Missionera mera!

På lägret Kingdom Camp som jag nyss besökte betonades missionen väldigt mycket, och jag inser nu att det är där min vision om förening mellan karismatik och aktivism verkligen blomstrar. Det är där de stora miraklerna sker, de stora skarorna kommer till tro, och där det stora behovet av fred och rättvisa finns.

För några år sedan var jag nyfiken på vad Svenska kyrkans mission egentligen pysslade med, men jag var lat och googlade bara på ”mission”. På det sättet hamnade jag på Mission SOS hemsida, med andra ord så långt från Svenska kyrkans mission man kan komma, och jag älskade det. Jag laddade ner nästan alla nummer av deras tidning Segerrapport och skrev ut rubbet.

Jag läste fascinerad igenom alla rapporter om under och tecken. Jag var van vid att kristna i Sverige talade om blinda som ser och döva som hör som kodspråk för huvudvärk som försvinner och ryggont som blir lite bättre, men här skedde verkligen bibliska mirakler. Jag vet att de gör det. Långt senare visade det sig att en nära vän till mig, Samuel Lundström, hade följt med på en Mission SOS-festival och sett fantastiska saker:

Ett tag var jag övertygad om att jag skulle gå SOS Missionsbibelskola för att sedan ge mig ut. Men något gnagde i mig. Samtidigt som jag är övertygad om att SOS är använda av Gud finns det tvivelaktig teologi där. Banden till trosrörelsen är ganska starka. När jag till slut fick det bekräftat att Mission SOS ledare står för framgångsteologi gav jag upp planerna på att gå deras Bibelskola. Vilket var väldigt tråkigt, för jag vill fortfarande se blinda se och döva höra.

Varför måste det så ofta vara så att karismatiker promotar rikedom och krig medan kristna aktivister är skeptiska till karismatik? Varför denna ständiga halvering av pingsten? Jag är på intensiv jakt efter bra missionsorganisationer som ägnar sig åt seriöst utvecklingssamarbete samtidigt som de för människor till frälsning och ser många mirakler. Det närmaste jag kommit är Touching Asia (liten svensk organisation) och Iris Ministries (stor amerikansk organisation). Fler tips mottages gärna.

Bild från Touching Asia
Bild från Touching Asia

I höst åker jag till Indien i samarbete med Touching Asia. Förhoppningsvis får jag tala där på en ungdomskonferens om att förena tecken och under med fred och rättvisa. Vi behöver mycket mer mission. Det är genom den vi kan föra flest till tro, se flest bli helade och befriade samt utbreda fred och rättvisa där det behövs som mest.

45 kommentarer

 1. Heidi Baker nämns nu ofta inom New Wine rörelsen och dess supporters även i vårt land.
  Jag tycker det säger väldigt mycket att en av Heidi Bakers och Bill Johnsons ”parhästar” i vissa konferenser är JOHN CROWDER.

  Och vem är då JOHN CROWDER?

  Ja, här är två ”smakprov” som jag tycker då även säger en hel del om Hedi Baker och Bill Johnson

  Gilla

  1. Hejsan Berndt! Välkommen till min blogg. En liten parantes bara, det blir med praktiskt om de kommentarer du skriver relaterar till blogginlägget du kommenterar.

   Personligen tycker jag inte guilt by association är ett särskilt bra argument, och varför du skriver Crowders namn med versaler förstår jag inte, men du verkar inte ha en objektiv bild av honom. Är du medveten om att tusentals har blivit frälsta genom hans verksamhet? Här är ett klipp du glömde visa:

   En person som såg detta klipp skrev: ”John, I want to apologize to you. I misjudged you, you’re nothing like I thought you were. You’re not a demon possessed, Kundalini imparting, truth-hating mad man, you’re a child of God. And I ask that you forgive me for my anger and bitterness towards you and your ministry. You speak truth, liberating, freedom inducing, peaceful, loving Truth.”

   Jag vet att du är en sån som anser att det är en dödssynd att vara katolik och att bete sig lulligt på karismatiska möten, och då blir Crowder obegriplig. Jag tror att han tyvärr blandar in köttsligt beteende när han menar sig vara fylld av Helig Ande. Men han är definitivt inte besatt, han bär rik frukt som klippet ovan visar och han lär ut den rätta läran, se http://www.thenewmystics.com/Group/Group.aspx?ID=1000036248 Han lär inte ut katolska irrläror, han bara erkänner att protestanter har att lära av det goda i de katolska och ortodoxa kyrkotraditionerna, något jag håller med honom om.

   Jaretegs text om andedopet tycker jag var väldigt bra fram tills han började predika obiblisk manifestationism. Bibeln säger aldrig att s.k. manifestationer är urskiljningskriterier och att vi kan avgöra om det är en falsk ande i görningen utifrån om folk skakar, skrattar etc. Ändå påstår Jareteg att stora delar av den karismatiska rörelsen inte drivs av Guds Ande enbart genom att peka på ”manifestationer”. Då har man lämnat biblisk urskiljning.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Källa: nationalencyklopedin, står det ibland, när någon vill hänvisa till varifrån informationen ifråga kommer. Det står där som en försäkran om sanningshalten i dokumentet ifråga. Och den källan anses av många som trovärdig. Den har ord om sig att vara det. Andra källor t.ex. TT,
  Aftonbladet, eller Hänt i veckan som någon hänvisade till, eller annan skvallerpress. De har den trovärdighet de förtjänar.

