Vad sägs om att vi kristna slutar sprida krigspropaganda?

Låt oss mot bättre vetande anta att den s.k. kristna sionismen hade rätt: Guds löfte om ett land för sitt folk uppfylldes inte i Kristus utan påverkades inte ett dugg av Honom – det fortsatte gälla ett fysiskt land för det judiska folket. Låt oss anta att trots att Nya Testamentet inte säger det så måste det judiska folket återvända till Israel innan Jesus kommer tillbaka. Skulle det vara en anledning till att försvara allt Israel gör och ensidigt se den nuvarande konflikten ur deras perspektiv där all skuld läggs på palestinierna och omvärlden?

Naturligtvis inte. I Gamla Testamentet är det tydligt att det faktum att Israel är Guds förbundsfolk inte gör att deras handlande inte ska utsättas för kritik – snarare tvärtom. Deras största kritiker är ofta Gud själv. Dagens Israelvänner menar dock förstås att anledningen till att de inte kritiserar Israel särskilt mycket (om ens någonsin) är att Israel sköter sig väldigt bra. Det är Mellanösterns enda demokrati som bara slåss i självförsvar. FN, människorättsorganisationer och framför allt media är vinklade eller till och med Israelfientliga när de kritiserar Israels agerande (jag har faktiskt sett kristna dra paralleller mellan att kritisera Israels agerande och att ”stödja Israels fiender” eller att ”förbanna Israel”).

image
Krigspropaganda från IDF. Att Israel dödat 1000 civila palestinier sen 2007 behöver man ju inte nämna.

De som verkligen är vinklade är dock Israelvännerna. Jag har jämfört vad några av dem skriver angående den nuvarande konflikten i Gaza med vad Israels försvarsmakt IDF skriver. Retoriken är identisk. Hamas är problemet, de skjuter hundratals raketer, Israel har rätt att försvara sig, blockaden av Gaza och muren runt Västbanken är nödvändiga. Palestiniernas lidande är man tyst om, i vissa fall förnekas det helt. Det här visar att kristna Israelvänners ideologi drivs av politik lika mycket som religion. Det finns ju ingen Bibelvers som uttalar sig om Hamas eller Gazablockaden.

Nej, det Israelvännerna gör – medvetet eller omedevetet – är att de sprider vidare krigspropaganda från IDF. Alla som studerat konfliktteori vet att informations- och opinionsspridning är oerhört viktigt för att arméer ska vinna mark, nästan lika viktigt som stridandet i sig. Det är ingen slump att både IDF och Hamas finns på Twitter. När Israelvänner utan att blinka avvisar både medias och internationella organisationers bild av konflikten utan sprider vidare IDFs version som om de vore objektiva fakta, kan man säga att de på sätt och vis krigar.

Vad skulle Jesus göra? Vi får inte glömma att Han levde i en tid med mycket israelisk nationalism, där judarna förväntade sig att Messias skulle befria dem från den romerska ockupationen. Men inte nog med att Jesus vägrar låta dem göra Honom till politisk kung utan uppmanar dem att älska sina fiender och vända andra kinden till – Han promotar aldrig Israels självständighet. I kontrast till tanken om Israel som Guds Rike säger Han att Himlen är det och att Han är vägen dit. Både Paulus och Petrus säger sedan att kristna ska underordna sig den romerska makten (Rom 13, 1 Petr 2). Detta har av kristna nationalister ofta tolkats som stöd till nationalism, men med tanke på att författarna var judar och flera av de som mottog deras brev också var det är detta egentligen ett tecken på att de inte brydde sig särskilt mycket om en självständig judisk stat.

Med Israelvännernas måttstockar stöder Jesus, Paulus och Petrus därmed Israels fiender! Jag tror dock inte att de tyckte att den romerska regimen var särskilt schysst (alla tre blev ju faktiskt avrättade av den), men de såg ingen anledning att stödja israelernas befrielsekamp. Tänk om dagens Israelvänner istället för att lägga sig i kriget acceptera att om Gud verkligen bestämt att alla judar ska bo i Israel när Jesus kommer tillbaka så kommer det att ske förr eller senare oberoende av vad vi gör. Då skulle vi alla tillsammans verka för en tvåstatslösning istället för att sprida ensidig krigspropaganda.

(PS: Jag är rätt säker på att flera Israelvänner kommer argumentera nedan för att IDFs version av konflikten verkligen är den sanna, vilket egentligen bara bekräftar min tes.)

75 kommentarer

 1. Jag uppdaterade min status på FB med detta idag: ”Förundras över vad som räknas som trovärdiga källor angående #Gaza och #Israel av de olika sidornas supportrar.

  Ja, jag har en åsikt i frågan och ja den är färgad av de källor jag väljer att ta till mig, men jag inbillar mig inte att det jag tror och tycker är en neutral och objektiv sanning utan tar den för just det ställningstagande det är.”

  Jag respekterar dig Micael och är glad att få känna någon som brinner så mycket för Guds rike, men jag håller så klart inte alltid med dig.

  På samma sätt som de du generaliserande kallar ”israelvänner” ignorerar och eller försvarar de Israeliska övergreppen (inte alla, men jag håller med om att det är problematiskt) så menar jag att många ”palestinavänner” faktiskt ignorerar de förkastliga saker som de palestinska ”styrkorna” gör eller väljer att inte tala om dem.

  För att ta ett exempel så är raketerna som skjuts från Gaza mot Israel faktiskt avsedda för civila mål. Detta är oacceptabelt. Att medvetet ha civila som måltavlor borde för varje människa ses som en oacceptabel sak!

  Hela diskussionen är så fruktansvärt obalanserad och båda sidor (inklusive jag själv) har stora problem med att se den andra sidans argument och det tycker jag syns i ditt inlägg ovan.

  De utsatta och de som deltar i konflikten, på båda sidor, är inte att räkna som objektiva källor trots att de befinner sig mitt i skiten.

  När det gäller förbunden i bibeln, ersättningsteologi eller dess motsats (vad det nu kan vara) så är inte heller det lika självklart som det kan tyckas vid en första anblick, från någon sida. Gud är mer komplex än så.

  Att Israel inte alltid blint kan stöttas utan att de ofta(st?) i bibeln faktiskt går emot Guds vilja och förtjänar kritik är en viktig poäng.

  Själv har jag gått från att samla in pengar till PLO i början på 90talet till att nu vara neutral eller försiktigt positiv till Israel i den komplicerade situationen. Min huvudsakliga ståndpunkt är dock att krig alltid är något som går emot Jesu undervisning och BÅDA sidor bör upphöra omedelbart. Inte den ena först och den andra sedan eftersom de har påstådda fördelar eller nackdelar jämfört med sina motståndare. BÅDA sidor bör ovillkorligen lägga ner sina vapen genast och böja sig för Jesus! Alla andra krav innebär bara i någon utsträckning att legitimera våldsanvändande i någon utsträckning.

  Gilla

  1. Hej Lennart! Jag håller med dig helt och fullt. För någon dag sen fick jag en facebookinbjudan till en manifestation som arrangerades av några vänstergrupper för att hedra de döda och skadade palestinierna. Jag tyckte det var hemskt. Som om de döda och skadade israelerna inte betydde något!

   På min engelska blogg skrev jag ett inlägg som försöker uppmärksamma övergreppen på båda sidor, http://holyspiritactivism.wordpress.com/2012/11/16/blessing-israelignoring-gaza/ Mitt perspektiv är dock kritik mot den kristna sionismen eftersom det är den jag vet mest om och eftersom kristna som delar den teologin läser mina bloggar.

   När jag skrev om hur hemskt det är att vissa Israelvänner räknar raketer som inte dödar någon medan de är tysta kring att IDF dödar civila frågade en kille mig ”Försvarar och stöder du Hamas, ja eller nej?” Jag trodde att den frågan inte ens fanns på kartan. Det är ju ingen hemlighet att jag är pacifist, och pacifister brukar inte ”försvara och stödja” terrorister. Men debatten är som du säger polariserad. Jag har aldrig förnekat att Hamas är en enorm blockering för fred, eftersom de skjuter mot civila och vill att staten Israel inte ska existera. Det är bara så sjukt att jag antas förneka det när jag pekar på att IDF dödat fler civila än vad Hamas kan drömma om och att Israel inte vill att staten Palestina ska existera.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  1. Hej Berndt!

   Hur då undviker? Jag skriver ju ovan om hur Jesus och apostlarna inte lobbar för Israels ”rätt” till landet utan tvärtom uppmanar till underordning av den romerska ockupationen. Redan i första meningen länkar jag till ett inlägg som går på djupet med varför den kristna sionismen har fel.

   Sen går det knappast att blunda för att historiskt har palestinier bott i området i hundratals år, politiskt har FN beslutat om en tvåstatslösning och folkrättsligt ockuperar Israel främmande områden och upprättar illegala bosättningar. Det är oacceptabelt att Hamas kräver att Israel ska sluta existera och att de utför terrorattacker, men det försvarar inte Israels folkrättabrott.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  2. Mycket väl talat! Amen, amen.

   Att undvika ett tydligt svar på hur man ställer sig till den frågan blir avsiktligt eller inte att lägga ut dimridåer. Alla andra frågor i konflikten blir ju denna huvudfråga underordnad.

   Gilla

 2. Taget från Facebook:

  Robin Svedman http://video.foxnews.com/v/1977086198001/will-there-be-an-israeli-invasion-of-gaza/?playlist_id=903226511001

  Här har du lite ”propaganda”!

  Du som är så opartisk kan väl ge oss en lösning på problemet som inte innefattar militärt försvar. Ursäkta min uppenbara sarkasm!

  Will there be an Israeli invasion of Gaza?
  video.foxnews.com
  Israeli ambassador to the U.S.: We have to keep the ground option open
  about an hour ago · Like · Remove Preview

  Micael Grenholm Fredsförhandlingar, erkännande av Palestina, nedmontera blockad, mur och bosättningar samt be för väckelse och försoning.
  51 minutes ago via mobile · Like · 1

  Robin Svedman Jag tycker påståenden som nedmonterande av muren är väldigt partiskt! Och inte alls något som gagnar fred. Anldeningen, enda anledningen till att den kom upp är att förhindra självmordsbombare att komma in i Israel. Det fungerar oxå, antalet självmordsbombare minskade drastiskt pga den.
  Och vad menas med erkännande av Palestina. Yassir Arrafat gick med på alla punkter vid en fredssamtal jag tror då Clinton var president, men han vägrade erkänna Israel som stat!! Det är ju DÄR skon klämmer! Att inga palestinska myndigheter erkänner Israel som stat! Där borde man lägga ”krutet”. Men Israel är omgivet av folk som inte går med på deras stats existens. Att inte erkänna att det är en stor del av problemet ÄR att vara partisk. Oavsett om vad man tycker om Israels hantering av palestinier. Jag säger inte att Israel gör allting rätt men vänd inte på frågeställningen genom att säga att Israel måste erkänna palestina när det är vice versa som är problemet!!

  Och som du såg i filmen ofvan finns det väldigt viktiga anledningar till varför Israel har blockad till Gaza. Att blint ta bort blockaden är ju självmord på israeler!

  Gilla

  1. Hej broder!

   Den bild du målar upp skulle jag säga stämmer väldigt mycket överens med IDFs bild, och den är tyvärr väldigt onyanserad.

   1. Om muren bara hade som syfte att stoppa självmordsbombare skulle den stå på gränsen mellan Israel och Västbanken, men nu kringlar den sig fram för att inkorperera israeliska bosättningar, vilket kraftigt minskar palestiniernas område, se http://archemdis.files.wordpress.com/2012/01/wall_map_february2007.jpg Vidare bör man gå till grundorsaken till varför folk blir självmordsbombare istället för att låsa in dem i världens största fängelse. Kan den israeliska ockupationen kanske ha något med det att göra?

   2. Jo, PLO erkände Israels rätt att existera 1993. Israel har fortfarande inte erkänt Palestinas rätt att existera utan motsätter sig alla sådana förslag i FN etc. Det är där skon klämmer.

   3. Att blint ta bort blockaden behöver inte innebära självmord för Israel. Man kan kontrollera att inga vapen kommer in utan att utsätta en hel befolkning för kollektiv bestraffning genom att neka dem exempelvis bistånd.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Läs uppmaningen från från 100 Kristna palestinska ledare i det heliga landet till europeiska länder: ”Stöd Palestinas medlemskap i FN ” se länk
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/11/stod-palestinas-medlemskap-i-fn.html

  Avigdor Lieberman försöker nu straffa palestinierna om de går vidare med uppgradering till en icke-medlemsstat i FN . Ett oerhört fult spel som bara gynnar extremism. Vem ger palestinierna hopp om en bättre morgondag om vi sviker dem? se länk

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/11/israel-hotar-palestinska-myndigheten.html

  Gilla

 4. Til Micael

  Det är en lögn från avgrunden att israel begår något folkrättsbrott när de gör anspråk på det land det har all rätt till och det på alla sätt. Något palestinskt styre har aldrig funnits där. Lika lite som samerna kan göra anspråk på att få ha en egen stat i det som motsvara Lappland, dvs en stor del av Sverige. Det har aldrig funnits någon Samestat och därför gör det inte heller anspråk på att få utropa ett eget land på svenska territorium, än mindre bombar de oss med dagliga raketregn.

