Att PMU blir av med Sidastödet kan faktiskt vara en bra grej

image

Pingstmissionens utvecklingsarbete (PMU), en organisation jag stödjer och älskar, får två tredjedelar av sin verksamhet finansierat av biståndsmyndigheten Sida. Det handlar om 74 miljoner kronor – som från och med nästa år till stora delar kommer försvinna. Sida har skärpt sina krav för ramorganisationer som de stöder och PMU ramlar utanför, inte för att de skulle vara för konfessionella utan för att de inte ägnar sig åt strukturell samhällspåverkan i samma grad som andra organisationer Sida samarbetar med.

PMU är väldigt förvånade över beskedet eftersom de visst ägnar sig åt detta i ökande grad, och de har begärt att få prata med Sida om vad som ligger bakom beslutet. Om de förlorar stödet måste de i princip omorganisera allt de gör på väldigt kort tid, så det är förståeligt att de protesterar. Men jag skulle vilja påpeka att det faktiskt kan finnas en stor fördel med att PMU slutar ta emot statliga pengar, eftersom de då får mycket friare händer att sprida evangeliet, bota sjuka och uppväcka döda.

Diakonia är en annan av Sidas ramorganisationer som jag också har mycket erfarenhet av, jag har varit ledare för Diakonias aktivistgrupp i Uppsala i ett och ett halvt år och har goda relationer med många som jobbar på kontoret. De lever definitivt upp till Sidas krav, de påverkar samhällsstrukturer och de är sekulära. Visst, de vilar på någon form av kristen värdegrund, men jag har hört Diakoniafolk stoltsera med att de har ickekristna partnerorganisationer, evangelisation och mission är förbjudet och din tro spelar ingen roll för att bli anställd. Jag gillar dock Diakonia för vad de är, de är fantastiska på fattigdomsbekämpning, men de har bara halva pingsten.

En organisation som Sida aldrig skulle samarbeta med är Iris Global, som jag också har erfarenhet av eftersom jag gjorde fältstudium hos dem och skrev C-uppsats om deras arbete. De ber för sjuka, predikar Evangeliet och uppväcker döda parallellt med att de bekämpar fattigdom och skapar fred. Allt de gör är konfessionellt, allt de gör är badat i den Helige Ande. Under mitt besök hos dem fick jag predika för 1000 barn den ena dagen, hjälpa till på barnhemmet den andra dagen och intervjua pastor Francis som blivit uppväckt från de döda den tredje dagen.

PMU har lagt mycket energi på att likna Diakonia. Det skulle göra det lättare för dem att få mer statliga pengar, vilket man kan få för sig skulle gynna de fattiga. Men i själva verket ska ju Sida med sitt enprocentsmål betala ut en viss summa pengar till bistånd oavsett om PMU är med på tåget eller inte. Pengarna kommer till de fattiga hur som helst. Sen kan man tycka att PMU skulle vara bättre förvaltare av dem än RFSU som är en annan av Sidas ramorganisationer, men det är svårt att säga att de fattiga förlorar på det.

Nej, det de fattiga förlorar på tycker jag är att ett Sida-anpassat PMU inte får bota sjuka, uppväcka döda och driva ut demoner. Om PMU var som Iris Global skulle P:et i deras namn ha en mycket mer biblisk innebörd. Då skulle de representera hela pingsten.

Men det ansvaret ligger väl på pingstförsamlingarnas egna misson, kanske någon invänder. Ja, men varför separera på det? Varför separera PMU:s kompetens när det gäller utvecklingsarbete från pingstförsamlingarnas kompetens när det gäller församlingsarbete? Varför dela på pingsten? Grejen med Iris Global är att de tar vara på relevant expertis när det gäller utveckling samtidigt som de är vilda i den Helige Ande. Det är en mycket bättre vision än att PMU ska sträva efter att bli ett post-kristet mini-Sida som Diakonia.

Dagen-artiklar om att PMU förlorar Sidastödet: 1, 2, 3.  

En kommentar

  1. Jag kommer att hålla mina pengar borta från PMU jag vägrar ge pengar till såna som ska predika för dom som behöver hjälp (vad är nästa ? ni får ingen hjälp förrän ni har konverterat till våran sekt?)

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s