Därför måste de rumänska barnen få tillgång till utbildning

Den ideella föreningen Fyrisgården startade en verksamhet för romska barn från Rumänien våren 2014. I somras lades det dock ned på grund av bristande resurser. Foto: Emma Eriksson/UNT
Den ideella föreningen Fyrisgården startade en verksamhet för romska barn från Rumänien våren 2014. I somras lades det dock ned på grund av bristande resurser. Foto: Emma Eriksson/UNT

Debattartikel publicerad i Dagens samhälle:

De EU-medborgare som tigger pengar i gathörn, på torg och utanför affärer är några av de fattigaste och mest utsatta människorna i det svenska samhället i dag, och allra mörkast är det för deras barn. Enligt barnkonventionen har de rätt till bostad, trygghet och utbildning. Ändå sover de i bilar, lever på gatorna och nekas utbildning, i Sverige 2014.

I våras tog jag flera rumänska barn tillsammans med deras föräldrar till Centrum för introduktion i skola (CIS) i Uppsala, och fick där reda på att alla barn i Sverige har skolplikt – medborgare, asylsökande, papperslösa – utom hemlösa EU-migranter. Jag kontaktade Uppsala kommun som först hade sagt att dessa barn har rätt till utbildning precis som alla andra, men efter att ha pratat med kommunjuristen meddelade en tjänsteman mig att de tyvärr inte har det.

I andra kommuner, exempelvis Göteborg, erbjuds dock dessa barn skolverksamhet. Sofia Kalin på Skolverket säger till Sveriges Radio att det saknas en praxis och att hon inte vet vad Skolverket ska uppmana kommunerna till. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger dock att hans budskap till kommunerna är att de har rätt och möjlighet att ge utbildning till dessa barn.

Skälet som Uppsala kommun har angett till att neka barnen skolgång är att de med sina familjer officiellt bara får stanna här tre månader, och många (men inte alla) familjer åker tillbaka till sina hemländer efter just ett par månader. Det gör att en introducering till det svenska skolsystemet inte kan göras på samma långsiktiga sätt som för andra invandrare. Men alternativet kan omöjligen vara att låta dem springa på gatan och förlora månader av utbildning! Alternativet måste vara att hitta en speciallösning för den här gruppen barn så att de får någon form av pedagogisk verksamhet medan de är här.

Många av dessa barn är romer. Svenska romer nekades skolgång ända fram till 1959, även då av administrativa skäl – de saknade ofta en fast adress. Systemet var dock, precis som nu, byggt så att de uppmanades att inte stanna alltför länge på samma plats, och generationer av romska barn förlorade utbildningsmöjligheter i Sverige. Nu upprepar historien sig.

Visst vore det allra bästa att dessa barn fick en god, kvalitativ utbildning i sina hemländer på sitt hemspråk. Precis som det allra bästa vore att det var fred på jorden och alla fick gratis pannkakor på fredagar. Nu ser dock världen inte ut så. De familjer jag pratat med vittnar om fruktansvärd misär, fattigdom och diskriminering i sina hemländer, något som bekräftas av medier, myndigheter och organisationer som har undersökt romers situation i Rumänien och Bulgarien.

En 14-årig flicka berättade för mig att hon skulle vilja gå i skolan i Rumänien, men hon går hungrig på dagarna där och hennes föräldrar kan inte betala uniform och böcker. När de sedan åker till Sverige för att tigga tar de med sig henne för att de inte har släktingar som har råd att ta hand om henne i Rumänien. Och eftersom hon inte får gå i skola i Sverige, spenderar hon dagarna här genom att planlöst hänga på stan.

Kommunerna måste sätta barnens bästa i första rummet. Det pågår en tyst humanitär kris i Sverige där mängder av barn fryser i kalla bilar om nätterna och döms till ett liv i fattigdom och tiggeri på grund av förlorad skolgång. Detta kan inte få fortsätta, Sveriges kommuner måste ge pedagogisk verksamhet till hemlösa EU-migranters barn!

