Nelson Mandela, stora drömmar och hur vi bekämpar global apartheid

image
Mandela, som gick hem till Gud igår

Det stora med Nelson Mandela var inte att han var emot apartheid, det var de flesta. Det stora med Nelson Mandela var inte att han var Sydafrikas första svarta president, det kunde rätt många andra ha varit. Det stora, skulle jag säga, var hans stora drömmar om att ett land kunde förvandlas på ett så dramatiskt sätt som det faktiskt gjorde.

Mandela var förstås på många sätt Sydafrikas Martin Luther King och var mycket inspirerad av honom, och precis som King drevs Mandela av en tro på Gud och en dröm om en bättre värld där rasism och ojämlikhet inte finns. Men det krävs att den drömmen är riktigt stark om man ska hålla ut i fängelse i 27 år och se hur alla samhällsfunktioner vänder sig mot en. Han hade visserligen stöd från många andra länder men inte alla – USA, svenska Moderaterna med flera köpte ju Sydafrikas beskrivning av ANC som en terroristorganisation och stödde rasistregimen. Det är ett klassiskt propagandaknep av diktaturer, och det fick vatten på sin kvarn när Mandela tyvärr lämnade ickevåldsidealet och menade att apartheid måste bekämpas med vapen.

Apartheid bekämpades dock med en stark avsky från Sydafrikas folk och starka påfrestningar från omvärlden i form av bojkotter, sanktioner och anti-apartheidkonventioner. När Mandela till slut blev fri var det bara en tidsfråga. Valet blev förvånansvärt lugnt och ickevåldsligt, det vita minoritetspartiet (idag Democratic Alliance) accepterade valresultatet och Mandela blev president.

Det hade ansetts omöjligt av många bara sju år tidigare, men Mandelas dröm stod fast. Vi får aldrig acceptera dagens situation som norm, utan Himlen måste vara norm. Därför är jag kritisk när man förlöjligar utopier, för en värld utan segregationssystem var också en utopi en gång, en värld där man kan kommunicera med folk på andra sidan jordklotet på några sekunder också. Våga drömma stort! Och våga stå upp mot orättvisor.

Jag håller just nu på och skriver en artikel om kyrkans ansvar för klimatfinansiering, dvs. pengar som fattiga länder ska få från rika inte på grund av någon välgörenhet utan som ett skadestånd för att de rika länderna förstört deras klimat. Många kyrkor ger idag runt 2% i bistånd och mission, jag vill att de ska ge minst 50%. Utopiskt? Ja, men inte omöjligt. Allt handlar om hur mycket man verkligen älskar sin nästa, och jag är säker på att med tillräckligt mycket mobilisering och lobbying gentemot kyrkoledare så är det möjligt.

För faktum är att världen lever i en global apartheid. När jag var i Sydafrika slogs jag av att rasisterna inte skapade fattigdomen bland urbefolkningen. Den fanns där från början. Nej, de ignorerade den bara. De spenderade största delen av sina pengar på sig själva trots att de fick mycket av de pengarna från de fattiga och deras resurser.

Och vet ni vad? Sverige gör precis likadant! Vi spenderar 99% av våra pengar på oss själva och ger mindre än 1% till de fattiga i utvecklingsländer, vars arbete och naturresurser vi använder för att tjäna ihop våra pengar. Det är värre än den sydafrikanska rasistregeringens beteende. Men inte anklagas vi för att bedriva brott mot mänskligheten. Det är för att världen har ett så sjukt skadligt statscentrerat tänkande när det gäller politik, där ojämlikhet inom en stat är hemskt men mellan stater är normalt.

Kyrkan har inget sånt statstänkande, ska inte ha det i alla fall. Så medan jag för statens del bara driver att de ska ge tionde i bistånd (10%) tycker jag som sagt att kyrkan i väst ska ge minst hälften, som Sackeus (Luk 19:1-10). Jag kommer ge mer detaljer om detta när artikeln är klar. Men avvisa det inte som en naiv utopi. Så gjorde folk med Nelson Mandelas idéer också, men med Guds hjälp fick han rätt.

”Att övervinna fattigdomen är inte en uppgift för välgörenhet, det är en akt av rättvisa. Som slaveri och apartheid är fattigdom inte naturligt. Det är skapat av människan och kan övervinnas och utplånas genom människors handlingar. Ibland faller på en generation att vara stor. Du kan vara den stora generationen.” – Mandela

Media om Mandelas bortgång: Dagen, Dagen2, Dagen3, Dagen4.

5 kommentarer

 1. Tack för ett väldigt fint inlägg. Jag håller med dig i väldigt mycket men eftersom jag ser staten som en icke-neutral mark tror jag att Herren har pengarna redan. Jag har skrivit lite med koppling till det här också. Mest kom jag att tänka på Obamas tal där han säger, ”vi kommer aldrig att möta hans like”. Vi känner ju honom som inspirerade Mandela. Jesus Kristus som har än mer underbara egenskaper.
  http://gbajohansson.blogspot.se/2013/12/vi-kommer-inte-att-se-hans-like-igen.html

  Gilla

 2. Idag hyllar alla Nelson Mandelas livsgärning, igår intervjuades Ingvar Carlsson han citerade var Mandela sa till honom ”I dag är det många som vill etablera kontakt med Sydafrika och ANC, men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det svårt.” Och så nämnde han särskilt Olof Palme. Ingvar Carlsson

  I min blogg där skriver om Palestiniernas kamp för en rättvis fred, där Mandela ett föredöme och han har gett dem sitt fulla stöd ”We know too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians; without the resolution of conflicts in East Timor, the Sudan and other parts of the world ” .

