Micke Jåfs om problemen med falska profetjägare

Micke Jåfs
Micke Jåfs

Som sagt ser jag många problem med Internets självutnämnda ”väktare på muren” som anklagar hundratals miljoner karismatiker för att vara falska profeter som drivs av falska andar. Och jag är inte ensam, många andra kristna är obekväma med att en liten minoritet ägnar så galet mycket tid framför sina datorer åt att anklaga systrar och bröder för att vara falska profeter. Micke Jåfs är en av dem. Micke är själv väldigt profetisk och jag har stor respekt för honom – han har sett Jesus och fått många profetiska tilltal genom livet. Som det ska vara när man går med Jesus. Han skrev följande idag på facebook:

En sann väktare på muren ropar inte ”bu bu!”, utan ”nåd nåd!”

Väckelse kommer inte genom att skicka insändare gång på gång eller skriva olika blogginlägg med budskapet om hur fel vissa människor har, utan väckelse kommer genom att älska sina med människor och förlösa Guds närvaro över alla man möter – oavsett om det är vän eller fiende.

Det har skakas mycket den sista tiden i svensk kristenhet. Idag har kartan ritas om flera gånger i samfundsvärlden. Men det viktigaste är dock inte de namn som är borta eller kommit till. Inte heller vad vi alla tycker om det som hänt som exempelvis att Ulf Ekman blivit katolik. Det finns något betydligt viktigare och allvarligare, nämligen den syn vi har på varandra i Kristi kropp. Hur vi behandlar varandra, vilka ord vi använder. Vilka enorma domar som ut talas.

Ord har makt. Oavsett rätt eller fel i olika enskilda människor val. Så ska vi inte uttala dom över dem. Det är inte Guds vilja. Vi ska älska.

Men vi ser i allt detta att det är dags som kristna att be om omvändelse ifrån hur vi dömer varandra. De ord som har används, i bloggar, inlägg etc. är inte okej!! Detta är en viktig sak för oss att se. Guds ord säger: ”Så som jag har äls­kat er skall också ni äls­ka varand­ra. Al­la skall förstå att ni är mi­na lärjung­ar om ni vi­sar varand­ra kärlek.” (Joh 13:34-35)

Ur den senaste debatten har fienden segrat. Låt oss vända på det.
Och börja älska, förlåta, se gott om varandra .

En undrar jag är om allt som skrivs emot olika kristna personer. Vilken Gudsbild har de som skriver? För om man läser de olika bloggarna och insändare som skrivs framkommer det tydligt att Gud är betydligt svagare än fienden.

Eftersom de senaste drygt 100 åren har Gud lyckas resa upp en handfull okej ledare i Guds rike, men under samma tid har fienden rest upp hundratusentals falska profeter.

Se själv vem är starka respektive svagast. Den smala stigen är inte längre smal den är ett snöre brett.

Så den Gudsbilden gör att de är emot i princip allt, alla frikyrkor. Pingstväckelsen har sin grund i fiendens verk.

Så måste man ju säga att utifrån auktoritet så är ju fienden en betydligt starkare. Vem vill då tro på en mossig/messig och svag Gud?

21 kommentarer

 1. Ja, så sant! Så mycket energi som slösas på att bryta ner andra istället för att stötta dem som ev. hamnat fel. (Jag tror att detta även bryter ner dem som anklagar och dömer…)
  Fint att du tar upp det!!

  Gilla

 2. Förlåt att jag postar nedanstående igen, men visst är jag intresserad av respons och då är det inte så kul att posta sista kommentaren som ingen ser…
  ***

  Angående det karismatiska.

  Jag tror att det finns en gyllene medelväg här.

  Jesus utförde mirakler, ja, han helade spontant många som kom i hans väg, men han gjorde inte så stort hallabaloo av det. Han sa till den botade att inte tala om vad som hänt för någon och att gå till synagogan. Han talade om det onda släkte som krävde tecken men som bara skulle få Jonas tecken.

  Dagen efter bespisningsundret jagades av han folk som ville ha ännu fler uppvisningar, men Jesus förhöll sig på ett annat sätt och argumenterade för det också.

  Å den andra sidan så sa han att det inte kan vara demoniska makter som ligger bakom helande. Uppenbart goda handlingar kan djävulen inte utföra, i så fall blir djävulen sin egen motståndare, Och han utfärdade en varning för att häda den Heliga Anden. Han sa t o m att det var värre än att häda Fadern eller Sonen! Känner man inte igen det goda och kallar det gott, då har ens kompass gått alldeles sönder.

