När jakten på falska profeter går för långt

Los Angeles Times anklagar pingstväckelsen på Azusa Street för att drivas av hysteri, 18 april 1906

I den svenska kristenheten finns några party poopers som ägnar massiv energi åt att förklara varför andra kristna är falska profeter som drivs av demoner istället för den Helige Ande. Hemsidor som Berndt Isaksson, Vakna Sverige och Bibelfokus varnar väldigt mycket för falska profeter och pekar ut personer, kyrkor och samfund som falska och demoniska. Jag är inte främmande för att det finns falska profeter – präster i Svenska kyrkan som förnekar Jesus eller synkretister i Sydafrikas sionistkyrka som praktiserar häxkonst och vodoo är exempel på det – men jag har flera gånger anmärkt på att Sveriges falska profetjägare i regel aldrig använder en biblisk urskiljningsmetod.

I mitt förra inlägg, Hur ska man urskilja falska profeter?, gick jag igenom vad Nya Testamentet säger om frågan och kom fram till att vi ser vilka som är falska profeter utifrån deras bekännelse och deras gärningar. Ovan nämnda hemsidor bryr sig dock mer om s.k. ”manifestationer”, om folk skakar, faller, gråter etc. när de ber om andeuppfyllelse på karismatiska möten. Med hjälp av Andrew Stroms kundalini-teori antar de att detta är samma sak som hinduism och new age eftersom liknande ”manifestationer” går att se där. Problemet är dock att Bibeln själv säger att demoner imiterar Andens verk (2 Mos 7), och Nya Testamentets urskiljning baseras som sagt på bekännelse till Jesus och goda gärningar, inte s.k. ”manifestationer”.

Därmed utsätts massvis med godhjärtade, Jesusälskande karismatiska kristna för förtal och hat från folk som utpekar dem som falska profeter. Det är dock inte förvånande eftersom Jesus själv blev anklagad för att göra mirakler genom demoner (Matt 12:22-30) och Han sa: ”Lärjungen skall vara nöjd om han får det som sin lärare och tjänaren om han får det som sin herre. Om man har kallat husets herre för Beelsebul, kan då hans husfolk vänta sig något bättre?” (Matt 10:25). Att folk reagerar på olika sätt när Anden berör dem är inte konstigt, det är en naturlig reaktion som följt alla väckelserörelser. När pingströrelsen startade på Azusa Street förekom liknande saker som  det vi ser i dagens karismatiska rörelse, och mycket riktigt blev de anklagade av cessationistiska evangelikaler för att vara besatta.

Det är därmed ironiskt, men på ett sätt inte så förvånande, att Lennart Jareteg på Bibelfokus häromdagen publicerade en lång artikel där han argumenterar för att även Azusa Street var en falsk väckelse driven av falska andar. Återigen, Azusa Street var startpunkten för hela pingströrelsen. Jareteg har redan argumenterat på sin blogg att trosrörelsen, Vineyard, New Wine, Bethel Church och flera andra karismatiska rörelser är falska, och nu attackerar han till och med pingströrelsens vagga. Det går helt enkelt knappt att vara karismatiker utan att bli anklagad för att vara falsk profet av Lennart Jareteg.

Hans argument för att Azusa Street skulle vara falskt är väldigt dåliga och mer baserade på vad han tycker om än på vad Bibeln säger. Charles Parhams och William Seymours föräldrar var katoliker, därför är det falskt. Vid sidan av grundantagandet att hela katolska kyrkan är falsk så är detta typisk ”guilty by association” eftersom Parham och Seymour inte själva var katoliker. Jareteg kritiserar skarpt att de tidiga pingstvännerna hungrade efter andedop, nådegåvor och att möta Guds kraft och menar att de borde nöja sig med Bibeln istället och inte jaga andliga upplevelser. Men Bibeln säger att vi ska ivrigt sträva efter Andens gåvor i överflöd (1 Kor 14:1, 12) och dessa människor växte upp i cessationistiska miljöer där de fick obiblisk undervisning om att andedop och nådegåvor inte fanns. Och själva idén att det finns en motsättning mellan Bibel och andliga upplevelser och att det senare är underordnat det förra är ironiskt nog obibliskt.

Mycket av Jaretegs kritik av Azusa går ut på att han pekar ut hur många paralleller det finns till den moderna karismatiska rörelsen – Guds härlighet uppenbarad som ett moln fanns både på Azusa och idag i Bethel Church, helanden uppfattas som centrala och viktiga, s.k. ”manifestationer” äger rum, man hatar inte katoliker, etc. Och det är logiskt, har man bestämt sig för att hela den moderna karismatiska rörelsen är falsk, så måste man i konsekvensens namn mena att hela pingströrelsen är falsk också. Det ska bli spännande att se om Jareteg härnäst studerar fornkyrkan och vad de tidiga kyrkofäderna tyckte om karismatiska fenomen, eftersom han antagligen måste förklara hela den tidiga kristendomen som falsk också.

Bibliskt sett är Azusa Street solklart sann. Frukten är enormt god – miljontals har blivit kristna och upplevt det bibliska andedopet. Jesus blir upphöjd och förhärligad, mängder får en förnyad tro och ett mer bibliskt liv. Det är svindlande hur Lennart Jareteg försöker utmåla Thomas Barratt som besatt av demoner enbart för att han menade att han talade riktiga språk när han talade i tungor. Barratt var som kyrkohistoriskt kunniga vet en av de ledande gestalterna i den norska pingströrelsen och Lewi Pethrus stora inspirationskälla och kollega med tydlig påverkan på svensk pingströrelse.

Falska profetjägares jakt på karismatiker är väldigt sorglig i och med att det skapar splittring och tar fokus från evangelisation, botande av sjuka, hjälp till fattiga och annat vi är kallade till. Visst, de tar Jesu ord om att akta sig för falska profeter på allvar, men Jesus sa inte att vi ska ägna halva våra liv åt att spana efter falska profeter utan Han sa att vi ska ”förkunna att Himmelriket är här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut demoner” (Matt 10:7-8). Jareteg och andra falska profetjägare skulle ha mycket större trovärdighet om de:

 1. Använder en biblisk urskiljningsmetod och är mer restriktiva snarare än att utmåla hundratals miljoner karismatiker som falska.
 2. Spenderar lika mycket tid på att peka ut sanna profeter, bra karismatik och själva ägnar sig åt att förlösa Andens gåvor och sprida Evangeliet.
 3. Lär känna och kramar sina fiender och inte bara skriver om folk de inte håller med om utan också försöker förstå dem.

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

 

Annons

106 kommentarer

 1. Vi har en del delade meningar om många saker Michael men att det på vissa håll gått för långt håller jag med dig om. Många har blivit som jägare istället för att tala om bibeln och Jesus Kristus.
  Jag har en längre tid kännt att det är något fel på människor som talar mer om fel, mörker och satan än Jesus. Jag är övertygad om att dessa människor tror sig vara mer insiktsfulla än andra. Säkert menar dom, i alla fall en del, väl. Andra älskar att gröta i elände.
  Vad gäller Jareteg så har han en del poänger. Visst har kyrkan blivit konstig på många sätt. Men Jesus Kristus är ju i alla fall densamma.

  http://regentags.wordpress.com/2014/05/01/dra-bort-fran-dom-som-vill-dra-in-dig-i-morker/

  Gilla

 2. Jag är personligen mycket tacksam för dem som systematiskt avslöjar ändetidens falska profeter. I Sverige har vi sådana som Lennart Jareteg och Sven Reichmann, m.fl.. I den engelskspråkiga världen har vi Bob DeWaay, Andrew Strom, Warren Smith, J. Lee Grady, John MacArthur, Roger Oakland, den nu till Herren hemgångne David Wilkerson, Leonard Ravenhill, Zac Poonen, och inte minst Justin Peters.

  Berndt

  Gilla

  1. Hej Berndt!

   John MacArthur som du nämner är ju cessationist och tror att Andens gåvor har upphört, något som definitivt är obibliskt. Han menar att sanna profeter inte existerar överhuvudtaget idag. På vilket sätt skulle det vara inspirerande?

   Jag har flera gånger förklarat varför Bill Johnson bibliskt sett inte är en falsk profet. Jag har förstått att du tycker annorlunda men då får du gärna komma med hållbara argument för det.

   Gud välsigne dig

   Gilla

 3. Det är ofattbart att en så begåvad man som du Micael inte ser att en sådan som Bill Jonson och den karismatik han förmedlar är djupt obilisk och osund.

  I Norge där Bill Johnsons inflytande varit stort under längre tid än i Sverige, så har man på senare tid börjat vakna upp över det osunda i den sorts karismatik som Bill Jonson och Bethel Church står för. De uppfyller nämligen med råge kriterierna på ändetidens falska profeter sådana som de beskrivs av Jesus själv, dem om vilka han ska säga att han aldrig känt dem. Detta trots att de i HANS NAMN både profeterat, gjort kraftgärningar och botat sjuka.

  Gilla

 4. Hej!
  Det finns nog inte många kristna ledare som får godkänt av Lennart Jareteg. Det har gått för långt med jakten på falska profeter. Det är inte många om det överhuvud taget är någon som inte har blivit kallad falsk profet. Jag blir andligt förlamad av att läsa det som Lennart Jareteg, m fl. skriver på sina hemsidor. När han till och med ger sig på en sådan respekterad broder som Barrat var då har han gått över alla gränser.

  Leif

  Gilla

  1. Hej Berndt!

   Jag vet inte hur många gånger jag behöver upprepa det, men s.k. ”manifestationer” är inte bibliska urskiljningskriterier. Vidare skriver Lennart Svensson på din hemsida http://berndtisaksson.dinstudio.se/guest_276.html att den hemska villolära jag och min vän David Wellstam står för är att vi tackar och tillber den Helige Ande, påstår att vi får Anden sått som ett frö inom oss när vi blir frälsta och att om vi vill vi ha mer av Anden så ska vi be om handpåläggning och gå i förbönstunnel. Detta bevisas genom att ett videoklipp som snott mitt videomaterial utan tillåtelse.

   Jag tar mig för pannan! Så den här hemska new age-läran som ni tycker att jag och David sprider handlar om att tacka, tillbe och be mer om den Helige Ande? Det är en lära jag gärna anklagas för, för jag älskar sannerligen Gud och vill ha mer av Honom. Lennart Svensson måste stå för en antitrinitarisk arianism om han verkligen menar att man inte ska tillbe den Helige Ande. Att ni som talar så mycket om urskiljning låter en sån här heretisk kommentar stå emotsagd är ganska pinsamt.

   Gilla

 5. Bill Johnson pratar mest om konstiga upplevelser och evangelium är något vid sidan om. Fjädrar, guldmoln, guldtänder, eldtunnlar osv. är skumt. Det har inte alls med Kristus att göra, utan för tankarna till trollkarlar och magiker som vill väcka uppmärksamhet (på en scen) och vinna poäng. Att hävda att det rör sig om obibliska fenomen stämmer så till vida att det inte är Guds verk. Däremot är det bibliskt sett till trolldom, vilket förekommer i Bibeln. Bill Johnson bör man verkligen granska kritiskt (utifrån Bibeln).

  Gilla

  1. Hej Johan!

   Nej, Bill Johnson talar inte mest om ”Konstiga upplevelser”, de mirakler Bethel Church upplever är något utomstående fokuserar mycket på men Bill Johnson själv fokuserar sin undervisning på Guds kärlek, att följa Jesus och att leva i Andens kraft. Jag har hört honom undervisa flera gånger och det har varit bibelbaserat och Jesusfokuserat. Absolut ska det granskas utifrån Bibeln, men du verkar inte ens ta dig tid att lyssna på vad han säger.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Bill Johnson företräder ett obibliskt, lukrativt koncept som lockar omogna kristna med flera. Fokus är på det övernaturliga och det kostar för de som önskar sådant. Sedan tycker jag att Bill har en överlägsen attityd och en arrogant självsäkerhet som inte är Kristuslika – förmodligen drag som smittar av sig. Det kan inte krävas någon större analys för att genomskåda ”frälsningspaketet”. En arbetskamrat nyss hemkommen från Indien berättade om gurus i Indien; det rör sig om liknande fenomen som i Bethel-sammanhang (mycket med guld). Och även gurun tjänade rejält med pengar genom andekonsterna. Min uppmaning är att byta glasögon och se nyktert och analytiskt på konceptet. Slutligen måste kvalitetsfrågan ställas var det Kristuslika finns. Jag kan helt enkelt inte se Kristus i det här, tyvärr.

