Är det rätt att stjäla sexistiska kalendrar från en kiosk och bränna upp dem?

Lapparna som tjuvarna lämnade efter sig
Lapparna som tjuvarna lämnade efter sig

Jesus Radicals är en samlingssajt för kristna anarkister och aktivister, som jag själv bidragit till några gånger. Jag tycker det har blivit mindre och mindre Jesus på den sidan under de senaste åren men den har fortfarande en hel del godbitar. Häromdagen publicerade de en anonym post om hur tre personer stal en butik på 200 kalendrar med sexistiska bilder. En distraherade, en höll utkik och en packade ner kalendrarna i en väska och satte dit lappar med budskap som ”The female body is not a commodity” och ”Fuck the patriarchy”. Artikeln är skriven i vi-form och innehåller tips på hur andra kan stjäla från sina lokala affärer, och är förstås under polisutredning.

Först tänkte jag att inte de är kloka. ”Du skall icke stjäla”, hallå. Sen tänkte jag efter lite. Artikelförfattarna var tydliga med att de förstörde kalendrarna efter att de stulit dem, eftersom syftet var att göra sig av med skiten. Handlar det då om stöld? Juridiskt ja, men Bibliskt? Är det syndiga med stöld att man fråntar andra sina grejer eller att man själv använder sig av dessa grejer som man tagit?

Eftersom kalendrarna förstördes handlar det snarare om skadegörelse à banka på vapen, som jag hittills har försvarat i många sammanhang. Att klättra in på Bofors och hamra sönder bazookas är att förbättra dem eftersom de inte kan döda folk. Faktum är att kalenderincidenten hade varit identisk med en Boforsaktion om de bränt upp kalendrarna där och då, men eftersom de flyttade på dem räknas det som stöld.

Mark van Steenwyk som är en av de ledande skribenterna på Jesus Radicals försvarar aktionen med att hänvisa till hur Jesus drev ut kapitalisterna ur templet:

I templet fann han dem som sålde oxar, får och duvor, och sådana som satt där och växlade pengar. Då gjorde han en piska av rep och drev ut allesammans ur templet med deras får och oxar. Han slog ut penningväxlarnas mynt och välte omkull deras bord, och till dem som sålde duvor sade han: ”Ta bort det här! Gör inte min Faders hus till en saluhall!” Hans lärjungar kom då ihåg att det stod skrivet: Iver för ditt hus skall förtära mig. (Joh 2:14-17)

En kille av en annan åsikt försökte dock invända med att Jesus inte snodde pengar från dem utan bara välte ut dem på marken så att de kunde plocka upp dem sen, men det tycker jag är en försköning av händelsen – Jesus kanske inte stal men Han ställde till det rejält för kapitalisterna och förstörde deras business, åtminstone temporärt.

Så var det en bra handling av de anonyma Jesus Radicals-skribenterna att råna butiken? Mitt svar blir ändå nej. För det första, den lokala butiken hade med all säkerhet redan betalat kalenderproducenterna för sina produkter, och kommer med all sannolikhet bli tvungna att köpa in nya. Kalenderföretagen får mer pengar medan den lokala butiken förlorar pengar. Som en kritiker skrev i Jesus Radicals Facebookgrupp, ”det är ett rån av arbetarklassen”.

För det andra, förövarna har ännu inte tagit ansvar för sina handlingar. Det som gjort mig någorlunda sympatisk till plogbillsrörelsen är att de efter att de förstört vapen väntar på polisen (och ibland bjuder dem på medhavd matsäck), står för det de gör och tar straffet för det. Enligt lokalnyheterna säger till och med Jesus Radicals att de inte vet vem som gjorde det, trots att artikeln finns på deras hemsida.

Vad säger ni? Är det rätt att stjäla sexistiska kalendrar från en kiosk och bränna upp dem?

10 kommentarer

 1. Stöld som stöld.

  ”Är inte det syndiga med stöld att man fråntar andra sina grejer eller att man själv använder sig av dessa grejer som man tagit?”