  Inte alltid redovisas källan, beroende på att man inte vet vem eller vilka som ligger bakom. I
  dagligt tal hänvisas ofta till ”man”. När någon säger, ”jag har hört”, ”någon har sagt”, ”man säger”, behöver det inte vara särskilt trovärdigt. Tungan slinter så lätt. Sanningen blir lätt relativ.

  Gilla

 3. Man går väl lite för långt kanske att säga att Crowder vore besatt eller att det är falska andar.
  Gud kan använda vem han vill även folk som är snett ute.
  Det är ju därför i Matt 7:21-23 många som gjort under och tecken hamnar i helvetet.
  Gud använde dem för sina syften men de var aldrig födda på nytt.
  Jesus sade: ”Jag har aldrig känt er” De var alltså aldrig Guds barn.

  Det jag reagerar på är att Crowder korrumperar evangelium och tillämpar frälsningsbönen som är människans verk att ersätta pånyttfödelsens verk..
  Sedan undrar jag var är de arga människorna på hans kampanj?
  Det är ganska vanligt i Indien att man tar till sig Jesus som en av alla Gudar man tror på där men man omvänder sig inte i från sina avgudar.
  Läs om Paulus hade gick in i en by och förunnade evangelium och många blev arga så att de stenade honom och kastade honom i fängelse.
  Förkunnar man evangelium bibliskt blir folk alltid arga.
  En gång när jag citerade bibeln och kommenterade versen var det en kille som skrev till mig och önskade att jag vore död.
  En annan blev så arg att han skrev till mig att han aldrig mer vill se mig.
  Bägge var folk som jag kände.

  Gilla

  1. Hej Josef! Du behöver inte oroa dig för att folk inte är arga på Crowder, Berndt och hans vänner är oerhört negativa mot honom, och han möter nog inte så lite motstånd i Indien. Vidare är hans budskap i predikan som hörs i klippet att Jesus är den ende Guden och att endast Han kan ge frälsning.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Se 1 minut in i klippet. Och kom inte och säg att det är en isolerad händelse , eller att man gör misstag ibland till hans försvar.

    Ser du inget fel med det som sägs så bör du nog vara ytterst orolig.

    Gilla

   2. Jag instämmer i Berndts kritik. Dock vill jag inte gå så långt att säga att det är falska andar. Det kommer mycket osunt i från Crowder.
    Det märkliga är att till och med icke Kristna ser igenom det.
    Man behöver inte ha gåvan att skilja mellan andar eftersom till och med en del icke kristna jag känner ser rakt igenom villfarelsen

    Gilla

    1. Jag tror villfarelser kommer i från Gud.

     Läs och begrunda följande bibelord:

     ” Och HERREN sade: Vem vill locka Ahab att dra upp mot Ramot i Gilead, så att han stupar där? Den ene sade si och den andre så. 21 Då kom en ande fram och ställde sig inför HERREN och sade: Jag skall locka honom till det. HERREN frågade honom: Hur då? 22 Han svarade: Jag skall gå ut och bli en lögnens ande i alla hans profeters mun. Då sade HERREN: Försök locka honom till det, och du skall också lyckas. Gå ut och gör så! 23 Och se, nu har HERREN lagt en lögnens ande i alla dessa dina profeters mun, och HERREN har beslutat att olycka skall drabba dig.” – 1 Kung 22: 20-23

     ”Men jag sade: O, Herre, HERRE, hur svårt bedrog du inte detta folk och Jerusalem när du sade: ”Det skall gå er väl.” Svärdet är ju nära att ta våra liv!” – Jer 4:10

     ”Om profeten är förledd och ger svar, så har jag, HERREN, låtit den profeten bli förledd. Jag skall räcka ut min hand mot honom och utrota honom ur mitt folk Israel.” –
     Hes 14:9

     ”9 Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under 10 och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. 11 Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen 12 och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.” 2 Thess 2:9-12

     Gilla

 4. Angående vad som är bibliskt tycker jag Zac Poonen har en bra sammanfattning:
  1. Ser jag någonsin att Jesus gjorde något liknande eller kan jag föreställa mig Jesus göra något liknande utifrån det jag vet om honom genom Bibeln?
  2. Är detta något som Jesus faktiskt undervisade?
  3. Är det något som apostlarna gjorde?
  4. Är det något som apostlarna lärde ut?
  Lyssna till resten här;

  Berndt

  Gilla

  1. Hej Berndt!

   Det finns dock många brister med Poonens lista.

   1. Den uttrycks aldrig i Bibeln, det är Poonens egen skapelse.
   2. Den struntar av någon anledning i hela Gamla Testamentet och även i nytestamentliga personer som inte är Messias eller apostlar.
   3. Den bygger på s.k. ”argument from silence”, dvs. att om något inte står i Bibeln så är det fel, snarare än att se vad Bibeln faktiskt säger.

   Det intressanta är ju att om judarna hade gjort en lista på saker som Moses och profeterna gjorde och lärde och hävdade att detta är det enda Guds Ande kan göra, så skulle många av Jesu och apostlarnas mirakler inte platsa där. Och Bibeln säger att vi inte vet allt vad Jesus gjorde (Joh 20) och att Hans lärjungar ska göra större saker än Honom (Joh 14), så det är väldigt svårt och dumt att begränsa Gud till vad bara Jesus och apostlarna gjorde.