  När man (åtminstone jag) läser Bibeln så får man intrycket av att detta med mirakler inte var något alldeles enkelt för Jesus utan någon som var och är tveeggat. Hursomhelst betedde han sig inte cirkusartat, gapigt och sensationellt. Det var värdigt, det hela.

  Det där med guldfjädrar och eldringar etc som beskrivs här ovan låter ju hur patologiskt som helst. Harry Potter mycket mer än Gud. Manipulation av längtande människor kan man säkert tjäna en och annan dollar på.

  Och angående den Heliga Anden och tungomålstal. Det står alldeles tydligt att apostlarna talade andra tungmål, som KÄNDES IGEN av människor som talade dessa språk. Alltså VERKLIGA språk, inte hallagallagullabibbilobibbilej! På det sättet var det en djupt symbolisk och meningsfull händelse som handlar om hur berättelsen av Jesus ska berättas på alla språk i hela världen.

  Dessutom så har Paulus givit förhållningsregler för tungomålstal, att det ska ske sansat, inte för många åt gången etc, men karismatiska kyrkor verkar inte ha haft något emot att gå emot Paulus på den punkten.

  Däremot ger jag blogginnehavaren rätt i att reaktioner är reaktioner och inte något som perfekt korrelerar till andens natur. Anden påverkar den psykofysiska organismen som sedan reagerar på väldigt olika sätt. det finns nog blandtillstånd också mellan ande och väldigt mänskliga och psykologiska faktorer.

  Gilla

  1. Hej Klaus! Tack för din kommentar, jag håller med till 90% 🙂 När det gäller tungotal var det mycket vanligt på exempelvis Azusa Street att det skedde på existerande språk. Jag vet också om flera gånger när det hänt i modern tid – Birger Skoglund var ju med om att en jordanier profeterade på klockren svenska, David Carr talade på New Wine för några år sen om hur han talat i tungor på många olika språk, min pastor Hans Sundberg har varit med om det två gånger. Jag känner också en missionär som heter Håkan Gabrielsson. På en pastorskonferens i Indien började han sjunga högt ”i tungor”. Efteråt kom en pastor fram till honom och meddelade att han sjungit en profetia på språket ho om att det kommer en väckelse till delstaten de befann sig i. Se https://helapingsten.wordpress.com/2012/12/16/pingstkyrkans-pingstmirakel/

   Dock är det så att de flesta gånger när Hans och Håkan talar i tungor så förstår ingen vad de säger. Och det är ju i den meningen Paulus talar om tungotal i 1 Kor 14. Sen stämmer det att de flesta karismatiska kyrkor struntar i uttolkningen, det är sant. Själv talar jag i regel aldrig i tungor i det offentliga av den anledningen.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Det ligger mycket sanning i det här, men visst finns det bloggar som representeras av goda krafter. Micaels Grenholms blogg, Aletheia m.fl bloggar inbjuder till saklig diskussion, där åsikterna kan vara skiljda. Andra bloggar recenserar bort inlägg, ger inga svar tillbaka och uppvisar en stark sektkänsla där alla inväntar ”sektledarens” svar innan de själva ger sig in i diskussionerna.

  Jag tror att Guds Ord är starkt nog att kunna försvara sig själv, då Guds Ande vilar över sitt Ord.

  Jag tror också att de som ”predikar stora ord” och försöker vara s.k. besserwissers, har hitintills inte bevisat något genom den KRAFT som kommer från Gud. Stora ord utan kraften från Gud, bevisar inget som Gud ställer sig bakom. Vad säger bibeln om detta?

  Mark. 16: 17-18
  ”Och dessa tecken skola åtfölja dem som tro: genom mitt namn skola de driva ut onda andar, de skola tala nya tungomål, ormar skola de taga i händerna, och om de dricka något dödande gift, så skall det alls icke skada dem; på sjuka skola de lägga händerna, och de skola då bliva friska.”

  Det här är sånt som ska fungera i en äkta församling, då den Helige Ande får bestämma.

  Guds frid
  lärjungen

  Gilla

 4. Tack Micael för din respons! Och tack för välsignelsen, jag fick lite tårar i ögonen av den, betydde mycket.

  Gud välsigne dig!