    Gilla

  2. Har du lyssnat på honom. Jag har lyssnat på honom live och det var på bibliskt, förtroende givande och Jesu egna ord han predika om. Lyssna inte på dessa profetjägarna. Dom går miste om mycket…

   Gilla

 6. Vakna upp kära medmänniskor, Jareteg, Reichmann, Isaksson är så nära äkta sanningen någon svensk skribent kan komma. Vägen är mycket smal och få finner den, tro mig, är en fd karismatiker med många år i trosrörelsen/pingst som äntligen, tack vare sund bibelundervisning av dessa ovanstående, börjar lite förstå vad Jesu,egentliga budskap är. Låt oss försvara dessa ödmjuka väktare och motstå världens lockelser med onödiga utsvävningar som inte hjälper människor mer än deras törst över att det alltid måste hända något / alltid måste vara nåt på gång – det är bara värlsliga lockelser – som hindrar människor från att vända blicken från sitt eget JAG till att se på ORDET/JESUS.

  Gilla

 7. Jag har länge funderat på följande ; varför alltid detta ständiga tjat att alltid jaga efter att bli ” BERÖRD ”. Hur kan vi, som enligt Paulus, dött , vara så intresserade av beröring ? Som jag förstår det beror det förmodligen bara på att vi inte vill dö – den död som Paulus avser.?

  Gilla

 8. Citerar Matt 24

  Säg oss: När skall detta ske, och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?” Jesus svarade dem: ”Se till att ingen bedrar er.

  Många falska profeter skall träda fram och bedra många.

  Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.

  Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte.

  Detta är Jesu egna ord, men han hade kanske fel?

  Riksbanken varna knappast för en falsk hundralapp som har Joakim Von Anka tryckt på sedeln, Varför?
  Därför att det inte behövs varnas för en sådan dålig förfalskning……………

  Läs Riksbankens egen artikel om hur man känner igen en falsk sedel
  http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Nyheter/2013/Hur-vet-du-om-en-sedel-ar-akta-eller-falsk/

  Jesus varnar givetvis för falska profeter som ligger sanningen mycket nära utan att det finns något värde i den, precis som Riksbanken varnar för snarlika falska sedlar.

  För Jesus var väl inte obegåvad som varnar för andra religioner typ Jehovas vittnen och Mormoner, eller?

  Matt 7
  Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar……..
  Inte skall var och en som säger Herre, Herre till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar?
  Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!

  Gilla

  1. Hej Jan-Åke!

   Jag har inte sagt att det inte finns falska profeter. För tjugo år sedan lyckades ett gäng new agare inflitrera kyrkan i Norge och bedrog många innan deras samfunsledare slog fast att de var falska profeter. https://helapingsten.wordpress.com/2012/07/10/sanna-falska-profeter/ Det jag poängterar ovan är att man gör ett felslut när man resonerar ”Jesus sa att det kommer komma falska profeter som gör falska tecken och under, alltså är hundratals miljoner karismatiker falska profeter” (när Jareteg avvisar trosrörelsen, vineyardrörelsen och pingströrelsen plus alla katolska karismatiker handlar det om precis så många). Vad jag säger är att när vi urskiljer MÅSTE vi använda bibliska urskiljningskriterier och inte hitta på egna som kollar på ”manifestationer” och annat irrelevant. Vi ska kolla på bekännelsen till Jesus och om de bär god frukt.

   Guds välsignelse!

   Gilla

   1. Tjugo år sedan………??
    Kan du utläsa ur bibeln att Jesus hade ”cirkus” uppvisningar i helande?
    Kan du se Jesus gå omkring bland hysteriskt skrattande människor?
    Kan du se Jesus slunga sin mantel och skrika ”Fire” så att människor faller ned och ligger i och sprattlar/ligger som döda.?

    Kan du se Jesus stå bredvid när någon ropar ”Come on Holy Spirit”?
    Kan du se Jesus släppa ned änglafjädrar och guldstoff mot församlingen medans pastorn själv står blasé med händerna i byxfickorna och tittar på?
    Kan du se Jesus dela ut nattvard till raglande i ”Helige Ande berusning” människor?

    Kan du se någonstans i bibeln som bekräftar ovanstående yttringar?

    För du är väl bibeltrogen?

    Gilla

    1. Jag har också tänkt på det här med händerna i jeansfickorna. Det tycks särskilt förekomma då anden ska frammanas. Man kan också fråga sig varför det är likadant i svenska sammanhang. Har man något i fickorna? En ytterligare fråga är om vi kan se Jesus i eldtunneln. Det är ju honom vi ska följa och vandra i Anden (i Jesu fotspår). Jag tror inte att Herren leder oss till tunnlar, för det är genvägar för att slippa livets realiteter. Om Herren är vår herde leder han till andra upplevelser;)

     Gilla

 9. Skall bli intressant att följa detta. Det är inte så enkelt att bedöma det är därför man behöver gåvan att skilja mellan andar som en del påstår sig ha men som de absolut inte har…. Det är inte bara att säga ”kolla på frukten” Visst men vad är frukt då? Är det enbart vad som står listat som frukt i galaterbrevet?. Vad innebär isåfall glädje? Betyder det att man går runt med ett leende på läpparna hela dagarna? Det står ju att Paulus grät och Jesus också. Vad innebär till exempel vänlighet? Paulus sade ju ”Ni dåraktiga galater, vem har förhäxat er? Johannes döparen sade ”Ni huggorms yngel!”
  Jag har mina tankar om andens frukt men lämnar ute det här.
  Det finns konkreta versar som ofta citeras här man det finns även Paulus egna bedömningar där han själv resonerar sig fram.
  Många till exempel har ett felaktigt evangelium och det varnade Paulus för i Gal 1:6-10. När Paulus själv bedömde så har vi ju hela galaterbrevet, vi har 2 kor 10-12 vi har andra stycken som borde tas med i artiklarna om i hur man bedömer något. Om någon tror på Jesu Gudom men faller in en falsk frälsningssyn som man gjorde i galatien vad gör vi då? Jag en del omfamnar de med armarna öppna. Men det borde vi inte göra…. http://www.challies.com/articles/anti-catholic-or-pro-gospel?

  Gilla

 10. Mycket bra skrivet micael!

  Undrar hur många ledare och predikanter som Bernt tillrättavisar ansikte mot ansikte? Undrar hur mycket tid han sitter framför sin dator?

  Gilla

  1. Kanske fler borde tillämpa talesätten ”gräv där du står” eller ”sopa rent framför egen dörr”
   I Bernts fall borde han hitta en hel del tveksamheter redan i ledningen för det samfund han själv är en del av? Men konstigt nog har den kritiken tystnat? Kan det möjligen bero på att han inte vill ”såga av den gren han sitter på” eller ”bita den hand som föder en”?

   Gilla

 11. Jag har lyssnat på nästan alla Sven Reichmanns bibelstudium som finns här på nätet och tycker att det är bra undervisning. I några av de som ligger ute på Svens hemsida citerar Sven Kenneth Hagin och andra trosförkunnare. Sven fördömer inte Hagins undervisning om tro. Men i Lennart Jaretegs ögon är Kenneth Hagin en falsk profet. Lennart Jareteg håller ju ofta fram Sven Reichmann som en sann bibelförankrad förkunnare. Om Lennart Jareteg är konsekvent måste han ju gå emot Sven Reichmann också. Sedan finns det nog bara en godkänd förkunnare kvar och det är Lennart själv. Förlåt min ironi!
  Men jag vill avslutningsvis också passa på att tacka Micael för din artikel och samtidigt vill jag nämna David Wellstams artikel i liknande ämne falska-profeter-teologin.

  Leif

  Gilla

 12. Hej Leif Lindgren!

  Det kanske är dags för dig att beställa tid hos optikern?
  ang. det du skriver att: ”Sven fördömer inte Hagins undervisning om tro”.
  På sid 22. i Sven Reichmans bok ”Allt är inte Gud som glimmar”
  så fördömer Sven, Kenneth Hagins trosundervisning som magi.

  mvh Lennart.S

  Gilla

 13. Hej Lennart.S!

  Ja i den boken men inte på bibelstudie inspelningarna.
  Men det är stor skillnad på Sven Reichmann och Lennart Jareteg.
  Jag upplever att Lennart Jareteg går allt för långt i sin jakt på falska profeter.
  Jag blev uppriktigt ledsen när han ifrågasatte Birger Skoglunds andliga upplevelser.
  Birger har jag fullt förtroende för. Han gav mig en böneduk 2004 när jag hade cancer och
  Herren har hjälpt mig nu i tio år.

  Vänliga hälsningar Leif.

  Gilla

 14. Jag tycker det känns otäckt att en som pastor som Berndt Isaksson kan förtala, avslöja och jaga människor utan att fler reagerar? Hans reaktioner mot honom är ofta hämd och elakt förtal. Är det gudfruktigt? Han är inte ödmjuk. Är det enligt Guds vilja?
  Jag tror att han tror att han agtera rätt. Är detta rätt i Guds ögon. Ja, vi får väl fråga Gud

  Gilla

  1. Janne

   Jo visst har hon rätt för det går att hitta fel hos Jareteg, Isaksson och Reichmann i deras tolkning av Guds Ord. De har inte hela sanningen.

   När hela sanningen predikas så är den skarpare än ett tveeggat svärd, men nåden och kärleken finns där som en utväg för den som vill bli frälst. Den nådepredikningen och kärleken ryms inte i dessa herrars förkunnelse. Tyvärr.

   Jareteg, Isaksson och Reichmann behöver bli frälst och döpt i Jesu Kristi namn som bibeln talar om i Apg. 2:38-39. Detta bibelställe står inte i deras biblar för de kan inte förstå detta. Deras ögon är tillslutna för den delen av Guds Ord.

   ”Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en” (5 Mos.6:4)

   Guds frid lärjungen

   Gilla

   1. lärjungen skriver: ”Jareteg, Isaksson och Reichmann behöver bli frälst och döpt i Jesu Kristi namn ” SLUT CITAT

    SVAR. Fast enligt dig är det ju inte bara Jareteg, Isaksson och Reichmann som är ofrälsta på grund av ett enligt dig ogiltigt dop. Hela den världsvida kristenheten där praktiskt taget alla är döpta enligt orden i Jesu missionsbefallning: I Faderns, Sonens och den helige Andes namn, är ju som sagt enligt dig ofrälsta på grund av ett ogiltigt dop.

    Du skrev i ett annat sammanhang att jag borde bli mera ödmjuk. Men hur ödmjuk är man när man dömer ut hela den världsvida kristenheten som döpts i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn? Ja, hur ödmjuk är man när man tycker sig förstå bibeln bättre än hela den samlade kristenheten.

    Berndt

    Gilla

    1. Berndt Isaksson. DÄR HAR DU HELT FEL.

     De allra flesta troende kristna vilar under nåden och Jesu blod, eftersom de erkänner sina brister och att de inte förstår allt i Guds Ord.

     Du har ju blivit en domare tillsammans med Jareteg och Reichmann och vill ju inte ödmjuka er inför HELA GUDS ORD. Du vänder dig bort från Apg. 2:38-39 och menar att Matt. 29:19 är det riktiga som skall förkunnas.

     Sanningen i Guds Ord är EN, där Guds titlar pekar på hans namn som är Herren Jesus Kristus. Jag har erkänt Herren Jesus Kristus som min ende Gud, men du har två till personer som är din Gud.

     Är det något fel med att vilja ära endast Jesus Kristus, då jag kan och har fått nåden att kunna se hela gudomens fullhet i honom. Kan du se det?

     Jag ska be för dig Berndt, eftersom jag vet att det endast är av nåd som jag själv blvit frälst. Jag har själv inte kunnat prestera något för min frälsning. Herren har kallat mig. Han har helgat mig och Han har döpt mig i Helig Ande och eld.