  Berndt

  Gilla

  1. Hej igen Berndt!

   Alltså, vad som bryter mot folkrätten är väl folkrättsjuristernas sak att definiera. Sen kan du hävda att folkrätten har fel men att det är en lögn från avgrunden att Israel bryter mot den stämmer inte eftersom det är sant, se till exempel http://www.dn.se/nyheter/varlden/professor-i-folkratt-israel-har-brutit-mot-internationell-ratt

   Du menar alltså på fullaste allvar att stater inte får utropas om de inte funnits tidigare? Med andra ord får inget afrikanst postkolonialt land existera egentligen eftersom de tillhörde Europa? Samma sak med USA, som inte heller fanns innan revolutionen? Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland och Storbritannien borde inte heller finnas eftersom de tillhörde Romarriket? Inte ens Israel eller Sverige eller något annat land i världen fanns innan det fanns! Alltså ska stater inte få finnas?

   Vore rätt skönt i och för sig.

   Om samerna krävde självstyre ska de förstås få det, allt annat vore odemokratiskt. Varför vill du inte vara demokratisk när det gäller palestinierna?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 5. Bernt Isaksson far ut och anklagar såväl EU och FN för att ljuga i fråga om folkrättsbrott. Det är beklagligt. Man kan faktiskt vara betydligt mer nyanserad och konstatera att:
  1) Det förekommer attacker mot Israel
  2) Muren har minskat eller försvårat dessa
  3) Det är rimligt att Israel försvarar sig med byggandet av muren

  Inget av detta borde Bernt Isaksson kunna invända mot.
  Men – det är faktiskt mot folkrätten att ockupera område och att etablera bosättningar och i detta fall en mur på ockuperat område. Och det borde göra att Israels legitimitet minskar. Men i delar av svensk (och amerikansk) kristenhet finns inget som kan minska Israels legitimitet, vad de än gör. Det är onyanserat, odemokratiskt och osakligt.

  Gilla

 6. Till Micael

  Alla vet att landområdet Israel aldrig tillhört något annat folk än judarna. De har haft det som sin stat, och under de år de var fördrivna var det inget annat folk som någonsin utropade en annan statsbildning där. Att man dessutom som kristen vill förneka judarna rätten till sitt land och rätten till Jerusalem som sitt lands odelade huvudstad är bara så ofattbart och tragiskt och ett ofantligt avfall från Bibelns budskap ang. judarna och deras land Israel.

  Du bekymrar mig Micael. Dels försvarar du den djupt osunda karismatik som ”Lakelandapostlarna” lanserar, och nu går du dessutom ut i angrepp mot Israel. Vad blir nästa ”grej” du allierar dig med?

  Sedan säger du något väldigt dumt: ”Om samerna krävde självstyre ska de förstås få det, allt annat vore odemokratiskt.” slut citat. Var får du en så befängd uppfattning ifrån? Ska ett viss del av landet Sverige brytas loss så kan aldrig befolkningen i just den delen ensamma besluta om det, det är hela landets sak av avgöra.

  Berndt

  Gilla

  1. Hej igen!

   Om du inte hade koll på det så har landet varit ockuperat av koloniala stormakter när Israel inte funnits, från Romarriket till Bysans till Ottomanska imperiet. Dessa länder var diktaturer så det var omöjligt för palestinierna att utropa en egen stat. Men fortfarande tycker jag det är märkligt att du håller kvar vid ditt resonemang att om man inte varit stat förut ska man inte bli det nu heller. Då kan ju ingen stat finnas.

   Lika märkligt är det att du inte vill lyssna på folkviljan om ett folk vill bli självständiga. Inte försvarar du kolonialism? Nu har samerna accepterat att bo i Sverige, men faktum är att vi kolonialiserat dem som britterna kolonialiserade Indien, så om de vill bli självständiga ska vi acceptera det.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 7. Hej!

  Jag vill bara be Berndt att undvika uttryck som ”lögn från avgrunden”. Att på detta sätt insinuera att meningsmotståndare är förbundna med djävulen är oerhört fult. Jag har funnit denna retorik på flera håll i kristen sionistisk litteratur, där man påstår att i yttersta tiden kommer de med ”fel” åskiter att stå på djävulens sida. Men sprider fruktan, hjälper inte människor att tänka klart. Skrämmer människor in i den sionistiska fållan.

  Gilla

 8. Till Micael

  Visst kan ett folk som aldrig varit ett stat få utropa sin egen stat, men inte på ett territorium som enligt alla rimliga bedömningar tillhör ett annat folk . I detta fall judarnas som haft landet Israel sedan evärdliga tider.

  Till Kristian

  Jag håller definitivt fast vid mitt allmänna påstående att det är en lögn från avgrunden när man hävdar att det är ett folkrättsbrott när Israel gör anspråk på och försvarar sitt land och folk. Hade något annat land blivit utsatt för det som Israel blivit bara detta år, med många tusen raketbeskjutningar, så skulle ett sådant land med hela världens stöd ha rätt att försvara sig. Visserligen har Israel just nu ett massivt stöd från världsledare av tyngd i sin rätt att försvara sig mot raketterrorismen från Gaza. Men vissa andra vill dock förneka Israel denna grundläggande rätt och skyldighet att försvara sitt land och folk.

  Berndt

  Gilla

  1. Hej igen Berndt!

   I så fall bör Sverige inte innefatta Lappland och andra nordliga landskap eftersom de tillhörde samerna först. Australien ska inte heller få finnas, ej heller USA. Israel själv tog ju på Guds uppmaning över andra folks land, eller hur?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Samerna hade aldrig någon stat eller något statsliknande. Judanrna har haft Israel sedan årtusenden, och under de århundraden de var fördrivna var det ingen annat statsbildning där, bara ett visst ”överförmynderi”. Därför håller inte dina jämförelser.

    För övrigt: betyder inte Bibelns löften till judarna om landet Israel ett skvatt för dig?
    Är världsliga instansers åsikter tyngre vägande för dig?

    Berndt

    Gilla

 9. Micael Grenholm borde i rimlighetens namn taga ner lite här, och inte söka som så många andra göra sig till en i raden av alla självutnämnda experter på den mest komplexa konflikt som igenom hela världens historia någonsin förekommit. Din artikel är inte annat än en politisk pamflett, grundad på en viss ståndpunkt, uppbyggd av egna åsikter.

  Prata för det första inte om folkrätt i sammanhanget, då du inte ens klarar av att definiera vad som är folkrätt och vad som är erkänt fastslagna kränkningar av densamma. Media över världen är f.ö. fulla av dåliga politiska pamfletter av så väl jurister som självutnämnda folkrättsexperter, så kom inte med några ovederhäftiga källor härefter.

  Vi är alla i vår fulla rätt att förfäkta våra åsikter, men är vi ärliga bör vi deklarera att det just är våra egna åsikter och ingenting annat.

  Antingen anser vi att staten Israel, såsom alla andra stater har rätten att försvara sitt folk och sitt lands territorium mot terrorism och hot, eller så anser vi att Israel är det enda land som inte har den oinskränkta rätten, och att de bör tåla ständiga missilangrepp utan att försvara sig mot detta.

  Att denna konflikt, mellan det politiska styret av palestinierna, Hamas, och den Israeliska staten kräver sina offer är odiskutabelt – och djupt tragiskt. Att ge uttryck för empati med de drabbade civila på olika sidor av konflikten är därför aldrig fel. Men därifrån att göra sig till självutnämnd ”expert” blir lite väl naivt och självsvåldigt.

  Sedan får man givetvis ta parti för vilken sida man vill, och uppenbart tar Micael Grenholm part emot Israel och det judiska folket, och deklarerar indirekt att det lidande detta folk historiskt genomgått inte är i proportion mot det lidande palestinierna genomgår när staten Israel tvingas försvara sig mot våld och hot om ständiga missilangrepp.

  Själv anser jag att staten Israel har legitimitet så god som något annat lands på jorden. Jag anser att man har den självklara rätten att försvara sig såsom alla andra folk, och att det är just det man gör. Detta innebär inte att jag inte känner med allt det lidande jag förstår att stora delar av det palestinska folket får utstå i denna konflikt.

  Men, trots att jag tror på Israel och även i detta inkluderar det bibliska stöd jag ser till rätten för sitt land, och trots att jag har vänner såväl bland judarna som palestinierna (och även själv såsom gäst visiterat höga Hamas-ledares hem) har jag inga illusioner om att vare sig förstå vidden av konflikten eller ännu mindre göra mig till någon självutnämnd expert på densamma. Trots detta kan jag uttrycka mina åsikter, utan att söka dölja dessa under någon skenbar objektivitet eller förljugen saklighet.

  Att du, Micael Grenholm, inte vill vara någon Israelvän har du redan tydligt deklarerat.

  Gud välsigne Israel!!!

  Gilla

 10. För övrigt ger FNs Artikel 51, som folkrättsligt beskriver staters rätt till självförsvar, Israel entydigt rätten att bruka våld i denna konflikt, efter som de själv först angripits med vapenmakt. Även den mest restriktiva tolkningsmodellen av Artikel 51 är entydig härvidlag.

  Det våld som Israel brukat är enligt alla principer tolkade efter Artikel 51 (äv. art 31-33 o 42) är ej att på något sätt betrakta som stridande mot folkrätten. Det råder en sådan entydighet härvidlag att ingen borde kunna missförstå. Men givetvis finns det politiska invändningar lite här och var, men detta är politiska åsikter och inget annat.

  Att allt våld är en tragedi, och att vi alla bör engagera oss och söka verka för fred är en helt annan sak. Empati för de lidande är därtill något av det som definierar oss som människor.

  Gilla

  1. Hej Sefast!

   Bra att du erkänner att du inte är objektiv, för det är du inte. Faktum är att precis som jag skriver ovan räknade jag med att Israelvänner skulle hävda att IDFs version är den sanna medan medias bild är vinklad, något du, Berndt och Robin demonstrerar. Du skriver att ”media över världen är f.ö. fulla av dåliga politiska pamfletter av så väl jurister som självutnämnda folkrättsexperter”. Tja, nu hänvisade jag till en professor i folkrätt som säger att Israel bryter mot denna, om du menar att professorer är självutnämmda bör du ta en extra titt på hur den akademiska världen funkar. Som Simon säger har jag aldrig hävdat att jag är folkrättsexpert, men jag menar att den professorn är det.

   Du skriver att jag är emot ”det judiska folket, och deklarerar indirekt att det lidande detta folk historiskt genomgått inte är i proportion mot det lidande palestinierna genomgår”. Med andra ord menar du att jag är antisemit och menar att palestiniernas lidande är värre än förintelsen. Det är rent förtal, jag har aldrig någonsin påstått något sådant och det vet du.

   Till sist hänvisar du till FN för att ”bevisa” att Israel inte begår folkrättsbrott. Det var dock inte så smart eftersom jag då kan peka på att FN har antagit 79 resolutioner sedan 1949 som kritiserar Israels brott mot internationell rätt, se http://www.foreignpolicyjournal.com/2010/01/27/rogue-state-israeli-violations-of-u-n-security-council-resolutions/0/

   Gud välsigne dig, Israel och Palestina!

   Gilla

   1. Kliv ned från dina höga hästar!

    Gör inte oförmodade antaganden ang. personer du inte vet något om. Jag är ingen liten pojkvasker, utan en vuxen person med flera akademiska utbildningar bakom mig, och har därtill för ca 20 år sedan arbetat som lärare inom högskolan. Har därtill en del utbildning inom juridik, så jag har en viss vana att arbeta med lagtext av olika typer. Givetvis var min person och mina referenser till ämnet juridik inget jag önskat skriva dig på näsan, då jag inte anser att detta har den minsta relevans här, trots att du tydligen har det. Vad är dina erfarenheter av den akademiska världen?

    Så lägg av med att förfäkta någon auktoritetstro! Tiden och erfarenheten har lärt mig att respektera personers åsikter oavsett utbildning och formella meriter. Några av de klokaste människor jag känner har bara sexårig folkskola och flertalet av mina tidigare kollegor på universitetet skulle jag överhuvud taget aldrig anställa själv. En disputation el. högre avhandlingsarbete / forskningsrapport säger föga mer om personen som sådan, än det föreliggande akademiska arbetets innehåll.

    Och jag tror inte att vi skall mäta oss med varandra beträffande formalia, det blir bara löjligt och irrelevant.

    Sedan måste du lära dig skilja mellan artiklar och resolutioner beträffande FNs olika dokument. Och för all del, läs dem gärna, och citera avsedd text, innan du drar några generella slutsatser.

    Och, gör inte det retoriska misstaget att dra felaktiga slutsatser ang. något jag skrivit. Om du vill definiera dig som antisemit så får du det, men det är inget jag på något sätt insinuerat eller påstått. Förintelsen är något jag inte ens nämnt. Det jag har skrivit har jag skrivit och bör inte tolkas annorlunda.

    Har följt med en del av vad du skrivit tidigare, och ansett det mesta mycket bra, trots en viss skönjbar naivitet. Du har i vart fall framstått som ärlig och sanningssökande. Försök och lägg manken till även här, och ryck upp dig från en osaklig debattnivå.

    Du bör i vart fall, såsom du gjort många gånger tidigare, stå för dina åsikter, och inte försöka presentera dessa som objektiva fakta – för det är de inte.

    Sedan kan du ju lite tydligare redogöra för huvudfrågan, din inställning till Israel, såsom Berndt Isaksson formulerade den ovan. Annars blir risken att mycket av vad du framför uppfattas som en mångtydig och diffus dimridå.

