Hemlösa, fattiga och får inte gå i skolan – romska barn i Sverige 2014

En flicka som var hemlös, men vars familj fick en lägenhet genom Stefanushjälpen
En flicka som var hemlös, men vars familj fick en lägenhet genom Stefanushjälpen

Idag kunde man höra mig i P4 Uppland där jag klagade över att barn, inklusive spädbarn, sover i bilar i Uppsala kommun. Det handlar om barn till EU-medborgare från främst Rumänien som ber om pengar på Uppsalas gator. Jag har uppmärksammat de hemlösa barnen både här på bloggen och i lokaltidningen UNT. Jag och några vänner har startat en förening vid namn Stefanushjälpen för att hjälpa hemlösa EU-migranter, och jag har också startat en facebookgrupp som heter Hjälp till tiggande EU-migranter i Uppsala.

Som om det inte var illa nog att de är hemlösa och sover i bilar (vilket enligt dem själva är väldigt kallt på nätterna) så får barnen till tiggande EU-migranter inte gå i skola i Uppsala kommun. I vissa andra kommuner får de någon form av pedagogisk verksamhet, men här springer de runt på gatan eller hänger på Centralstationen. Jag nämnde detta i min debattartikel i UNT, och tänker nedan redovisa hur det gick till när jag fick reda på det.

I början av april i år ringde jag Sara Ketema som är skolpliktsansvarig på Uppsala kommun och frågade om barn till EU-migranter har rätt till skolgång. Hon gav mig ett solklart ja, alla barn har rätt att gå i skolan. Det är en mänsklig rättighet. Hon hänvisade mig till Centrum för Introduktion i Skola (CIS) som tar emot alla barn i Uppsala kommun som kommer från andra länder och ska börja i skolan. Jag fick där träffa Gert-Ove Segerström, enhetschef och rektor med programansvar, och han betonade att alla barn har rätt till skola och uppmanade mig att skriva in dem. Så jag gav blanketter till tre familjer med totalt fem barn och hjälpte dem lämna in dem till CIS.

En dryg vecka senare fick jag ett telefonsamtal från Gert-Ove Segerström. Han hade haft ett ”häftigt samtal” med kommunen angående barn till EU-migranter och de hade sagt att man behöver uppehållsrätt för att få gå i skola, vilket tiggarna i regel inte har. Att papperslösa har rätt till skola hjälper inte, för de är inte heller papperslösa. De rumänska barnen har alltså ingen rätt till skola. Segerström nämnde dock att i Malmö så har man skapat en alternativ skolform för dessa barn och han skulle försöka pressa på Uppsala kommun att göra något liknande.

Jag skrev detta i facebookgruppen ”Hjälp till tiggande EU-migranter i Uppsala”, och många av mina vänner blev upprörda. En av dem, Sara Sätterberg, skickade ett mail till kommunen och frågade om det verkligen var sant att dessa barn inte fick rätt till skola. Då fick hon följande svar av Sophie Rouaud på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad:

Hej Sara,

Eftersom du inte nämner några namn eller refererar till någon speciell tidningsartikel så kan jag inte svara för eller ta reda på vilka argument som framförts. Det kan till exempel vara så att diskussioner pågår bland människor som inte är insatta i skolfrågorna i Uppsala kommun. När det gäller rätt till skolgång så har Uppsala kommun redan innan nya skollagen kom alltid erbjudit alla barn som vistas i kommunen skolgång, det gäller alltså såväl EU-migranter som till exempel papperslösa. Denna hållning är Uppsalas rektorer väl införtrogna med.