  Som du skriver alla stödde inte ANC när de som bäst behövde det. Många sk. Israelvänner vill inte se likheterna mellan apartheid i Sydafrika och den apartheid som Israel utövar. Och framförallt värjer de sig mot alla former av handelsbojkott mot Israel.

  Så här skrev Mandela ”Apartheid är ett brott mot mänskligheten. Israel har berövat miljoner palestinier deras frihet och egendom. Det har förevigat ett system av grov rasdiskriminering och ojämlikhet. Det har systematiskt inspärrad och torterades tusentals palestinier, i strid med bestämmelserna i internationell rätt. Det har i synnerhet fört ett krig mot civilbefolkningen, särskilt barn.”

  Liksom de då svek Sydafrika så sviker de nu Palestina.
  Se länk: Medela frihet åt alla folk

  Gilla

 3. Jag kan inte låta bli att reagera mot ditt inlägg speciellt ditt engelska inlägg på en annan blogg om Mandela.
  Menar du att man kommer till himlen genom goda gärningar?
  I såfall förkunnar och sprider du ett falskt evangelium.
  Bibeln lär ”Ingen gör det goda, inte en enda” Alla är syndare i behov av Jesus. Goda gärningar spelar ingen roll om man saknar tron. Gud är en helig och rättfärdig domare. Det går inte att stryka bort sina onda gärningar genom lite gott. Om du mördar en person på gatan och står inför en domare så kan ju inte du komma och peka på allt det goda du har gjort i livet. Du är fortfarande skyldig till ditt brott.Det är därför alla behöver en frälsare och det är därför vi inte skall stirra oss blinda på folk som verkar göra lite ytligt gott.
  Många ser till det yttre goda ut det gjorde fariséerrna. Jesus sade ni gör utsidan ren men insidan är full av hyckleri.
  Mandela satt i fängelse och det var inte för att han predikade evangelium på gatan. Han första fru säger dessutom att han var ett jehovas vittne.

  Biblisk frukt handlar INTE först och främst om att ge mat till fattiga och bekämpa orättvisor utan det handlar om att man inte ger köttet utrymme dvs. avundsjuka, vredesutbrott, AVGUDADYRKAN, fiendeskap, villioläror otukt osv. (Gal 5:19-22). Det är sådant man måste kolla på för många som till det yttre gör gott lever i gräl med sina fru eller i villoläror eller kanske man tillber en avgud.

  Gilla

  1. Tjena Josef!

   Näpp, jag har aldrig sagt att man blir frälst genom gärningar, frälsning sker genom Guds nåd i Jesus Kristus. Har skrivit om det här: https://helapingsten.wordpress.com/2011/12/01/tro-och-garningar/
   Mandelas första fru var Jehovas vittne som du säger men det var han aldrig själv, han var kristen metodist hela sitt liv: http://www.ask.com/question/what-was-nelson-mandela-s-religion

   Sen tycker jag att du säger lite emot dig själv, för efter att tydligt ha betonat att man inte blir frälst genom gärningar anklagar du Mandela för att ha suttit i fängelse inte för att ha predikat evangelium utan för att ha motsatt sig ett rasistiskt system som dödar barn. Nej men åh jag missade den versen som säger att du hamnar i fängelse måste det vara för att predika evangelium inte för att du predikat mot ett rasistiskt system som dödar barn annars är du inte kristen. Och evangeliet inkluderar naturligtvis inte frihet från förtryck utan bara en biljett till himlen. De 2000 bibelverser som talar om rättvisa och fattigdomsbekämpning är totalt irrelevanta och att förtrycka de fattiga och strunta i att ge till dem kommer inte ens i närheten av synden att vars full.

   Eller? Det här med att girighet är en köttets gärning då? Lukasevangeliet 12:15 ”Sedan sade han till dem: ”Se till att ni aktar er för allt slags girighet, ty en människas liv består inte i att hon har överflöd på ägodelar.” Markusevangeliet 7:20-22: ”Och han tillade: ”Det som går ut ur människan, det gör henne oren. Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap.” Första Korintierbrevet 6:10: ”varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike.” Kolosserbrevet 3:5: ”Döda därför era begär som hör jorden till: otukt, orenhet, lidelse, lusta, och girigheten som är avgudadyrkan.”

   Så jo att ge till de fattiga är oerhört viktigt för annars är man per definition girig. Det är inte underprioriterat andra synder. Och synden apartheid är oerhört allvarlig. Jag tycker du ska vara mer bekymrad över att de reformerta i Sydafrika fängslade Mandela i 27 år istället för att predika evangeliet.

   Gud välsigne dig

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s