De fattiga har inte valt ojämlikheten

Denna text publicerades som insändare i Världen idag för ett tag sen:

Det råder en fruktansvärd ojämlikhet i världen. 20% av jordens befolkning konsumerar 80% av jordens resurser. Mängder med människor lider av hunger, epidemier och misär medan folk i Västvärlden spenderar miljarder kronor på lyx, underhållning och skönhetsprodukter. Orsaken till att 1,4 miljarder människor lever i extrem fattigdom är inte att det saknas resurser utan att de är väldigt orättvist fördelade.

Dock har delar av kyrkan en pinsam tradition av att försvara ojämlikheten och ställa sig på de privilegierades och förmögnas sida. Senast för några dagar sedan skrev den inflytelserika karismatiske pastorn Bill Johnson på sin Facebooksida att det är inga problem att rika har massa pengar för då kan de investera dem smart. Ett argument med samma resonemang som att diktatorer ska ha makt för sig själv för de kan använda den smart. De fattiga har inte valt att de rika ska styra över deras liv, och de glädjer sig inte direkt över ojämlikheten i världen.

Nej, Bibeln talar om att det ska vara ekonomiskt lika för alla (2 Kor 8:13). De som har två tröjor eller maträtter ska ge till den som ingen har (Luk 3:11) och vägen till att ingen lider någon nöd är att dela allt gemensamt (Apg 2 och 4). Om vi äger materiella resurser men inte hjälper dem som är i nöd kan Guds kärlek inte förbli i oss (1 Jog 3:16). Vi är inte kallade till att vara rikare än andra utan till att praktisera ekonomisk utjämning.

Detta höll även kyrkofäderna med om. Justinus Martyren (100-165) skrev: ”Vi som värdesatte rikedomens och ägodelarnas vinst, lägger nu vad vi har i en gemensam hög, och delar ut till alla som lider nöd.” Basileios den store (320-379) skrev: ”Det är absurt och avskyvärt att leva magnifikt och lyxigt när så många är hungriga.” Och Johannes Chrysostomos (347-407) sade: ”Att vägra dela sin egendom med de fattiga är att stjäla från dem och beröva dem livet. Den egendom vi äger är inte vår utan deras.”

Det är dags att kyrkan i Sverige återvänder till fornkyrkans radikaliter och verkar för total ekonomisk jämlikhet mellan rika och fattiga!

Micael Grenholm, bloggare på helapingsten.wordpress.com

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s