Hela Pingstens lilla aktivistskola

Oavsett om du känner att aktivism är ditt s.k. ”kall” eller inte bör du som Jesu efterföljare ha en grundläggande kunskap om de globala fattigfomsproblemen. Här är några snygga klipp från min spellista Activist Animations som är en bra intro:

7 kommentarer

 1. Kall eller inte men jag är övertygad om att dom som lever i den globala fattigdomen i Svedala är övertygade om att den existerar. jag utgår hela tiden från ”Min värld” den verklighet jag lever. Jag har inte heller i ”Min värld” behov av att övertyga människor om vad verkligheten erbjuder. Vi lever inte i kåkstäder idag, jag själv vet var ja gär uppväxt. Fattigdomen är gömd bakom betongen, centralvärme, tomma kylskåp m.m Kyrkfolket som jag har lång erfarenhet av skänker gärna bistånd till utlandet men glömmer sin bänkgranne, eller” gå till soss”. Tout est relatif, I dom här ”kristna” spalterna även i tidningen Dagen t.ex är det gjort utifrån dom som har en garageuppfart med lite dåligt samvete för sin egen goda levnad. Jag vet int ehur ditt är men upplever att det du berättar är utifrån det du lever i,och vill beskriva andras, men gott så, jag tycker att såna som du verkligen behövs. Men tala gärna om i din ”spalt” om oss.
  Good Luck

  Birgitta Asp

  PS Hej syrran om du läser DS

  Gilla

  1. Tack Birgitta! Det är bra att uppmärksamma att fattigdom finns även i Sverige. Tyvärr är det många i Sverige som inte ser den och många förnekar att den finns. Det behövs fler församlingar i fattiga och utsatta bostadsområden. Urban Expression sysslar med församlingsplantering i samhällets marginaler: http://www.urbanexpression.org.uk/

   Gilla

 2. exakt så uppfattar jag det också Birgitta när det gäller tidningen dagen, fattigdom existerar inte i sverige försäkringskassan och sossen som gör allt dom kan för att dra ner och spara som drabbar vanliga svenskar som får leva på svältkost eller ett växande skuldberg talar man inte om. Fattigdom och svält finns bara i afrika så att säga.

  Gilla

 3. Jag tror absolut inte det finns någon fattigdom i Sverige. Jag har bott i tredje världen och även besökt många u-länder och vill bestämt hävda att fattigdom inte finns i Sverige.
  När min familj gick på socialbidrag så fick man väldigt mycket pengar i från staten.
  Väldigt mycket mer än vad vi har idag.
  Fatum är om man som famlij går på soss får man bra mycket mera pengar än om man jobbar i många fall. När jag jobbade på nokia i Finland var det många utlänningar som hellre föredrog att gå på soss eftersom de fick mer pengar av soss som famlij än att jobba heltid på Nokia.
  Fattigdom finns inte i Sverige för även med den lilla inkomst vi har i dag så kan vi äta tre gånger per dag. Jag har bott i områden i världen där man äter kanske en gång om dagen om man har tur annars tvingas man plocka växter i från träden och äta.
  Jag har träffat många som lever på bananer de plockar i från träden eller växter som de plockar ute i naturen.
  Fattigdom för dem var folk som inte hade råd att äta två gånger per dag vilket var 80% av befolkningen dvs. nästan 80 miljoner människor.Åt du två gånger om dagen var du medelklass. Åt du tre gånger per dag var du klassad som rik .
  Ofta åt folk klockan 10.00 på förmiddagen och sedan klockan 19.00 på kvällen.
  Skulle de komma till Sverige där vi kallar oss fattiga men äter tre gånger om dagen så skulle de inte alls hålla med oss.
  Jag känner jättemånga i tredje världen som är ordentligt fattiga som inte alltid ens har råd att köpa tvål eller kläder för man prioriterar att hellre äta två gånger på per dag än att köpa tvål att tvätta sig med.
  Några jobb fanns knappt i det landet jag bodde i heller utan de flesta var bönder och var helt beroende av bra skördar. Landet är ofta drabbat av tyfoner och jordbävningar och översvämmningar och därmed blir ofta skördarna dåliga vilket leder till dåliga skördar.
  Vid dålig eller förstörd skörd var allt deras kapital förbrukas och man tvingades låna pengar för att ens kunna plantera en ny sats.
  Detta ledde till att nästan alla var skuldsatta bara för att ens kunna äta och de som hade pengar fick hjälpa sina vänner och släktingar vilket ledde till att de också blev fattiga.
  Visst fanns det ett antal som inte hjälpte och är väldigt rika. Det fanns folk där som var rikare än de flesta i Sverige och som hade snygga hus och bil. Men det var väldigt få.
  Hela den kyrkan jag var med i och förkunnade i bestod av bönder och fattiga människor.
  Jag känner många fattiga Pastorer inom Pingströrelsen i tredje världen.