     Guds frid med dig
     lärjungen

     Gilla

   2. Vad är kärlek?

    Självklart behöver vi alla bli frälsta, men du syftar (vad jag förstår) på att dessa män inte är kristna.
    Är inte risken stor att du själv faller i den grop du gräver åt dessa herrar, när du hävdar att de behöver bli frälsta?

    Som jag ser det så är en del av kärleken, att göra allt för mina barn så att de inte luras in i droger och eländigheter.
    Likaså borde vi kristna göra allt för att peka på den sanna tron, och varna för det falska som försöker dra oss från Guds rena oförfalskade ord.

    Men när kärleken till sanningen avtar, och man blir mer mån om att uppleva tecken och under än att söka Gud, då blir det fel.

    Gilla

    1. Jan-Åke

     2 av dessa tre herrar, är erkänt etablerade i svensk kristenhet. De har ett stort ansvar.

     Jag ställer en motfråga till dig därför. Tror du att de ser allt i Guds Ord?

     Varför har de då aldrig förklarat Apg.2:38-39. Detta bibelställe motsäger treenigheten.
     Kol. 2:9 likaså.

     Efesiebrevet 4:5 som talar om
     ”en Herre, en tro, ett dop, en Gud, som är allas Fader” kan de inte förklara för en nyfrälst, utan att Jesu Kristi evangelium blir så tillkrånglat så de förstår det inte själva. De förstår inte treenigheten själva. Det är ett mysterium innerst inne menar de.

     Domen börjar högst upp i Guds hus och de som vilselett en av dessa minsta, som så gärna ville komma fram till hela sanningen, dessa hindrar de.

     Jag skulle kunna profetera över dessa herrar liksom Johannes döparen gjorde, men jag avstår. Jag hoppas att Gud öppnar upp deras ögon så de kan se att Herren är EN.

     Guds frid med dig
     lärjungen

     Gilla

 15. Vill bara att ni alla ska veta att signaturen Hulda/Agnes mfl. är en och samma person som gör just det hon beskyller andra för; att skicka dem till helvetet och förtala dem på sin blogg. (Skulle inte bli förvånad om Micael gör en koll och upptäcker att även signaturen Janne har samma avsändare som Agnes m.fl. signaturer) .

  Vi är dock nu många som är medvetna om hennes från tid till tid uppflammade kampanjer under olika signaturer på diverse bloggar. Att det är samma person finns det tekniska bevis för.

  mvh

  Berndt

  Gilla

 16. Grejen med prövning av budskap är att det finns ogräs sådd i skörden. Vore alla ”manifestationer” och ord som far över en predikants läppar från Guds Ande så behövdes ingen prövning.

  Ska man pröva andarna så använd BIBELNs 100-tals passager och varningar som måttstock! Den Helige Ande är Gud. Bibeln är Guds ord. Gud är Gud. Alltså KAN inte Anden göra eller vara något som Gud inte säger i sitt ord inte heller vara något som inte Gud är.

  Anden vittnar om Jesus. Om en kristen har Anden vittnar han/hon om Jesus. Anden vittnar om synd, om dom och om Jesu rättfärdighet (Joh kap 16:8-15).

  Den ande som bekänner att Jesus är kommen i köttet är från Gud. Den ande som inte bekänner att Jesus är kommen i köttet är inte från Gud, säger Johannes i första brevet kap 4.

  Gör en person mirakulösa saker, teccken och under, profeterar och vad han säger slår in och sen säger: ”Kom låt oss gå och dyrka andra gudar”, ska den profeten dö, säger mose i Deut 13.

  Tror vi på en annan Jesus är den som Bibeln beskriver (2 Kor 11:3-4) och predikar ett annat evangelium än Bibelns, är vi förbannade säger Paulus (Gal 1:8-9).

  En falsk profet är varje förkunnare som inte håller prövningen inför Bibelordet.
  Bibeln är Guds Ord och det som står i början av Bibeln är lika mycket Bibel som det som står i slutet av boken.

  Det finns ingen Helig Ande som på egen hand kan sätta upp Guds Rike på jorden genom ack så kringvandrande smörjelser eller eldiga religiösa extaser.

  I kristen predikan hör vi Bibelverser och bli uppbyggda i tron på Gud, medan man i Bill Johnson och Heidi Bakers mfl predikningar om ”Guds Rike på jorden” på en hel timme knappt hör en enda vers ur Bibeln.

  Den som ljuger om Anden, gör sig skyldig till oförlåtlig synd, säger Bibeln (matt 12:32). Därför bör vi lyssna till vad Bibeln säger om vår tro och hur Gud vill att vi ska ära honom.

  Vår tro är från Gud, vi gör den inte själva (Joh 1:14, Judas 1:3).

  1 All Scripture is given by inspiration of God, and is profitable for doctrine, for reproof, for correction, for instruction in righteousness that the man of God may be perfect (complete) thoroughly furnished unto all good works (2 Tim 3:16)

  2 Beloved, believe not every spirit, but try the spirits whether they are of God: because many false prophets are gone out into the world (1 John 4:1)

  3 Now the Spirit speaketh expressly, that in the latter times some shall depart from the faith, giving heed to seducing spirits, and doctrines of devils; Speaking lies in hypocrisy; having their conscience seared with a hot iron…(1 Tim 4:1)

  Den dagen någon ur Torontosmörjelsen börjar citera dessa och fler verser ska jag tro att de kommer med budskap från Gud.

  Gilla

 17. Är det så att falska andar inte KAN luras och säga att Jesus är Guds son? Om de försöker säga sådana saker så får de liksom tunghäfta?
  Om det är så, så har man ju ett tillförlitligt test, men om de å andra sidan kan spela teater och tala fromt om Jesus fastän de är bad guys, då är det ju svårt med fruktsorteringen…

  Gilla

  1. Falska andar vet vem Jesus Kristus är. De falska andarna vill efterlikna Jesus Kristus.

   Jakobs brev 2:19

   ” Du tror att Gud är en. Däri gör du rätt; också de onda andarna tro det och bäva”.

   ”så visst som Gud är en, han som skall göra de omskurna rättfärdiga av tro, så ock de oomskurna genom tron.” (Rom.3:30)

   De falska andarna vill också bli tillbedda. Inte ett enda ställe i bibeln står att Gud är tre.

   Att Gud är tre = en snedvriden matematisk bild som är tillverkad av människor. Den tidiga katolska kyrkan konstruerade detta. 3 tillbedjelseobjekt ska människan tillbe. Tre personer ska tillbes i himmelriket. Kanske Jesus står i mitten, medans Fadern står på vänster sida och den Helige Ande på den högra sidan, men ändock skilda åt.

   Nej mina herrar, detta är tillbedjan av flera gudar. Vår generation har fått full nåd i Guds Ord, liksom apostlarna hade full nåd, då de predikade det rena fulla Guds Ordet.

   Stå inte kvar i spyorna och tillbe flera gudar.

   Jesus Kristus är Gud och i honom bor hela gudomens fullhet. (Vad fattas)

   Frid
   lärjungen

   Gilla

 18. Tack Micael för detta inlägg! Bra argumentation och ifrågasättande av det som de flesta av oss helst undviker att direkt peka ut (eftersom vi inte vill kritisera bröder och systrar) – problematiken kring ”väktarväldet” och det offentliga dömandet.

  Intressant att läsa övriga kommentarer, inte minst slår det mig att de som ifrågasätter ditt inlägg hittils inte mött ett enda av dina argument utan bara slår fast hur fel något eller någon är och att det finns andra som också tycker så. Det mest absurda i kritiken mot Azusa street måste ändå vara påpekandet att påven inför 1900-talets början bad Gud om en utgjutelse av Anden. Underförstått: Påven och hela katolska kyrkan är demonisk och om påven ber en bön så svarar Satan och resultatet var pingstväckelsen. Att det kyrkohistoriskt är ett faktum att det mot slutet av 1800-talet bildades mängder av bönecirklar som bad om samma sak över hela världen undviker den kritiska artikeln dock att omnämna. Sämsta guilty-by-association jag någonsin sett kombinerat med oerhört selektivt urval.

  Tack Jesus för pingstväckelsen på Azusa street!

  Stay blessed!

  Gilla

  1. Hej Jan-Åke!

   Det handlar ofrånkomligen om man tror att den Helige Ande är Gud eller inte. Skriften säger tydligt att det är Gud vi ska tillbe och ingen annan, så om Anden är Gud är det inget problem att tillbe Honom, men om man på allvar menar att det är fel att tillbe den Helige Ande så kan man inte mena att Anden är Gud. För i så fall säger man ju att vi inte ska tillbe Gud.

   Är då Anden Gud? Ja, 2 Kor 3:17 sätter likhetstecken mellan Herren och Anden, 1 Mos 1:2, 2 Mos 31:3, 1 Sam 10:10, 2 Krön 15:1, Rom 8:14 med många fler ställen talar om Guds Ande. En antitrinitarisk hållning som skulle säga att ”Guds Ande” uttrycker ägandeskap är väldigt problematisk eftersom människan också beskrivs ha en ande (1 Tess 5) som en del av henne, och när Bibeln beskriver Guds Ande är det i betydelsen den aktiva, handlande delen av Gud som ger profetiska budskap och gör mirakler. Vidare, om man anser att Jesus är Gud, vilket är en debatt i sig, så blir Matt 28:19 väldigt problematiskt eftersom Fadern, Sonen och Anden är jämställda där.

   Så det är detta diskussionen handlar om. Om du anser att Anden är Gud men att vi ändå inte ska be till Honom, då ligger bevisbördan på dig att hitta ett Bibelord där vi förbjuds be till den Helige Ande. Och ett sådant Bibelord finns förstås inte. En artikel som diskuterar detta på ett bra sätt är http://www.joshgelatt.com/2012/04/is-it-biblical-to-pray-directly-to-holy.html

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Micael, om det är som du säger, så trodde inte apostlarna att Anden är Gud eftersom de inte tillber Anden. Det är du som har bevisbördan att visa att apostlarna tillbad Anden som Gud om vi skall det.
    Gud (alltså Fadern) välsigne dig!

    Gilla

    1. Hej SÅ!

     Du tror ju inte på treenighetsläran, och det är där diskussionen ligger menar jag. Du och jag har ju redan diskuterat det ämnet flera gånger om 🙂 Dock har jag uppfattat det som att Lennart Svensson (och även Jan-Åke?) tror att den Helige Ande är Gud och därmed blir deras övertygelse om att man inte ska tillbe Anden inkonsekvent.

     Allt gott!

     Gilla

     1. Ja, Lennarts och Jan-Åkes övertygelse blir inkonsekvent enligt kyrkofäderna, men konsekvent enligt Jesus och apostlarna. De uppmanar nämligen aldrig någon att be till Anden. Du har att välja mellan att lyda kyrkofäderna eller Jesus.

      Gilla

   2. Håller helt med om att DHA tillhör treenigheten, så där är vi HELT överense.
    Vad som (bl.a.) har fått mig att fundera, är när lärjungarna frågar hur man skall be, och Jesus ger dem ”Fader vår” vilket måste ses som en mönsterbön.

    Vad beträffande Jesus så vet vi att lärjungarna och folket bad Jesus om både under/ undervisning m.m.

    Ber vi till Fadern så skall vi be i Jesu Kristi namn.

    Ef 5:20
    Tacka alltid vår Gud och Fader för allt i vår Herre Jesu Kristi namn.

    Men jag får inte ihop bibeln, om vi skall tillbe en hjälpare som syftar till att peka på Jesu försoning och nåd, samt om vi skall be till den som är sänd till oss för att hjälpa oss.

    Jag ber däremot att Gud skall låta den Helige Ande leda mig/ visa mig / ge mig kraft etc. i Jesu Kristi namn.

    Alla bibelord du gav som exempel ser jag den Helige Ande som bl.a. en hjälpare.
    Däremot kan jag inte se att vi skall tillbe DHA, ej heller finns det någonstans i bibeln utryckt, varken i GT eller i NT att någon tillbad DHA.

    DHA är en hjälpare, en som Fadern har sänt till vår hjälp, och jag kan inte sätta större fokus på den som skall peka på Jesus än på Jesus själv.