   Det är naturligtvis en sak om en handling eller beteende går emot Bibeln, då är det utan tvekan inte Guds Ande som står bakom. Men bara för att en handling eller beteende inte finns i Bibeln betyder det inte att det inte är av Guds Ande, enligt vad Bibeln själv säger.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 5. Du försnävar vad Poonen säger. Han säger att det ska vi ska pröva är om det liknar något som Jesus och apostlarna gjorde och om vi kan föreställa oss utifrån det vi vet om dem i Bibeln att de skulle göra något liknande. Gör vi det så faller Crowder och hans gelikar som ett korthus.

  Mvh

  Berndt

  Gilla

  1. Hej igen! Just det, glömde kommentera det. Det brister också eftersom det bygger till så hög grad på subjektivitet. Det är ju uppenbart att du och jag föreställer oss vad Jesus och apotlarna kunde göra olika. Jag utesluter inte att man kan känna sig berusad – fast man förstås inte är det – eftersom folket uppfattade lärjungarna som berusade i Apg 2 och Paulus gör en parallell mellan att bli uppfylld av Anden istället för att bli berusad med vin. Men jag är nog ganska säker på att du trots dessa Bibelställen inte kan tänka dig något sådant.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 6. Jag kan instämma i vad Poonen säger.
  Varför?
  Jo, för på frukten känner man trädet.
  Men hur kan man känna igen frukten då?
  Jo, genom att känna det äkta så känner man igen det oäkta.
  Därmed är det Poonen säger sant.
  Om man har ett mango träd. Hur kan man veta att det är ett mango träd?
  Jo, genom att man vet att det är mango på trädet. Man vet hur Mangon ser ut, Man vet hur mangon smakar.
  Hur kan man vet om någon är kristus lik? Jo, genom att se om de levde som Kristus eller andra bibliska karaktärer.

  1. Ser jag någonsin att Jesus gjorde något liknande eller kan jag föreställa mig Jesus göra något liknande utifrån det jag vet om honom genom Bibeln?
  2. Är detta något som Jesus faktiskt undervisade?
  3. Är det något som apostlarna gjorde?
  4. Är det något som apostlarna lärde ut?

  Hur skall man annars kunna skilja frukten på trädet?

  Ordet kristen var något som andra kallade dem när de såg hur de levde.
  ”Och det var i Antiokia som lärjungarna först började kallas kristna. ” – Apg 11:26

  Ordet Kristen betyder Kristus lik.
  Hur kan man vara Kristus lik om man först inte har studerat Jesu karaktär eller hur han levde?
  Apostlarna hade spenderat 3 år med Jesus och visste precis hur han levde som han gjorde.
  Det var därför i sina brev de hade inga problem att urskilja det sanna i från det falska.
  De kände den äkta frukten och såg på en gång den oäkta frukten.

  Jag har studerat Jesu karaktär och den bilden som kommer fram är det få i dagens kyrkor som lever upp till faktum är att de flesta är långt i från det.
  Alla som gillar vara i centrum, inbjuder sig själva som talare, sätter upp stora bilder på sig själva, njuter att att medverka i tidningar, söker gåvor och populäritet och berömmelse, rekommenderar sig själv är långt i från Kristus likhet.
  Om man bara kan se undren och tecken och att han gav till fattiga har man bara sett 1% av Jesus och missat de andra 99%. Då blir man ganska lätt förblindat mot det falska.

  Gilla

  1. Hej Josef! Du skriver:

   ”Om man bara kan se undren och tecken och att han gav till fattiga har man bara sett 1% av Jesus och missat de andra 99%.”

   Hur kom du fram till den matematiken? Med tanke på att lika många bibelverser i evangelierna handlar om Jesu under som de som återger det Han predikade, och eftersom en betydande del av det Han predikade om gällde social radikalitet och fred och rättvisa, så utgör karismatik och aktivism en väldigt stor del av Jesu identitet. Att det bara rör sig om 1% är obibliskt.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 7. Till Micael

  Aha, du tar alltså bland annat Apg 2 som intäkt och försvar för ”helig fylla”. Det är en otrolig vantolkning av vad som faktiskt sägs där i Apg. det står så här:

  ” vi hör dem tala på vårt eget språk om Guds väldiga gärningar.” 12 De var alla mycket häpna och förvirrade och frågade varandra: ”Vad kan detta betyda?” 13 Men andra sade hånfullt:”De har druckit sig fulla av sött vin.”

  Alltså när lärjungarna talade i främmande tungomål så var det ju obegripligt och något människorna inte varit med om tidigare. Och då händer det att belackarna hånfullt försöker förklara att det obegripliga talet (tungmålstalet) måste vara på grund av att de är fulla av sött vin. Det sades alltså hånfullt av belackarna därför att de inte förstod vad de tungomålstalande lärjungarna sa. Det står inte att de betedde sig som berusade eller var det, men det är just vad de som idag håller på med den hädiska ”heliga fyllan” läser in.

