Sveriges politik mot global utveckling

PGU-barometern

Idag släppte ActionAid, Afrikagrupperna, Diakonia, Forum Syd, Föreningen för Utvecklingsfrågor, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna till Kvinna, LO-TCO Biståndsnämnd, Plan Sverige, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Svenska missionsrådet – alla medlemmar i Concord Sverige – rapporten PGU-barometer 2012. PGU står för politik för global utveckling och är ett beslut som Sverige var först i världen om att fatta 2003. Det går i princip ut på att alla Sveriges politikområden ska främja global utveckling – de får inte strida mot varandra. När Sverige försöker verka för fattigdomsbekämpning, demokrati, mänskliga rättigheter och andra bra saker inom biståndspolitiken får detta inte motverkas genom det vi gör på det handelspolitiska eller migrationspolitiska området.

Det var väl duktigt av Sverige att anta en så vettig princip? Dock är vi inte så duktiga på att leva upp till det.

Utdrag ur rapporten
Utdrag ur rapporten

Få kan ha missat att Sverige motverkar demokrati och mänskliga rättigheter genom att sälja vapen till diktaturer, något som förstås tas upp i rapporten. Andra saker som pekas ut är att svenskt bistånd stöder riskkapitalbolaget Swedfund som orsakar skatteflykt från fattiga länder, att Sverige stödjer EU:s EPA-avtal med afrikanska länder som är kraftigt missgynnande för de senares matproduktion, att Sverige ger förfärligt dåligt tillgång till vård till ”papperslösa”,  samt att Sverige snor pengar till klimatanpassning i utvecklingsländer från biståndsbudgeten trots att vi skrivit under FN:s avtal om att inte göra detta. Med mera. En sammanfattning av rapporten finns här, och vill man läsa hela (den är bara på 26 sidor) finns den här.

Dagens ledarblogg skriver också om detta.

2 kommentarer

    1. Hej Tore! Orsaken till det mystiska inlägget är att jag meddelar några vänner något som bäst lämpar sig i bloggform, men som inte är för allmänhetens beskådan än. Det är bara ett halvt dussin personer som har lösenordet. Men imorgon kommer hemligheten att avslöjas. 🙂

      Gud välsigne dig!

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s