Om alla levde som vi skulle det behövas tre jordklot

Man möter ofta väldigt mycket motstånd om man predikar Bibelns budskap om ekonomisk utjämning och rikedomsbekämpning. Många argumenterar för att de fattiga kan uppnå välstånd utan att vi skär ned på vår livsstil. Genom att använda resurser mer effektivt och hitta på nya uppfinningar så kan vi upprätthålla vår rika livsstil samtidigt som de fattigare länderna utvecklas för att till slut nå vår levnadsstandard, menar man.

Problemet med detta resonemang är att det bygger på ovissa framtidsspekulationer, det går emot Bibeln (se t.ex. Luk 3:11) och det blundar för de akuta behov av enkel livsstil vi ser redan nu.

Supermiljöbloggen rapporterade igår om WWF:s stora Living Planet Report som ger en omfattande bild av miljöläget i världen. Det är föga förvånande illa. Riktigt illa. En global klimatkatastrof är på grund av den politiska passiviteten snart oundviklig, och trots att de flesta i känner till miljöproblemen överkonsumerar vi som aldrig förr, och gör av med 50% mer resurser än vad jorden kan återskapa.

Sverige intar den skamfulla platsen som nummer 13 av världens miljöbovar; trots att vi ger sken av att vara miljövänliga så är verkligheten en annan, inte sällan för att vi blundar för vilka miljöskador vi orsakar i andra länder genom vår konsumtion. WWF slår fast att om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot.

Bilden är, som synes, från Science Photo Library
Bilden är, som synes, från Science Photo Library

Tre. Jordklot.

Vilket innebär att vi antingen omedlebart måste leva mycket enklare genom att bojkotta onödigheter, minska svinnet, lokalisera produktionen och minska tillväxten; eller så kan vi glömma tanken på en rättvis värld där ingen lever i fattigdom. Så länge vi håller fast vid vår nuvarande smutsiga och extremt rika livsstil så tvingar vi andra att vara fattigdom. För vi har ju trots allt bara ett jordklot.

Här finns WWF:s rapport. Där finns även många andra resurser, som att jämföra länders miljöpåverkan och tips på hur man kan minska sitt eget ekologiska fotavtryck, att tillgå.

5 kommentarer

 1. Micael, Jim Leape säger att trycket på jordens resurser skulle rätta till sig om vi helt gick över till förnyelsebar energi. Vad händer då om världen får tillgång till nästan obegränsad billig och ren energi i form av LENR (low energy nuclear reactions) se t.ex: http://www.e-catworld.com och http://ecat.com//. Visserligen är Andrea Rossi m.fl. arbete ännu inte bekräftat, men allt mer tyder på att det finns något reellt bakom LENR. I första anblicken verkar det fantastiskt ur ett rättviseperspektiv men vad skulle hända med trycket på övriga naturtillgångar om förväntningarna infrias?

  Gilla

  1. Hejsan Olle!

   LENR ser utsiktslöst ut och har, som du säkert vet, avvisats av nästan alla vetenskapsmän redan 1989. Vi har redan tillgång till rena, förnybara energikällor så jag tycker vi satsar på dem.

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 2. Ja, men det har hänt en hel del de senaste åren. Rossi bygger en fabrik idag för att producera miljoner enheter per år för privat bruk (10 kw/enhet) och han är inte ensam om att ha fått stabila LENR-processer. Det är stor skillnad på 1989 och det som finns idag. De sidor jag länkade till är seriösa. Det är värt att fundera över för det kommer att bli en stor eufori till en början. Några måste ha tänkt ett steg längre så att all billig energi används på rätt sätt. Annars kommer vi rika bara se till att bli ännu rikare. Om det Rossi med flera har idag kommer ut på marknaden inom ett år (det är enligt Rossi bara certifieringen kvar) så finns en möjlighet för de fattiga att komma ikapp vad gäller grundläggande energibehov. Men då behöver vi hjälpas åt. Jag förstår att du inte har tid att sätta dig in i allt som skrivs men om/när tidningarna börjar skriva på allvar (det är bara Ny Teknik än så länge) är det bra om vi är lite pålästa och har funderat över konsekvenserna.

  Gud välsigne dig med!

  Gilla

 3. Obama lovade när han kom till makten att han skulle satsa på ny smart grön energi men det verkar inte som det blev så mycket av orden trist för jag tror att det finns en stor utvecklings möjlighet på den gröna sidan och välsingnelser för fattiga länder som då inte behöver bli beroende av jättelika kraftverksbyggen eller energi från västländer , men rent vetenskapligt går det ju framåt, solceller till hyfsat pris som nu är som en plastfilm eller ett bläck som kan målas på olika ytor börjar hitta ut på marknaden.

  Finns även el leverantörer numera som erbjuder solcells avtal (telge energi) dom har jag.
  tycker mig inte sett någon större prisskillnat mot när jag hade vattenfall (som höjer sina elpriser var vinter). det verkar vara stor efterfrågan på solel så man kan bara köpa den ransonerat än så länge, men tycker det är kul att man kan vara med och köpa upp överskottet från privat personer och små företag och visa vad man själv vill ha.

  http://www.telgeenergi.se/Privat/El/solavtal/

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s