  Och att Paulus ord om att bli uppfylld att Anden istället för av vin, skulle kunna tas som försvar för helig fylla faller på sin orimlighet. Paulus talar mycket om att uppträda värdigt, att vara nyktra, att inte vara till anstöt. Dvs sånt som fullständigt krockar med Crowders och Brownes skamliga uppträdande i sina ockulta fylleslag och skändande av Guds Helige Ande.

  Berndt

  Ps. Här ett exempel på vad som kan hända när man blir förledd att tro att holy drunkeness är från Gud.

  Gilla

  1. Hej igen!

   Alkoholpåverkan gör inte att man börjar tala kinesiska eller finska. Berusade människor kan ju knappt tala sitt eget språk ordentligt. Om det kommer någon och klart och tydligt talar ren hindi med dig, är din första tanke då att denne är full? Nej, det borde vara något mer som ligger bakom belackarnas anklagelse.

   Paulus säger absolut att vi ska vara nyktra, men det i relation till att bevara läran, inte nödvändigtvis i relation till hur vi reagerar när Anden fyller oss. Det gör han som sagt till parallell med vindrickande.

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

    1. Näpp, något sådant har jag inte påstått. Vi ska ju inte berusa oss enligt Ef 5:18. Men samma Bibelställe gör som sagt en parallell mellan berusning av vin och att bli uppfylld av Anden.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Men erkänna då att hädarna Crowder och Ford menar och beter sig som om att bli uppfylld av Anden visar sig på precis samma sätt som den som är stupfull på sött vin. Hela deras beteende är ju exakt det samma som de som är rejält packade av alkoholdrycker och de gör det dessutom till den stora poängen att det tar sig samma uttryck? Att du inte kan erkänna att det är både obibliskt och hädiskt är bara kusligt. Mvh Berndt

      Gilla

 8. Vi håller med Bergsjöbloggen om, att det är nödvändigt att studera Jesu karaktär för att bli lik honom, alltså verkligen studera honom utifrån bibeln, för att veta hurdan han är. Det finns så många felaktiga uppfattningar om Jesus idag. Det är populärt att göra sig en egen Jesus, som passar en själv.

  I bergspredikan Matt 5-7 ser vi den standard, som gällde för Jesus, och som han vill skall gälla för oss. Han visste också, att det genom den Helige Ande var möjligt även för oss att bli lik honom. DETTA ÄR EVANGELIUM! DETTA ÄR DET STORA MIRAKLET! Gud lägger sin lag i våra hjärtan, och vi kan vinna seger över all synd, världslighet och köttslighet i våra liv, genom den nåd = hjälp han ger när vi går fram till nådens tron, som det står i Hebréerbrevet.

  Gud tänker inte gå fram med under och mirakler och kraftgärningar för att reparera den här jorden och människorna på den. Han tänker skapa något HELT NYTT.
  Detta sker genom att föda människor på nytt och förvandla dem till likhet med Kristus. Detta är långt STÖRRE än krystade helanden och konstiga mirakler, som vi hör talas om idag. Dom ”större gärningarna” är gudomliga kärlekshandlingar av OLIKA slag.

  Under och kraftgärningar hör mer hemma i gamla testamentet. I öknen fick israeliterna mat ifrån himlen, inga kläder slets ut och ingen var sjuk. Då var det den fysiska verkligheten, som var i fokus. Nu är det den INVÄRTES verkligheten hos oss, som Gud arbetar med. Det behövs sannerligen stora mirakler för att förändra oss i våra hjärtan, så att vi tänker, känner, tycker och sedan handlar, som Gud vill. Jesus gjorde ingenting av sig själv bara det som han såg sin himmelske fader göra.

  ATT VARA FATTIG I ANDEN = att förstå att vi ingenting har utan måste få allt från Gud är absolut nödvändigt för att förvandlas och kunna göra Jesu gärningar. Då menar jag inte bara undren utan allt som Jesus gjorde och lärde. Han visade med sitt sinnelag och sin attityd vad en verklig sann människa är.

  Zac Poonen har skrivit en bok, som heter att leva som Jesus levde, där han utifrån bibeln studerar Jesus. Vi håller på att översätta den till svenska. Den kommer så småningom ut på vår blogg.

  Nåd och frid till er alla!

  Gilla

  1. Hej Erik och Birgitta!

   Jag har hört många undanflykter om varför vi inte ska sträva efter Andens gåvor i överflöd som 1 Kor 12:14 uppmanar oss till, men ert argument tar nog priset. Jag är förvisso väldigt positiv till att Bergspredikan och Andens inre verk förenas med mirakler – det är det den här bloggen handlar om – men att påstå att det förra är viktigare än det senare bygger inte på en enda Bibelvers. Inte heller påståendet att mirakler var viktigare i Gamla Testamentet än i Nya. Tvärtom så är NT sprängfyllt med mirakler i högre intensitet än GT, och Jesus förenade förkunnandet av Riket med helande (Matt 4:23) och uppmanade sina lärjungar att göra detsamma (Luk 9:2).

   Gud välsigne er!
   Micael

   Gilla

 9. Beträffande personer som John Crowder och matthew Ford så ska vi se dem som vi ser exempelvis muslimer eller hinduer – dvs som våra medmänniskor som Jesus har dött för. De är fullt ut våra medmänniskor, men de är inte våra syskon i den kristna tgron.