    Hur man ställer sig till staten Israel är av fundamental betydelse gällande alla frågor i föreliggande konflikt. Det kan du inte bortse ifrån. Därför bör du svara på Berndts ”kärnfråga” enl. ovan, så man får en tydligare utgångspunkt i att tolka dina övriga åsikter.

    Gud välsigne Israel!!!

    Gilla

    1. Hej Sefast!

     Tagga ner lite. Du påstod att Israel inte bryter mot folkrätten. Jag hänvisade till en professor i folkrätt som säger att Israel gör just detta. Du kontrar med ”kliv ned från dina höga hästar!”, påstår att detta är min egen åsikt som jag torgför som objektiva fakta, radar upp dina egna akademiska meriter för att sedan komma till slutsatsen att akademiska meriter inte spelar någon roll för hur smart man är? Av oss två är det inte direkt jag som för debatten på ”en osaklig nivå”.

     Du skrev att jag är emot judar. På vilket sätt är det inte en anklagelse om antisemitism? Du skrev att jag nedvärderar judarnas (inte Israels) historiska lidanden. På vilket sätt exkluderar det förintelsen?

     Jag har inte alls undvikit frågan om Israels rätt till landet, redan i första meningen i blogginlägget länkar jag till en föreläsning som visar att Bibeln inte säger att judarna fortfarande är Guds egendomsfolk och att de därför skulle ha rätt till landet: https://helapingsten.wordpress.com/2012/07/13/bibelord-som-motsager-kristen-sionism/ Jag har ju redan påpekat detta för Berndt och han släppte den anklagelsen direkt, ändå snackar du om ”dimridåer” hit och dit.

     Gud välsigne dig, Israel och Palestina!

     Gilla

     1. Måste vara frustrerande att behöva upprepa allt man sagt tidigare hundra gånger… Det är kanske bättre att du ger tydliga länkar till tidigare texter du skrivit istället för att använda hyperlänk (”mot bättre vetande”). Skriv dem tydligt med rubriker i slutet av varje blogginlägg som har med Israel/Palestina att göra. Då bör man inte kunna missa dem… Bra text förövrigt:)

      Gilla

 11. @Micael Grenholm

  Hur ser du på nedanstående bibelord?
  1:a Mos 12:3 står det

  ”Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig skall alla släkter på jorden bli välsignade.”

  Detta bibelord visar att vi kommer att bli välsignade om vi välsignar Israel och dess egendomsfolk.
  Men vad många inte vet, är att i ovanstående vers så har grundtexten två olika ord för ordet ”förbanna”.
  Det ”förbanna” som Gud uttalar är ett mycket kraftigare uttryck än det ”förbannar” som vi kan uttrycka mot Israels land/folk.
  Guds ”arar” (förbanna), betyder, som vi tolkar det, en förbannelse, medan människornas ”qalal” (förbannar) är en mycket ”mildare” uttrycksform.
  Detta ”qalal” kan översättas ”liten, lätt, obetydlig, förakta”.
  Fritt tolkat så räcker det att vi ringaktar, minimerar, talar nedsättande om Guds egendomsfolk. Detta visar bara på hur allvarligt Gud ser på vårt synsätt mot Herrens egendomsfolk.
  Så låt oss ha stor respekt för Guds ord och vad Gud kommer att uträtta med hans eget folk, samt be om beskydd och välsignelse över landet/folket Israel.

  Nedan länkar till grundtexten på engelska
  (nu är jag ingen bibeltolkare, men man har ju rätt att läsa grundtexten och själv göra en bedömning)

  1:a Mos 12:3
  kjvs.scripturetext.com/genesis/12.htm

  arar
  strongsnumbers.com/hebrew/779.htm

  qalal
  strongsnumbers.com/hebrew/7043.htm

  Frid
  Jan-Åke

  Gilla

  1. Hej Jan-Åke!

   Bibeln lär att vi inte ska förbanna överhuvudtaget (Rom 12:14), därför är det naturligtvis okristligt att förbanna både israeler och palestinier. Du är dock väldigt noga med att poängtera att 1 Mos 12:3 gäller ”Israels land/folk”, trots att detta inte går att utläsa klart och tydligt i texten. Orden syftar ju på Abraham. Visserligen säger Gud i versen innan att Han kommer göra Abraham till ett stort folk, men själva löftet i 12:3 syftar på honom som person (”dig” istället för ”dem”).

   Det största problemet med hur många Israelvänner utläser den här texten, och nu syftar jag inte nödvändigvis på dig, är att de för de första applicerar den på staten Israel och för det andra påstår att kritik av denna stat är en förbannelse. Nå, för att upprepa det jag nyss skrev så är det oklart om 1 Mos 12:3 ens syftar på folket Israel, men det syftar garanterat inte på en stat. Och som sagt ska vi inte förbanna någon. Om nu kritik mot Israels politik och att man inte tar ställning för dem i konflikten ses som en förbannelse, måste man erkänna att man med den definitionen förbannar palestinierna om man (med rätta) kritiserar deras politik och inte tar ställning för dem i konflikten. Jag har sett en hel del Israelvänner förbanna hejvilt med den definitionen.

   Och vad har man för bibliskt stöd för att kritik mot politik=förbannelse? Nada. Som jag skriver i inlägget ovan är Gud en av Israels största kritiker i Skriften, Han skickar profetr efter profet som kritiserar det Israel gör, inte minst förtrycket av fattiga och invandrare. 1 Mos 12:3 används ofta av kristna sionister för att rätta in folk i leden och skrämma dem till att fortsätta oreserverat hylla Israel för att slippa Guds eventuella förbannelse, men i själva verket bygger den skrämselpropagandan på oerhört dålig exegetik.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Jag skrev om att tala nedsättande om Judarna/Guds egendomsfolk och inte specifikt om att ”förbanna”.
    Vad händer om du misstolkar 1 Mos 12:3, och om texten gäller Judarna/Guds egendomsfolk?
    Då måste rimligtvis de som talar nedsättande om Judarna/Israel ligga ”risigt till”.
    Blir du inte rädd i så fall?

    Gilla

    1. Hej igen Jan-Åke!

     Jag trodde du skulle ta avstånd från mitt påstående att din argumentation är ”skräckpropaganda”, men du verkar själv om jag förstår dig rätt oreserverat välsigna staten Israel för att du är ”rädd” för förbannelsen i 1 Mos 12:3. Dags för lite glada nyheter! Det finns ingen fördömelse för dem som lever i Jesus Kristus. Rädsla finns inte i kärleken, för rädsla hänger samman med straff. Kristus har brutit Lagens förbannelse genom att dö för våra synder på korset. Som sagt är det en synd att förbanna vem som helst, oavsett nationalitet, men Gud förlåter all vår synd. Det betyder inte att det är okej att synda, men du behöver inte vara rädd för att råka ut för förbannelser om du lämnar sionismen.

     Jag tror ditt tänkande är symptomatiskt för många sionister, man lever väldigt mycket i GT och förstår inte det Nya förbundets roll. Det leder till lagiskhet och fördömelse som Herren vill befria oss ifrån.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

 12. Tycker det är bra att Micael Grenholm ÄNTLIGEN ändrat sig… Du stödjer en Palestinsk stat.

  BRA att du stödjer STATER och därmed GRÄNSER och nationer….

  Nationer och stater som kan te x stoppa invandring, föra krig osv osv.

  Dvs helt emot anarkismen och sånt flumeri.

  Äntligen har du vaknat upp…

  Gilla

  1. Hej Sefast den… tredje (får man fråga vem som är den andre).

   En stat med gränser och armé finns ju redan där: Israel. Så en palestinsk stat kommer inte uppfinna detta ur tomma intet. Självklart vore det bästa om ingen av parterna strävade efter egen statlig makt, då skulle vi ju inte ha en konflikt.

   Men jag är också demokrat, och här har vi en situation där nära alla palestinier vill ha självständiga. Påtvingad anarkism är dålig anarkism.eftersom det bygger på våld. Av respekt för palestiniernas fria vilja bör nam därför inte argumentera för att Israel ska styra över och diskriminera dem.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Så detta betyder att om vi tog bort Sverige gränser så hade det blivit dålig anarkism här med? Varför ditt engagemang för att sopa rent Sveriges gränser men när det kommer till Palestina så vill du helt plötsligt att de ska ha det, bör inte dina rubriker istället vara ” Nej till Palestina stat ” Det känns så tunnt Micael att när det kommer till andra platser där du bejakar andra intressen så är du inte konsekvent med vad du håller låda om annars. Nu är det helt plötsligt demokrati som gäller och vill de ha en stat så är det bäst för dem, du bör säga samma sak om Sverige då för här säger demokratin att man vill ha en stat. Vet inte om jag fick ihop säcken men återkommer med korrigering eller mera om det blev fel

    Gilla

    1. Hej Samuel!

     När har jag sagt att Sverige inte ska ha demokrati eller att vi ska tvinga på folket anarki? En värld utan gränser är det vi måste sträva emot men om en sådan förändring kommer genom hjärtats omvändelse, inte genom att införa styrelseskick med tvång.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

 13. Ok, så kriteriet för att man verkligen är omvänd är att man vill leva i harmoni med alla världsreligioner och kulturer och komma överens om att allting är frid och fröjd? Åk ner till Palestina och predika det 😀

  Gilla

 14. Jag kommer ofta tillbaka till bibelordet om att vår kamp inte är emot kött och blod utan mot furstar, väldigheter och världshärskare i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarna. Varför nämner jag det? Jo, eftersom det borde säga en hel del om hur vi som kristna också borde kunna syna den här konflikten. Inte bara denna, men också männskliga konflikter rent generellt.

  Menar du kanske att kringliggandes länder uttalade hat mot Israel och det judiska folket bara är köttslig intuition? Personligen så är det solklart om ett oerhört starkt sataniskt inflytande hos dessa islam-genomsyrade styren.

  Om nu Gud har en kvarstående frälsningsplan för det judiska folket, vilket jag förutsätter att du håller med om . Hur kan du då komma du till en slutsats som ungefär lyder att själva staten Israel inte har någonting med den planen att göra?

  Om nu ‘staten Israel’ är utesluten ur den profetiska händelseutvecklingen i den sista tiden, så är det i mitt tycke väldigt märkligt att Satan verkligen gör sitt yttersta för att väcka hat och förakt emot Israel. Det borde väl räcka att titta på de förföljelser som judarna genom historien har utsatts för. Fast hela min ståndpunkt blir ju meningslös om du förnekar detta. Då befinner vi ju oss på ett männskligt plan och diskuterar utifrån det ”synliga”.

  Att tillbe och avguda den falska guden Allah inom Islam är att ha gemenskap med onda andar (1 Cor 10:20) – ett faktum som jag tycker genomlyses av den anda som den muslimsk-politiska världen besitter. Ett bra exempel på detta: http://www.youtube.com/watch?v=KWJlU9HdJGY
  Vilka tror du egentligen att Hamas är? Dem är inga sekulariserade kultur-muslimer precis.

  Du menar att IDF sprider krigspropaganda, och det får stå för dig. Men det rättfärdigar inte den uppenbara sanningen att största delen av media också i övriga länder sprider extremt vinklade nyheter om Israel. Uppenbarligen har du köpt de senare.

  Jag stöder inte krig eller våld, men i gamla testamentet var inte krig anledningen till att Gud bestraffade Israel. Det finns således ingenting som stödjer din uppfattning om att Israels ”största kritiker” var Gud då de bedrev krig mot sina fiender. Menar du att Gud begick oacceptabla handlingar genom att föra seger till Israel?

  Acts 1:6-7
  När de nu var samlade frågade de honom: ”Herre, är tiden nu inne för dig att återupprätta riket åt Israel?”
  Han svarade dem: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt.

  Varför får jag känslan av att du hade gett ett väldigt annorlunda svar än det Jesus gav? Nog hade ingen svarat som Jesus, men fråga dig själv varför Jesus svarade som han gjorde. Borde han inte tillrättavisa lärljungarnas okunskap?
  Jesus promoteade kanske aldrig Israels självständighet. Du uppmanar Israelvänner att bli mer lika Jesus och ger också anledningar till detta. Men sedan så manar du dem att också att istället arbeta på och främja en tvåstatslösning. Är det något Jesus skulle ha gjort menar du? Är Jesus politiskt engagerad helt plötsligt? Tror du verkligen det är en lösning på problemet? Kan man göra detta utan att ”lägga sig i kriget” som du uppmanar Israelvänner till att sluta göra? Skall vi blunda för den andliga verkligheten? Jag får inte ihop det.

  Guds frid!

  Gilla

 15. Hej Micael!

  Jag är inte särskilt påläst i Israel-Palestinakonflikten men jag har kikat lite på diskussionen som har uppstått här bland kommentarerna och mitt hjärta säger att jag stödjer dina argument i denna diskussion. Att Jesus var pacifist och så vidare håller jag med om och om Gud har bestämt något med Israel så kommer Han att fixa det på det sätt Han tycker passar. Vi får fortsätta kriga mot ondska och våld. Vårt sätt att kriga är genom att be och sprida kärlek!

  Amen!

  Gilla

 16. Lägger Palestina ner sina vapen blir det fred, Lägger Israel ner sina vapen förintas dem.

  Det är lätt att vara pacifist åt andra….