Micael Grenholm, ordförande i föreningen Stefanushjälpen

Bonuskommentar för mina kära bloggläsare: 🙂

Folk klagar över att Sverige inte kan ge boende, sjukvård och utbildning åt tiggande EU-migranter och deras barn för att ”det är Rumäniens ansvar” och ”vi har inte råd”.

Här kommer lite fakta.

rumänien vs Sverige

På bilden ser ni Sverige och Rumänien i Hans Roslings statistikprogram Gapminder World. Storleken på bubblorna är ländernas totala BNP: Sverige har 302 miljarder dollar och Rumänien 61 miljarder dollar. X-axeln visar BNP per capita: Sverige har 33 500 dollar per person och år medan Rumänien har 11 500 dollar per person och år. Och Y-axeln visar korruptionsnivå enligt CPI, där 10 är ingen korruption: Sverige har 9,2 medan Rumänien har 3,8.

Inse att Sverige är ett av världens absolut rikaste länder i relation till sin befolkning. Vi kan gott kosta på oss att ge boende, sjukvård och utbildning till dessa människor – att tro att deras situation skulle lösa sig om vi tvingade dem tillbaka till Rumänien är helt och hållet fel. Nej, de som förespråkar en sådan ”lösning” bryr sig inte särskilt om de tiggande människorna ifråga – de vill bara göra sig av med dem så de slipper se fattigdom när de går och handlar.

9 kommentarer

 1. För Godhetsaposteln och anhängaren av fri invandring – Micael Grenholm – räcker det uppenbarligen inte att barn till illegala invandrare får gå i skolan. På fullaste allvar kräver han att även de utländska romernas barn ska få fri skolgång i Sverige på skattebetalarnas bekostnad.

  Enligt Micael pågår ”en tyst humanitär kris i Sverige där mängder av barn fryser i kalla bilar om nätterna och döms till ett liv i fattigdom och tiggeri på grund av förlorad skolgång.” Tydligen bortser han ifrån att romernas hemländer har ansvar för sina medborgare och den alltmer krackelerande välfärden i Sverige med fattigpensionärer och en allt ovärdigare äldreomsorg och sjukvård.

  Gilla

  1. Hej Bengt!

   Jag publicerade bilden från Gapminder ovan för att bemöta just detta konstiga argument: Sverige är ett av världens absolut rikaste länder, så vi har bättre ekonomiska förutsättningar än Rumänien att hjälpa dessa människor även om det inte var så att romer diskrimineras och Rumänien dryper av korruption, vilket är fallet. Barn kan inte påverka var de föds, de här har fötts in i en social och ekonomisk grupp som är extremt utsatt och detta lider de av – vi har en moralisk skyldighet att då göra vad vi kan för att hjälpa dem.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Micael, hur tänkte du helt praktiskt där? Vilka lärare tänkte du belasta med detta? Var någonstans? Och för vilka pengar?

  Självklart får du och dina likasinnade göra vad ni vill med era pengar. Men begär inte att vi andra skattebetalare ska försörja illegala invandrare, barn till utländska romer och hela den övriga världen. Varje nation måste först och främst se till dess egna medborgare.

  Gilla

  1. Bengt, din egoism och brist på medmänsklighet är skrämmande. De här barnen har inte valt att födas i ett land vars BNP per capita är mindre än hälften av Sveriges. Ett land där romer är diskriminerade och där korruptionen är skyhög. Sverige är ett av världens absolut rikaste länder sett till vår befolkning, så det är självklart att vi kan betala för att hjälpa en av Europas fattigaste grupper. Vi ska stå för barmhärtighet och genoristet istället för kärlekslöshet och girighet.

   Gilla

 3. Micael, varför besvarar du inte mina frågor i stället för att kasta ur dig floskler mot mig? Krockade de möjligen med verkligheten? Jag kan i stället kontra med att din naivitet och ”gränslösa” ideologi rimligen är betydligt mer skrämmande än min påstådda ”brist på medmänsklighet”.