  Crowder och Ford distanserar sig minst lika mycket från biblisk tro som muslimer och hinduer gör det. Men som sagt – Jesushar dött för alla människor och vill att alla människor ska bli frälsta. Även en villolärare som Matthew Ford:

  Berndt

  Gilla

  1. Nu går du verkligen till överdrift, Berndt. Okej att du inte gillar Crowder men du kan ju inte förneka att han är kristen. Låt mig citera hans statement of faith, http://www.thenewmystics.com/Group/Group.aspx?ID=1000036248

   We believe in God the Father Almighty, Maker of heaven and earth. And in Jesus Christ, His only Son our Lord; who was conceived by the Holy Spirit, born of the virgin Mary, suffered under Pontius Pilate, was crucified, died and was buried; He descended to the dead; the third day He rose again; He ascended into heaven, and is seated at the right hand of God the Father Almighty; and He will come again to judge the living and the dead. We believe in the Holy Spirit; one holy church; the communion of saints; the forgiveness of sins; the resurrection of the body; and the life everlasting.

   […]

   Jesus Christ is the Word (Logos) of God. He was with God in the beginning, and He pre-existed as one with God. ”By Him all things were created, both in the heavens and on earth” (Col. 1:16). Jesus Christ is the Purpose of God found in all of creation. Jesus is the Alpha and the Omega, the Beginning and the End. In the beginning, it was the ultimate purpose of God for all things to be summed up in Christ (Eph. 1:10).

   Jesus Christ pre-existed with God in the form of God. He is God and is with God (John 1:1). He emptied Himself to become fully a man that He might be the propitiatory sacrifice for the sins of mankind. Through His sacrifice made on the cross, all who believe in Him and His sacrifice have their sins remitted and are restored to the fellowship with God lost by man’s transgression. Because the first man, Adam, transgressed the command of God, the process of death entered him and all of his descendants. Therefore, all have sinned and are worthy of the sentence of death. Because of this, all must trust in the atoning sacrifice of Jesus for the remission of sins. ”There is one God, and one mediator also between God and men, the man Christ Jesus” (I Timothy 2:5). All who seek restored fellowship with God must go through Jesus and cannot approach God through any other way.

   The resurrection of Jesus’ physical body after His crucifixion was literal, as will be the resurrection of both the just and the unjust on the Day of Judgment. For those of us who have been justified by faith in Jesus Christ and His sacrifice on our behalf, this resurrection is for eternal life in fellowship with God. Those who are not justified by faith in Jesus are resurrected for an eternal judgment.

   Helt klart en kristen trosbekännelse. Och jag har då aldrig hört honom predika något som går emot det han uttrycker här. Dina anklagelser om att han inte är kristen faller platt till marken.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Hur skulle det vara möjligt att äga trons syskonskap med någon som som grovt hädar och skymfar Guds Helige Ande? Fullständigt omöjligt! Lika omöjligt som att äga trons gemenskap med dem som förnekar att Jesus är Sann Gud och Sann Människa.

    Mvh

    Berndt

    Gilla

    1. De hädar inte alls, de säger aldrig något ont eller negativt om den Helige Ande, tvärtom säger de att Han är ljuvlig och underbar. Liksom Paulus gör de en parallell mellan drickande och Andeuppfyllelse, ja, men menar du att Paulus hädar också?

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Paulus liknar aldrig Andeuppfyllelse vi att vara stupfull på alkohol. Alkohol påverkar människor på sitt sätt. Anden påverkar männsikor på sitt sätt, som är raka motsatsen till det ovärdiga beteende alkoholen framkallar hos en berusad. Crowder och Ford gör det dock till att Anden och alkoholen skulle framkalla samma sorts ovärdiga beteende. Anden gör oss till gudsmänniskor väl skickade att vara Guds vittnen i världen. Redlös gapflabbande männsikor som beter sig exakt som starkt drogpåverkade är inte Andens verk. Du är så snett ute Micael i denna fråga så jag hoppas att någon du har förtroende för ska kunna leda dig rätt i detta.

      Mvh

      Berndt

      Gilla

      1. Hejsan Berndt. Återigen lämnar du vad Bibeln säger för att dra ditt eget resonemang. Det går inte att förneka att Paulus gör en parallell mellan alkoholberusning och Andeuppfyllelse i Ef 5:18. Som Björn skriver nedan säger jag inte det för att försvara Crowders och Fords urflippade beteende, jag utgår bara från vad Bibeln faktiskt säger, och utifrån Bibeln kan man inte döma dem som hädare.

       Du verkar ansluta dig till manifestationismen, dvs åskådningen att vi kan bedöma om det är den Helige Ande eller falska andar i görningen utifrån fysiska reaktioner, s.k. manifestationer. Det är totalt obibliskt. Bibeln säger aldrig att demoners verk är att man beter sig som full medan den Helige Andes verk aldrig kan göra så att man, på grund av att man blir så överumplad av Hans kraft, beter sig så. Ändå använder du Crowders beteende som argument för att han är driven av demoner. Då har mal lämnat vad Bibeln säger.

       Gud välsigne dig!
       Micael

       Gilla

       1. Paulus gör en parallell men inte med ett ord antyder han att det skulle få samma konsekvenser. Men att det skulle få samma yttringar är exakt vad som är poängen i Crowders och Fords hädiska läror och beteende. Paulus poäng är den motsatta. Av alkoholberusning kommer ett ovärdigt beteende, av Andeuppfyllelse kommer ett liv i helighet och gudsfruktan och allt det som är motsatsen till de fylleslag vi ser i Crowders och Fords verksamhet.