    Gilla

    1. Hej igen Jan-Åke!

     Tack för ditt svar. Jag håller med dig om att den Helige Ande är Gud, och därför ser jag inga problem med att tillbe den Helige Ande. Du talar som att Anden och Jesus är två olika entiteter, att om man ber till Anden tar man fokus från Jesus, men om vi tror att Gud är treenig, Fader, Son och Ande, då kan bön till Anden ta fokus från Jesus lika lite som bön till Jesus tar fokus från Fadern eller bön till Fadern tar fokus från Anden. Den treenige Guden är just en Gud.

     För att göra en jämförelse: ingenstans i Bibeln sjungs det sånger till Jesus. Psaltaren innehåller sånger till Fadern men jag kan inte hitta sånger till Jesus någonstans (möjligtvis Hosianna när han red in i Jerusalem, men det var ju medan Han var här i sin inkarnerade form på jorden). Innebär det att det är obibliskt att sjunga lovsång till Jesus? Nej! För Jesus är Gud, och vi ska lovsjunga Gud.

     Jesus var ju också sänd till att hjälpa oss så att Anden är en hjälpare är ingen orsak att inte be till Honom – tvärtom! Så du kan känna dig trygg med att be till Fadern, Sonen och den Helige Ande som du önskar.

     Gud välsigne dig!

     Gilla

    2. Den Helige Ande är Guds Ande och ska därför tillbes. Det är inte bara en kraft.
     Här följer ett intressant bibelstudium av Christian Mölk ang. den Helige Ande i gamla testamentet.
     http://www.christianmolk.se/2014/03/den-helige-ande-i-gamla-testamentet/

     Jag fångade också upp detta på Bibelskundskap.se

     ”Bibelstudium: Den Helige Ande i Gamla testamentet!
     Detta är faktiskt något som jag inte alls har studerat så mycket – och skulle nu vilja ha ett bibelstudium med er om Den helige Ande i Gamla testamentet. Vad står det om Den helige Ande i GT?

     I Fjärde Mosebok 11:24-30 står följande:

     Mose gick ut och talade om för folket vad Herren hade sagt. Han samlade sjuttio av folkets äldste och lät dem ställa sig kring tältet. Då steg Herren ner i molnet och talade till honom. Han tog av anden som vilade över Mose och gav åt de sjuttio äldste. När anden kom över dem greps de av profetisk hänryckning, för första och enda gången.

     Två män – den ene hette Eldad, den andre Medad – hade stannat kvar i lägret. Anden kom också över dem, ty de hörde till de utvalda men hade inte gått ut till tältet, och nu greps de av profetisk hänryckning inne i lägret. En pojke sprang bort till Mose och talade om att Eldad och Medad profeterade i lägret. Josua, Nuns son, som hade tjänat Mose från ungdomen, vände sig då till honom och sade: ”Hejda dem, herre!” Men Mose svarade: ”Blir du kränkt på mina vägnar? Om ändå hela Herrens folk vore profeter! Om Herren ändå ville låta sin ande komma över dem alla!” 30Sedan återvände Mose till lägret tillsammans med Israels äldste.

     Den helige Ande kom över sjuttio av folkets äldste och de föll i profetisk hänryckning och de började att profetera. Lägg även märke till att Eldad och Medad som hade stannat kvar i lägret, också fick Den helige Ande, därför att de hörde till de utvalda. Det står såhär: ”Två män – den ene hette Eldad, den andre Medad – hade stannat kvar i lägret. Anden kom också över dem, ty de hörde till de utvalda men hade inte gått ut till tältet, och nu greps de av profetisk hänryckning inne i lägret.

     När vi studerar Den helige Ande i GT, tänk då också på att det är samma Ande som vi har fått genom tron på Jesus Kristus, vår Herre. Det är rätt så mäktigt tycker jag. =) ”

     Sammanfattning: Det var den Helige Ande som vägledde de heliga på gamla testamentets tid. Detta var Kristus, klippan.

     1 Kor. 10:1-4

     ”Ty jag vill säga eder detta, mina bröder:
     Våra fäder voro alla under molnskyn och gingo alla genom havet; alla blevo de i molnskyn och i havet döpta till Moses; alla åto de samma andliga mat, och alla drucko de samma andliga dryck — de drucko nämligen ur en andlig klippa, som åtföljde dem, och den klippan var Kristus.”

     Problemet med treenigheten är att ni har gjort den Helige Ande till en egen person, fastän Kristus är en och densamme.

     Guds frid
     lärjungen

     Gilla

    3. Jan-Åke, tror du på treenighetsläran skall du tillbe Anden. Lösningen är enligt bibeln att Anden är Guds Ande d v s Fadern Ande. Gud är Ande enligt Jesus, men man ber till Fadern enligt vår Mästare. Anden är alltså Gud men inte en annan person än Fadern. Paulus har bara en Gud, Fadern, 1 Kor 8:6. Bibliskt och bra.

     Gilla

     1. SÅ man ska tillbe Jesus för Tomas svarade Jesus med ” min Herre och min Gud” Joh.20:28

      Frid
      lärjungen

      Gilla

      1. Lärjungarna tillbad Jesus också. Luk.24:51-52
       ”Och medan han (Jesus) välsignade dem, försvann han ifrån dem och blev upptagen till himmelen. DÅ TILLBAD DE HONOM och vände sedan tillbaka till Jerusalem, uppfyllda av stor glädje”

       Den stora glädjen vill jag att alla människor ska få uppleva.

       Gud välsigne er alla.
       lärjungen

       Gilla

       1. Nej, de tillbad inte Jesus. De proskuneo, d v s de föll ner mot marken förmodligen av förskräckelse eller vördnad över vad som hände. Det finne inget ord varken i hebreiskan eller grekiskan som entydigt betyder tillbe.
        Varför skulle de tillbe Jesus när han nyligen sagt till dem att han hade samma Gud och fader som de? Joh 20:17.

        Gilla

        1. Visst ska vi tillbe vår Gud Jesus Kristus, då apostlarna också predikade dop i Jesu Kristi namn Apg.2:38-39, vilket de visste var i överensstämmelse med Jesu missionsbefallning.

         Jesus har bevisats vara Kristus, denna klippa som fäderna följde i gamla testamentet. Jesus är också Herren, eftersom det var han som talade med Abraham vid Mambres terebintlund. Abraham såg Herren med sina egna ögon. Det var inte en ängel, utan Herren själv, för skriften säger det.

         Frid SÅ och börja tillbe Jesus du med, för det finns inget annat namn under himmel och jord som är oss givet. Gud har uppenbarat sig genom Jesus för annars hade vi inte kunnat bli frälst. Fadern är ju Ande och kan varken ses eller höras, men genom att han födde sig en uppenbarelseform i Sonen, så får vi på det viset tillträde till Fadern. Ingen kan ju komma till Fadern utom genom Sonen.

         Om du tror på bibeln så tror du detta:
         ”Ja, Fadern, som har sänt mig, han har själv vittnat om mig. Hans röst haven I aldrig någonsin hört, ej heller haven I sett hans gestalt,” (Joh. 5:37)

         Detta bibelcitat har en tidsaspekt som är evigt, eftersom Fadern är Ande och är i en form/ljus dit ingen människa kan komma, men genom Sonen som har en gestalt, så bevisar det att vi är skapade till hans avbild. Ande kropp och själ.

         Guds välsignelse
         lärjungen

         Gilla

         1. Lärjungen, du har gått vilse i teologin. Har du inte samma Gud som Jeshua, så har du inte bibelns Gud. Jeshua är jude och människa. Gud är inget av detta.

          Gilla

          1. SÅ Gerdvall fortsätter att använda kristna bloggar för sina antikristliga läror.

           Gud blev en gång människa och levde som jude ibland oss. Den kristna och bibliska trosbekännelsen som frälsta människor bekänt sig till genom 2000 år men som SÅ Gerdvall och hans sekt förtrampar och hånar, och dessutom gör de det i kristna bloggar där han kommer åt. Ett riktigt äckligt beteende.

           Berndt

           Gilla

          2. SÅ, du vet innerst inne i ditt samvete att Jesus är ”Jag Är”

           Jag tror att Jesus är Han. Bibeln säger det.

           Joh.8:58-59

           ”Jesus sade till dem: Sannerligen, Sannerligen säger jag er: ”Jag Är” redan innan Abraham blev till. (grek. ego eimi. se 2 Mos. 3:14 f)
           Då tog de upp stenar för att kasta på honom….”

           Joh. 8:24
           ”Ty om ni inte tror att Jag Är, skall ni dö i era synder”. (grek. ego eimi. se 2 Mos. 3:14 f)

           SÅ, en dag kommer alla människor få det rätta svaret. Jesus sa att han är vägen, sanningen och livet. Om Jesus är den rätta vägen så behöver du också komma till honom och be honom om hjälp. Om Jesus är sanningen, så behöver du öppna ditt hjärta när han talar. Om Jesus är livet, så behöver du be till honom om livet.

           Du ser ”SÅ” vi ska tillbe Herren som är Jesus Kristus.

           Guds rika välsignelse till dig
           lärjungen

           Gilla

          3. Berndt, jag vill bara ”plåga” er med bibelord som t ex Joh 20:17. 🙂

           ”Jesus sade till henne: ”Rör inte vid mig, ty jag har ännu inte farit upp till Fadern. Men gå till mina bröder och säg till dem att jag far upp till min Fader och er Fader, till min Gud och er Gud.”

           Som sagt, har vi inte samma Gud som Jesus, så går det riktigt illa för oss. Då hjälper inga kyrkofäders människoläror.

           Gilla

          4. SÅ om du bara ville böja dig för Bibelns vittnesbörd om Jesus som BÅDE Sann Människa och Sann Gud så skulle de där pusselbitarna komma på plats. Men så länge du inte erkänner Bibelns vittnesbörd om Jesus som Sann Människa och Sann Gud så kommer det alltid vara förvirrat för dig och bilden av vem Jesus är kommer förbli förvrängd för dig.

           Är bara lite rädd att du förhärdar ditt hjärta i ditt förnekande av Bibelns Jesus.

           Berndt

           Gilla

          5. Berndt, nu var det den uppståndne Jeshua som sade att han hade samma Gud och Fader som lärjungarna. Att dela upp vår Frälsare i två personer där den ena är människa och den andra är den andra personen i en Gudom, står dig fritt, men det är inte Skrifternas vittnesbörd. Är det inte märkligt att inte en enda apostel säger att han är Gud och människa. Om ”medlaren” är en människa, enligt Paulus, vem är jag som kan ifrågasätta detta eller lägga till att han också är Gud. Kan vi inte lita på vad Paulus säger? Jag gör det i alla fall.

           Gilla

          6. Det du är blind inför är att Jesus Är sann Människa och Sann Gud OCH att Han är det även som Uppstånden och därmed i all evighet.

           Berndt

           Gilla

          7. Berndt, jag erkänner att jag är blind för att ”Jesus Är sann Människa och Sann Gud”. Jag kan nämligen inte hitta detta påstående i bibeln. Kan du?
           Däremot hittar man det i kyrkofädernas skrifter. Jämställer du dessa skrifter med Skriften?

           Gilla

          8. Som du vet SÅ är det så att sanningen om Jesus som Sann Gud och Sann Människa finns tydligt i Skriften, och det har både enkla bibelläsare och lärda teologer genom årtusendena sett och bekänt. Ateister har dock förnekat detta sig själva till fördärv.

           Sen finns det språkliga begrepp som sammanfattar bibliska sanningar, som exempelvis att Jesus är Sann Gud och Sann människa. Det språkliga begreppet finns inte i Bibeln lika lite som vare sig vuxendop, spädbarnsdop, soteriologi, osv. Alltså språkliga begrepp som sammanfattar bibliska sanningar.

           Skulle sedan allt som kyrkofäderna och kyrkomöten formulerat förkastas, ja, då åker det mesta ut av det som är helt grundläggande i den bibliska kristna tron. Kyrkomöten och påvar har förvrängt mycket men för den sakens skull kan vi inte förkasta även de sanningar där de formulerat sig Skriftenligt. Och det är just det där sista som du och sekten MFS missar.

           Berndt

           Gilla

          9. Fakta kvarstår att Jesus säger att han har samma Gud och Fader som lärjungarna. Den logiska slutsatsen av detta är att Jesu Fader också är lärjungarnas Fader och då bör även den andra delen gälla att Jesu Gud innebär att han har Fadern som Gud på samma sätt som lärjungarna har Gud som Fader. Det finns alltså ingen skillnad mellan Jesu Gud och Fader och lärjungarnas Gud och Fader.