  Gilla

  1. Isac Olofsson : NT : Johannes uppenbarelse kap 19 v 17-21.

   17 Och jag såg en ängel stå i solen, och han ropade med hög röst till alla fåglar, som flyger högst uppe på himlen: ”Kom och samlas till Guds stora måltid, 18 så skall ni få äta kött av kungar och härförare och mäktiga män, kött av hästar och deras ryttare och kött av alla människor, fria och slavar, små och stora.” 19 Och jag såg vilddjuret och jordens kungar och deras härar samlade till strid mot ryttaren på hästen och mot hans här. 20 Och vilddjuret greps tillsammans med den falske profeten, som hade gjort tecken inför vilddjuret och genom dessa tecken vilselett dem som hade tagit emot vilddjurets märke och tillbett dess bild. Levande kastades de båda i eldsjön som brinner av svavel. 21 De andra dödades med ryttarens svärd, som går ut ur hans mun, och alla fåglarna åt sig mätta av deras kött.

   Bläddrade lite snabbt i bibeln och fann detta, troligtvis finns det mycket mera. Sen kan man inte nöja sig med NT, man måste förhålla sig till GT med för att ens kunna läsa bibeln på rätt sätt. Summan av ordet är ju sanning 🙂

   Mvh

   Gilla

 17. Är man jude så bryr man sig inte så mycket om nt vet du….

  Tips: Israel har en hel del judiska medborgare…..

  Det finns en anledning att ”vända andra kinden till” inte fungerar för stora grupper människor….

  Gilla

 18. Det var det värsta påhopp jag läst på mycket länge. Du tar ära och heder av alla Israel vänner. Jag kan förlåta dig för du är så ung och att du är så okunnig om Guds plan med Israel. Du påstår att PLO har erkänt Israel vilket inte är sant. Israel har däremot gjort allt för att få fred med sina fientliga grannar. Muren eller barriären byggdes för att hindra självmordsbombare, men det verkar för många kristna som om judiska liv är inget värt.
  Du skriver om fred och kärlek men då skall du först lära dig älska Guds egendoms folk. Sedan kanske du kan få se att ditt kristna liv blomstra. Jag förstår inte varför så många kristna inte läser Gamla Testamentet där Gud lovar att folket skulle få komma tillbaks till sitt land. Läs Jesaja, Sakarja, Jeremia och Hesekiel så kanske du förstår den situation Israel befinner sig i. Det var det största under som skedde under 1900 talet att Israel fick tillbaks sitt land. Gud har hållit sin hand över det judiska folket nu i 64 år och hindrat dem från förintelse trots fientliga grannar och okunniga kristna som inte förstår att Gud håller sin hand över folket. Säkert är du påverkad av den negativa propaganda som svensk media öser över landet och folket. Vad som bekymrar mig att kristna inte förstår att Gud älskar speciellt sitt förbundsfolk och har inte övergivit dem. Ersättningsteologin har varit en förbannelse över den kristna kyrkan ända från våra kyrkofäder som gav upphov till antisemitism. Att Israel försvarar sig mot terrorsorg. Hamas och Fatah är väl inte konstigt. Skulle vi i Sverige acceptera att raketer regnar över oss? Jag beundrar den israeliska armén som försvarar landet. Om du läser Gamla Testamentet så var det Gud som stred för Israel. Det är det samma idag och försök inte att hålla någon pacifistisk hållning. Du skulle säkert göra allt för att försvara din familj och försvara Sverige. Jag är mot allt vad krig och våld är men Israel måste försvara sig annars blir de utplånade.
  Du kanske skulle åka till Israel och se hur folket har det i södra Israel. Då kanske du förstod bättre. Det är lätt att sitta hemma i Sverige och tycka något men kom dit ner och upplev hur israelerna lever. Där måste varje kvinna och man göra värnplikt för att försvara landet.
  Det står att den som välsigna Israel skall bli välsignad men den som förbannar Israel skall bli förbannad. Jesus säger till det judiska folket att de kommer inte att se Honom förrän de säger Välsignad är Han som kommer i Herrens land. Med andra ord så måste Israel finnas.
  I Sakarja 14 kan du läsa om att Jesus skall komma tillbaks och sätta sin fötter på Oljeberget och krossa alla Israels fiender. Han skall också döma hedna folken för att de har delat Hans land som Han har givit landet till det judiska folket. Att stå emot Gud skulle jag inte vilja rekommendera. Vi skall alla stå till svars hur vi har behandlat Hans folk .

  Gilla

 19. Jag håller med mycket i det du skriver ser ofta på facebook kristna som lägger upp Isreal flaggor och kallar journalister för lögnare och dvs saker.
  Man går för långt helt enkelt. Sedan förekommer det absolut vinklade grejer i från journalisterna. Man rapporterar partiskt ibland men det gör ju en inte till en lögnare.

  Israel från en ”fortsättningsteologs” perspektiv.
  1. Guds folk
  A) Från början utvalde Gud bara ett folk av alla i hela världen..
  5 Mos 7:6 Ty du är ett heligt folk inför HERREN, din Gud. Dig har HERREN, din Gud, utvalt att vara hans egendomsfolk framför alla andra folk på jordens yta.
  5 Mos 10:15 Ändå var det just dina fäder som HERREN fäste sig vid i kärlek. Och er, deras efterkommande, utvalde han bland alla folk, så som det är i dag.
  5 Mos 14:2 ty du är ett folk som är helgat åt HERREN, din Gud, och dig har HERREN utvalt till att vara hans egendomsfolk bland alla folk på jorden.
  B) Detta folk tillhör honom förevigt.
  1Kung 6:13 Jag skall bo mitt ibland Israels barn och skall inte överge mitt folk Israel.”
  1Krön 17:9 Jag skall bereda en plats åt mitt folk Israel och plantera det, så att de får bo kvar där utan att vidare oroas. Onda människor skall inte längre förtrycka det, så som förr
  C) Han skulle förkasta dem eller föra dem i exil ett tag för att de bröt förbundet.
  5 Mos 28:63-68 Och det skall ske att liksom HERREN förut fröjdade sig över er, när han fick göra er gott och föröka er, så skall HERREN nu fröjda sig över er, när han utrotar och förgör er. Ni skall ryckas bort ur det land som ni är på väg till för att ta i besittning.
  64 HERREN skall sprida ut dig bland alla folk, från jordens ena ände till den andra, och där skall du tjäna andra gudar som varken du eller dina fäder har känt, gudar av trä och sten. 65 Bland de folken skall du inte få någon ro eller någon vila för din fot. HERREN skall där ge dig ett bävande hjärta och förtvinande ögon och en ångestfylld själ. 66 Du skall sväva i största livsfara, du skall darra både natt och dag och inte vara säker för ditt liv. 67 Om morgonen skall du säga: ”Om det ändå vore kväll!”, och om kvällen skall du säga: ”Om det ändå vore morgon!” Detta på grund av den fruktan du skall känna i ditt hjärta och den syn dina ögon skall se. 68 Och HERREN skall föra dig tillbaka till Egypten på skepp, på den väg om vilken jag sade till dig: ”Du skall inte se den mer.” Där skall ni bjuda ut er till salu som slavar och slavinnor åt era fiender. Men ingen skall vilja köpa