        Du säger att jag lämnar vad Bibeln säger för ett eget resonemang. Nej, käre Micael. när man tror och försvarar att Andeuppfyllelse skulle få samma konskevenser och beteenden som vi ser i knarkarkvartar så är det du som seglat iväg in i en mycket osund bibelförståelse. Och givetvis är det den sammantagna bilden av vad Crowder och Ford säger tillsammans med vad som faktiskt sker och tillämpas i deras verksamhet som gör att man tveklöst kan konstatera att det är ett verk av onda andars spel.

        Vill också här citera vad signaturen Kjell skriver i mitt Samtalsforum.

        ”Kommunikation är mycket mera än bara ord. Enligt somliga ”kommunikations-experter” utgör orden bara 7% av den totala kommunikationen.

        Resten består av non-verbala saker som omgivning, sfär, sammanhang, kropps-språk, miner, attityder, etc. etc.

        Någon som kryper runt på gravstenar och suger andlig kraft ur dödas ben borde för sitt eget bästas skull tillrättavisas så tydligt att han själv väljer att tiga tills han insett att han behöver bli frälst från sina spiritistiska övningar.”l SLUT CITAT

        MVH

        Berndt

        Gilla

 10. Intressant diskusion!

  Inte för att jag gillar, eller tror att det är rätt med Crowders fyllor, men jag tror faktiskt att ni motståndare misstolkar Mikael. Han vill hålla sig till vad ordet säger, pröva utifrån ordet och där vinnet han faktiskt.
  Därutöver är Mikael lugn och saklig i sin framtoning, medans motståndarna verkar mer aggresiva, ni vill exempelvis till varje pris ha rätt i att Crowder är en hädare och villolärare, men ni har fel och skriften vittnar mot er i detta. Visst har Crowder ett beteende som inte är ok, men att han skulle vara en villolärare och hädare bara för att han beter sig konstig blir ju lite tokigt.
  Det finns bara ett sätt att häda och det är att säga att det är djävulen när det är Guds Ande.
  Att vara villolärare blir man inte för att man inte predikar allt klockrent efter ens egen tolkning, utan det krävs mer för att betecknas som villolärare.

  Lyssna till vad Mikael säger, han menar inte att Crowders fyllegrej är rätt, utan att era argument är felaktiga.

  Bb

  Gilla

 11. Till Björn bloggaren

  Vad hjälper det om Crowder skulle mellan varven säga sånt som är evangeliskt när han samtidigt så fullständigt gör narr och spektakel av den Helige Ande och tillskriver Anden de mest bisarra yttringar man kan tänka sig? Skulle det då kunna frikopplas från vad han i övrigt säger? Till och med tungomålstalet gör han ju ett spektakel av på flera av de filmklipp han själv har lagt ut.

  Beträffande framtoning i denna debatt så färgas den kanske också av huruvida man i sin ande blir upprörd när Guds Ande och verk skymfas och smädas, eller om man bara ser det som en kul religiös diskussionsfråga.Känner man för det senare så kanske man inte blir upprörd…

  Mvh

  Berndt

  Gilla

  1. Berndt!

   Det må så vara, jag gillar inte heller dessa yttringar, men det Mikael pekar på är att det inte är att häda för skriften visar hur man hädar.

   Skall man argumentera så måste det vara utifrån skriften och Mikael visar att yttre manifestationer inte är den grund man prövar utifrån och att man inte kan kalla någon hädare och villolärare för att det finns knäppa inslag.

   Inte för att jag tror att det är Guds Ande, men jag har inte varit där så jag kan inte bedöma det, för Crowder bekänner ju att Jesus är Kristus och enligt skriften kan man inte det utan i den helige Ande.

   Nu behöver jag inte försvara Mikael, det klara han bra själv, men jag håller med honom om att era/dina argument inte håller en skriftbedömning.

   Jag anser att sådana konstigheter som Crowder visar upp är uppåt väggarna tokigt, men för att kunna påvisa att han är en hädare och villolärare, ja tom falsk profet, så bör man ha skriftens ord som tydligt visar det, annars blir Paulus och Hesekels pga deras andliga resor också klassificerade som falska.

   Jag uppfattar inte att Mikael anser att Crowders beteende är ok, utan det är era icke bibelgrundade argument han går emot.

   Bb

   Gilla

 12. Till björn

  För att inte helt ockupera Micaels blogg hänvisar jag till vad jag skrivit på min egen hemsida.

