Asylaktivism i den Helige Andes kraft

image

Idag avslutas Kyrkornas globala vecka som detta år har uppmärksammat flyktingskap och migration. Jag och min kompis Maja Ekström blev inbjudna till Västerås domkyrkoförsamling i onsdags för att tala om dessa frågor. Maja berättade om hur hon inspireras av asylaktivismen inom Catholic Worker och Alsike kloster, två olika rörelser på olika kontinenter och i olika samfund men med ett gemensamt hjärta för utsatta flyktingar. Jag talade om fri invandring, blockader mot tvångsutvisningar samt förstås om asylaktivism i kraften av tecken och under.

Bob Ekblad är en inspirationskälla för mig när det gäller detta. Som ni kanske minns var jag på ett seminarium med honom på New Wine-konferensen i somras som hade titeln ”Social rättvisa i Andens kraft.” Där berättade han bland annat följande vittnesbörd:

En kvinna med tre söner involverade i kriminella gäng hade ertappats med kokain och ett vapen. Hon var skyldig men vägrade erkänna, och riskerade nu förlora sitt uppehållstillstånd, inte minst därför att domaren var känd för att väldigt ofta utdöma deportation. Bob skulle karaktärsvittna, vilket sannerligen inte var lätt pga hennes extremt stökiga liv. På väg mot rättegången bad Bob och en vän: ”Gud, grip in! Låt henne erkänna, låt domaren fyllas av medlidande och frikänna henne så att hon befrias från sina bojor, och låt åklagaren vara tyst! Amen!”

När de kom dit var rättegången redan över, vilket Bob förvånades mycket över eftersom han inte fått vittna än. De stötte på försvarsadvokaten som lyste som en sol. Den anklagade hade berättat allt, om hur hon blivit misshandlad av sin före detta man, hur hon sålt kokain för att låta åtminstone sin yngsta son gå i skola, och hur allt skitit sig. Domaren drabbades av medlidande och frikände henne, åklagaren hade inget att invända utan var tyst. Och trots att bojorna alltid tas av den anklagande utanför rättssalen även om hen blir frikänd, begärde domaren att det skulle ske omedelbart. Allt detta började 10:45, samtidigt som Bob och hans vän hade bett om det i bilen.

”This is spiritually empowered social justice”, sa Bob. ”It’s funnier than other forms of social justice.”

2 kommentarer

  1. Politiker och myndigheterna använder överinvandringen som motiv för att avkristna landet.
    Debatten om skolavslutningar i kyrkan är tillbaka igen. Om en skolklass går till kyrkan, får inga ”kristna” inslag förekomma. Lösningen på detta problem är att föräldrarna bildar lokalföreningar och ser till att gå med eleverna i samlad tropp till kyrkan efter en lagom kort samling i skolan. Skolan har då inte med att göra vad som sker kyrkan. Man håller en samling med precis de psalmer, välsignelse och andra inslag man vill ha. Kyrkan borde förstås samverka med föräldrarna och se till att sådana föreningar grundas. Kyrkan skall inte låta sig reduceras till en ”festlig lokal” tömd på sitt budskap.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s