           Även om inte ”sann Gud och sann människa” finns uttryckt i bibeln, så borde i alla fall någon gång Jesus nämnas som Gud Sonen eller Gudamänniskan. Men alla sådana uttryck lyser med sin frånvaro. Hur kan apostlarna vara så slarviga att de inte tydliggör en enda gång det som kyrkan anser vara en förutsättning för frälsningen?

           Nej goa pastorn, du är förförd av efterbibliska läror. Tro istället på honom som sade: ”Tro på mig, tro också på Gud”. Detta uttalande av Jesus bekräftar även det att han inte är Gud i den betydelse som Fadern är Gud.
           That´s it! 🙂

           Gilla

          10. SÅ den samlade kristenheten skulle ha missuppfattat vem Jesus är, och den lilla sekten MFS skulle däremot förstått vem han är. Jo, så kan man ju inbilla sig 😉

           Berndt

           Gilla

          11. Ditt favoritbibelställe som du kör med ”Jeshua som sade att han hade samma Gud och Fader som lärjungarna” gör att du kommer i gott sällskap med Jehovas Vittnen.

           Bibeln säger att i 1 John.1:1
           ” Det som var från begynnelsen, det vi hava hört, det vi med egna ögon hava sett, det vi skådade och med egna händer togo på, det förkunna vi: om livets Ord tala vi”

           SÅ….våra fäder, våra lärjungar (inte dina) såg med sina egna ögon och togo med deras egna händer på honom som kallas livets Ord (Ord med stor bokstav). Detta är ju Jesus.

           Bibeln säger också i Joh.1:1 följande:
           ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.”

           Sammanfattning: Alla kristna erkänner Jesu gudom, som det tydligt står i skriften ” och ORDET VAR GUD” Om nu Ordet är Gud så är ju Jesus Gud, då han också talar om att han är livets Ord.

           I Upp.19:13
           ”Och han var klädd i en mantel som var doppad i blod; och det namn han har fått är ”Guds Ord”

           Snälla SÅ, erkänn Jesus som Guds Ord. Han är Ordet och Ordet är Gud.

           Du måste kunna se Guds enhet i Fadern, Sonen och den Helige Ande och sätter du ett ”S” efter dessa titlar, så får du namnet Herren Jesus Kristus (Apg.2:38-39)

           ”Ty i honom bor gudomens hela fullhet lekamligen” (Kol.2:9)
           Erkänn SÅ att det är Jesus som det talas om här. Vi ska ju alla få böja våra knä för honom, du med ska tillbe honom, liksom lärjungarna gjorde, då han for upp i skyn.

           Guds frid och välsignelse med dig
           lärjungen

           Gilla

          12. Berndt, lita du på majoriteten, men den är en högst osäker krycka att stödja sig på. Den har heller aldrig varit bärare av sanningen i den bibliska historien. Det har alltid varit majoriteten som varit avfällig och kvarlevan som vandrat i sanningen. Det betyder inte att jag sitter på all sanning, men det innebär att jag håller mig till den judiska monoteism som för Jesus och lärjungarna var en självklarhet. Läs Mark 12:28-34.
           Förklara gärna hur den skriftlärde och Jesus kunde vara överens om shemá.

           Gilla

          13. Det slår mig just nu att SÅ:s resonemang är det samma som det de riktigt inbitna konspirationsteoretikerna gått ned sig i; dvs idéen att majoriteten alltid har fel och ljuger. Alltså resonemang som att om majoriteten hävdar att människor har landstigit på månen så är det en lögn och konspiration just därför att majoriteten hävdar att det är sant. Det är något av samma resonemang hos SÅ Gerdvalls sekt. Man tycker att eftersom den breda kristenheten, från ena kanten till den andra, har samsyn i att Jesus är Gud så måste det vara en lögn och en konspiration.

           Gilla

          14. Nej, Berndt. Jag refererade till Israels historia.

           Hmm, du förklarade inte hur Jesus och den skriftlärde hade samma gudsförståelse. Kanske för svårt för dig?

           Gilla

          15. Som jag svarat dig tidigare; när du ser att Jesus är BÅDE Sann Människa och Sann Gud kommer pusselbitarna falla på plats för dig. Så länge du förnekar Bibelns Jesus kommer din ”teologi” förbli förvirrad.

           Berndt

           Gilla

  2. Jan-Åke, här får du bibelstöd som visar att den Helige Ande ska tillbes eftersom Herren är en Gud. De som förnekar detta visar att de har en annan Gud än den bibeln talar om. Här kommer bibelstöden som visar på att Den Helige Ande, är ingen mindre än Jesus själv som person, då han är osynlig i församlingen som Helig Ande.

   Från Reformationsbibeln.

   ”Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, för att HAN SKALL FÖRBLIVA HOS ER FÖR ALLTID, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot, eftersom den inte ser honom och inte känner honom. Men ni känner honom, eftersom han förbliver hos er och SKALL VARA I ER. Jag skall inte lämna eder faderlösa, JAG SKALL KOMMA TILL ER” (Joh.14:16-18)

   Kommentar: Se själv vad Jesus säger ”JAG SKALL KOMMA TILL ER”

   ” Detta har jag talat till er i bildspråk. Men den tid kommer, då jag inte längre skall tala till er i bildspråk, utan ÖPPET FÖRKUNNA FÖR ER OM FADERN”
   (Joh.16:25)

   Kommentar: Detta visar att många präster och förkunnare idag, predikar bildspråket utan att ha den Helige Ande som öppnar upp bibeln. Berndt Isaksson, Reichmann, Jareteg m.fl. ett bildspråks evangelium och förstår inte den Helige Ande. Ex. betydelsen av Apg.2:38-39 där Guds namn som är Herren Jesus Kristus sammanfattas av Matt. 28:19 som visar på Guds titlar. Fader, Son och Helige Ande är titlar på vad Gud är. Apg. 2:38-39 visar på namnet som alla kristna ska åkalla.

   Åkallar du Fader, Son eller Helig Ande så gör även djävulen anspråk på dessa titlar, men tilltalar vi Gud med hans namn, vilket blev helt uppenbarat på pingstdagen då Anden föll över församlingen, DÅ ÅKALLAR VI GUD GENOM JESUS KRISTUS; GUDS SON, som är Andens gestalt.

   Guds frid
   lärjungen

   Gilla

 19. Mitt namn Janne är taget…använder Jan då…
  Stort tack till dej Micael för att du inte är rädd för att ta upp detta ämne. Man blir verkligen ledsen och förtvivlad över de som fastnat i sitt eget hjulspår… Det man slås av när man läser kommentarerna är att de flesta inte ens läst ordentligt. Man bemöter inte Micaels argument med bra argument eller så hittar man någon ny anfallsvinkel som inte har med saken att göra. Hjulspåren är djupa…
  En sak som man aldrig får glömma, det är att människan är inte syndfri. En människa som kan användas på ett fantastiskt sätt av Gud kan senare komma att glida än hit än dit. Se bara på Ulf Ekman. Ingen kan väl påstå att han inte har blivit använd av Gud: över 1000 församlingar och mängder med härligt frälsta människor, för att sedan vända på klacken och gå till KK. Ingen kan väl påstå att han är ledd av Gud till detta, med mängder av ledsna och förtvivlade och splittring i dess spår.
  Är helt övertygad precis som du Micael att mer karismatiska och övernaturliga inslag i våra kyrkor behövs. Tillhör själv ett samfund som stampat på samma låga medlemsantal så länge jag kan minnas och längre ändå. Inte ett enda tungotal har jag hört under mina 53 år…Man är dessutom rädd för det. Denna okunskap och rädsla måste jagas bort av DHA.
  Allt gott!

  Gilla

 20. Jag tror att det finns en gyllene medelväg här.

  Jesus utförde mirakler, ja, han helade spontant många som kom i hans väg, men han gjorde inte så stort hallabaloo av det. Han sa till den botade att inte tala om vad som hänt för någon och att gå till synagogan. Han talade om det onda släkte som krävde tecken men som bara skulle få Jonas tecken.

  Dagen efter bespisningsundret jagades av han folk som ville ha ännu fler uppvisningar, men Jesus förhöll sig på ett annat sätt och argumenterade för det också.

  Å den andra sidan så sa han att det inte kan vara demoniska makter som ligger bakom helande. Uppenbart goda handlingar kan djävulen inte utföra, i så fall blir djävulen sin egen motståndare, Och han utfärdade en varning för att häda den Heliga Anden. Han sa t o m att det var värre än att häda Fadern eller Sonen! Känner man inte igen det goda och kallar det gott, då har ens kompass gått alldeles sönder.

  När man (åtminstone jag) läser Bibeln så får man intrycket av att detta med mirakler inte var något alldeles enkelt för Jesus utan någon som var och är tveeggat. Hursomhelst betedde han sig inte cirkusartat, gapigt och sensationellt. Det var värdigt, det hela.

  Det där med guldfjädrar och eldringar etc som beskrivs här ovan låter ju hur patologiskt som helst. Harry Potter mycket mer än Gud. Manipulation av längtande människor kan man säkert tjäna en och annan dollar på.

  Och angående den Heliga Anden och tungomålstal. Det står alldeles tydligt att apostlarna talade andra tungmål, som KÄNDES IGEN av människor som talade dessa språk. Alltså VERKLIGA språk, inte hallagallagullabibbilobibbilej! På det sättet var det en djupt symbolisk och meningsfull händelse som handlar om hur berättelsen av Jesus ska berättas på alla språk i hela världen.

  Dessutom så har Paulus givit förhållningsregler för tungomålstal, att det ska ske sansat, inte för många åt gången etc, men karismatiska kyrkor verkar inte ha haft något emot att gå emot Paulus på den punkten.

  Däremot ger jag blogginnehavaren rätt i att reaktioner är reaktioner och inte något som perfekt korrelerar till andens natur. Anden påverkar den psykofysiska organismen som sedan reagerar på väldigt olika sätt. det finns nog blandtillstånd också mellan ande och väldigt mänskliga och psykologiska faktorer.

  Gilla

 21. Gud välsignels över er alla som har deltakit detta debatt och jag själv vil åckså påverka till äran för Gud. och min bild av falsk profet är när person som predikar inte själv lever efter hans budskap och om han inte älskar sin bror och intet behålla hela sanning från bibel är mycket alvarit in Gud och bibel säger att inte av er många skall ip blir lärare och för destörre dom över sig, tack med välsignelse keijo södertälje

  Gilla

 22. Beträffande jakten på falska profeter : Jag är övertygad om ,att de som ägnar sig åt att avslöja falska profeter hjäper oss övriga,att söka sanningen.
  Jesus är vägen sanningen och livet,Herren uppmanar oss också att se till att ingen bedrar oss.Liberal teologin har lett fram till en osund ekumenik med katolska kyrkan,vilket är ett hån
  mot den blodiga historia de är orsak till,Bibeln finns i ett fler tal verssioner ,där den katolska är en styggelse,de tillber döda männinskor,avguda bilder av Maria .de bedriver en bakvänd
  Nattvard där Kristus korsfästs varje gång.Pingsrörelsen har genomgått ett stort avfall och splittrats.I uppenbarelseboken,står det att alla utom Jesu sanna lärjungar kommer att tillbe
  Antikrist,Jag är övertygad om att Liberal teologin kommer att möjliggöra ekumenink med alla religioner trossamfund och shamaner .Bibeln sägar att vi skall vända oss bort från de som
  predikar ett annat evangeliuum än det som apostlarna framställde.Jesus kommer snart.
  Be att få helig ande,be att Herren skall sända sitt ljus och sin sanning må de leda dig på den smala vägen som vi är kallade att gå,vägen är så smal att nåden är det enda vi kan bära med oss.Gud välsignelse till er alla.
  Mvh Ulf Märsta
  .

  Gilla

 23. Hej Michael

  Bra analys. Bibeln är vårt rättesnöre här i livet och man blir bara matt på de som säger sig kunna ordet och drar med sig andra i detta maniska. Fariséerna och de skriftlärda anklagar Jesus o lärjungarna också för att vara ledda av satan själv. Vi vet också att där Jesus gick fram kunde de onda andemakterna gömma sig utan manifesterade sig och därför bör vi vara vakna på att allt som händer på t.ex. ett möte inte alltid är goda manifestationer. Det är dessa sakerna som ofta profetjägarna snappar upp och sågar därmed allt jäms med fotknölarna.