  2Kung 17:20-24 Då förkastade HERREN alla Israels avkomlingar och straffade dem och gav dem i plundrares hand, till dess att han kastade bort dem från sitt ansikte. 21 Ty när han hade ryckt Israel från Davids hus och de hade gjort Jerobeam, Nebats son, till kung, hindrade denne Israel att följa HERREN och fick dem att begå en stor synd. 22 Israels barn levde i alla de synder som Jerobeam hade gjort. De vände sig inte bort från dem. 23 Men till slut försköt HERREN Israel från sitt ansikte, så som han hade hotat genom alla sina tjänare profeterna. Så blev Israel bortfört från sitt land till Assyrien, där de är än i dag. 24 Kungen i Assyrien lät folk komma från Babel, Kuta, Ava, Hamat och Sefarvajim och bosätta sig i Samariens städer i stället för Israels barn. Dessa tog Samarien i besittning och bosatte sig i städerna där.
  2Krön 36:14-21 Också alla de ledande prästerna och folket gick allt längre i sin trolöshet mot Gud. De bedrev hednafolkens alla styggelser och orenade HERRENS hus, det som han hade helgat i Jerusalem. 15 HERREN, deras fäders Gud, skickade sina budskap till dem gång på gång genom sina sändebud, ty han hade medlidande med sitt folk och sin boning. 16 Men de gjorde narr av Guds sändebud, de föraktade hans ord och hånade hans profeter, till dess att HERRENS vrede över hans folk växte så att det inte mer fanns någon bot. 17 Då sände han emot dem kaldeernas kung, som dödade deras unga män med svärd i deras helgedom och inte skonade vare sig unga män eller unga kvinnor, inte heller gamla och gråhårsmän. Allt gavs i hans hand. 18 Och alla kärl i Guds hus, både stora och små, och skatterna i HERRENS hus, liksom de skatter som tillhörde kungen och hans förnämsta män, allt förde han till Babel. 19 De satte eld på Guds hus och bröt ner Jerusalems mur. Alla stadens palats brände de upp i eld och förstörde alla dyrbara föremål. 20 Dem som hade undkommit svärdet förde han bort i fångenskap till Babel, och de blev slavar åt honom och hans söner till dess att perserna kom till makten. 21 HERRENS ord genom Jeremias mun skulle uppfyllas, nämligen att landet skulle få gottgörelse för sina sabbater – så länge det låg öde hade det sabbat – till dess att sjuttio år hade gått.
  Hos 1:4-6 HERREN sade till honom:
  ”Ge honom namnet Jisreel, ty när ännu en liten tid har gått skall jag straffa Jisreels blodskulder på Jehus hus och göra slut på kungadömet i Israel. 5 Och det skall ske på den dagen att jag skall bryta sönder Israels båge i Jisreels dal.”6 Gomer blev åter havande och födde en dotter. Då sade Herren till honom:
  Hos 1:9 Då sade han: ”Ge honom namnet Lo-Ammi,* ty ni är inte mitt folk och jag är inte Jag Är * för er.”
  D) Men Gud lovar att föra dem samman igen och återupprätta dem.
  5Mos 30:4-9 Även om dina fördrivna skulle vara vid himlens ände, skulle HERREN, din Gud, samla dig därifrån och hämta dig därifrån. 5 HERREN, din Gud, skall föra dig in i det land som dina fäder har haft till besittning, och du skall besitta det. Han skall göra dig gott och föröka dig, mer än dina fäder.
  6 HERREN, din Gud, skall omskära ditt hjärta och dina efterkommandes hjärtan, så att du älskar HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ. Då skall du få leva. 7 Och HERREN, din Gud, skall lägga alla dessa förbannelser på dina fiender och på dem som hatar och förföljer dig. 8 Du skall på nytt lyssna till HERRENS röst och följa alla hans bud som jag i dag ger dig. 9 HERREN, din Gud, skall ge dig överflöd i allt vad du företar dig och då det gäller dina barn, avkomman från din boskap och grödan från din mark. Ty så som HERREN fröjdade sig över dina fäder, skall han åter fröjda sig över dig och göra dig gott,
  Jes 10:20-22 På den dagen skall kvarlevan av Israel och de räddade av Jakobs hus inte längre stödja sig vid honom som slog dem. I trohet skall de stödja sig på HERREN, Israels Helige. 21 En kvarleva skall vända om,* en kvarleva av Jakob, till Gud, den Mäktige.* 22 Ty om än ditt folk, Israel, vore som havets sand, så skall bara en kvarleva av det vända om. Förödelse är beslutad, flödande av rättfärdighet.
  Hos 1:7 Men över Juda hus skall jag förbarma mig och jag skall frälsa dem genom HERREN, deras Gud. Men jag skall inte frälsa dem genom båge och svärd eller krig och inte genom hästar och ryttare.”
  Hos 1:10-11 Men antalet av Israels barn skall bli som havets sand, som inte kan mätas, ej heller räknas. Och det skall ske att på den plats där det sades till dem: ”Ni är inte mitt folk”, skall det sägas till dem: ”Ni är den levande Gudens barn”. 11 Juda barn och Israels barn skall förenas och sätta ett enda huvud över sig och de skall dra upp ur landet. Ty stor skall Jisreels dag vara.
  E) När han återställt dem skulle han expandera dem och lägga till folkslag i från hela världen.
  Jes 2:1-3 Det ord som Jesaja, Amos son, skådade angående Juda och Jerusalem: 2 Det skall ske i den yttersta tiden att det berg där HERRENS hus är skall stå fast grundat och vara högst bland bergen, upphöjt över höjderna. Alla hednafolk skall strömma dit. 3 Ja, många folk skall gå i väg och säga: ”Kom, låt oss gå upp till HERRENS berg, till Jakobs Guds hus. Han skall undervisa oss om sina vägar, så att vi kan vandra på hans stigar.” Ty undervisning skall gå ut från Sion, HERRENS ord från Jerusalem.
  När bibeln talar om yttersta tiderna så syftar det inte till jordens undergång utan till de yttersta tiderna för det gamla förbundet.
  Jes 11:9-16 Ingen skall göra något ont eller förstöra något på hela mitt heliga berg, ty landet skall vara fullt av HERRENS kunskap, liksom vattnet täcker havet.10 Det skall ske på den dagen att hednafolken skall söka Isais rot, där han står som ett baner för folken, och hans boning skall vara härlig. 11 På den dagen skall Herren för andra gången räcka ut handen för att friköpa en rest av sitt folk, som är kvar från Assyrien, Egypten, Patros, Nubien, Elam, Sinear, Hamat och havsländerna.12 Han skall resa ett baner för hednafolken och samla de fördrivna av Israel och de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn. 13 Då skall Efraims avund upphöra och Juda fiender utrotas. Efraim skall inte avundas Juda, och Juda inte vara fiende till Efraim. 14 Och de skall slå ner på filisteernas skuldra i väster, tillsammans skall de ta byte från folken i öster. Över Edom och Moab skall de räcka ut sin hand och Ammons barn skall lyda dem. 15 Och HERREN skall låta Egyptens havsvik torka ut och lyfta sin hand mot floden genom en brännande vind. Han skall klyva den i sju bäckar, så att man kan gå torrskodd över. 16 Det skall bli en banad väg för den rest av hans folk som är kvar från Assyrien, liksom det var för Israel den dag de drog upp ur Egyptens land..
  Jes 19:23-25 På den dagen skall det finnas en banad väg mellan Egypten och Assyrien, och assyrierna skall komma in i Egypten och egyptierna in i Assyrien, och egyptierna skall tjäna HERREN tillsammans med assyrierna. 24 På den dagen skall Israel vara den tredje vid sidan av Egypten och Assyrien, en välsignelse mitt på jorden. 25 HERREN Sebaot skall välsigna dem och säga:Välsignad vare Egypten, mitt folk, och Assyrien, mina händers verk, och Israel, min arvedel!
  Jes 24:13-15 Ty det skall bli på jorden bland folken, som när man slår ner oliver, eller som när man gör en efterskörd sedan vinbärgningen är avslutad.14 Dessa höjer sin röst och ropar av fröjd. Från havet jublar de högt över HERRENS höghet: 15 ”Ära därför HERREN i öster, ära i havsländerna HERRENS, Israels Guds, namn.” 16 Från jordens ände hör vi lovsånger: ”Ära till den Rättfärdige!”
  Jes 42:4-12 Han skall inte förtröttas eller brytas ner, förrän han har grundat rätten på jorden. Havsländerna väntar på hans undervisning.5 Så säger Gud, HERREN, han som har skapat himlen och spänt ut den, han som har utbrett jorden med allt som växer där, han som har givit liv åt folket som bor där och ande åt dem som vandrar på den. 6 Jag, HERREN, har kallat dig i rättfärdighet, jag skall hålla dig i handen. Jag skall bevara dig och göra dig till ett förbund för folket, till ett ljus för hednafolken, 7 för att du skall öppna blinda ögon och föra fångar ut ur fängelset, ur fångenskapen dem som sitter i mörker. 8 Jag är HERREN, det är mitt namn. Jag ger inte min ära åt någon annan eller mitt lov åt avgudabilder. 9 Se, vad jag förut förkunnade har kommit. Nu förkunnar jag nya ting, innan de visar sig låter jag er höra om dem.En ny sång10 Sjung till HERREN en ny sång, sjung hans lov från jordens ände, ni som far på havet och allt som finns i det, ni havsländer med era invånare. 11 Höj din röst, du öken med dina städer, ni byar där Kedar bor. Jubla, ni klippornas invånare, ropa från bergens toppar. 12 Ge HERREN ära, förkunna hans lov i havsländerna.
  Jes 49:1-12 Hör på mig, ni kustländer, lyssna, ni folk, som bor i fjärran. HERREN kallade mig när jag ännu var i moderlivet, han nämnde mitt namn medan jag låg i min mors sköte. 2 Han gjorde min mun lik ett skarpt svärd och gömde mig under sin hands skugga. Han gjorde mig till en vass pil och dolde mig i sitt koger. 3 Han sade till mig: ”Du är min tjänare, Israel, genom dig vill jag förhärliga mig.” 4 Men jag tänkte: ”Förgäves har jag ansträngt mig, utan nytta har jag förbrukat min kraft. Dock, min rätt är hos HERREN och min lön är hos min Gud.” 5 Och nu säger HERREN, han som från moderlivet danade mig till sin tjänare, för att föra Jakob tillbaka till honom, så att Israel samlas hos honom – ty jag är ärad i HERRENS ögon, och min Gud är min starkhet – 6 han säger: Det är för lite för dig, då du är min tjänare, att endast upprätta Jakobs stammar och föra tillbaka de bevarade av Israel. Jag skall sätta dig till ett ljus för hednafolken, för att du skall bli min frälsning intill jordens yttersta gräns. 7 Så säger HERREN, Israels återlösare, hans Helige, till honom som är föraktad av var själ, till honom som är avskydd av folken, till honom som är härskares tjänare: Kungar skall se det och stå upp, furstar skall se det och tillbedja för HERRENS skull, han som är trofast, för Israels Heliges skull, han som har utvalt dig. 8 Så säger HERREN: Jag bönhör dig i nådens tid, jag hjälper dig på frälsningens dag. Jag skall bevara dig och göra dig till ett förbund för folket, för att upprätta landet och utskifta de förödda arvslotterna 9 och säga till de fångna: ”Drag ut”, och till dem som sitter i mörkret: ”Kom fram.” De skall finna bete utmed vägarna, betesplatser på alla kala höjder. 10 De skall varken hungra eller törsta, ökenhettan och solen skall inte skada dem, ty deras förbarmare skall leda dem och föra dem till vattenkällor. 11 Jag skall göra alla mina berg till jämna vägar, och mina banade vägar skall byggas höga. 12 Se, där kommer de fjärran ifrån, somliga från norr och andra från väster, somliga från sineernas land.
  Jes 51:5 Min rättfärdighet är nära, min frälsning är på väg, och mina armar skall döma folken. Kustländerna väntar på mig och hoppas på min arm.
  Jes 60:1-9 Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer, och HERRENS härlighet går upp över dig. 2 Se, mörker skall övertäcka jorden och töcken folken, men över dig skall HERREN gå upp, hans härlighet skall uppenbaras över dig. 3 Hednafolk skall vandra i ditt ljus och kungar i glansen som går upp över dig.4 Lyft dina ögon och se dig omkring: Alla samlas och kommer till dig. Dina söner kommer fjärran ifrån, dina döttrar bärs fram på armen. 5 Då skall du se det och stråla av fröjd, ditt hjärta skall bäva och vidga sig. Ty havets rikedomar skall föras till dig, folkens skatter skall tillfalla dig. 6 Skaror av kameler skall övertäcka dig, unga kameler från Midjan och Efa. Från Saba skall de alla komma, guld och rökelse skall de bära. De skall förkunna HERRENS lov. 7 Alla Kedars hjordar skall samlas till dig, Nebajots baggar skall stå till din tjänst. Till mitt välbehag skall de offras på mitt altare, och min härlighets hus skall jag förhärliga. 8 Vilka är dessa som kommer farande som moln, lika duvor som flyger till sitt duvslag? 9 Ty kustländerna väntar på mig, och främst kommer Tarsis skepp för att föra dina söner hem från fjärran land. De för med sig silver och guld åt HERRENS, din Guds, namn, åt Israels Helige, ty han förhärligar dig.
  Jes 66:10-24 Gläd er med Jerusalem, fröjda er med henne, alla ni som har henne kär. Jubla högt med henne, alla ni som har sörjt över henne. 11 Ty ni skall få dia er mätta vid hennes trösterika bröst, ni skall suga och njuta av hennes härlighets rikedom. 12 Ty så säger HERREN: Se, jag leder frid till henne som en flod och folkens rikedomar som en översvämmande älv. Ni skall få dia och bli burna på höften och få sitta i knäet och bli smekta. 13 Som en mor tröstar sin son, skall jag trösta er. Ja, i Jerusalem skall ni bli tröstade. 14 Era hjärtan skall glädja sig när ni får se detta, era ben skall få livskraft likt spirande gräs. HERRENS hand skall bli känd för hans tjänare, men på sina fiender skall han vredgas.15 Ty se, HERREN skall komma med eld, och hans vagnar skall vara som en stormvind. Han skall låta sin vrede drabba med hetta och sitt straff med eldslågor. 16 Ty med eld och med sitt svärd skall HERREN gå till rätta med alla människor, och många skall bli slagna av HERREN. 17 De som låter sig invigas och renas till gudstjänst i trädgårdar, anförda av en som står där i mitten, de som äter svinkött och andra styggelser, ja, också möss, de skall alla förgås, säger HERREN.18 Jag känner deras gärningar och deras tankar. Den tid kommer då jag skall samla alla hednafolk och tungomål, och de skall komma och se min härlighet. 19 Jag skall sätta ett tecken ibland dem. Några av dem som blir räddade skall jag sända som budbärare till hednafolken, till Tarsis, till Pul och Lud, bågskyttefolken, till Tubal och Javan, till kustländerna i fjärran, som inte har hört talas om mig eller sett min härlighet. De skall förkunna min härlighet bland hednafolken. 20 De skall som en offergåva åt HERREN föra alla era bröder ut från alla hednafolk på hästar, i vagnar och bärstolar, på mulåsnor och dromedarer fram till mitt heliga berg i Jerusalem, säger HERREN, på samma sätt som Israels folk i rena kärl för fram offergåvor till HERRENS hus. 21 Och somliga av dem skall jag ta till mina präster, till mina leviter, säger HERREN. 22 Ty liksom de nya himlarna och den nya jorden, som jag skapar, blir bestående inför mig, så skall er avkomma och ert namn bestå, säger HERREN. 23 Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall alla människor komma och tillbe inför mig, säger HERREN. 24 Och de skall gå ut och se liken av de människor som har avfallit från mig. Deras mask skall inte dö och deras eld inte utsläckas. De skall vara en vämjelse för alla människor.
  Hos 2:23 Jag skall plantera henne åt mig i landet. Jag skall förbarma mig över Lo-Ruhama och säga till Lo-Ammi: ”Du är mitt folk.” Och de skall svara: ”Du är min Gud.”
  Sak 2:10-13 Jubla och gläd dig, du Sions dotter, ty se, jag kommer och jag skall bo i dig, säger HERREN. 11 Många hednafolk skall på den dagen sluta sig till HERREN och bli mitt folk, och jag skall bo i dig. Du skall förstå att HERREN Sebaot har sänt mig till dig. 12 HERREN skall äga Juda som sin del i det heliga landet, och än en gång skall han utvälja Jerusalem. 13 Var stilla inför HERREN, allt kött, ty han har trätt fram ur sin heliga boning.
  Mal 1:11 Från solens uppgång till dess nedgång skall mitt namn bli stort bland hednafolken, på alla orter skall man bära fram rökoffer och rena offergåvor åt mitt namn. Ja, stort skall mitt namn bli bland hednafolken, säger HERREN Sebaot.
  F) Församlingen i nya testamentet är fortsättningen av detta folk.
  Apg 15:12-17 Då teg alla de församlade, och man lyssnade på Barnabas och Paulus, som berättade om hur stora tecken och under Gud hade utfört genom dem bland hedningarna.13 När de hade slutat tala, sade Jakob: ”Bröder,hör på mig. 14 Simeon har berättat om hur Gud först såg till att han vann ett folk åt sitt namn bland hedningarna. 15 Det stämmer överens med profeternas ord, där det heter:
  16 Därefter skall jag vända tillbaka och åter bygga upp Davids fallna boning.Dess ruiner skall jag bygga upp och jag skall upprätta den igen,17 för att alla andra människor skall söka Herren,alla hedningar, över vilka mitt namn har nämnts. Så säger Herren, som gör detta,
  Rom 9:23-26 Och om han gjorde detta för att göra sin härlighets rikedom känd på barmhärtighetens kärl, som han i förväg har berett för härligheten? 24 Det är ju oss han har kallat, och det inte endast från judarna utan också från hednafolken. 25 Så säger han genom Hosea: Det folk som inte var mitt skall jag kalla mitt folk, och henne som jag inte älskade skall jag kalla min älskade.* 26 Och på den plats där det sades till dem: Ni är inte mitt folk, där skall de kallas den levande Gudens barn.*
  Rom 11:11-32 Jag frågar nu: Inte har de väl snubblat för att de skulle falla? Visst inte. Men genom deras fall har frälsningen kommit till hedningarna, för att detta skulle väcka deras avund. 12 Och om deras fall har varit till rikedom för världen och deras fåtal varit till rikedom för hedningarna, hur mycket mer skall då inte deras fulla antal* vara det? 13 Och till er hedningar säger jag: som hedningarnas apostel sätter jag mitt ämbete högt 14 i hopp om att väcka mina landsmäns avund och frälsa några av dem. 15 Ty om deras förkastelse betydde världens försoning, vad skall då inte deras upptagande betyda, om inte liv från de döda? 16 Om förstlingsbrödet är heligt, är degen helig. Och om roten är helig, är grenarna heliga. 17 Men om nu några av grenarna har brutits bort och du, som är ett vilt olivträd, har blivit inympad bland dem och fått del av det äkta olivträdets feta rot, 18 då skall du inte förhäva dig över grenarna. Men om du förhäver dig skall du veta att det inte är du som bär roten utan roten som bär dig.19 Nu invänder du kanske att grenarna bröts bort för att du skulle ympas in. 20 Du har rätt, för sin otros skull bröts de bort, men du står kvar genom tron. Var inte högmodig utan lev i fruktan. 21 Ty om Gud inte skonade de naturliga grenarna skall han inte heller skona dig. 22 Se här Guds godhet och stränghet: hans stränghet mot dem som föll, hans godhet mot dig, om du blir kvar i hans godhet, annars blir också du borthuggen. 23 Men även de andra kommer att bli inympade, om de inte blir kvar i sin otro. Gud har ju makt att ympa in dem igen. 24 Ty om du har blivit borthuggen från det vilda olivträd som du av naturen tillhörde, och mot naturen har inympats på ett äkta olivträd, hur mycket lättare kommer då inte dessa naturliga grenar att ympas in på sitt eget olivträd.25 Bröder, jag vill att ni skall känna till denna hemlighet, för att ni inte skall ha för höga tankar om er själva: förstockelse har kommit över en del av Israel och så skall det förbli, till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in. 26 Och det är så hela Israel skall bli frälst, som det står skrivet: Från Sion skall Frälsaren komma och skaffa bort all ogudaktighet från Jakob.* 27 Och detta skall vara mitt förbund med dem, när jag tar bort deras synder.*28 I fråga om evangelium är de fiender för er skull, men i fråga om utkorelsen är de älskade för fädernas skull. 29 Ty sina gåvor och sin kallelse kan Gud inte ångra. 30 Ni var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet genom deras olydnad. 31 Så har nu också de varit olydiga för att de skulle få förbarmande genom den barmhärtighet som ni får. 32 Ty Gud har gjort alla till fångar under olydnaden för att sedan förbarma sig över alla.
  Gal 3:7-8 Därför skall ni veta att de som håller sig till tron, de är Abrahams barn.8 Och då Skriften förutsåg att Gud skulle förklara hedningarna rättfärdiga av tro, förkunnade den i förväg detta glada budskap för Abraham: I dig skall alla folk bli välsignade.* 9 Alltså blir de som tror välsignade tillsammans med Abraham som trodde.
  Gal 3:13-14 Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä.* 14 Vi friköptes, för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade Anden.
  Ef 2:11-22 11 Kom därför ihåg hur det var tidigare: ni var hedningar och kallades oomskurna av dem som kallar sig omskurna, med den omskärelse som utförs på kroppen med människohand. 12 Ni var på den tiden utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och utan Gud i världen. 13 Men nu har ni, som är i Kristus Jesus och som en gång var långt borta, kommit nära genom Kristi blod. 14,15 Ty han är vår frid, han som gjorde de två till ett och rev ner skiljemuren. Detta skedde när han i sitt kött tog bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar, för att av de båda i sig skapa en enda ny människa och så skapa frid. 16 Så skulle han i en enda kropp försona de båda med Gud genom korset, sedan han där hade dödat fiendskapen. 17 Han har kommit och predikat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära. 18 Ty genom honom har vi båda i en och samme Ande tillträde till Fadern. 19 Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj. 20 Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv. 21 Genom honom fogas hela byggnaden samman och växer upp till ett heligt tempel i Herren. 22 I honom blir också ni uppbyggda till en Guds boning genom Anden
  Ef 3:5-6 I tidigare släktled har den inte avslöjats för människor så som den nu genom Anden har uppenbarats för hans heliga apostlar och profeter. 6 Den innebär att hedningarna i Kristus Jesus och genom hans evangelium är våra medarvingar och tillhör samma kropp som vi och har del i samma löfte.
  G) De troende i nya testamentet kallas judar eller Abrahams säd.
  Rom 2:28-29 Den är inte jude som är det till det yttre, och omskärelse är inte något som sker utvärtes på kroppen. 29 Den är jude som är det i sitt inre, och hjärtats omskärelse sker genom Anden och inte genom bokstaven.* En sådan får sitt beröm, inte av människor utan av Gud.
  Rom 4:11-12 Han tog emot omskärelsens tecken som bekräftelse på rättfärdigheten genom tron, och den ägde han redan som oomskuren. Så skulle han vara fader till alla oomskurna som tror, och så skulle rättfärdighet tillräknas dem. 12 Han skulle även vara fader till omskurna, till sådana som inte endast hör till de omskurna utan också vandrar i spåren av den tro som vår fader Abraham hade som oomskuren.
  Rom 9:6-8 Detta inte sagt som om Guds ord skulle ha blivit om intet. Ty Israel är inte alla som kommer från Israel, 7 och inte heller är alla Abrahams efterkommande hans barn. Nej, Isaks efterkommande skall räknas som dina barn.* 8 Det vill säga: Guds barn är inte de som är barn genom naturlig härkomst, men löftets barn räknas som hans efterkommande.
  Gal 3:6-7 Han trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet.* 7 Därför skall ni veta att de som håller sig till tron, de är Abrahams barn.
  Gal 3:26-29 Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. 27 Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. 28 Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. 29 Om ni nu tillhör honom är ni Abrahams avkomlingar, arvingar enligt löftet.
  Gal 4:21-31 Säg mig, ni som vill stå under lagen: lyssnar ni inte på lagen? 22 Där står skrivet att Abraham hade två söner, en med sin slavinna och en med sin fria hustru. 23 Slavinnans son var född av mänsklig vilja, den fria hustruns son däremot i kraft av ett löfte. 24 Detta har en djupare mening: de två kvinnorna betecknar två förbund. Det ena kommer från berget Sinai och föder sina barn i slaveri, det är Hagar. 25 Ordet Hagar betecknar Sinai berg i Arabien och motsvarar det nuvarande Jerusalem, eftersom det lever i slaveri med sina barn. 26 Men det himmelska Jerusalem är fritt, och det är vår moder. 27 Det står skrivet:Gläd dig, du ofruktsamma, du som inte föder barn,jubla högt, du som inte känner födslovånda,ty den ensamma har många barn, fler än den som har en man.28 Ni, bröder, är löftets barn liksom Isak. 29 Och som det var då, att han som var född efter naturens ordning förföljde den som var född i kraft av Anden, så är det också nu. 30 Men vad säger Skriften: Driv ut slavinnan och hennes son. Ty hennes son skall inte ärva tillsammans med den fria hustruns son.* 31 Alltså, bröder, är vi inte barn till slavinnan utan till den fria hustrun.
  Gal 6:16 Frid och barmhärtighet över dem som följer denna regel, ja, över Guds Israel.
  Detta skrevs till galaterna som inte var judar utan greker. Och Paulus kallade dem Guds Israel.
  Fil 3:3 Det är vi som är de omskurna, vi som tjänar genom Guds Ande och berömmer oss av Kristus Jesus och inte förlitar oss på yttre ting,
  Heb 12:22-24 Nej, ni har kommit till Sions berg och den levande Gudens stad, det himmelska Jerusalem, och till änglar i mångtusental, 23 till en högtidsskara, en församling av förstfödda som har sina namn skrivna i himlen, till en domare som är allas Gud och till andarna hos de rättfärdiga som nått fullkomningen. 24 Ni har kommit till det nya förbundets medlare, Jesus, och till det renande blodet som talar starkare än Abels blod.
  1Pe 2:9-10 Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar,* han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus. 10 Ni som förut inte var ett folk är nu Guds folk, ni som inte hade fått barmhärtighet har nu fått barmhärtighet.
  Upp 2:9 Jag känner ditt lidande och din fattigdom, men du är rik. Jag vet hur du hånas av dem som kallar sig judar men inte är annat än en Satans synagoga.
  2. Uppfyllelsen av profetiorna
  A) De sanna arvingarna till löfterna som gavs till abraham är endast för dem som är i Kristus
  Gal 3:16 Nu gavs löftena åt Abraham och hans avkomma. Det heter inte: ”och åt dina avkomlingar”, som när man talar om många, utan som när det talas om en enda: och åt din avkomling* som är Kristus.
  Gal 3:28-29 28 Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. 29 Om ni nu tillhör honom är ni Abrahams avkomlingar, arvingar enligt löftet.
  B) Att profetiorna ur gamla är fullbordade talas det om flera gånger i nya testamentet.