  Gilla

 5. >> ”Väckelse kommer inte genom att skicka insändare gång på gång eller skriva olika blogginlägg med budskapet om hur fel vissa människor har, utan väckelse kommer genom att älska sina med människor och förlösa Guds närvaro över alla man möter – oavsett om det är vän eller fiende.” <<

  Att påpeka andra människors villoläror behöver ej nödvändigtvis vara kärlekslöst. Kärleken gläder sig i sanningen säger ju 1 Kor 13:6. Villoläror är tvärtemot sanningen, därmed också kärleken. Jesus ÄR sanningen (Joh 14:6).

  De flesta som skriver om olika villoläror som framträdande predikanter eller lliknande sprider gör väl inte det för att de tror väckelse kommer för det.

  Jag tycker inte det behöver finnas någon motsättning mellan att påpeka villoläror och att älska sina medmänniskor och förlösa Guds närvaro över andra man möter.

  Men Paulus och Johannes (2 Joh. 1:7-11) var även stränga när det gällde hur man ska förhålla sig till en villolärare.

  "En villolärare skall du visa ifrån dig, sedan du varnat honom en första och en andra gång, eftersom du vet att en sådan är på fel väg och syndar och har dömt sig själv." (Titus 3:10-11).

  Paulus skrev detta till Titus, som var en församlingsledare. Dock menade han självklart ej att man ska visa ifrån sig villolärare utifrån hat.

  Gilla

 6. Det stora hela handlar om att göra Faderns vilja, som Jesus statuerade exempel på. Jag tror att många gånger så agerar vi på våra egna mänskliga känslor, om vad som är kärlek och vad som är godhet. Men saknar det sanning med stort ”S” så är det ju inte värt något alls.

  På samma sätt måste ju även sanningen innehålla kärlek, annars blir det kärlekslöst och det är farligt det med.

  Sen en annan ingrediens är missförstånd, och i vissa fall även en ovilja att släppa sina teologiska former. Risken blir ju att man formar bibeln efter den form man skapat för sig själv.

  Sen ytterligare en sak, jag har träffat Lennart Jareteg personligen, och jag måste säga att jag sällan träffat en sådan jordnära människa med en sådan ödmjuk karaktär. Till svar på alla som upplever honom kärlekslös och hård, jag är övertygad att han skriver i kärlek till sanningen, och till kärlek till människor som han är övertygad har hamnat snett.

  till er alla och även till mig, speciellt till mig. Ödmjukhet är ett nyckelord, älska varandra , ja men våga även att stå upp för sanningen, med kärlek 🙂

  mvh

  Gilla

  1. Dåligt argument att någon är ödmjuk och jordnära. Sådana människor har fått andra att tex ta livet av sig… Argumenten ska tala, men problemet är att många har bestämt sig på förhand, eller tar enstaka exempel, inte inser människans ofullkomlighet, eller är uppväxt i en viss tradition. Man måste frigöra sig från dessa ok för att kunna bilda sig en förnuftig åsikt. Tyvärr sitter många kyrkoledare fast i dessa fällor och vi har lätt för att följa efter… Beundrar dej Micael, du faller inte så lätt i dessa fällor.

   Gilla

 7. Den som ser på när andra slaktar fåren är bödelns assistent. Vore det inte för Aletheia så skulle Livets Ors vara katolskt nu, och det vet Micke Jåfs. Profeterna som vill en annan väg än bloggarna, där många hatiska kommentarer till artiknarna förekommit, har avstått ifrån att göra sitt jobb. Om det skett medvetet, av lathet, eller av blindhet och dövhet är dock svårt att avgöra. Det skiljer sig nog åt frän person till person.
  För egen del har jag varit tvungen att avslöja lögn och hänsynslös och kärlekslös agenda när jag sett den. Ibland har jag syndat när jag varit onödigt hård, men jag har sörjt att så få profetröster klarat se ondskan – inte den inbillade ondskan – när den stirrat dem rätt i ögonen.

  Gilla

 8. Jag tro dock fortfarande inte på att dom hårda orden är vägen. Det finns andra vägar, vi behöver hela tiden kunna se, att kampen är primärt inte mot människor av kött och blod utan mot furstar o väldighet som det står i ef. 6. Samt det finns andra vägar än bloggens väg att förändra en situation. Jag tycker att vi underskattar böns kraft, först får vi till Gud och ropar om nåd. Jag kan inte se att Guds på något sätt uppmuntra till att vi ska använda hårda ord mot varandra, tvärt om att vi ska älska. Det betyder inte att vi ska alltid hålla med

