KATASTROFLARM: Tiotusentals flyr från stridigheterna i Kongo

Häromdagen nåddes vi av nyheten att rebellgruppen M23 har tagit över Goma i östra DR Kongo. Det är ungefär som om Bandidos hade tagit över Göteborg. M23 leds av Bosco ”Terminator” Ntadanga som är efterlyst i Haag, och hans millis begår oerhörda grymheter mot befolkningen. Goma är provinshuvudstad i Nordkivu med en miljon invånare, och en knutpunkt för Kongos mineralhandel. Ni vet, de här mineralerna som finansierar konflikten och som används i våra elektronikprodukter.

image
Internflyktingar i östra Kongo. Foto: Julien Harneis.

Läget i Kongo är akut. Unicef och Läkare utan gränser skriver om hur tiotusentals har drivits från olika flyktingläger till Goma under M23:s framfart. Inte bara våldet utan även sjukdomar och undernäring hotar att eskalera. Om oroligeterna leder till ett regionalt krig blir konsekvenserna katastrofala. PMU och Diakonia kritiserad i ett gemensamt pressmeddelande världssamfundet för att ha placerat Kongo för långt ner på dagordningen.

Det finns ingen tid att förlora, be intensivt för fred och väckelse i regionen och stöd de organisationer som kämpar för att lindra nöd och rädda liv där. Jag vill särskilt slå ett slag för PMU som har en lång historia i Kongo och som nu ökar de humanitära insatserna där. De skriver:

Antalet skadade i striderna ökar samtidigt som tillräckliga resurser saknas för att ge dem vård. Allt fler fall av kolera rapporteras från flyktinglägren och FN:s livsmedelsorgan förmår inte täcka behovet av mat.

– I en allt svårare situation fortsätter PMU sitt arbete. Vi har ett stort nätverk och ett väl etablerat samarbete med Cepac och Panzisjukhuset. Nu stärker vi de humanitära insatser som redan pågår och startar en insamling för Kongo, berättar Lennart Nolvall, koordinator för PMU:s humanitära arbete.

Ett nutritionsprojekt ger mat och vård till undernärda barn och deras ammande mammor på flera platser i Nordkivu. Vården vid Panzisjukhuset fortsätter också, under skydd av FN-styrkan Monusco.

– Beredskapen höjs nu på sjukhuset för att kunna ge akutvård till patienter som skadats i striderna, eller insjuknat på grund av brist på rent vatten och mat, berättar Roland Stenlund PMU:s projektledare vid Panzisjukhuset.

Sms:a KRIG till 72 980 för att skänka 50kr och KRIG100 för att skänka 100kr

eller gå in här.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s