  Men låt mig till sist säga beträffande huruvida man kan bekänna Jesus trots att man är en villolärare så ska det också ses i ljuset av Jesu egna ord när han säger:

  22 Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn*och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? 23 Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!

  mvh

  Berndt

  Gilla

 13. Jag ser det så här.
  Sådant beteende som Crowder sysslar med är en varning signal att något inte är rätt.
  Bara för att gå tillbaka till mitt eget liv.
  Så var jag på Rodney howard Browe. En gång var jag så ”full” att man fick bära in mig i bilen. Jag var involverad i Mission SOS och deras förkunnelse. Jag vart fascinerad av deras undervisning av power evangelism.
  Men samtidigt bar jag inte så mycket god frukt i mitt liv.
  Visst jag hade en viss helighet till det yttre och hade en viss syndamedvetenhet.
  Men ofta när jag lyssnade på gammal herderlig väckesle predikan så kände jag mig fördömd. Bibeln säger att det finns ingen fördömelse för den som är i Kristus.
  Lider man av fördömelse är det en varning signal att man kanske inte är i Kristus.
  Några år senare av strävan att försöka blidka Gud fick jag tag på Luthers lära om rättfärdiggörelsen genom tron när jag lyssnade på en predikan med R.C Sproul.
  Detta ser jag som frälsningsuplevelsen.
  Mycket av dessa ytliga uttryck försvann.
  Jag läste en bok av Jonathan Edwards som heter Religious affections där han går igenom tecken på sann och falsk omvändelse.
  Jag blev helt övertygad om att jag aldrig har varit frälst innan jag fick tag på läran om rättfärdiggörelsen. Allt Edwards beskrev kände jag igen. Det mesta han beskrev var sådant man ser hos tex. Crowder, Baker, Livets ord m.m.
  Jag säger inte att de är demonbesatta utan jag tvivlar mer på om de är frälsta eller ej.
  hade man frågat mina vänner för 5 år sedan om jag var frälst så hade de sagt ”JA”
  Jag predikade på bussar, på ungdomsgårdar, jag åkte på missionsresor osv. Jag hade de yttre rätta beteenderna, men mitt hjärta var fullt av hyckleri och huggorms gift.
  Jag var inte frälst.
  Jag kan relatera till John Wesleys frälsningsupplevelse om hur han åkte till amerika för att omvända indianer.
  På vägen där så var det en rad händelser som fick honom att inse att han åkte till amerika för att omvända indianer men behövde bli omvänd själv.
  http://bergsjobloggen.blogspot.se/2012/07/john-wesleys-omvandelse.html

  Gilla

 14. Micael
  Du avfärdar dom fyra punkter som Zac tagit fram, för att pröva om något är äkta kristet eller inte, och du gör det mycket oegentligt med argument som inte är relevanta. Bl.a. säger du att det inte står så i bibeln. Men det är precis det som står i bibeln.

  Jesus säger på flera ställen till dom som skall vara hans lärjungar:”FÖLJ MIG”, detta måste ju innebära 1 Att leva på samma sätt som Jesus 2 Att göra som Jesus gjorde 3 Att fråga sig vad skulle Jesus göra i denna situation 4 Hur skulle Jesus uppträda 5 Vad skulle Jesus säga, tänka här och nu 6 Vilken attityd och vilka motiv är det som är Jesu motiv och attityd.

  I Joh 5:19, 30 och även på flera ställen ser vi hur Jesus bara vill göra det som Fadern visar och manar honom att göra, tänka och tala.

  I 1 Joh 2:6 så uppmanas vi att leva som Jesus gjorde. Detta är kriteriet på huruvida vi kan kallas för kristna eller inte.

  Paulus säger i 1 Kor 11:1 och i Fil 3:17 att vi skall ta efter honom och följa honom som han följer Kristus. Detta innebär att vi med hjälp av den Helige Ande skall först och främst bli förvandlade i våra sinnen och hjärtan så att vi kan leva som Jesus i renhet och överlåtelse till Gud. Det innebär också att ta efter i livsstil och värderingar.

  Slutsats: Vi kan således pröva allt utifrån den lista Zac tagit fram utifrån de bibelord som manar oss att FÖLJA JESUS! Allt som Jesus säger Nej till måste också vi säga nej till.

  Gilla

  1. Hej Erik och Birgitta! Jag avfärdar inte Zacs punkter utan jag menar att de är otillräckliga. Naturligtvis säger Bibeln att vi ska ta Jesus som främsta föredöme och även att vi ska inspireras av apostlarna till ett heligt liv. Men inte bara av dem, utan även av Gudsmän och Gudskvinnor i GT. De utelämnar Zac och gör en egen lista som inte finns i Bibeln.

   Gud välsigne er!
   Micael

   Gilla

 15. Björn Bloggaren,
  Ditt citat: ”Att vara villolärare blir man inte för att man inte predikar allt klockrent efter ens egen tolkning, utan det krävs mer för att betecknas som villolärare.” slut citat

  Citatet innan skriver du: ”Det finns bara ett sätt att häda och det är att säga att det är djävulen när det är Guds Ande.” slut citat.

  Det finns en fara med att skriva så, för ingen sant troende vill häda den Helige Ande. Om man upplever i Anden att någon för ett vilseledande budskap och vill påtala det, riskerar man då att häda Guds Ande?

  Om vi nu skräms av ditt uttalande, och förblir tysta för att inte riskera att häda när vi upplever något är fel, kan falska förkunnare hålla på hur länge som helst utan att någon vågar varna och förfallet ökar än mer. (Jag tycker det här är svårt att finna en bra lösning på)

  Lägger mig inte i diskussionen för övrigt, men om vi tolkar efter vår egen förmåga förmår vi inte urskilja villoläror eller vilseledande predikningar. Ibland kanske, men inte alltid. Vi måste därför alltid bedja om den Helige Andens vägledning, pröva allt efter Guds Ord i alla dessa svåra frågor, för nyanseringarna kan ibland vara pyttesmå mellan falsk eller äkta vara.

