Sverige – ett missionsfält

I år hade jag den stora glädjen att fira pingstdagen tillsammans med bröder och systrar i en nystartad migrantförsamling i Örebro. Med migrantförsamling åsyftas att majoriteten av församlingsmedlemmarna, inklusive ledarskapet, kommer från ett annat land än de befinner sig i – i detta fall från olika håll i Afrika. Jag blev djupt berörd över deras längtan att berätta om Jesus för örebroarna och deras innerliga böner om väckelse i Sverige. Och i samtal med församlingens pastor föll polletten ner, och jag förstod än mer det som jag så många gånger både bloggat (exempelvis här) och talat om – Sverige har blivit ett missionsfält.

Några jagas över gränsen. Andra packar i stilla ro sina resväskor och ser fram emot en spännande tid i ett nytt land. Oavsett vilket så är den tro och den religion man utövar något som följer med. I Sverige tar det kanske sig främst uttryck i att vi ser hur andra religioner än kristendomen blir allt större, och de olika trosåskådningarna lever sida vid sida i det mångkulturella Sveriges radhuslänga. Men kristendomen är också väl representerad bland de invandrare och flyktingar som slår sig ner i vårt land. Det grundas fler och fler migrantförsamlingar med mål att nå ut med evangelium till det svenska folket, och då ofta av människor som är här av annan orsak, exempelvis studier eller på flykt. Jag tycker att det är oerhört häftigt. Jag blev väldigt peppad efter mitt pingstdagsbesök och krokar arm med mina afrikanska bröder och systrar i uppdraget att förkunna evangelium i Örebro, Sverige på väg mot vårt slutliga mål – total hängivenhet i tillbedjan inför Guds tron som en del i den största multikulturella skara människor man kan tänka sig, och av vilken bara blotta tanken hade gett Tobias Billström illavarslande ryggradsrysningar. I himlen finns inget migrationsverk.

4bdb36a3-cd34-4410-89d7-e598ee4df5ff

Men migrationen ger fler spännande möjligheter för evangeliet. Markus Sand, pastor i det invandrartäta Rinkeby belyste detta under en föreläsning på min skola så sent som igår. För faktum är att många som kommer hit reser från länder där det råder totalförbud och fängelse/dödsstraff på att prata om Jesus. Exempelvis finns i Sverige idag en ganska stor grupp från Afghanistan, där de kristna i landet befinner sig i livsfara.

Låt oss i Sveriges församlingar vara en gemenskap som tar vara på den möjligheten. En kristenhet som i enlighet med ordet värnar om invandraren (5 Mos 10:17-19) smittade av Guds kärlek. Som vågar synas till förmån för dem som håller sig gömda, som höjer sin röst för dem som inte har något att säga till om, och som vågar vara en vän för den som är ensam i ett nytt land. Som reagerar mot migrationsmässiga orättvisor och som följer i Jesu fotspår sida vid sida enade med de kristna som kommer hit från olika delar av världen som en försmak av det som en gång väntar. Amen.

6 Comments

 1. Vad heter migrantförsamlingen och var håller den hus? Betyder det inprincip att den är internationell? (jag är nyfiken – kommer från Örebro men är med i en internationell församling i Stockholm)

  Gilla

  1. Församlingen heter New Jerusalem International Church Örebro. Det är en EFKförsamling som har funnits i ca 5 månader nu. Och ja, än så länge är den internationell, men det är inte deras syfte. De vill verkligen nå ut till svenskarna. Dock känner man väl ofta en viss samhörighet, vilket gör att migrantförsamlingar drar till sig många migranter. Jättehäftig församling, hur som haver 😉

   Gilla

 2. ”Men om du inte lyssnar till Herren, din Gud, och inte troget följer alla hans bud och stadgar, som jag i dag ger dig, då skall alla dessa förbannelser nå dig och komma över dig. Förbannelse över dig inne i staden och förbannelse ute på åkern. Förbannelse över dina korgar och dina baktråg. Förbannelse över de barn du får och den skörd du bärgar, över kornas kalvar och tackornas lamm. Förbannelse över dig när du kommer och förbannelse över dig när du går. Herren ska själv sända förbannelse över dig. Du ska bli förvirrad och misslyckas i allt du gör, tills du slutligen går under därför att du har syndat och övergett honom. Han kommer att sända sjukdomar tills han har utrotat dig ur det land som du nu ska gå och ta i besittning: kroppslig svaghet, feber och inflammationer, förödande hetta och torka, mögel och pest. Himlen ovanför dig kommer att vara som koppar och jorden under dig som järn. Regnet ska förvandlas till dammoln som helt kommer att övertäcka dig tills du går under. Herren ska låta dina fiender besegra dig. Med segervisshet ska du dra ut i strid mot dem, men skingras åt sju olika håll. Alla riken på jorden kommer att betrakta dig med förskräckelse. Dina döda ska bli mat åt himlens fåglar och åt vilddjur, och ingen ska finnas som kan jaga bort dem. Herren ska låta bölder och bulnader, skabb och klåda från Egypten komma över dig, och det ska inte finnas någon bot. Han ska sända galenskap, blindhet och förvirring över dig. Du ska famla omkring mitt på ljusa dagen som en blind i sitt mörker. Du ska inte lyckas i något du gör utan ständigt vara förtryckt och utsugen. Ingen ska kunna rädda dig. Någon annan ska ta din fästmö och utnyttja henne. Någon annan ska bo i det hus du har byggt. Någon annan ska äta frukten från vingården du har planterat.”

  5 Moseboken 28:20-30

  Gilla

  1. Bekanta ting?
   ”Men om du inte lyssnar till Herren, din Gud, och inte troget följer alla hans bud och stadgar, som jag i dag ger dig, då skall alla dessa förbannelser nå dig och komma över dig…
   Förbannelse över de barn du får…
   Du ska bli förvirrad och misslyckas i allt du gör,…
   Han kommer att sända sjukdomar…
   kroppslig svaghet, feber och inflammationer,…
   Alla riken på jorden kommer att betrakta dig med förskräckelse…
   Han ska sända galenskap, blindhet och förvirring över dig.
   Du ska famla omkring mitt på ljusa dagen som en blind i sitt mörker.
   Du ska inte lyckas i något du gör utan ständigt vara förtryckt och utsugen.
   Ingen ska kunna rädda dig.
   Någon annan ska ta din fästmö och utnyttja henne.
   Någon annan ska bo i det hus du har byggt.
   Någon annan ska äta frukten från vingården du har planterat.”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s