  Gilla

  1. Ja, det menar jag också att det finns, andra vägar. Men ingen tog dem. Ingen med de andra vägarna öppnade munnen. Alla trodde på tyst diplomati. Fast de visste att det stod någon och slaktade fåren de hade ansvar för. Står det mycket om tyst diplomati i bibeln?
   Jag tror också att vem som helst som böjer sig kan möta nåd och omvändelse, och bästa möjligheten att nå detta är ofta mildhet. Men vissa kommer att förakta mildhet även om Jesus själv uppenbarar sig och erbjuder sin mildhet.
   Jag tycker ändå att du har rätt Micke, i det övergripande du säger. Bön kan komma i alla dess former och tränga förbi alla hinder. För vissa leder förbön till att Gud tillåter förhärdelse av någon anledning, för andra befrielse. Inte befrielse för alla, jag kommer nog aldrig att förstå varför, för jag får inte ihop detta med Guds natur. Kanske har det något att göra med Guds rättfärdighet om någon i grunden är ovillig att böja sig för att ta emot nåd när den erbjuds.
   Jag har dock sedan två år släppt hela den här grejen med att skriva avslöjanden av den anledningen att det inte är mitt kall och aldrig har varit. Jag kan dock tänka mig att det finns dem med det kallet. Ingen kommer dock undan grunden, att viktigare än något annat är att umgås med Jesus. Som du tjatat om de senaste sex-sju åren. Jag är glad och evigt tacksam till Gud för att du finns, Micke. Inte tyst diplomati-Micke, utan snarare agent 007-behind-the-scenes. I like it.

   Gilla

 9. Profeterna har lyst med sin frånvaro i fallet Ekman. Elia hade inte lyst med sin frånvaro, det är en sak som är klar, inte heller de andra vi läser om i GT. Om vi tar t ex Paulus då..? Ja, han hade då sannerligen inte kommit krypande i efterhand.

  Sverige är ett Ynkryggarnas land. Inte för att Roger Larsson är en fullblodsprofet, men han ställde sig trots allt upp på Livets Ords plattform och varnade dem för att leka med främmande eldar. Blev han återinbjuden..? Go figure. För övrigt håller jag med Jåfs om mycket i det han säger. Dessa som kallar sig väktare på muren och fördömer precis allt som kommer från Amerika förutom David Wilkerson då förstås, är inte profetiska utan patetiska. De läste på lite fel där också…men så får de också en kick av att se profetlärjungar begå misstag.

  Elia är tillbaka. Men inte för att älska på människors vid utan på Guds vi. Den kärleken ser inte riktigt ut som ovanstående citerade profetiska förebedjare tror att den gör. Det är dags även för dig att vakna Micke.

  Gilla

  1. Det sker alltid mer än vad du och jag vet om, Elia trodde han var ensam, det var hela 6000 tusen till som inte hade böjt sej. så. det sker mycket du inte vet om. men det sker i inte på en offentlighet. Det är också det jag vänder mej emot. minska det offentliga snacket för att Gå Bibelns tid, genom bön och fasta. Det är ju trots allt inte männsikor som är fienden utan en andlig
   makt, som vinns behöver mötas med andliga vapen.

   Gilla

 10. Ett tillägg här; istället för en enda rakryggad klassisk profet – så reste sig Aletheia upp i fallet med Vatikanen och dess ljusskygga agenda. Visst, de har ett öppet kommentarsfält på gott och ont, men killarna själva har tvingats gå in i det vakuum som bristen på riktiga profetröster lämnade. En profet ser vad Vatikanen har för planer. En profet låter både blinda, bedragna och lockade herdar veta dem. Som tur är är Herren i färd med att resa upp fler sanna ledare, som inte drar sig för konflikt och konfrontation med den mörka agendan.

  Micael, jag har sett en FB-vän länka till din blogg ibland. Har alltid varit bra grejer när jag läst. Fortsätt så – din röst är viktig.

  Gilla

 11. Micke Jåfs…vill bara att du ska veta att jag känner till att du offrar mycket tid i bön, kan höra Guds röst och har förmedlat mer än en uppenbarelse till människor i vårt land. Jag uppskattar den tid och energi – ditt hjärta, som du lägger ner på att tjäna Herren. Glöm bara inte av fiendens huvudsakliga schackpjäser rent övergripande. Fråga Herren vad Kabbalah, NATO, USA, Tony Blair och de starkare parterna i Vatikanen står för i hans ögon. Med det sagt; det kommer en sista våg över Sverige. Och du Micke har varit med och banat väg för den.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s