  Det är stöld oavsett om man använder dem själv eller om man förstör dem, eller om man stjäl något och ger det till andra som man tycker är i större behov av det t.ex. Då är det fortfarande stöld, även fast avsikten kan tyckas god, så rättfärdiggör det inte handlingen.

  Varför skulle man förstöra sådana kalendrar när sexuellt material ändå är så lättillgängligt numera?

  Gilla

 2. Vår uppgift är inte att döma andra människors samveten. Vi kan förkunna omvändelse – som Johannes och Jesus gjorde – och tala om att Gud älskar varenda människa på jorden och vill att vi skall låta oss inlemmas i Hans Eviga Rike, men vi har inte till uppgift att försöka tvinga andra människor att inte synda.

  Gilla

 3. Det finns ett antal sprit- och tobaksförråd att stjäla ur. Så har vi rattfyllots bil och mycket annat. Det tjusiga för den här typen av ungdomar är romantiken kring risken och det spektakulär i idealiteten. De ska helst ”erkänna” också. Det räcker inte med effekten av aktiviteten.

  Gilla

 4. Tycker man inte om den sexistiska kulturen har man all rätt att protestera så länge man inte inkräktar på andras rättigheter, vilket det här absolut innebär.

  Gilla

 5. Det här är inte en handling som känns rätt och absolut inte att göra det i Jesus namn. Håller med Anders B Weiborn om att det inte är vår uppgift att tvinga andra människor att avstå från att synda. Särskilt inte om dessa människor inte ens är kristna och vars grundläggande problem därmed inte är deras syndade, utan att de inte tagit emot Jesus.

  Tycker också att liknelsen med Jesus verksamhet i templet känns tveksam. Jesus röjde ut dem som gjorde affärer i Herrens hus. Han begav sig inte in i avgudatempel och började förstöra inredningen där. Hade dessa aktivister alltså begett sig in i en kyrka och där förstört kalendrar som var till försäljning, hade saken varit i ett annat ljus. Men nu har de alltså gjort något helt annat.

  Gilla

 6. Kristen anarkist är två oförenliga termer eftersom det inte finns anarki i Guds rike, om man nu gör anspråk på att verka för Guds rike. Skulle vår Mästare tänkas stjäla varor i en butik?
  Hoppas att du Micael lämnat dessa laglöshetens träskmarker. 🙂
  Gud välsigne dig min vän!

  Gilla

 7. Jag tänker kring det är ungefär samma förhållande mellan den här situationen och oviljan att använda våld. Som (aspiring) pacifist vill jag inte använda våld även när det ser ut att vara för en god sak. Ungefär på samma sätt vill jag inte stjäla även om det ser ut som att det är för en god sak. Rom 12:17-20

  Gilla

 8. Det vi människor ofta gör är att vi tar sakerna i egna händer…
  Om Gud verkligen är övernaturlig är det mer kärleksfullt och effektfullt (om man nu ska tala om det ) att be för ägaren. Inte förbön men be i gemenskap med andra kristna och i kammaren. Det visar på sann kärlek för både de utsatta personerna i kalendrarna och för ägaren. I Hawaii har många spritaffärer, porrklubbar osv. stängts ner för att kristna har bett ihärdigt, för en butik i taget. Butikerna stängde igen, en efter en.
  Många av ägarna gjorde det efter att de fått en ”konstig känsla” och kommit till tro 😉

  Att stjäla dessa kalendrar är att medvetet göra ont för att förstöra ondskan, går det verkligen? Bidrar det inte bara till en fortsatt fallen värld? Jesus gjorde bara gott och det var genom den godheten ondskan besegrades. Vill vi förändra världen måste vi ha övernaturlig hjälp och sluta tro att vi kan ordna allt genom att ta saken i egna händer.
  Guds välsignelse

  Gilla

 9. Björn E, nja inte var det väl främst av godhet mot månglarna som Jesus drev dem ur templet. Jesu väg var ju kantad av drastiska, konkreta ingripanden.

  Därmed inte sagt att alternativen är begränsade till bön och stöld.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s