  Apg 15:13-17 (Citat ur Amos 9:11-12) När de hade slutat tala, sade Jakob: ”Bröder,hör på mig. 14 Simeon har berättat om hur Gud först såg till att han vann ett folk åt sitt namn bland hedningarna. 15 Det stämmer överens med profeternas ord, där det heter:16 Därefter skall jag vända tillbaka och åter bygga upp Davids fallna boning. Dess ruiner skall jag bygga upp och jag skall upprätta den igen, 17 för att alla andra människor skall söka Herren, alla hedningar, över vilka mitt namn har nämnts. Så säger Herren, som gör detta,
  Rom 9:22-26 (Citat ur Hosea 1:10; 2:23) Men om nu Gud, fastän han ville visa sin vrede och göra sin makt känd, ändå med stort tålamod hade haft fördrag med vredens kärl, som var färdiga att förstöras, vad har du då att säga? 23 Och om han gjorde detta för att göra sin härlighets rikedom känd på barmhärtighetens kärl, som han i förväg har berett för härligheten? 24 Det är ju oss han har kallat, och det inte endast från judarna utan också från hednafolken. 25 Så säger han genom Hosea: Det folk som inte var mitt skall jag kalla mitt folk, och henne som jag inte älskade skall jag kalla min älskade.* 26 Och på den plats där det sades till dem: Ni är inte mitt folk, där skall de kallas den levande Gudens barn.*
  Profetian om det nya förbundet är fullbordat (se Jeremiah 31:31-34), i den ny testamentliga församlingen.
  Heb 8:6-13 6 Men nu har Kristus ett högre prästämbete, liksom det förbund han är medlare för är bättre, eftersom det är stadfäst med bättre löften. 7 Ty om det första förbundet hade varit utan brist skulle det inte behövas plats för ett andra. 8 Men Gud förebrår dem när han säger:Se, dagar skall komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbundmed Israels hus och med Juda hus,* 9 inte ett sådant som jag slöt med deras fäder den dag jag tog dem vid handen och förde dem ut ur Egyptens land. Eftersom de inte blev kvari mitt förbund, brydde jag mig inte om dem, säger Herren. 10 Detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen och skriva dem i deras hjärtan.Jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk. 11 Ingen skall längre behöva undervisa sin landsman, ingen sin broder och säga: Lär känna Herren. Ty alla skall känna mig, från den minste bland dem till den störste. 12 Jag skall i nåd förlåta dem deras missgärningar, och deras synder skall jag aldrig mer komma ihåg. 13 När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.
  Heb 10:14-18 Genom ett enda offer har han för alla tider gjort dem som helgas fullkomliga. 15 Om detta vittnar också den helige Ande för oss. Först säger han: 16 Detta är det förbund som jag skall sluta med dem efter denna tid säger Herren. Och sedan: Jag skall lägga mina lagar i deras hjärtan och skriva dem i deras sinnen,* 17 och deras synder och överträdelser skall jag aldrig mer komma ihåg. 18 Och där synderna är förlåtna behövs det inte längre något syndoffer.
  Matt 26:26-28 Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt lärjungarna och sade: ”Tag och ät. Detta är min kropp.” 27 Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem och sade: ”Drick alla av den. 28 Ty detta är mitt blod, förbundsblodet, som är utgjutet för många till syndernas förlåtelse.
  2 Kor 3:5-6 inte så att vi av oss själva skulle kunna tänka ut något på egen hand, utan vår förmåga kommer från Gud. 6 Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.
  Lite andra profetior som näms i nya testamenet som blev uppfyllda.
  Matt 17:10-13 (hänvisning till Malaki 4:5) Lärjungarna frågade honom: ”Varför säger då de skriftlärda att Elia först måste komma?* 11 Han svarade: ”Elia skall komma och återupprätta allt. 12 Men jag säger er: Elia har redan kommit, och de kände inte igen honom utan gjorde med honom alldeles som de ville. På samma sätt skall också Människosonen få lida genom dem.” 13 Då förstod lärjungarna att han hade talat till dem om Johannes Döparen.
  Apg 2:14-21 (Citat ur Joel 2:28-32) Då trädde Petrus fram tillsammans med de elva och tog till orda och talade till dem: ”Ni judiska män och alla ni som bor i Jerusalem, detta bör ni veta, och lyssna nu på mina ord. 15 Det är inte som ni tror att dessa är berusade. Det är ju bara tredje timmen på dagen. 16 Nej, det är detta som är sagt genom profeten Joel:17 Och det skall ske i de sista dagarna, säger Gud: Jag skall utgjuta av min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar skall profetera, era unga män skall se syner, och era gamla män skall ha drömmar.* 18 Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta av min Ande, och de skall profetera.* 19 Jag skall låta under synas uppe på himlen och tecken nere på jorden, blod, eld och rök.* 20 Solen skall vändas i mörker och månen i blod,innan Herrens dag kommer, den stora och härliga. 21 Och det skall ske att var och en som åkallar Herrens namnskall bli frälst.*
  – Igen, de levde i de sista dagarna och de sista dagarna refererar inte till jorden undergång utan de sista dagarna av det gamla förbundet som avslutades helt när templet förstördes år 70. Petrus citerade ur Joels bok och sade att I DAG har detta gått i fullbordan.
  Apg 2:25-32 (Citat ur Psalm 16:8-11)5 David säger med tanke på honom: Jag har alltid Herren för ögonen, han står på min högra sida för att jag inte skall vackla.* 26 Därför gläder sig mitt hjärta och jublar min tunga, ja, också min kropp skall vila i det hoppet 27 att du inte skall lämna mig i graven* eller låta din Helige se förgängelsen. 28 Du har visat mig livets vägar, och du skall uppfylla mig med glädje inför ditt ansikte. 29 Mina bröder, jag får väl öppet säga er att vår stamfader David är både död och begraven, hans grav finns ibland oss än i dag. 30 Han var profet och visste att Gud med ed hade lovat att sätta någon av hans ättlingar på hans tron. 31 I förväg såg han Kristi uppståndelse och sade: Han skall inte lämnas kvar i graven, och hans kropp skall inte se förgängelsen.* 32 Det är denne Jesus som Gud har uppväckt, och vi är alla vittnen till det.
  Apg 2:33-36 (Citat ur Psalm 110:1) 33 Sedan han nu genom Guds högra hand har blivit upphöjd och av Fadern tagit emot den utlovade helige Ande, har han utgjutit detta som ni ser och hör. 34 Ty David har inte farit upp till himlen. Men han säger:Herren sade till min Herre:* Sätt dig på min högra sida,* 35 tills jag har lagt dina fiender som en fotpall under dina fötter.* 36 Därför skall hela Israels folk veta att denne Jesus som ni korsfäste, honom har Gud gjort både till Herre och Messias.”
  Rom 4:13-17 (Citat ur 1Mos 17:5)Det var inte genom lagen som Abraham och hans efterkommande fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro. 14 Om de som håller sig till lagen blir arvingar, då är tron utan innehåll och löftet satt ur kraft. 15 Lagen åstadkommer ju vrede. Men där ingen lag finns, där finns inte heller någon överträdelse. 16 Därför heter det ”av tro”, för att det skulle vara av nåd och löftet stå fast för alla hans avkomlingar, inte bara för dem som hör till lagens folk utan också för dem som har Abrahams tro, han som är allas vår fader. 17 Så står det skrivet: Till fader för många folk har jag satt dig,* och det är han inför Gud som han trodde på, honom som gör de döda levande och kallar på det som inte är, som om det vore till.
  – Löftet om att Abraham skulle bli fader till många barn var nu uppfyllt.
  Gal 4:22-31 (Citat ur Jesaja 54:1 och 1 Mos 21:10) Där står skrivet att Abraham hade två söner, en med sin slavinna och en med sin fria hustru. 23 Slavinnans son var född av mänsklig vilja, den fria hustruns son däremot i kraft av ett löfte. 24 Detta har en djupare mening: de två kvinnorna betecknar två förbund. Det ena kommer från berget Sinai och föder sina barn i slaveri, det är Hagar. 25 Ordet Hagar betecknar Sinai berg i Arabien och motsvarar det nuvarande Jerusalem, eftersom det lever i slaveri med sina barn. 26 Men det himmelska Jerusalem är fritt, och det är vår moder. 27 Det står skrivet: Gläd dig, du ofruktsamma, du som inte föder barn, jubla högt, du som inte känner födslovånda, ty den ensamma har många barn, fler än den som har en man. 28 Ni, bröder, är löftets barn liksom Isak. 29 Och som det var då, att han som var född efter naturens ordning förföljde den som var född i kraft av Anden, så är det också nu. 30 Men vad säger Skriften: Driv ut slavinnan och hennes son. Ty hennes son skall inte ärva tillsammans med den fria hustruns son.* 31 Alltså, bröder, är vi inte barn till slavinnan utan till den fria hustrun.

