Arbetarrörelsens brist på globalt perspektiv

image
Barnarbetare på kakaoodling

När arbetarrörelsen uppstod var det de riktigt fattiga som protesterade mot de rikas förtryck och pengaberg. Arbetarna slavade tio timmar per dag sex dagar i veckan i farliga industrier medan kapitalisterna kammade hem stora vinster. Arbetarna organiserade sig i fackförbund och politiska partier för att bekämpa den odemokratiska ekonomiska ojämlikheten och skapa ett samhälle där ingen skulle behöva vara fattig eller jobba i en sweatshop.

Och i Sverige såg det ut att gå ganska bra. Socialdemokraterna dominerade politiken, lönerna höjdes och arbetsvillkoren blev bättre, fattigdomen i stort sett utrotades och de flesta arbetare blev plötsligt medelklass med TV, hus, vovve och volvo. Men kapitalisterna gick ingen nöd, för de flyttade sin produktion till Asien och Afrika där de kunde exploatera billig arbetskraft för samma låga löner och under samma usla arbetsvillkor som var fallet i Europa för hundra år sedan. Och det visade sig vara ganska genialiskt eftersom den svenska arbetarrörelsen inte har visat något större engagemang för att försöka stoppa detta.

Om de kläder, exotiska matvaror, elektronik, leksaker och annat made in China/Bangladesh/Ghana hade producerats i Sverige hade producenterna hamnat i fängelse för de brutala sätt de behandlar sina arbetare. För åtta år sedan upptäckte Swedwatch att kakao som köps upp av Marabou, Kraft Foods, Cloetta och Fazer produceras av barnslavar i Elfenbenskusten. Inte nog med att de var barn alltså, många var tvångsarbetare som lurats dit genom trafficking.

Detta måste vara en av svensk historias mest förbisedda nyhet – många av er som läser kände säkert inte ens till detta – och vad gjorde den så kallade arbetarrörelsen? Uppmanade folk att köpa Fairtrade. Naturligtvis ska vi köpa Fairtrade, men det borde vara olagligt att sälja något annat än Fairtrade! Det borde vara olagligt att köpa saker som förtryckt människor utomlands på ett sätt som skulle vara olagligt inomlands, om vi verkligen menar att alla människor är lika mycket värda.

Visst, det finns förtryck i Sverige också, inte minst invandrare behandlas ofta förfärligt och ojämlikheten mellan rika kapitalister och fattigare arbetare kvarstår – och växer. Men det är på internationell nivå det största, mest akuta förtrycket av arbetare sker, och om arbetarrörelsens fokus och prioritering inte ligger på att avskaffa sweatshops, barnarbete, tvångsarbete och oacceptabla arbetsvillkor överallt på samma sätt som i Sverige så visar det att den till största del består av hycklande eurocentriska egoister.

Idag på 1 maj så är de allra flesta majtåg Sverigefokuserade – Socialdemokraterna demonstrerar för att ungdomar ska få jobb, Vänsterpartiet för att vinster i välfärden ska avskaffas, syndikalisterna för att kapitalisterna inte ska betala sin kris med våra pengar, och så vidare. Och visst, det kan ju vara viktiga frågor, men det är sjukt marginellt jämfört med att de flesta svenskar köper produkter som producerats av barn och tvångsarbetare. De köper elektronik vars produktion förgiftar arbetarna. De dricker kaffe som ger så låga löner till kaffeodlarna att de fastnar i extrem fattigdom. Och kapitalisterna flinar åt att välbärgade svenskar försöker utmåla sig själva som mer förtryckta än de verkliga offren.

8 kommentarer

 1. Sant, dom bra nyheterna är att ekologisk odlad mat ökar för vart år, det får man tacka ”vanligt folk” för att dom inte vill ha häst lasagne och att bananerna ska vara schysta 🙂

  Gilla

  1. Underbart med alla som väljer ekologiskt så mycket det går. Jag har i min länklista en hel rad bra länkar med tips råd och info om ekologisk mat

   Gilla

   1. Tack Agnes, väldigt Intressant , jag har själv koloni stuga och odlar en del av min mat själv, garanterat ekologiskt och utan gift 🙂

    Gilla

    1. Tack själv Lars
     Att försöka leva ekologiskt är bra både för oss som människor och bra för djur och natur. Kanske svårt att rätta till vad vi ställt till med men det känns bra att det finns många människor som försöker i alla fall.

     Jag har små odlingsmöjligheter just nu tyvärr, så jag förlitar mig för stunden på människor som odlar och producerar ekologiskt.
     Jag är inte för Waldorfrörelsen, men dom har väldigt fina produkter. Köper mina bönor, mjölsorter och en del annat från dom. Saltå Kvarn heter märket och är inte bara ekologiskt utan också KRAV-märkt. Säkert visste du det redan

     mvh Agnes

     Gilla

     1. Jag handlar musli av saltå kvarn som jag tycker är betydligt mer smakrik än andra sorter .den sort jag brukar köpa har fikonbitar i och annan frukt .

      Från kolonin förra året:

      avstressande också, nyttigt för hälsan på många olika sätt

      Med vänlig hälsning Lars

      Gilla

 2. Du skriver ”Och det visade sig vara ganska genialiskt eftersom den svenska arbetarrörelsen inte har visat något större engagemang för att försöka stoppa detta.”
  Jag känner inte riktigt igen mej att Sv. arbetarrörelse Sverigefokuserade. Läs här vad Palmecentret arbetar med http://www.palmecenter.se/PageFiles/25378/Verksamhetsber%C3%A4ttelse%202012.pdf
  Läs även om ILO:s agenda för anständigt arbete (Decent Work Agenda) i
  Arbetarrörelsen har ett engageman i internationella frågor som tex. Handel med konfliktmineraler
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/for-kravlost-och-for-sent-eu_3503822.svd

  Som du vet har även Diakonia ett bra engagemang i den frågan där den nu sittande regeringen motverkar sakfrågan

  Även Sverige har representation i ILO från regeringen, arbetsgivarna och från fackföreningsrörelsen. I ILO driver fackföreningsrörelsen frågor om mänskliga och fackliga rättigheter. http://www.lotcobistand.org/ilo

  Gilla

  1. Hej Egon!

   Absolut är det så att arbetarrörelsen har ett internationellt arbete för att förbättra arbetsvillkoren utomlands, det förnekar jag inte. Min poäng är att det inte står i fokus och att arbetarrörelsen på hemmaplan inte verkar vara intresserade av att förbjuda handel och konsumtion av varor som producerats under vedervärdiga förhållanden, något jag tycker borde vara en självklarhet.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Du har rätt i allt du skriver, men ibland är verkligheten inte så enkel och svartvit som du försöker förmedla. Som socialdemokrat vet jag att partiet är fyllt av solidaritetsivrande samhällsförändrare, men med vetskapen om att verkligheten inte alltid är så enkel. I verkligheten finns inte ett väljarstöd på över 50%. I verkligheten måste man kompromissa och ta ansvar för femtielva saker samtidigt. I verkligheten motarbetas man av starka politiska och ekonomiska krafter från olika håll. Därför måste man få varsamt fram.
    Revolutioner är inte möjliga.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s