Klimatet: västvärldens girighet och kyrkans ansvar

Foto: Luka Tomac
Foto: Luka Tomac

I somras hjälpte jag mina aktivistkompisar från Diakonia att samla ihop över 7000 namnunderskrifter till Anders Borg. Vi kritiserade att Sverige sagt på klimatmötet i Köpenhamn att vi ska ge ”nya och additionella” pengar i klimatbistånd till utvecklingsländer, men istället har vi tagit 100% av detta från den vanliga biståndsbudgeten, så i praktiken har vi inte gett någonting. Vi lämnade in dessa namnunderskrifter för nån månad sen till finansdepartementet för att kunna påverka budgeten.

Och vad hände? Reinfeldt sa klart och tydligt redan innan klimatförhandlingarna i Warzawa började att han inte tänker ge ett öre i klimatfinansiering utanför biståndet. Inte ett dugg! Och det vill inte heller flera andra västländer, vilket gjorde att detta blev den stora knäckfrågan på COP19.

G77 och dess allierade kräver att klimatfinansieringen måste ses som ett skadestånd – inte en frivillig gåva som bistånd. Det är helt förkastligt att de rika länderna förvränger klimatet och sedan ser det som någon slags välgörenhet när de skänker småsummor till fattiga länder för att inte lika många ska dö av naturkatastroferna.

Men Sverige, USA och andra västländer vägrade. Filippinernas representant föll i gråt. Mängder med utvecklingsländer lämnade temporärt förhandlingarna i protest. Stora delar av miljörörelserna lämnade hela konferenshallen.

Jag tycker det är fullständigt obegripligt att västvärldens politiker kan vara så giriga. Det visar på behovet av helgelse och återupprättad moral, där kyrkans profetiska uppdrag är att be och arbeta för Andefylld generositet. Men inte bara genom lobbying.

Jag går just nu en kurs i global miljöekonomi där vi ska skriva en artikel om ett hållbarhetsproblem med en ekonomisk lösning. Jag tänkte föreslå att den globala kyrkan borde ta saken i egna händer och bedriva klimatfinansiering genom att föra över resurser från kyrkor i Nord till kyrkor i Syd. Den genomsnittsliga kyrkan i USA ger 2% av budgeten till mission och bistånd, vilket är på tok för lite. Jag tycker vi ska sträva efter en kyrka där vi ger minst 50 % till de fattiga.

4 kommentarer

 1. Kina släpper ut mest avgaser och planerar bygga minst 20 kärnkraftverk nästa år, varför glömmer kritiker jämt ”öst” när det gäller miljön? beijing ör världens mest flrorenade stad te x.,,,

  De skiter totalt i filipinerna.,.,

  Gilla

  1. Hejsan!

   Jag tror inte jag kan hålla med dig om att kritiker (vilka de nu är) glömmer bort Kina – Kina är i väldigt stort fokus i dessa diskussioner. En sak som förvirrar många är Kinas enorma storlek – de är ju trots allt störst i världen – vilket gör att allt de gör upplevt som massivt även om de inte gör det i lika stor utsträckning som Västvärlden. Per capita ligger Kina på plats 80 ungefär när det gäller utsläpp av växthusgaser – lägre än de flesta västländer. Och då går mycket av produktionen ut på att exportera till Väst. På grund av den globaliserade utlokaliseringen av produktionsmedlen så har mycket av Sveriges utsläpp flyttat till Kina, och räknas dit istället för hit. Kolla in http://www.dn.se/debatt/sveriges-klimatutslapp-ar-storre-an-regeringen-sager/

   Guds välsignelse,
   Micael

   Gilla

 2. Hej!

  Håller helt med! Låt oss verka i den församlingsgemenskap vi var och en tillhör för att dela resurser allt mera rättfärdigt!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s