  Gilla

 20. Till ersättningsteologi-anhängare. Jag förstår i stora drag va ni menar även om jag inte håller med kanske.
  Men nått jag inte får ihop alls inom ersättningsteologin är varför Israels tolv stammar finn uppräknade med namn i Uppenbarelseboken? Ni kan ju omöjligt mena att detta beskriver något som händer i GT-tid, eller? Och varför i hela världen skulle Uppb. rada upp Israeliska stamsnamn om det bara är symboler för den världsvida församlingen vi alla kristna tillhör?

  Lite samma grej återkommer i Uppb. 21 där portarna har stamsnamnen och grundstenarna apostlarnas. Här kanske man skulle kunna hävda att det är troende GT+ NT tillsammans utgörandes nya Jerusalem. Men jag har ändå svårt att tänka dessa bibelsammanhang och samtidigt tänka bort Israel som en distinkt nation som Gud har en specifik uppgift å plan för i även modern historia och eskatologisk framtid!

  Upp 7

  De etthundrafyrtiofyra tusen
  1 Sedan såg jag fyra änglar stå vid jordens fyra hörn och hålla tillbaka jordens fyra vindar, så att ingen vind skulle blåsa över jorden eller över havet eller mot något träd. 2 Och jag såg också en annan ängel med den levande Gudens sigill stiga upp från öster. Han ropade med hög röst till de fyra änglarna som hade fått makt att skada jorden och havet: 3 ”Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänare, på deras pannor.” 4 Och jag hörde antalet av dem som var försedda med sigill: etthundrafyrtiofyra tusen ur Israels alla stammar, 5 av Juda stam tolv tusen försedda med sigill, av Rubens stam tolv tusen, av Gads stam tolv tusen, 6 av Asers stam tolv tusen, av Naftalis stam tolv tusen, av Manasses stam tolv tusen, 7 av Simeons stam tolv tusen, av Levis stam tolv tusen, av Isaskars stam tolv tusen, 8 av Sebulons stam tolv tusen, av Josefs stam tolv tusen och av Benjamins stam tolv tusen försedda med sigill.

  Upp 21:

  12 Staden hade en stor och hög mur med tolv portar och över portarna tolv änglar och namn inskrivna: namnen på Israels barns tolv stammar. 13 I öster fanns tre portar, i norr tre portar, i söder tre portar och i väster tre portar. 14 Stadsmuren hade tolv grundstenar, och på dem stod tolv namn, namnen på Lammets tolv apostlar.

  Gilla

  1. Hej Robin! Det är ju ett argument FÖR supersessionism. Jesus är den enda vägen till Gud och därför behöver man ta emot Honom för att ta emot evigt liv i Himlen. För du menar väl inte att judar som inte tar emot Messias kommer till Himlen ändå? Därför visar Uppenbarelsebokens tal om de tolv judiska stammarna, det Nya Jerusalem etc att kyrkan är det nya Israel och att Guds löften till det judiska folket fått sin uppfyllelse i Kristus. Även Jakobsbrevet talar om att kyrkan representerar ”de tolv stammarna i förskingringen (diasporan)” (1:1).

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 21. Jag skrev den 22 november 2012 kl. 20:40 ett inlägg enligt nedan som jag skulle vilja höra din åsikt om.
  /Jan-Åke

  Jag skrev om att tala nedsättande om Judarna/Guds egendomsfolk och inte specifikt om att ”förbanna”.
  Vad händer om du misstolkar 1 Mos 12:3, och om texten gäller Judarna/Guds egendomsfolk?
  Då måste rimligtvis de som talar nedsättande om Judarna/Israel ligga ”risigt till”.
  Blir du inte rädd i så fall?

  Gilla

 22. Självklart bär Israels arme ansvar för att flera civila palestinier har dött. Men Hamas är minst lika skyldiga. De använder sig ju av mänskliga sköldar så att Isreliska armen blir ”tvungna” att attackera civila för att attackera militära positioner i Gaza. Att palestinierna lider oerhört mycket håller jag med när du diskuterar vem som bär ansvaret för det så blir du väldigt ensidig i din anklagelse.

  Sanningen är nog att både Hamas och Israels arme bär skulden för palestiniernas lidande i Gaza. Läs gärna artikeln nedan.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/de-manskliga-skoldarnas-krig_7700956.svd

  Gilla

  1. Hej Emanuel! Absolut bär båda parter ansvaret. Vad syftar du på när du säger att jag bara lägger ansvaret på Israel? Jag har aldrig försvarat Hamas.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

  2. Israels armé är illa tvungna och de har en skyldighet att försvara sin befolkning!

   Hamas är militanta islamister som vill se ett nytt holocaust läs deras partpolitiska program: ” Den yttersta dagen kommer inte förrän muslimer kämpar mot judarna. Muslimerna skall döda dem och judarna skall gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga: Åh, muslim, det är en jude bakom mig. Kom och döda honom!”

   Oavsett om Israel skulle öppna upp gränserna och ta bort blockaden så skulle Hamas fortsätta med sina försök att utrota judarna. Tacka Gud för att terroristerna hålls på avstånd !!!

   Här är en video som visar lite hur orättvist FN egentligen är: http://www.youtube.com/watch?v=j7Mupoo1At8&feature=youtu.be

   Köper man vad världen säger och gör hela tiden så är risken att man tillhör världen och inte Guds rike.

   Gilla

   1. Hej Samuel!

    Den där videon var inte lite vinklad. Att skylla resolutionerna mot Israel på en ohelig allians mellan kommunister och muslimer – USAs största skräck – är rätt förenklat, och framför allt tänker de inte på att alla dessa resolutioner pekar ut existerande orättvisor, förtryck och brott mot folkrätten. De hittar inte på anklagelser ur tomma luften.

    Det är alltså internationellt erkänt att Israel gör rätt många dumma saker mot palestinierna. Då är den naturliga frågan om detta inte spelar in i att extrema terrororganisationer som Hamas uppstår? Eller vaknade en grupp människor upp en dag och hade blivit onda i sömnen så att de plötsligt ville utplåna Israel? Nja, terrororganisationer uppstår alltid som protest mot ett förtryckande system. Hamas uppstod ju först under intifadan som protesterade mot Israels politik. Det ursäktar inte deras hemska metoder men visar på att det är inte bara de som måste ändra sig utan även det strukturella förtrycket av palestinier.

    Gud välsigne dig!

    Gilla

   2. Samuel skriver: ”Hamas är militanta islamister som vill se ett nytt holocaust läs deras partpolitiska program: ‘Den yttersta dagen kommer inte förrän muslimer kämpar mot judarna. Muslimerna skall döda dem och judarna skall gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga: Åh, muslim, det är en jude bakom mig. Kom och döda honom!’ ”

    Källa?
    /mvh Peder

    Gilla

 23. Du skriver att Israel har dödat 1000 civila palestinier. Vilket ju stämmer. Men samtidigt har Hamas använt sig av mänskliga sköldar, är det då inte befogat att säga att de också indirekt har dödat flera civila palestinier? Men du nämner inte Hamas agerande mot sitt egna folk här.

  Gilla

 24. Profeten sade: Den yttersta dagen kommer inte förrän muslimer kämpar mot judarna. Muslimerna skall döda dem och judarna skall gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga: Åh, muslim, det är en jude bakom mig. Kom och döda honom! (Abu Huraira vol 4, bok 52 nr 177 eller Sahih Muslim, bok 41, nr 6985.)

  Räcker det som källa Emanuel Hai?

  Gilla

   1. Det du anför är ju historiska texter. I ditt tidigare inlägg talade du om Hamas ”partipolitiska program”. Men det hade du alltså ingen källa till…
    Jag tycker att Hamas framgångar framförallt i Gaza är oroande. Och än mer den radikalisering som sker där bland grupper mer eller mindre utanför Hamas kontroll. Men det har med dagsläget att göra, inte med mer än tusen år gamla texter, vare sig de är hämtade från Bibeln eller muslimska källor.

    Gilla

    1. Från Fatah:

     Principles
     Article (1) Palestine is part of the Arab World, and the Palestinian people are part of the Arab Nation, and their struggle is part of its struggle.
     Article (2) The Palestinian people have an independent identity. They are the sole authority that decides their own destiny, and they have complete sovereignty on all their lands.
     Article (3) The Palestinian Revolution plays a leading role in liberating Palestine.
     Article (4) The Palestinian struggle is part and parcel of the world-wide struggle against Zionism, colonialism and international imperialism.
     Article (5) Liberating Palestine is a national obligation which necessitates the materialistic and human support of the Arab Nation.
     Article (6) UN projects, accords, and resolutions, or those of any individual country which undermines the Palestinian people’s right in their homeland are illegal and rejected.
     Article (7) The Zionist Movement is racial, colonial and aggressive in ideology, goals, organization and method.
     Article (8) The Israeli existence in Palestine is a Zionist invasion with a colonial expansive base, and it is a natural ally to colonialism and international imperialism.
     Article (9) Liberating Palestine and protecting its holy places is an Arab, religious and human obligation.
     Article (10) The Palestinian National Liberation Movement, ”FATEH”, is an independent national revolutionary movement representing the revolutionary vanguard of the Palestinian people.
     Article (11) The crowds which participate in the revolution and liberation are the proprietors of the Palestinian land.
     Goals
     Article (12) Complete liberation of Palestine, and eradication of Zionist economic, political, military and cultural existence.
     Article (13) Establishing an independent democratic state with complete sovereignty on all Palestinian lands, and Jerusalem is its capital city, and protecting the citizens’ legal and equal rights without any racial or religious discrimination.
     Article (14) Setting up a progressive society that warrants people’s rights and their public freedom.
     Article (15) Active participation in achieving the Arab Nation’s goals in liberation and building an independent, progressive and united Arab society.
     Article (16) Backing up all oppressed people in their struggle for liberation and self-determination in order to build a just, international peace.
     Methods
     Article (17) Armed public revolution is the inevitable method to liberating Palestine.
     Article (18) Entire dependence on the Palestinian people which is the pedestal forefront and on the Arab Nation as a partner in the fight, and realising actual interaction between the Arab Nation and the Palestinian people by involving the Arab people in the fight through a united Arab front.
     Article (19) Armed struggle is a strategy and not a tactic, and the Palestinian Arab People’s armed revolution is a decisive factor in the liberation fight and in uprooting the Zionist existence, and this struggle will not cease unless the Zionist state is demolished and Palestine is completely liberated.
     Article (20) Achieving mutual understanding with all the national forces participating in the armed struggle to attain the national unity.
     Article (21) Revealing the revolutionary nature of the Palestinian identity at the international level, and this does not contradict the everlasting unity between the Arab Nation and the Palestinian people.
     Article (22) Opposing any political solution offered as an alternative to demolishing the Zionist occupation in Palestine, as well as any project intended to liquidate the Palestinian case or impose any international mandate on its people.
     Article (23) Maintaining relations with Arab countries with the objective of developing the positive aspects in their attitudes with the proviso that the armed struggle is not negatively affected.
     Article (24) Maintaining relations with all liberal forces supporting our just struggle in order to resist together Zionism and imperialism.
     Article (25) Convincing concerned countries in the world to prevent Jewish immigration to Palestine as a method of solving the problem.
     Article (26) Avoiding attempts to exploit the Palestinian case in any Arab or international problems and considering the case above all contentions.
     Article (27) ”FATEH” does not interfere with local Arab affairs and hence, does not tolerate such interference or obstructing its struggle by any party.
     .[2](Arabic)

     Nu stod inte detta med stenarna och träden där, jag vet dock att det är en drivande faktor, eftersom den yttersta dagen för muslimer kommer först då judarna är utrotade.. ska uggla vidare i detta..kommer inte ihåg vem som sa det ( återkommer)

     Gilla

    2. Hamas var det ju 🙂 Ursäkta.. men ja, samma skrot och korn.

     Här är iaf det du ville se:

     Hamas Charter (1988)
     Main article: Hamas Covenant
     Article 7 of the Hamas Covenant provides the following quotation, attributed to Mohammed:
     ”The Day of Judgement will not come about until Moslems fight the Jews (killing the Jews), when the Jew will hide behind stones and trees. The stones and trees will say O Moslems, O Abdulla, there is a Jew behind me, come and kill him. Only the Gharkad tree, (evidently a certain kind of tree) would not do that because it is one of the trees of the Jews.”[225]

     Gilla

 25. Jag förstår inte hur du kan stå på bibelns grund och ändå inte se att Gud har gett tillbaka det land som Israel en gång har haft.
  Det finns MÄNGDER av profetior om att Gud lovar sitt egendomsfolk att de skall få tillbaka sitt land.
  Hur kan du i din vildaste fantasi förklara bort Guds egna ord bara för att tillfredsställa din bibelsyn gällande Israel?

