Mailaktion och blockad mot Sveriges enormt kritiserade tvångsutvisningar av irakier

Viktig uppdatering: 3 utvisningshotade sitter i Märsta, 40 i Flen. Det blir blockader både i Märsta och Flen.

Foto: Iraks migrationsdepartement
Foto: Iraks migrationsdepartement. Trea från vänster: Nesser. Fyra från vänster: Dosky.

För två veckor sedan träffades Iraks migrationsminister Dindar Najman Dosky och den svenske ambassadören Carl Magnus Nesser i Bagdad. Dosky meddelade vänligt men bestämt att Irak är emot all form av tvångsutvisning av irakier från Sverige. Han sa bland annat: ”returning Iraqis forcibly from EU countries in general and Sweden in particular is rejected by the Iraqi government and the Iraqi parliament” och ” deporting them forcibly has cause problems to them because some areas that they have migrated from are still unstable in security significantly.”

Jonas Bergström skriver:

Detta är inte första gången som Irak från officiellt håll kritiserar Sveriges regering. I januari 2011 ifrågasatte Iraks ambassadör i Sverige hur regeringen har valt att tolka det avtal som Sverige och Irak har om Irakiska flyktingar. I avtalet står det att utvisningar ska ske ”stegvist, humant och under ordnade former” vilket Irak menar att Sverige brutit mot. I oktober 2011 vädjade Iraks regering Sverige att helt avbryta tvångsutvisningarna till Irak.

Nyligen röstade en stor majoritet i Iraks parlament igenom för en motion som innebär att Irak inte längre accepterar att flyktingar utvisas med tvång till Irak, att de företag som genomför tvångsutvisningar kommer stämmas och att samförståndsavtalet mellan Sverige och Irak från 2008 ska granskas.

Tidigare har också tung kritik mot Sveriges migrationspolitik, specielt utvisningarna till Irak, kommit från AmnestyEU och FNUNHCR kom en ny rapport 31 maj där situationen i Irak beskrivs som allvarligt, speciellt för etniska och religiösa minoriteter. Dessutom uppmanar UNHCR länder som tar emot flyktingar från Irak att göra en grundlig utredning.

Detta kan man knappast påstå att Sverige har gjort. Tidigare har Khaled Khodana, tillhörande den kurdiska folkgruppen Edizi, utvisats till Irak och senare mördats. I februari utvisades det lesbiska paret Awas och Sofiya till de kurdiska delarna av Irak. Migrationsverket uppmanade dem att dölja sin sexualitet. I maj skrev de ett vädjande brev: ”hjälp oss ifrån detta helvete”.

Natten mellan tisdag 28 augusti och onsdag 29 augusti kommer en ny tvångsdeportation av irakier äga rum i Flen och Märsta. Protestera mot detta! Delta i nedanstående mailkampanj och/eller i blockaderna mot tvångsdeportationen.

Mailkampanj: Stoppa genast alla tvångsavvisningar till Irak!

Maila till Tobias Billström: http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=70266&m=popup&l=sv

Förslag på brev 

Ämne: Stoppa genast alla tvångsavvisningar till Irak!

Hej,

Nyligen informerade Iraks migrationsminister, Dindar Najman Dosky, den svenska ambassadören, Carl Magnus Nesser, om beslutet att Irak inte accepterar tvångsavvisningar av irakier från Europa och från Sverige till Irak.

Trots detta beslut sitter för närvarande cirka 30 irakier inlåsta på olika förvar och väntar på utvisning. En del har suttit på förläggningarna i över ett halvår. Många är förtvivlade och skräckslagna. Det finns föräldrar som riskerar separeras från sina barn, äldre människor med svag hälsa och några som är så desperata att de tänker ta livet av sig om de skickas tillbaka.

Iraks migrationsminister har uttryckt oro över vad som kommer att hända med de människor som tvångsutvisas till landet eftersom säkerhetssituationen i många av de områden de flytt ifrån fortfarande är högst instabil (se källa nedan). I en rapport av UNHCR som kom den 31 maj beskrivs säkerhetsläget i landet som allvarligt, speciellt för etniska och religiösa minoriteter. Sveriges fortsatta tvångsutvisande av människor till Irak har också fått skarp kritik från både Amensty, EU, och FN.

Hur kommer det sig att Sverige fortsätter att utvisa människor till ett land vars egna regering bedömer det vara för farligt att leva i? Redan nu på tisdag-onsdag, den 28-29 augusti, planeras ytterligare en massdeportation till Irak.

Vi kräver
– ett omedelbart stopp av tvångsutvisningarna till Irak
– att alla flyktingar som är förvarstagna släpps omgående
– att de irakier som söker asyl får sin sak prövad

Hälsningar
[Fyll i namn]

#blockad
#blockad

Blockad i Flen och Märsta

Aktion mot deportation arrangerar en blockad mot tvångsutvisningen i Flen och i Märsta. Det går ut på att människor genom civil olydnad och ickevåld försöker blockera utvisningen genom att ställa sig i vägen. Mer praktisk information om vad en blockad innebär finns på Jonas Bergströms blogg. För en redogörelse av vad det innebär juridiskt rekommenderas Mattlos blogginlägg blockadjuridik. Dock är det viktigt att poängtera att din närvaro uppskattas oerhört mycket även om du inte vill delta i den civila olydnaden. Peppa, bjud på kaffe, filma, blogga, twittra, samtala med poliserna eller var bara där och visa ditt stöd. Det gör stor skillnad om vi är 10 eller 100, så kom och ta med dig folk!

Blockaden i Märsta: Samling tisdag 19:30 vid Märsta pendeltågsstation. Om du kan komma först senare är du förstås välkommen ändå, här är förvaret utpekat på karta.

Blockaden i Flen: Besöksadress: Änglundavägen 21 Från Flen station. går buss nr 589, busshållplatsen heter Momentum. Tidtabeller och prisuppgifter för bussresor: http://www.lanstrafiken.se Telefon 0771-22 40 00

Följ vad som händer på hashtaggen #blockad på twitter. Det kommer bli en lååång natt. Be intensivt för detta!

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s