  Jag har starka belägg för att Sveriges välfärd snart bara är ett minne blott. Sjukvården, äldreomsorgen, skolan och försvaret är nästan bara ruiner. Och du har ändå mage att prata om att Sverige är ”ett av världens absolut rikaste länder”.

  Förslag till dig: Framför gärna det budskap till sönderstressad personal och vanvårdade patienter på landets vård- och sjukhusavdelningar. Jag försäkrar dig att du och dina verklighetsfrånvända ideal inte kommer att mötas av särskilt stor förståelse och tacksamhet.

  Jag vill påstå att du visar egoism och brist på medmänsklighet gentemot Sveriges medborgare och skattebetalare som byggt upp det här landet. Men det ger förstås inte lika starkt lysande glorior att i första hand hjälpa den egna befolkningen i första hand…

  Gilla

  1. Bengt, verkligheten är just att Sverige är i topp 20 av världens rikaste länder, i relation till sin befolkning. Se http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita Sveriges BNP per capita och år är nu över 40 000 dollar, medan Rumäniens ligger på 18 000. Vi är med andra ord dubbelt så rika som rumänerna – vilket inte bara är sant per capita utan i absoluta tal, se http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

   Vi har med andra ord dubbelt så stora möjligheter att hjälpa romerna som tigger på våra gator än vad Rumänien har. Och medelsvensson har en levnadsstandard som är milsvid från den misär som dessa människor lever i.

   Sen har det skett en tragisk nedmontering av välfärden, och vilka är skyldiga till det? Alliansen! Deras skattesänkningar och privatiseringar har gynnat de rika medan de fattiga är förlorarna. Du kan inte skylla nedmonteringen av välfärden på romerna – som ju är exkluderade från välfärden i nuläget. Sparka inte nedåt, kritisera hur de rika fått skattesänkningar och hur storföretagen gömmer pengar i skatteparadis som de skrapat ihop från den privatiserade välfärden.

   Gilla

 4. Micael, jag ”skyller” inte på romerna. Jag lägger skulden på dig och andra självutnämnda och verklighetsfrånvända Godhetsapostlar som hellre hjälper hela den övriga världens fattiga än landets egna nödlidande i form av fattigpensionärer, förtidspensionärer, hemlösa och gamlingar med en nästan obefintlig vård och en äldreomsorg som knappt är värd namnet. När tänker du besöka dem och berätta hur ”rikt” vårt land är?

  Du borde också hålla dig för god att belasta dina politiska meningsmotståndare i den tidigare alliansregeringen för den söndervittrade välfärden. Alla politiska partier i sjuklövern är medskyldiga till den här dystra utvecklingen, bland annat som följd av de senaste decenniernas extremt liberala och dyra massinvandring. På det området finns uppenbarligen inga ekonomiska begränsningar.

  Gilla

 5. Jag vill helt försynt tillägga att det säkerligen går att finna en eller annan rumänsk romsk familj som gärna såg att barnen gick i skola. Men det generella problemet är att romer – oavsett nationalitet – slår vakt om sin kultur och särart, och därför ytterst ogärna ser att barnen går i exempelvis svensk skola där det finns risk för att deras värderingar ”försvenskas”.

  Det svenska samhället har med nedslående resultat sedan drygt 40 år satsat enorma resurser för att förmå de romska barnen till skolgång. Berätta gärna, Micael, hur man ska göra! Du skulle få mängder av tackbrev från förtvivlade social- och skolförvaltningar runt om i landet!

  Upplysningsvis har följande inte hjälpt: Dubblerade bidrag, taxihämtningar, speciellt anställd personal vars enda uppgift varit att hämta barnen till skolan, familjebehandling, institutionsplacering eller hot om institutionsplacering, klasser med enbart romska barn, större och bättre bostäder, etc, etc.

  Men fortfarande avslutar få romska barn grundskolan med fullständiga betyg, ännu färre påbörjar gymnasiestudier och nästan inga fullgör gymnasiestudierna.

  Som jag ser saken vore det rimligt att Sverige först löste de i Sverige bosatta romska barnens problem, innan vi av hybrisliknande skäl försöker ta oss an rent omöjliga projekt!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s