  Man kan undra om en metodist som Bernt över huvud taget tror på Pingsten och Andens gåvor?

  Man kan undra vilka likheter Jaretegs församling har med den första församlingen i Apostlagärningarna?

  Och denna förföljelse mot Trosrörelsen när Jesus säger att för den som tror är allting möjligt.

  Dessutom har nästan alla kristna samfund blivit indragna i en homo-debatt utan dess like. Trosrörelsen har däremot inte ens haft uppe den sortens debatt på agendan.

  Väljer vi att förminska Gud eller prisa hans godhet mot oss människor?

  Man skall vara ödmjuk och inte röra Herrens smorde.

  Är enig med dig Michael i en hel del förutom Guds plan för judarna och existensrätten till staten Israel. Där tycker jag du har blivit förblindad av medias vinkling av Israel-konflikten. Jag tycker du missar Judarnas roll i Guds plan och att du inte ser alla profetiska ord om Jerusalem då, idag och i framtiden.

  Sen bör du också akta dig för socialismens andemakter som avkristnat. Det var Olof Palmes o Ingvar Carlsson taktik att avkristna Sverige igenom Svenska Kyrkan och det har de ju lyckats med tämligen bra. Feminismen, kommunismen och Sosialismens är andemakter ifrån avgrunden själv som vi ska vara försiktiga med. De predikar solidaritet och jämställdhet men vet ej av ordens betydelse.

  Gud förbarma dig över Sverige och välsigna vårt land igen.

  Frid Michael

  MVH. Alexander

  Gilla

 24. Jesus varnar väldigt starkt för falska profeter o lärare i sissta tiden, så det är visst något vi ska vaka över så säg inget annat! Jag har själv varit med i en karismatisk församling och hela fam började att må väldigt dåligt, vi offrade i tro,vi tog emot i anden i tro…i tro o tro o tro,,,men inget fungerade, ändå räcker det med en tro som ett senaps korn,,,det var mycke ..mycke mer . Något är fel med dessa församlingar,,guds ande ger frid inte ongerst, vi ska vara väktare på muren,,, Finlands kristna församlingar fasa när dom ser den utväcklingen i Sverige i dom påstådda kristna församlingarna,,vissa beter sig som om dom tagit LsD,,,vissa som om dom fått en psykos,ber man inte på ett vist sätt så har man inte anden ovs….man blir bunden i bojjor istället för fri,,,
  På många möten beter man sig som om dom vore demonbesatta och om det är guds ande ska man inte behöva bli skräckslagen när man går in på en gudstjänst.allt detta tar bort friden med gud,
  Och vad fina förkunnelsen om syndanöd idag???
  Det odjuret som du läser om i uppenbarelseboken som kommer från jorden är det odjur som kommer o börjat vilseleda kristenhetan,,odjuret som kommer från havet är en annan typ,men de skall sammanbeta. Odjuret,den falske profeten o antikrist är en ond efterapning av trenigheten.
  Lägg ner din blogg,,,,nollställ dej, och börja om från början.

  Gilla

 25. Är du fortfarande kristen, Mikael Jåfs? Kommer du ihåg mig, James. Jag var ju med i Sollentuna några gånger bla i din kyrka och i sk bönegrupp och flyttade ut till sommarstället på Dalarö. Numera sjukpensionerad och allmänt straffad av Gud.

  Gilla

 26. Till Berndt Isaksson!

  Så här står det i Jesus Uppenbarelse som den egentligen ska heta:

  Brevet till Efesus

  Skriv till församlingens ängel i Efesus:
  Så säger han som håller de sju stjärnorna i sin högra hand, han som går omkring bland de sju ljusstakarna av guld: Jag känner dina gärningar, ditt arbete och din uthållighet, och jag vet att du inte kan tåla onda människor. Du har prövat dem som kallar sig apostlar men inte är det, och du har funnit att de är lögnare. Ja, du är uthållig, och du har uthärdat mycket för mitt namns skull och har inte tröttnat. Men det har jag emot dig, att du har övergett din första kärlek. Tänk därför på varifrån du har fallit, och omvänd dig och gör dina första gärningar. Annars, om du inte omvänder dig, skall jag komma över dig och flytta din ljusstake från dess plats. Men det berömmer jag dig för, att du hatar nikolaiternas gärningar, som också jag hatar. Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Åt den som segrar skall jag ge att äta av livets träd, som står i Guds paradis.

  Jag vet inte om dessa personer som det talas om på din webb är falska profeter, men de ska avslöjas så här (enligt Guds eget sanna Ord): Läran de har; Om de har Andens frukter; Om de är villiga att lyssna till Guds Ord; Läran de har; Om de bekänner att Jesus är Kristus!

  Jag föreslår att du åker över till USA och intervjuar Bill Johnson och dessa elever på Bethel school. Jag själv är intresserad av att veta om han är en falsk profet. Jag har en bekant som har gått där och en som kanske kommer gå där (ja det vill säga ”om Gud vill och vi får leva”).

  Gilla

  1. Låt er inte bedras av de som förklär sig till rättfärdighetens tjänare

   Matt. 7:15 Akta er för de falska profeterna. De kommer till er i fårakläder, men i sitt inre är de rovlystna vargar. 16 På deras frukt ska ni känna igen dem. Man plockar väl inte vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? 17 Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. 18 Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. 19 Varje träd som inte bär god frukt huggs bort och kastas i elden. 20 Alltså ska ni känna igen dem på deras frukt.

   21 Inte alla som säger ’Herre, Herre’ till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. 22 Många ska säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med ditt namn och drivit ut onda andar med ditt namn och gjort många kraftgärningar med ditt namn? 23 Men då ska jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort från mig, ni förbrytare.

   Mark. 13:21 Om någon då säger till er: Här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. 22 Falska messiasgestalter och falska profeter ska träda fram och göra tecken och under för att om möjligt bedra de utvalda. 23 Men var på er vakt! Jag har sagt er allt i förväg.


   2 Kor. 11:12 12 Och jag tänker fortsätta göra som jag gör, för att hindra dem som söker ett tillfälle att framstå som våra jämlikar i vad de skryter med. 13 Sådana människor är falska apostlar, oärliga arbetare förklädda till Kristi apostlar. 14 Och inte undra på det, Satan själv förklär sig till en ljusets ängel. 15 Då är det inte underligt om även hans tjänare förklär sig till rättfärdighetens tjänare. Men de ska få det slut som deras gärningar förtjänar.


   2 Pet. 2:1 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det även bland er kommer att finnas falska lärare som smyger in förödande irrläror. De ska förneka den Herre som har friköpt dem och dra plötsligt fördärv över sig. 2 Många ska följa dem i deras lössläppthet, och för deras skull kommer sanningens väg att bli hånad. 3 I sin girighet kommer de att utnyttja er med hjälp av falska argument. Men domen över dem är verksam sedan länge, och deras undergång sover inte.


   Ovanstående verser talar om falska profeter, falska apostlar och falska lärare. Notera hur det i dessa verser inte sägs något om att man måste förneka helt grundläggande bekännelsesanningar för att hamna i kategorin ”falsk profet/lärare/apostel, vilket det ju finns andra Bibelord som talar om. Alltså, det finns idag som i alla tider sådana som säkert svarar rätt på grundläggande kontrollfrågor vad gäller trons bekännelsefrågorna om vem Jesus är och hans frälsningsverk, men som likväl är falska profeter därför att de samtidigt har falska motiv och personliga agendor i sina hjärtan. Många av de i människors ögon stora förkunnarna i vår tid inom den falska karismatiken och inom de sökarvänliga megakyrkorna (typ Joel Osteens) är säkert sådana som kan svara helt rätt på kontrollfrågor om kristen tro och lära, men som ändå är vad Bibeln kallar falska profeter och villolärare och sådana som ” förklär sig till rättfärdighetens tjänare” . Men den grunda bibelkunskap som finns bland många kristna idag så är man lätta byten för dem som kommer till dem just ”förklädda” som rättfärdighetens tjänare men bakom förklädanden och de korrekta svaren är glupande ulvar. Det kommer en gång visa sig att de har varit karismatiska och de har flitigt använt Jesu namn och talat om och till Jesus som Herre, Herre men ändå får de en dag möta ett totalt avvisande inför Jesus.

   Detta är viktigt att vi betänker för det finns i vår tid de som försvarar dessa falska profeter med att de just svarar rätt på ”kontrollfrågorna” i grundläggande troslära. Till det säger man att om man bara är rätt i de frågorna så är det inte så allvarligt om det i övrigt finns överdrifter i annat. Men bibelorden här ovan visar att den andliga förförelsen är mera utstuderad än att den kan undvikas med enkla ”kontrollfrågor” i kristen troslära.

   Berndt Isaksson

   Gilla

 27. Bill Johnson är definitivt en ”antikrist” och ockultist. Här en skrämmande uppdatering ang. detta:


  Berndt

  Gilla

 28. Hej Berndt! Så du tror fortfarande på Kundaliniteorin? Jag har redan försökt förklara om och om igen om varför den är fulltständigt obiblisk. Du tycker ju om YouTube, så här är ett klipp där jag bemöter Andrew Stroms argument:

  Gud välsigne dig!

  Gilla

 29. Micael

  Riktigt allvarligt talat. Har du något som helst försvar för exempelvis exemplet med Heid Bakers helsjuka beteende i klippet jag här under lagt ut? Inser du verkligen inte att det är så fullständigt helsjukt? Hur kan det vara möjligt att inte alla varningslampor börjar blinka hos dig när du ser något sådant? Jag frågar inte för att provocera utan är verkligen nyfiken hur man tänker när man ser något sådant. Eller exemplen från Bill Jonson och hans elever som ligger på gravstenar för att ”supa in” kraft från avlidna?

  Mvh

  Berndt

  Gilla

  1. Hej Berndt! Med dina mått mätt är väl Hesekiels, Hoseas och Moses beteenden också ”helsjuka”. Hesekiel låg ner i ett år och åt bröd lagat på bajs, Hosea gifte sig med en hora och Mose konstruerade en orm för att bota sjuka som folket senare kom att tillbe. Men de är sanna profeter, eftersom de tillber och älskar Gud. Heidi har en fantastiskt stor kärlek till Gud och människor, hon betjänar tusentals fattiga och bär all riklig frukt som Nya Testamentet talar om. Det är skamligt att du håller på att smutskasta henne.

   Att ligga ner på marken och skratta är inte ”helsjukt” beteende, det må vara ovanligt i västvärlden men det är på inget sätt unikt. Den Helige Ande kan ge överväldigande glädje, kyrkan behöver inte vara känslolös. Men framför allt är hur folk beter sig helt irrelevant, som jag lyfter i videon. Det finns ingenting i Bibeln som säger att vi ska urskilja andar på hur folk beter sig på bönemöten. Det är en obiblisk lära som jag kallar för ”manifestationism”.

   Gilla

   1. Micael

    Tack för vad som ändå är tydliga besked från dig. Du ser verkligen inget sjukt och hädiskt i de manifestationer som kännetecknar sådana som Heidi Baker och Bethel Church. Trots att detta är totalt främmande för hur nya testamentet talar om vad kristen tro och kristenliv handlar om. Din fråga är ju bara så helknäpp (om du ursäktar) när du inte anser att sjuka manifestationer (liknade dem som det finns otaliga klipp på) faktiskt visar att det är orena andars verksamhet. Ja, det blir ju faktiskt något av hädelse att tillskriva den helige Ande att vara den som verkar dessa sjukligheter. Vad är på gång när en smart kille som du ändå sväljer denna galenskap?

    Jag överlåter till andra att avgöra om Heidi Bakers fylleslag på scenen går att försvara. Jag överlåter till andra att avgöra om det att sund kristen tro att ligga på gravstenar för att ”supa in” smörjelse från döda. Jag överlåter till andra att avgöra om det är sunda bibliska manifestationer med guldplomber, änglafjädrar och guldstoff.