  PS. Ingen kritik – bara en fundering.

  Med Jesus vid vår sida blir vi starka!

  Frank

  Gilla

  1. Frank!

   Jag håller med dig att man kan bli rädd att man hädar om man påtalar något som man upplever fel. Ändå uttryckte jag själv att jag inte tror att det är Guds Ande, vilket innebär att det är en annan ande.

   Problemet idag är inte om vi hädar eller inte, utan att i princip alla är villolärare och falska profeter, då förstås inte de som påtalar om dessa.

   Jag anser dock att det är bra med varningar, men som det är i dag så vågar man inte ha med det andliga att göra, för risken är ju att det inte är av Gud.

   Jag märker själv hur skeptisk jag blivit, att något av gåvorna varit nära att utsläckas pga rädsla för att vara fel ande och faktiskt varnade Gud mig för det för några år sedan.
   Jag tänker låta Gud göra vad han vill genom mig och jag tänker inte längre vara rädd att det är fel ande, Jesus är större och vill man vara rätt så leder nog Gud!

   Bb

   Gilla

 16. Gott så Björn!
  Jag tror vi är på samma linje gällande detta. Det är väldigt lätt att bli skeptisk och tveksamheten gör att man inte vågar ta ett kliv, varken framåt eller bakåt. Olycklig utveckling som vår Fiende säkert gnuggar sina händer över. Din slutkläm skriver jag under på:).

  Frid/ Frank

  Gilla

 17. Jag gillar din blogg, gillar det karismatiska,men om du inte kan stämpla det Crowder säger som hädiskt när han jämför den helige Guden, vår frälsare, med något så destruktivt och ont som knark har du förlorat mycket av mitt förtroende. Gud är en ordningens Gud och Paulus var orolig för vad sökare skulle tycka om korintiernas tungotal, vad skulle han då säga om det vi fått se i filmerna ovan. Sälvklart kan Guds ande påverka oss som han vill men inte för att vi ska få ett fix utan för att vi ska växa i vår efterföljelse. Varför tycks alltid det karismatiska sluta i att vi antingen accepterar allt eller inget. Det jag sett här om Crowder ärvde värsta jag någonsin har sett. Gud är Helig, ingen nöjespark att utnyttja för det egna egots njutning. Vi behöver en karismatisk väckelse i svensk kristenhet men för att det ska vara möjligt måste det finnas förtroende och respekt. Då kan man inte försvara sådant här. Det fårmänniskor att precis som Pauls befarade vända i dörren.

  Guds rika välsignelse!

  Gilla

  1. Hej Henke! Om Crowder hade menat att Gud förstör din hjärna, skapar illussioner och gör dig oberäknelig precis som knark gör – då hade det varit tal om hädelse. Men det är själva motsatsen till hans poäng. Som före detta drogmissbrukare är hans budskap att den Helige Ande är fullständigt underbar och vida överträffar alla rus i världen. Även om jag definitivt inte skulle uttrycka mig så kan jag inte se att det är hädelse.

   Att folk tar anstöt av klippen ovan håller jag med dig om, jag är mycket kritisk till detta beteende och gillar inte att de lägger ut det på YouTube, min enda poäng är att jag inte kan finna i Bibeln att detta är hädelse, inte heller att Crowder skulle vara en falsk profet.

   Sen en parantes bara, Gud är inte ordningens Gud utan fridens: http://efterkristus.wordpress.com/2011/08/19/felciterade-och-missforstadda-bibelord-del-1/

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 18. För att börja bakifrån, Gud är inte oordningens Gud, och det jag såg var oordning. Skulle den länk di skickade med stämma vore det logiska att Paulus använt negationen för frid om det inte handlade om ordning. Poängen med frid framstår i sammanhanget som att det är ordning me också mer. Att dra slutsatser från att icketroende tyckte att lärjungarna sg berusade ut är tveksamt. Det är att ta en detalj och göra det till en huvudpoäng. Vi har ingen anning om varför de tyckte så mer än att de talade i olika språk. Skulle extaser med berusande tillstånd vara något att sträva efter skulle vi ha läst uppmaningar om sådant i direkta ordalag som med exempelvis tungotal. Sen är frågan vad sm är hädelse, Gud är helig och suverän och framställs som en drog, ett fix som tvärt emot vad du skriver skapar ilussioner och gör dig oberäknelig som med en berusad person. Det måste vi kunna vända oss emot. Sen behöver vi inte kalla det hädelse utan bara respektlöst, men respektlöshet inför något heligt är allvarligt. Du vill ju ha hela pingsten och en följd avpingsten var inte bara att människor strömmade till församlingen utan att de var omtyckta av hela folket. Sådant beteende som Crowder visar skrämmer bort människor från Gud. Jag är inte så noga med vilka ord du använder, glöm hädelse och falska profeter, men du borde ta starkare ställning emot ess tydlig avart om du verkligen vill se en karismatisk väckelse i vårt land.

  Men detta är en kritik som i jämförelse med allt set positiva jag tycker mig se hos dig genom bloggen är väldigt liten. Men just därför är jag också mån om att reagera när det börjar bli så är fel.

  Guds välsignelse, Henke

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s