Bränn kyrkorna

You're going down
You’re going down

Idag publicerades min debattartikel i Dagen om att kyrkan behöver en radikal klimatomställning. De extremt tröga klimatförhandlingarna gör att kyrkan inte kan invänta den politiska processen, utan vi måste ta egna initiativ och ha som mål att varje församling ska sänka växthusgasutsläppen med 90-100 % till 2050 (helst tidigare förstås). Därtill måste varje enskild kristen också sänka sina utsläpp. Jag ger i artikeln tre konkreta förslag på hur detta kan uppnås: att församlingarna undervisar om och uppmanar till vegetarianism, att de undervisar om och uppmanar till en enkel livsstil som tar avstånd från rikedom, samt att de blir husförsamlingar och säljer sina byggnader.

Det senare är en fråga jag börjat känna mer för på senare tid. Att kristna individer inte ska vara rika innebär ju att kristna församlingar inte heller ska vara det. Men rika församlingar finns det en hel drös av, och deras främsta utgift är oftast kyrkobyggnaden. Tidigare har jag sett en återgång till den nytstamentliga församlingsmodellen med husförsamlingar som mest en praktisk fråga – det blir mer organiskt, mysigt och lättorganiserat. Men naturligtvis är det i allra högsta grad en ekonomisk fråga. Man sparar rejält mycket pengar om man går över till att bli en husförsamling.

Församlingar med kyrkobyggnader är idag väldigt känsliga för förändringar i medlemsantalet. Om församlingen växer måste byggnaden ofta göras om och expandera, vilket kostar dyra pengar. Om församlingen krymper används inte hela byggnadens kapacitet, och färre kan finansiera den. Husförsamlingar är mycket mer flexibla. När de växer delar de på sig, när de krymper flyttar de ihop med varandra. Församlingsmedlemmarnas hem används även när det inte är kyrkoaktiviteter, vilket är väldigt energieffektivt, och de innebär i regel inga utgifter för församlingen. De flesta saker som kyrkobyggnader används till kan utföras i hemmen, om än i mindre skala. Och om man vill samla husgrupperna då och då kan man alltid hyra någon teater eller pub tre timmar. Svårare än så är det inte.

Naturligtvis finns undantag som bekräftar regeln, S:ta Clara till exempel är en levande församling som används nästan jämt till diakonal verksamhet. Andra kyrkolokaler står dock tomma majoriteten av veckans timmar, och det lilla som händer kan man lika gärna utplacera i folks hem. Om dessa går över till husförsamlingar kommer vi kunna ge mycket mer pengar till bistånd och mission, samt sänka växthusgasutsläppen rejält. Vem kan vara emot det?

8 kommentarer

 1. Intressanta synpunkter. Jag tror inte att NT ger EN tydlig modell för hur församlingar ska organiseras, utan att det finns mycket utrymme för variation, inkarnation och missionell och kulturell anpassning. Här skriver jag om de tre huvudmodeller jag tror kommer att finnas i den svenska kristenheten. Husförsamlingar är en av modellerna: http://barnabasbloggen.blogspot.se/2012/11/tre-olika-satt-att-bygga-forsamling.html

  Om nackdelen med kyrkobyggnader har jag skrivit här, men det kan finnas fördelar med kyrkobyggnader också, ifall man använder dem på ett missionellt, flexibelt och ekonomiskt sätt: http://barnabasbloggen.blogspot.se/2012/10/sex-nackdelar-med-att-ha-en-kyrka.html

  Gilla

  1. Hej Jonas! Bra blogginlägg. Som jag skriver ovan kan jag tänka mig att kyrkor har en byggnad om den används nästan jämt för t.ex. diakonala syften. Men man kan inte hitta stöd för traditionella församlingar i NT.

   Jerusalem var tvåvingad men inte genom att ha en kyrkobyggnad utan genom att ha offentliga väckelsemöten i templet, parallellt med gudstjänsterna i hemmen. En sån kyrka vill jag se idag, https://helapingsten.wordpress.com/2012/08/24/hela-kyrkan-ska-ut-pa-gatan/ Det löser problemet med att folk är ovana att komma in i andras hem. Dock är många nog ännu mer vana vid frikyrkolokaler, så återigen når inte traditionella församlingar långt.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Hej Micael. Nya testamentet säger väldigt lite om hur församlingar ska organiseras eller samlas. Det råder helt enkelt stor frihet, så länge man förverkligar de bibliska principerna för församlingen. Man kan faktiskt hitta stöd för alla tre modellerna i NT om man letar lite. I vissa kulturella sammanhang fungerar den traditionella strukturen bra. Alliansmissionens två snabbast växande planteringar är i ett arabiskt/ortodoxt sammanhang och där fungerar den traditionella strukturen utmärkt. Fast ingen av dem äger egna lokaler, utan hyr sina lokaler permanent.

    Gilla

 2. Michael jag håller med dig att man skall leva så enkelt som möjligt.

  Men men…..
  Du säger att du står för fred och rättvisa och goda gärningar.
  Jag förstår inte hur det går ihop med att gå runt och bränna ned kyrkor? (som titeln förespråkar)
  Det låter mera som Islam än Jesus.
  Var i bibeln gick lärjungarna runt och brände ned tempel byggnader?
  Att bränna en byggnad kostar nog samhället mer än att hyra ut dem 🙂

  Gilla

  1. Tror Micael skrev titeln lite med glimten i ögat, mer bildligt för att sluta använda sig av dyra, onödiga kyrkolokaler, än att faktiskt bränna ner kyrkobyggnader Mayhem style. 😛

   Gilla

 3. Ja, låt oss börja på en gång: Bli vegetarianer, bränna ner alla kyrkor och ge allt som vi inte absolut behöver till de fattiga. Och så följa Jesus såklart.

  Var det inte KG Hammar som sa att vi borde låta kyrkorna bli vackra ruiner? (lite mer odramatiskt än att bränna ner dem, men vet inte riktigt hur det heller skulle gå till med tanke på att det skulle behövas spärras av så att ingen skadar sig medan kyrkorna ramlar ihop…)

  Seriöst. Skulle kännas ganska trist tycker jag att inte kunna gå till en kyrkobyggnad och istället trängas med en tv i någons vardagsrum. Folk nuförtiden lever ju inte på samma enkla sätt som de första kristna… å andra sidan, om vi alla ska leva enkelt kommer vi inte ha så stora vardagsrum att träffas i.

  Skulle vi inte kunna försöka göra om i alla fall de mindre kyrkorna så att de blir mer energismarta och samtidigt jobba för att uttöka församlingarna med fler aktiva besökare och när vi ändå håller på slå ihop dem till ekumeniska samlingar där samfunden på en ort samsas i en kyrka. Där min mamma bor i nordvästra Uppland finns i de två närmaste byarna 4 olika samfund (alltså 4×2=8) som har regelbundna möten i fyra stora kyrkor (alltså 4×2=8) och alla är inte fulla. Det kan tilläggas att det inte är mer än 1 mil mellan dessa orter. Snacka slöseri…

  Sedan har vi ju frågan om prästernas höga löner… 😉

  Micael, Keep up the good work!
  /Sunniva

  Gilla

 4. Det är ju helt rätt och riktigt som du säger Micke att NT’s modell för kyrkan riktas mot hemförsamlingar. Jag håller helt med dig. Det smärtar extra mycket att se kyrkor stå tomma när så många vänner bor på gatan. Konvertera dem till härbärgen istället! Då får man dessutom massor med aktivitet i kyrkan som medlemmar måste hjälpa till med, lite mer aktivt lärljungaskap än att bara sitta och lyssna.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s