  Gilla

 4. Vänner, jag håller med Birgitta, Jonas och Lars om att det finns en ofta undangömd fattigdom i Sverige som utgör en förfärlig plåga för väldigt många människor. Det lidande som dessa får genomgå är svårt för övre medelklass att tänka sig, men det finns där och är oacceptabelt.

  Därtill finns det än mer extrem fattigdom utomlands som är ännu värre än fattigdomen i Sverige, där spädbarn svälter och människor lever i en ofattbar misär. Men det bagatelliserar inte på något villkor fattigdomen i Sverige, det är ett misstag att säga att det inte finns fattigdom här. Fattigdomen är hemsk i Sverige, och avskyvärd i Sahel.

  Gilla

 5. Tack michael
  Det är ganska stor skillnad på sverige och i Afrika så det är svårt att jämnföra, jag har erfarenhet av att socialen kräver att man ska ha dator och internet för att vara i kontakt med myndigheter och skicka arbets ansökningar och är inget man får välja bort sist jag frågade och var tvungen att ha försörningsstöd. likaså transport medel till dom ev praktik platser som sossen tycker att man bör jobba på, om det inte passar med buss eller ingen buss går dit får man själv stå för transport.
  ev resekostnads tillägg täcker bara bensin, sossen tycker inte att en moped/cyckel behöver reperation som man får då ta från sina mat pengar, många lågutbildade som jag själv har arbetat som grov arbetare hela livet. sossen betalar mat för en stilla sittande person men en grov arbetare som förbrukar 4000-5000 kcal, sådant är socialens norm inte alls beräknad för.Finns ibland i tidningarna livsmedelverkets normer för dagligt intag av kcal och att social normen inte alls följer dom riktlinjerna för dagligt intag. så i slutändan blir det tufft, dom flesta människor råkar någon gång ut för outförsedda utgifter, som social bidrags tagare innebär det att man hamnar minus, skuld hos någon som lånar ut eller minus på kontokort.

  Socialen eller försäkringskassan (som betalar ut aktivitetsstöd) är inte samma sak som en arbetsgivare där man kan vara tuff och ställa krav och kräva sin lön och eventuellt hota med facket, det har hänt mig några gånger att socialen inte tyckt jag ”gjort skäl” för att få hjälp och då har jag fått leva på ev pengar jag hade kvar på kontot och ev snälla föräldrar vilket innebär ca 1-2 mål mat om dagen och låna penar till hyra och räkningar (som sen blir väldigt tufft att betala tillbaka) har hänt någon gång att jag fått stjäla bröd utanför ett bageri kl 0400 på morgonen för att det skrek i magen, ja det är en del år sedan men viktigt att ta upp, tror inte medel klass kristna begriper detta.

  Som sagt svårt att jämnföra afrika med sverige när myndigheterna kräver att man ska ha dator,internet,transportmedel, fast bostad här i sverige .

  Men människor i sverige som inte har släkt som kan låna ut pengar till hyror eller hjälpa med outförsedda utgifter för dom tror jag att det är lätt att hamna på gatan man klarar inte av att betala hyra och hela tiden kämpa i motvind och en soss som tänker på besparingar som är hårt pressade av kommunens dåliga ekonomi. någon gång ger ju människor upp och hamnar på någon form av härbärge och tiggeri. tycker att det är viktigt att ta upp detta för rika kristna tror inte sådant finns i sverige. lätt att tro att det bara är alkisar och knarkare som hamnar på gatan och hos socialen, men i dags läge är det alltfler vanliga människor som blir hemlösa i dessa ekonomiska kristider.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s