Vänliga hälsningar,

Sophie Rouaud

Nu var jag förvirrad! Har barnen rätt till skola eller inte? Jag talade in ett meddelande på Rouauds telefonsvarare, och hon ringde upp mig veckan efteråt. Hon sa då att hon talat med Sara Ketema, Gert-Ove Segerström och en kommunjurist. Och hon bad om ursäkt att hon och Ketema hade gett oss fel besked: barnen har inte rätt till skola. Det är så kommunjuristen tolkar den nya lagen om skola till papperslösa, som säger:

”Förslagen i denna proposition innebär att nästan alla barn som vistas i Sverige kommer att få rätt till utbildning. Endast barn med tidsbegränsade uppehållstillstånd som vistas i landet kortare tid än ett år kommer att sakna rätt till utbildning. Dessa barn vistas lagligen i landet, men är här under så kort tid att de inte ska folkbokföras. Eftersom dessa barn inte heller omfattas av 29 kap. 2§ andra stycket skollagen har de ingen rätt till utbildning.” (prop. 2012/13:58).

Detta är dock ett kontroversiellt beslut. Flera vänner till mig som pluggar juridik har reagerat och frågat sig om detta verkligen är den enda tolkningen av lagen (vilket det inte verkar vara då exempelvis Göteborg och Motala agerat annorlunda), och huruvida detta inte bryter mot EU-rätten som garanterar alla barns rätt till skola inom Europeiska Unionen. Nu när Sverige ska göra barnkonventionen till lag måste Uppsala kommuns beslut prövas om det verkligen är rimligt utifrån barnens rättigheter att neka dessa barn, som i de flesta fall är romer, utbildning så länge de är här i landet.

Enligt barnombudsmannen i Uppsala som uttalar sig om dessa barn i P4 morgon idag (från ca 2 timmar och 15 minuter in i programmet) så har dessa barns familjer det mycket fattigare i Rumänien, varför de tar med sig barnen hit trots att de missar skolgång. Svenska kyrkan med flera vittnar om att det råder förskräckliga levnadsförhållanden för romer i Rumänien många gånger. Vissa vill säkert anklaga barnens föräldrar för att de tar med sig barnen hit till Sverige, men utifrån bakgrunden att detta är en av de fattigaste och mest diskriminerade grupperna i Europa, som har det ohyggligt svårt i sitt hemland, är det uppenbart att vi inte kan skjuta ifrån oss ansvaret. Vi kan inte acceptera att barn sover i bilar och nekas skolgång i Sverige 2014.

10 kommentarer

 1. Micael!

  Anser du att de tiggare som kommer hit några månader för att få ihop pengar, att vars barn skall gå i skola här, lära sig svenska, matte, ja alla ämnen?

  Problem uppstår direkt! Efter några månader försvinner de, de få alltså inte en kontinuerlig utbildning. Jag ser det som problematiskt eftersom de är här bara kortsiktigt.

  En annan grej är, varför skall Sverige ta ansvar för andras barn när de inte tänker bosätta sig här, eller ens får fast uppehållstillstånd så att de kan bosätta sig här??

  Om man väljer att åka hit för att tigga under en tidsperiod och väljer att ta med sina barn, då anser jag att man själv får ansvara för sig själv och sina barn.

  Bb

  Gilla

  1. Björn bloggaren

   Om inte Sverige ska ta ansvar för barnen och föräldrarna inte heller tar sitt föräldraansvar, vem ska då se till dessa barns intressen?

   Gilla

 2. Vore det inte bättre med någonting annat än den vanliga skolan? Något uppsamlande projekt som fungerar även om barnet ska bryta upp snart. Och där språket pratas.

  Gilla

 3. Här är ett vittnesbörd om en hemlös gatupredikant som tog Jesus på orden när det gäller att hjälpa andra.

  Gilla

 4. Sverige har ingen skyldighet att ta hand om EU medborgare som inte jobbar eller inte kan ta hand om sig sjalva, sjalvforsorjande — detta har ocksa just fastslagits I The European Court of Justice. EU Lander har ingen skyldighet att ta hand om sociala turister – vilket dessa ar

  Gilla

  1. Sociala turister?? De är diskriminerade fattiga människor, ekonomiska flyktingar som tigger i Sverige för att det är förbjudet att tigga i Rumänien, och det sociala skyddsnätet där är jättetunt.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s