  Tänk om du misstolkar texten i bibeln, och 1 Mos 12:3 gäller dig?

  Jakobs ättlingar skulle återta kontrollen över Israel
  Amos 9:14-15
  ……..De skall bygga upp sina ödelagda städer och få bo i dem. De skall plantera vingårdar
  och få dricka vinet från dem. De skall anlägga trädgårdar och få äta deras frukt. Jag skall plantera dem i deras eget land…….

  Jesaja talade om att Israel skall återfödas på en dag
  Jes 66:7-8
  …Kan ett land komma till liv på en enda dag, eller ett folk födas på en enda gång……

  Israel skulle återupprättas som en enad nation
  Hes 37:21-22
  ……Se, jag skall hämta Israels barn ut från de folk, dit de har vandrat bort. Jag skall samla dem från alla håll och föra dem in i deras land. 22 Jag skall göra dem till ett enda folk i landet, på Israels berg. En och samma kung skall de alla ha. De skall inte mer vara två folk och inte mer vara delade i två riken…….

  Israels folk skall återvända till sitt eget land
  Hes 34:13
  Jag skall föra dem ut från folken och samla ihop dem från länderna och låta dem komma till sitt eget land och föra dem i bet på Israels berg, vid bäckarna och där man i övrigt kan bo i landet…….

  Herren kommer att återföra förmögenheter till Israel och återupprätta folket
  5Mos 30:3-5
  HERREN, din Gud, skall då åter samla dig från alla folk, dit han har skingrat dig. Även om dina fördrivna skulle vara vid himlens ände, skulle HERREN, din Gud, samla dig därifrån och hämta dig därifrån. HERREN, din Gud, skall föra dig in i det land som dina fäder har haft till besittning, och du skall besitta det. Han skall göra dig gott och föröka dig, mer än dina fäder.

  /Jan-Åke

  Gilla

  1. Hej Jan-Åke!

   Nu säger du för tredje gången att Gud kommer förbanna mig. Det här med att det inte finns någon fördömelse i Kristus, att rädsla inte finns i kärleken för rädsla hör samman med straff, att Jesus tog vår förbannelse på sig osv, verkar inte vara Bibelord som du bryr dig om. Är det då inte snarare du som bortförklarar Guds eget ord för att tillfredsställa din bibelsyn angående Israel?

   Alla de profetior du radar upp syftar på judarnas återvändande till Israel efter fångenskapen i Babylon 500 f.Kr. Så det har ju redan hänt. Som jag skriver på https://helapingsten.wordpress.com/2012/11/26/israels-roll-en-marginell-teologisk-fraga/ vore det ju märkligt om det ska ske ännu ett återvändande innan Jesus kommer tillbaka när varken Jesus själv, Paulus, Johannes i sin Uppenbarelsebok eller någon annan i Nya Testamentet säger detta. Om det nu är en så viktig lära att man blir förbannad av Gud om man inte håller med, varför undervisas inte denna lära i NT? Varför säger NT att kyrkan är Guds Israel och att löfteslandet numera är Himlen?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Ja du Micael, vi får väl se vem som hade rätt.. Det är inte så mycket mer att göra än att munhuggas med varandra för att man tolkar bibeln på fel sätt. Du får en tolkning presenterad som backas upp av många, samtidigt lägger du upp en tolkning som kanske många andra stödjer. Antingen har båda fel eller så har 1 fel, båda kan inte ha rätt i vilket fall för det finns bara 1 sanning.

    Det viktigaste är nog att man är väldigt ödmjuk inför sanningen, och har en genuin kärlek till den. Jesus är ju vägen ” sanningen ” och livet. Jag tror att ju närmare vi kommer Jesu återkomst så kommer mer och mer saker uppenbaras och vi kommer få veta allt mer.

    Gilla

   2. Skjut inte budbäraren……..
    Kan det vara så illa att det inte är jag som fäller dessa bibelords komentarer?

    Om jag säger till en kajakpaddlare som paddlar mot ett 40 meter högt vattenfall med vassa klippor, att denne måste ändra kurs, annars råkar den illa ut. Är jag kärlekslös då?

    Bibeln är klar och tydlig om vem som är Guds utvalda folk. Bibeln är lika klar och tydlig på att Jesus åter skall sätta sina fötter på olivberget i Guds eget Jerusalem som ligger i Guds utlovade land.

    Problemet med ersättningsteologin är att man försöker finna stöd för att så inte är fallet.

    Om Gud har gett Israels folk ett löfte om att de är Guds egendoms folk, när upphörde det löftet?
    Åter igen, vad innebär det om du omtolkar bibeln?

    “………. Se, jag skall göra Jerusalem till en berusningens kalk för alla folk runt omkring. Också Juda skall drabbas, när Jerusalem blir belägrat. Det skall ske på den dagen att jag skall göra Jerusalem till en tung sten för alla folk. Var och en som lyfter den skall göra sig illa på den. Och alla jordens folk skall församla sig mot henne.” (Sak 12:1-3)

    OM inte Guds löfte längre gäller Israel med dess egendomsfolk, varför uppfylls så många av GT:s profetior i dessa dagar?

    Tro mig…..
    Jag vill dig bara väl

    MVH
    Jan-Åke

    Gilla

 26. Om du vore ärlig mot Gud och dig själv så skulle du mycket snabbt se att din världsbild av Israel-Palestina konflikten inte är den som du vill måla upp.

  Vissa år har det dödats fler palistinier i interna konflikter än vad Israel har dödat när de har FÖRSVARAT sig mot palestinska raketer.
  http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/91267
  http://windowintopalestine.blogspot.se/2007/06/616-palestinians-killed-by-fellow.html

  Klicka för att komma åt Profile_II_-_PJ__violence__Oct_2010_ed2.pdf

  Bara i år (11mån) har palestinierna skjutit 2256 st raketer in mot CIVILA Israeliska medborgare (Judar, araber, m.fl.). Det gör 6,7 raketer / dygn eller nästan 1 raket var tredje timme. Men visst ja……du ser inte sånt, för du är bara kärleksfull till en sida av konflikten………..

  Ser du inte det uppenbara hos de palestinska företrädarna?
  ”Inte en sten skall bli kvar av det hysteriska israeliska bosättningsprojektet på västbanken och i östra Jerusalem, Palestinas huvudstad.”
  Citat av Mahmoud Abbas talesman Abu Rudaineh.”
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=296846

  Allt krig är “grisigt”, men vi måste också se till vad som skapar krig.
  Israel har inte startat ett enda krig utan att ha blivit kraftigt provocerat till det.
  Lägger palestinerna ned sina vapen blir det fred, gör Israel det, utplånas de från sitt land (“Kasta Judarna i havet”).

  VILKA sprider krigspropaganda??

  Gilla

 27. När skall du ta bort ”skygglapparna” så att du kan vara ärlig i ditt bloggande?

  Abbas avslöjar sig själv som islamist och kan inte tänka sig fred med Israel: ”Hela Israel är Palestina”
  http://trailer.web-view.net/Show/0X48754488CA61B9E7F5A2E2B0573B44301D87470988C972918186735DBD637488.htm#0_163683

  Abbas har gjort allt för att undvika att förhandla om fred

  http://www.haaretz.com/opinion/abbas-sending-mixed-messages-is-not-peacemaking.premium-1.486191

  Kristendomen håller på att utrotas i Mellanöstern (utom i Israel)
  http://www.telegraph.co.uk/news/religion/9762745/Christianity-close-to-extinction-in-Middle-East.html

  Hamas förbereder sig för att ta över Västbanken!
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=297014&R=R3

  2256 Raketer mot CIVILA Israelsiska medborgare bara unde årets 11 månader (men lite nyårsraketer kan väl inte vara så farligt……..ELLER????)
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israel,_2012

  Du läste rätt 2256 Raketer = 1 var tredje timma.
  20 sekunder har människorna i södra Israel på sig att leta upp ett skyddsrum för att söka skydd mot Gazaraketer, detta VAR TREDJE TIMMA!!!

  96% av barnen i Sederot lider av posttraumatisk stress, varför kan man undra?

  Vad är krigspropaganda och vad är Judehatisk propaganda?

  Fred och Rättvisa?

  Gilla

 28. Jag vill inte alls låta elak eller så, men den som skrev det här inlägget är verkligen efterbliven, förlåt mitt ordval.
  Det är så att alla är emot Israel och vad de gör, allt de gör är fel, och det är fel att tänka så! Bara korkade människor låter sånt ske. Har ni läst på sjäva eller kollar ni bara i tidningar?
  Allt säger ju att Palestina är så oskyldiga och ensamma och Israel är så elaka.
  fråga mig vad som helst om deras krig och jag kan det, jag är femton år och vet för i allsindar mer än vad människan där uppe skriver om, Det är verkligen så fel att tro att man vet bara för att alla runt omkring än säger att det är sant.
  Om vi tar yom kippur-kriget som ett exempel, så bör man veta en del bakgrund om högtiden yom kippur, alla är lediga, alla är hemma med sina familjer och prisar HERREN och ärar honom och har en underbar stund tillsammans.
  Tänk er då, att alla sitter inomhus, äter och skrattar och lovar Herren när det börjar regna ner en massa bomber över deras hus. Nästan Alla Arabländerna runt omkring Israel kommer in med full insatts styrka och låter det regna bomber över Israel och Judarna lyckas försvara sig och deras barn och gamla. Helt otroligt vad Gud är god, och ja, jag är femton, jag vet mycket mer än vad den här Micael verkar göra, och jag älskar Gud och jag älskar Israel av hela mitt hjärta och uppmuntrar er andra att stå för Israel, läs på, vad är det egentligen som har hänt i palestina?
  Palestina har inte ens någon historia, det finns ingenting nerskrivet om kungar eller diktatorer osv.
  Jag vill att ni ska veta att jag tror på Gud och det är inte på grund av min kristna bakgrund utan jag har min egen relation till honom, Jag behöver inte ha några bevis på att han finns för han har visat mig det, men för varje bevis som jag får får jag en bekräftelse på att jag inte ska släppa honom, Jag älskar GUD och han älskar MIG.
  Ha en bra dag.

  Gilla

 29. Vad är ni för fegisar?
  Vågar ni inte stå upp för det utlovade landet?
  Har ni varit där?
  om inte, åk dit, bara över en dag och ni kommer vilja stanna där längre, dels på grund av den underbara rymden, man känner verkligen att man har kommit till heliga marker, det blir annorlunda, interljuva folk som bor där, fråga hur dem har det. Var delaktig.
  Ni lär också se hur ovanligt farligt det är att vara en Jude i Israel, inte bara där utan på andra ställen också.

  ärligt vänd om.

  Gilla

  1. Hej Linnea/Albert.

   Jag måste säga att jag inspireras av din starka tro på Gud. Ta väl hand om den, det är det dyrbaraste du har. Och att din kärlek till honom flödar över i kärlek till det judiska folket är bara toppen. Se bara till att den kärleken också gör att du inte talar illa om folk och säger oförskämda saker. Vad hjärtat är fullt av talar munnen.

   Sen håller jag inte med dig om att alla tycker att palestinierna är oskyldiga medan allt Israel gör är fel. Du och tusentals kristna med dig verkar anse att Israel är oskyldiga medan allt palestinierna (eller ”araberna”) gör är fel. Sanningen ligger förstås mittemellan.

   Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

 30. Jag är fortfarande femton år och vet att jag har mycket att lära.
  förlåt om jag sa det på ett dåligt sätt, inte meningen, men jag står för min sak.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s