans fall i Riksdagen den 20:e mars av Christina Höj Larsen (V), men migrationsminister Tobias Billström (M) ville inte vidta några åtgärder.

Återkomsten

Genom arbetskraftsinvandring har Jean nu lyckats komma tillbaka till Sverige, då han har fått tjänst som pastor i Elimkyrkan. Hans fall har engagerat många, framför allt kristna, om nu gläder sig när de kan välkomna honom tillbaka. Men många ser också detta som ett tydligt exempel på att svensk migrationspolitik måste förändras.

”Orsaken till att Jean Kabuidibuidi utsats för tortyr beror på ett systemfel i migrationsverkets hantering av landinformationen. Tobias Billström måste se till att migrationsverket har tillräckliga resurser för att få fram korrekt landsinformation så att inga fler flyktingar utsätts för samma fara som Jean Kabuidibuidi har utsatts för”, säger Jonas Bergström, aktivist som har engagerat sig för pastor Jean.

”Eftersom det är bekräftat att pastor Jean har blivit utsatt för tortyr i Kongo-Kinshasa kräver vi att Anette Backlund och Tobias Billström kliver fram i ljuset och tar ansvar för utvisningen”, säger Maria Furusand, pastor i Elimkyrkan.

Kontakt

Första hand: Maria Furusand 0707 – 68 08 06, Stefan Swärd 0704 – 92 23 10.

Andra hand: Micael Grenholm 0730-35 05 27, Jonas Bergström  0733 – 20 30 86

På grund av den press Jean varit utsatt för lämnar vi inte ut hans eget nummer, kontakta Maria eller Stefan om ni vill träffa honom för intervju.

Mer information

På Twitter: #pastorJean

www.bergstromjonas.se
www.stefansward.se
www.josefinearenius.se

Mediereportage i urval: TV4, Expressen, Nyheter24, Dagen gånger två, Världen idag. Här är en omfattande intervju med Jean, publicerad i Dagen, som särskilt rekommenderas. Se även denna artikel i samma tidning om vår kampanj för pastor Jean.

Bilder

Bilderna är fritt fram att ladda ner, publicera på bloggar och i media. Länta till twingleyflödet och ange #pastorJean som fotograf.

Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
#pastorjean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
#pastorjean
Bilden kan användas fritt i media. Fotograf: #pastorJean
Bilden är fri för media att använda. Fotograf: Micael Grenholm
Bilden är fri för media att använda. Fotograf: Micael Grenholm

7 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s