    Berndt

    Gilla

 30. Micael

  Du säger i din video att du inte ser några bevis på att Bill Johnson och de i Bethel Church har någon kontakt med någon kundalinisekt i Indien. Nej, det tror jag inte att någon hävdar. Däremot är ju de sataniska krafterna globala fast i Indien och inom vissa Yogagrupper kallar man det för kundalini. Det är dock samma mörka kraft som är verksam inom den falska karismatiken, och de behöver som sagt inte åka till Indien för att bli introducerade i sånt. Du säger att det inte finns någon avslöjande intervju där det framgår att Bill Johnson varit i Indien och hämtat kundalini. Nä, det är det ingen som hävdar. Det behöver han inte. Ondskan och ockulta krafter kan människor öppna sig för även i Bethel Church och givetvis kallar man det inte i de sammanhangen för kundalini, men manifestationerna och sjukligheterna är de samma.

  Sen har du gått på bluffen att om man bara kan svara rätt på grundläggande frågor om kristen tro och lära så kan man inte vara en falsk karismatiker. Men där tar du fel. Enligt Jesus kommer det finns många falska profeter som kommer mena sig ha gjort till och med kraftgärningar i Jesu namn, men ändå hade Jesus inget att göra med deras manifestationer.

  Sen är det mycket märkligt att du inte tycker att det är något problem att de sjuka manifestationer och andliga fylleslag som kännetecknar rörelsen som utgår från Bethel Church inte har något som helst stöd för hur livet bland de första kristna i nya testamentet beskrivs.

  Och notera att Bethel Church inte utvecklas sunt, utan tokigheterna och galenskapen blir värre och värre med åren. Falsk karismatik fungerar nämligen som droger – det måste hela tiden trappas upp.

  Mvh

  Berndt

  Gilla

   1. Micael skriver: ” Men framför allt är hur folk beter sig helt irrelevant, som jag lyfter i videon.” SLUT CITAT

    Det är väl inte alls irrelevant. Vårt beteende ska inte väcka anstöt. Människor som beter sig exakt som de gör i fylleslag där alkohol och droger är inblandade skymfar den helige Ande. Inte ens på Pingstdagen betedde man sig så, även om de falska karismatikerna brukar hävda det. Men det är inte alls vad som säga om förta Pinstdagen. Där står det om belackarna som inte förstod hur lärjungarna kunde tala i främmande tungomål, och då hånfullt sa om deras tungomålstalande ”De har druckit sig fulla på sött vin.” Alltså det sa belackarna om tungomålstalandet, inte om något redlöst beteende hos de Andeuppfyllda. OCH inte heller i övriga nya testamentet läser vi om några andliga fylleslag.

    Berndt


    Gilla

   2. Micael!

    Sjuka manifestationer är väl en fingervisning på att något inte stämmer, eller?

    På ett möte för över 10 år sen, var det en kvinna som under lovsången hade konstiga beteenden. Jag reagerade efter ett tag, hade ju sett detta innan hos henne.
    Jag reagerade spontant denna kväll och band en religiös ande och befallde den att lämna henne. Beteenden upphörde och jag har inte sett dessa sen dess.

    För mig är mångt och mycket i dessa manifestationer andra andar, men det finns säker det som är äkta och jag tror att vi skall vara på vår vakt.

    Mark du Pont var en av dem som försökte införa denna andenärvaro och jag var med vid ett tillfälle.
    Tack och lov var vi som var där inte så öppna, så det funkade inte för honom.

    Jag har själv aldrig fallit, eller upplevt egna konstig manifestationer, men jag har varit med om när en man som var i stark ande av kontroll, föll som en klubbad så fort jag lade handen på honom.

    Guds Ande mot andra andar kanske kan bli ett sådant resultat och kanske även manifestationerna är reultatet om man är påverkad av orena andar?

    Bb

    Gilla

    1. AMEN

     I ett av mina inlägg så föreslog jag att Berndt Isaksson skulle åka över till USA och intervjua denne Bill Johnson. Men man ska inte överge sin första kärlek så att man lägger stor vikt vid att avslöja falska andar, så jag skrev fel.

     Förlåt att jag skrev fel om Uppenbarelseboken

     Jag har själv varit i kontakt med eller är det fortfarande men vill bli helt fri från onda andar.
     Jag har tagit medicin mot det och varit inne på psyk och försökt tänka bort de onda andarnas tankar. Men det är bara Guds ande som kan driva ut de onda andarna AMEN. Om inte Gud skickar en tjänare blir jag kanske dålig igen efter två eller en månad när hela medicinens effekt går ur.

     Jag har ju levat ett liv i upproriskhet mot Herrens ande.

     Men jag vill bli född av vatten och Ande så att jag inte går evigt förlorad. Snälla hjälp mig även om jag är feg till sinnes och har varit upprorisk och spridit villoläror mot min familj och mot andra.

     Gilla

 31. Hej.
  Mitt namn är Kenneth.
  Jag är nykter och drogfri genom Guds stora nåd.
  För mig har det varit väldigt svårt att överleva i det andliga träsket fullt med böcker åsikter och tolkningar.
  Det har varit nära att jag återfallit till missbruk igen på grund av att jag saknat kraft.
  Det svåra för mig har har varit vem Jesus är,,Min räddning har varit den undervisning som Sven Reichmann delat med sig av,,,,den har fört mig närmre sanningen,Mitt problem har varit Andlig Prestation,Jag har försökt att närma mig Jesus,,,Jag har velat komma nära Gud,men jag kunde inte det,,och det var just det som jag fick och får ännu idag erkänna,,,att jag kan inte vara Kristen.
  Jesus måste hjälpa mig,ge mig törsten,kraften,ordet vilan,,ja allt.

  Det var samma prestation som jag hade i alla 100 tals försök jag gjorde för att försöka bli nykter och drogfri.

  En dag fick jag se en flaska framför mig som var flera meter hög,,då kände jag att jag inte kan vinna mot alkoholen,det var första gången jag bad Gud hjälpa mig,för jag grejar inte det här,Gud hjälp mig jag kommer att dö.

  Sedan när jag hade fått några års nykterhet så upplevde jag ,,att jag inte stod ut med mig själv,,jag dömde andra människor ofta,fastän jag inte kände till deras historia,,,jag ville ha sista ordet,,,jag ville undervisa min fru mina barn från bibeln,jag ville ha rätt.

  då stod jag inför samma problem som flaskan ,,men det här var mycket större,kraftfullare,,,Så nu ber Jag Jesus hjälpa mig,för jag kan inte klara av mig själv.

  Jag känner mig så trygg,så länge jag vet om att jag behöver Jesu hjälp,,
  vissa dagar blir jag rädd för jag känner inte att jag behöver hans hjälp o närvaro,,,,

  Då är det dags att jag rannsakar mig,,ibland upptäcker jag stress från jobbet eller något annat livsproblem som sätter sig i huvudet och kroppen eller att jag inte vill ge mig igen,,,eller att jag blir spänd,,,jag har en dotter som är narkoman och jag är så orolig vissa perioder.

  Men jag är så lycklig att Jesus finns där eller här så fort jag behöver hjälp..Jag älskar mig själv idag,,men jag blir så trött på mina beteenden eller synd ibland.

  Jag hade aldrig överlevt om jag inte hade hört ett evangelium som förklarar vad som pågår i mig,,samt ett evangelium om jesu hjälp och närvaro…Guds Rike

  Jag har snart fått 20 nyktra år genom Guds nåd

  mvh Kenneth

  Gilla

 32. Hur många förde vi till Jesus i dessa dispyter ? Den Helige Ande vill säkert att vi pratar med honom eftersom han är vår hjälpare och en Person. Som är ingjuten i våra hjärtan det mest centrala i vårt liv. Jag tror på att Jesus står för ljuset som övervinner mörkret och avslöjar det som vill förstöra för människor i kristenheten. Att jaga och måla ut den ena och den andra offentligt utan att personligen konfrontera personen i samtal är inget annat än farlig ryktesspridning.

  Gilla

 33. Urskiljning handlar inte om att titta på ”gärningar”, inte ens under och tecken är något som visar på andlighet! Lägg märke till att Paulus tackar Gud för att församlingen i Korint blivit rikligt välsignade med alla nådegåvor och inte lider någon brist. Fortsätter man att läsa går Paulus vidare med att tillrättavisa församlingen, han säger att dom fortfarande är spädbarn som dricker modersmjölk och att dom är KÖTTSLIGA! Nådegåvor är ingen måttstock för andlighet, nådegåvor går att missbruka, dom är givna oss och inget vi förtjänat! Vi kan inte vara ”duktiga” för att få dem. Gud ger dem i nåd sedan är det upp till oss hur vi förvaltar dem! Vi kan missbruka dem lika mycket som något annat här i världen, vi kan använda dem för att upphöja oss själva istället för Gud till exempel! Bileam står som ett varnande exempel i Bibeln, nog profeterade han åt Gud men vandrade inte med honom!

  Bethel Church och Bill Johnsson har en hel del osund förkunnelse, i boken Physics of Heaven talar de om mycket New Age utövning och att detta är något som blivit stulet av oss kristna och att VI ska ta tillbaks detta för Gud. De har fortfarande inte lärt känna Herren, då hade de vetat att han redan HAR ALL MAKT och att vi inte behöver ta tillbaks något alls. Att Herren håller allt i sin hand och att vi bara behöver be och förtrösta på honom! Bethel predikar en lära som slutar i lagiskhet och prestations tro. Den läran leder bort från barnaskapet i Gud. Men att höra att det är så kan bara bli till en lära som allt annat utan någon djupare förståelse, man måste först kanske förstå vad som är osunt och få se det innan man kan förstå varför det Bethel predikar är fel.

  Dessa förelässningar pekar inte ut någon eller ens nämner några sammanhang utan talar i allmänhet om oss som människor och vår natur. Vilket kan hjälpa till att skapa förståelse i det hela.

  [audio src="http://www.kristenmp3.se/SvenReichmann/Vad_ar_ockultism/Vad_ar_ockultism.mp3" /]

  [audio src="http://www.kristenmp3.se/SvenReichmann/Vart_Gudsforhallande/2.%20Kottets_dubbla_budskap.mp3" /]

  Vi får aldrig heller glömma att det var Fariséerna som var barnbarn av en väckelse, som förespråkade väckelse och som var frommast bland folket som stötte sig med Jesus direkt! Dåtidens ”andliga jättar” och väckelsepredikanter. Är inte vi frommast i vårt land? Vad säger att vi inte drabbats av samma sak? Är vi förmer än Fariséerna? Håller vi oss förmer än dem har vi precis samma synsätt som dem!

  Följer jag Jesus för vem han är eller för vad han kan erbjuda? En mycket viktig fråga! Vi kan läsa om många som följde Jesus för vad han gjorde och hans gåvor, inte för personen och givaren bakom dessa. Om det är för vem han är bör jag kunna glädja mig och vara tacksam när det är som svårast över att jag har honom, inte sant? Då spelar inte under och tecken, rikedom och hälsa någon roll, då kan man vara nöjd både med och utan, man kan tacka när man har och när man inte har, för det är i honom man har sin glädje!

  Lyssna på föreläsningarna sen kan vi diskutera vidare.

  Gilla

 34. Rom 14:4 – och vem är du som dömer en annans tjänare? Om han står eller faller, det kommer allenast hans egen herre vid; men han skall väl bliva stående, ty Herren är mäktig att hålla honom stående…

  Gilla

 35. Samtidigt så visar de självuppfyllda profetiorna om att Trump skulle bli president i USA vådan av att inte ifrågasätta falska profetior. Hade de falska profeterna exempelvis profeterat att Ted Cruz skulle vinna då hade det förmodligen blivit han som vunnit istället.

  Någon kallade honom en Messias men efter Jesus från Nasaretts himmelsfärd till den dag Jesus kommer tillbaka kommer det inte att finnas någon Messias på jorden. Trump själv kritiserade Hillary för att hon handlat kristet, för det var kristet av henne att förlåta hennes man.

  Men nu är Trump president så vi får be Gud leda hans tankar rätt, så han inte orsakar krig och annan miljöförstörelse.

  ”1 Kungens tankar är som vattenflöden i Herrens hand,
  han leder dem vart han vill.” (Ords 21:1)

  Det samma gäller naturligtvis även presidenter och statsministrar.

  Gilla

 36. Artikeln är ju några år gammal, men den verkar ha dykt upp igen bland de mest lästa artiklarna.

  Jag tycker det är lite märkligt att säga att det är fel att kritisera den karismatiska rörelsen eftersom man då skulle förkasta en väldigt stor del av kristenheten. (Sedan när blev antal ett kriterium för sanning?) Jag ser inga problem med att hävda att samtliga moderna ”profeter” är falska profeter. Liksom samtliga moderna ”apostlar” är falska apostlar. Jakten på falska profeter går alltså i många avseenden för kort, inte för långt.

  Det faktum att det finns många katoliker som uppvisar karismatiska manifestationer tala emot att dessa manifestationer skulle vara genuina, Den katolska kyrkan företräder ju ett förvanskat evangelium, och i stort sett alla av reformatorerna och de tidiga protestantiska ledarna var överens om att påvedömet uppfyller alla kriterier för att vara Bibelns Antikrist. (Vi talar om påvedömet och den katolska kyrkan som institutioner; det finns helt klart många frälsta människor inom den katolska kyrkan,)

  Om man tittar närmare upptäcker man snart att den moderna pingst-/karismatiska rörelsen i många grundläggande frågor ligger närmare den katolska kyrkan, än vad traditionella protestanter gör, bl.a. i synen på kontinuerlig uppenbarelse. Det är intressant att konstatera att när det neokarismatiska rörelsen drog fram under senare delen av 1900-talet så var det främst liberala protestantiska kyrkor som påverkades, tillsammans med katolska grupper. Traditionella protestanter – som menar att den särskilda uppenbarelsen från Guds sida är definitivt avslutad i och med Nya Testamentet – tillhörde och tillhör alltjämt de starkaste kritikerna av den karismatiska rörelsen.

  Gilla

  1. Hej Mikael!

   Menar du alltså att alla världen 600 miljoner pingstkarismatiker, där vi som driver Hela Pingsten är några av dem, är del av en demonisk rörelse där ALLA ledare är falska, inklusive de som leder tusentals människor till tro på Jesus?

   Gilla

   1. I den mån de menar att Gud har sagt något som han inte har sagt, är de falska profeter. Jag skulle gissa att det i de flesta fall inte handlar om att de skulle vara direkt ledda av demoniska krafter (även om sådant helt säkert förekommer; förmodligen är många av miraklerna inom katolicism av demoniskt ursprung), utan ofta handlar det om ”profeternas” personlig infall. (Idén om ”misstagna” eller ”felande” profeter, dvs, äkta profeter som ändå skulle kunna profetera fel, är ingenting som finns i Bibeln, utan det är en lära som uppkommit i den karismatiska rörelsen,)

    Att en rörelse har falska profeter innebär inte att det är omöjligt att människor kommer till tro, så länge Guds ord predikas (vid sidan av de falska lärorna/profetiorna/tilltalen). Miljontals människor har kommit till tro i den Katolska kyrkan, men det gör inte den kyrkan mindre antikristlig.

    Gilla

    1. Okej, så med ”falsk profet” menar du helt enkelt någon som profeterar, men eftersom Andens gåvor har upphört så kan det inte vara sant utan är med nödvänighet falskt utan att den personen har med det demoniska att göra? Notera dock att det bibliska begreppet falsk profet har med det demoniska att göra, falska profeter är ”rovlystna vargar” som vill döda Guds församling (Matt 7). Så när du säger att alla som profeterar i hela den karismatiska rörelsen är falska profeter, låter det som att det du säger är att vi är mordiska och demoniska. Så du kanske bör ändra terminiologi där om det inte är det du menar.

     Ni cessationister är väldigt ovanliga dessa dagar. Du kallar det ”traditionell protestantism”, och medan Calvin hittade på cessationismen och Luther tilltalades av den existerade inte läran om att Andens gåvor har upphört innan dem. Det fanns ingen i fornkyrkan som hävdade något sådant. Och Bibeln säger ju aldrig att profetian ska upphöra innan Jesus kommer tillbaka (1 Kor 13:8 syftar helt klart på Jesu återkomst enligt de allra flesta kommentatorer, jfr 1 Kor 1:7). Det räcker ju med ett enda modernt mirakel som är tydligt ickedemoniskt för att cessationismen ska spricka, varför nästan inga kristna i Afrika, Asien och Latinamerika är cessationister. Cessationismen utmålar i en sådan kontext djävulen som kraftfullare och mäktigare än Gud, eftersom det sker så många mirakler.

     Allt gott!

     Gilla

     1. 1) Med ”falsk profet” menar jag kort och gott den som påstår sig ha fått en profetia från Gud, som i själva verket inte är från Gud. Sedan kan det säkert finnas grader av falskhet, där vissa falska profeter är mycket värre än andra. Vissa kan säkert profetera falskt, även om de inte skulle ha gått så långt att de företräder någon heresi som skulle placera dem utanför den kristna kyrkan, eller göra sig till obotfärdiga syndare. Under det Gamla testamentets tid var det straffbart att profetera falskt, och även om gammaltestamentliga strafflagar inte är tillämpliga idag, har Gud aldrig inrättat något särskilt ämbete av ”felbara profeter”.

      2) Jag tror inte 1 Kor 13 kan användas som skriftbevis vare sig för kontinuationismen eller cessationismen. Däremot kopplar Bibeln tydligt de karismatiska nådegåvorna till apostlaämbetet. Följden av en karismatisk syn blir att fortfarande lever i apostlatiden.

      3) Om det finns moderna profeter och/eller apostlar, kan man inte hävda att Bibeln är den enda auktoriteten för tron. Finns det moderna profeter eller apostlar, då måste deras budskap vara lika auktoritativa som Bibeln. Det finns helt enkelt ingen grund för att det skulle finnas olika ”grader” av uppenbarelse från Gud. Om Gud talar, så är det absolut bindande och auktoritativt. Den kristna församlingen behöver inte sväva i ovisshet om huruvida en profetia är från Gud eller inte. (Om så vore fallet, vore man fri att ifrågasätta Bibeln. Om påven, Ellen G White eller Lars Enarson kan ta emot budskap från Gud, då kan vi inte hävda att deras uppenbarelser är mindre auktoritativa än

      4) Den ”cessationistiska” ståndpunkten är inte (utom hos liberalteologer) att mirakler inte förekommer. Mirakler förekommer när Gud i sin allsmäktiga vilja bestämmer sig för att utföra ett mirakel. Det normala är väl att Gud arbetar genom naturliga processer, men då och då kan han arbeta på mer oväntade eller mirakulösa sätt. (Det kan ju inte uteslutas att Gud även – som en följd av hans allmänna försyn, gör detta även bland icke-kristna, men i så fall är det inte ett resultat av bönesvar.)

      Det cessationister hävdar är att mirakel såsom apostoliska tecken har upphört. Det vi kan se i Bibeln är att en koncentration av mirakel sker i samband med att Gud ger ny uppenbarelse, eller inleder ett nytt kapitel i frälsningshistorien. Tanken måste rimligtvis vara att Gud vill rikta uppmärksamhet till sig, att det inte kan undgå Guds församling att Gud talar, och har något nytt att säga. Vi kan inte anföra mirakler – eller påstådda mirakler – som ett skäl för att det är Gud som verkar i ett visst sammanhang.

      (I min erfarenhet verkar det som om de ”häftigaste” miraklerna alltid sker några led bort. Typ ”vi hade en missionär på besök som hade varit i Afrika och där berättade han att de uppväckt 23 personer från det döda.” På frågan vilka mirakler någon personligen upplevt, kunder svaret bli typ: ”Jag var förkyld en gång, och blev frisk.” Det är givetvis generaliseringar, ibland sker det verkliga mirakler.)

      Det vore intressant att höra om du anser att de katolska mirakler – som många gånger hänger samman med Maria- eller helgonkult – är genuina?

      5) Vad gäller tungotal så handlar det i Bibeln om att mirakulöst kunna tala verkliga språk. Visst kan det – som i fallet med andra mirakler – i princip hända att Gud ger någon en övernaturlig förmåga att tala och/eller att förstå/tyda ett främmande språk. Problemet är bara att åtminstone 99% av det ”tungotal” som förekommer moderna karismatiska församlingar är obegripligt joller.

      6) Sist, men inte desto mindre viktigt, skulle jag vilja efterlysa bättre urskiljning hos dem som säger sig företräda en ”sund” karismatik. Jag tror att svårigheten för många ”vanliga” pingstvänner och karismatiker att hålla rågången mot de mer extrema grupperna är något triggar många ”falsk profet-jägare”. Ta en sådan sin Benny Hinn. Han fick visst någon form av korrigering senaste gången han var på besök. Men man måste ändå fråga sig varför det tog så lång tid? Han har ju haft ögonen på sig sedan 90-talet för såväl falska profetior, konstiga läror, överdrivna påståenden om mirakler etc. Finns flera exempel, och inte sällan verkar det som om det är det sekulära pressen som får göra det stora jobbet när det gäller att avslöja villolärare eller charlataner, ty karismatikerna verkar inte lägga mycket krut att att pröva sina ”profeter” eller ”apostlar”.

      Ett ganska akteulla exempel har uppmärksammats av Justin Peters. Ett antal ”profeter” kom samman i början av 2020, för att meddela vad Gud hade att säga om detta år. Det ”märkliga” är att ingen av dessa ”profeter” nämnde någon om Corona-pandemin. Hur kunde Guds profeter missa en sådan händelse?? Detta misslyckade försök till profeterande har ju blivit lite av en snackis i konservativa protestantiska sammanhang, och det har öven gjorts försök från karismatiskt håll att bortförklara hur man kunnat missa en händelse av en sådan magnitud.

      Därför skulle jag föreslå några etiska riktlinjer för ”sunda karismatiker”:

      Att påståenden om helanden eller andra mirakler som används som ”marknadsföring” – under evangelisationskampanjer, i massmedier etc – skall vara tydligt dokumenterade av oberoende läkare. Det tyvärr många exempel på predikanter som gör vidlyftiga påståenden om mirakler som tydlgen skall ske på löpande band, men när journalister börjar gröva djupare blir det betydligt svårare att hitta något verkigt mirakel bakom påståendena.
      Man bör se över hur man genomför möten. Man bör undvika semi-hypnotiska metoder som medryckande, repetitiv musik som sänker människors medvetandenivå och delvis stänger av det kritiska tänandet. Är saker och ting uppgjorda på förväg, då bör detta klart och tydligt anges. Ett exempel kan hämtas från Benny Hinn-möten, där de som blir ”helade” på scenen i själva verket blivit utplockade på förhand, samtidigt verkligt sjuka motats bort när de sökt sig fram för förbön. (Anledningen är ju förstås att inga svårt sjuka skall kunna komma upp. vilket kan resultera i pinsamma ”misslyckanden”.) Då de ”helade” i princip är skådespelare, är det minsta man kan kräva att detta tydligt klargörs i inbjudan till mötet.
      Att man systematiskt nedtecknar profetior eller tilltal som givits åt församlingen, och att man regelbundet går igenom dessa. Man skulle kunna ha en genomgång en gång per år, och då borde man även fråga sig om det inträffat viktiga händelser som man misslyckat med att förutsäga.
      Samfund eller organisationer bör komma med något slags riktlinjer för hur man prövar profetior eller tilltal. Man bör ge något slags fingervisning om när vi kan betrakta ett tilltal som äkta. Ta t.ex. Enarsons ”tilltal” om att vi borde verka för en SD-ledd regering. Jag känner inte till något karismatiskt samfund som tagit ställning till huruvida detta är ett äkta tilltal eller inte. (Jag kan ha missat något, då får jag låta mig korrigeras på denna punkt.). Problemet är ju att om man skulle ta ställning för Enarsons tilltal, då stöter man iväg vissa grupper. Om man skulle ta ställning mot Enarsons tilltal, då stöter man iväg andra grupper. Fast om man inte kan veta huruvida tilltalet är äkta eller inte, då är det ju i praktiker värdelöst.

      Oavsett om man tror att de apostoliska nådegåvorna är verksamma idag, borde tydlig urskiljningsförmåga och ett systematiskt arbete med att skilja mellan äkta och falska manifestationer åtminstone inte skada.

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s