Skit i statens pengar, lev i egendomsgemenskap istället!

En av Jesus Armys kommunitetshus
En av Jesus Armys kommunitetshus

Så budgeten presenterades igår och den var en besvikelse på flera sätt. Urholkningen av biståndsbudgeten fördubblades så att 20% av biståndspengarna går till flyktingmottagande i Sverige. Likt Diakonia säger jag att generös invandring är jättebra och viktigt, men att ta de pengarna från de fattiga istället för från de rika suger. Andra tråkiga besked från den rödgröna regeringen som många kristna upprörts över är att avdragsrätten för gåvor försvinner och att bidragen till trossamfunden halveras. Dagen skriver mycket om det idag.

Men egentligen är statliga bidrag till samfunden helt onödiga, sett till vad kyrkorna ska göra. Urkyrkan, den tidiga frikyrkorörelsen och husförsamlingsrörelsen i Kina är tre exempel på kristna rörelser som vuxit explosionsartat, fört mängder till tro, hjälpt mängder med fattiga människor och upplevt många tecken och under utan något som helst statligt bidrag – tvärtom blev de förföljda av staten! Idag saknar vi till stor del elden, passionen för Jesus och överlåtelsen till kyrkan, och då blåser staten in pengar i samfundsliken för att de ska ha sina institutioner och kaffeapparater medan de glider allt längre ifrån vad det verkligen innebär att följa Jesus.

Se på Jesus Army, en av de mest bibliska kyrkorna i Europa! De är ett av de minsta samfunden i Storbritannien – de har inte fler än 1500 medlemmar – men de har sjukt mycket pengar att röra sig med sett till sin storlek. Detta är för att 500 av medlemmarna lever i fullständig egendomsgemenskap. 100% av deras lön går till den gemensamma kassan, som finansierar kommuniteternas rullande utgifter, kyrkans administration samt det omfattande sociala arbetet i deras Jesus Centres.

På vår fantastiska konferens Frälsning, mirakler och aktivism i Norrköping presenterade jag hur Jesus Armys egendomsgemenskap fungerar. Det här är ju en väldigt biblisk församlingsmodell (Apg 2:44-45), det utjämnar klyftor mellan rika och fattiga och om de svenska samfunden skulle fungera som Jesus Army så skulle de får miljoner och åter miljoner mer kronor att röra sig med – långt mycket mer än vad de får från staten. Kör på det istället, samfund. Försök inte vinna statens gunst, kör på och lev i egendomsgemenskap och be för sjuka på sjukhusen och protestera mot polisen med civil olydnad så att ni blir förföljda istället. Som Jesus sa:

”Saliga är ni som är fattiga, er tillhör Guds rike… Saliga är ni, när människor hatar er och stöter bort er, när de hånar och smutskastar er, allt för Människosonens skull. Gläd er på den dagen, ja, hoppa av glädje! Ty se, er lön blir stor i himlen. På samma sätt gjorde deras fäder med profeterna.

Men ve er, ni rika! Ni har fått ut er tröst… Ve er, när alla människor talar väl om er! På samma sätt gjorde deras fäder med de falska profeterna.” – Luk 6:20-26)

13 kommentarer

 1. Micael,

  det är för mg en omöjlig tanke att personer som är bidragsberoende ”på plats” skulle bli av med sitt bidragsberoende när de kommer till Sverige och kräver så oändligt mycket större försörjningsstöd. Varför vända på allting så snart vi kommer in på ett känsligt område?

  Gilla

 2. Hej Micael!

  Dristar mig till att kommentera även detta inlägg, men denna gång håller jag med dig i rätt mycket av vad du skriver. Församlingarna borde inte vara beroende av anslag från Staten. Det Gud vill att församlingen skall göra finansierar Han också, ett bidragsberoende riskerar snarare att binda upp församlingen i det de inte borde ägna sig åt.

  En gemenskap ledd av den helige Ande kan ta sig många olika uttryck och ett kan vara det du beskriver från England men kopior är aldrig från Gud, glöm inte det. Det måste vara den helige Ande som leder och han är unik för varje person och engagemang.

  Att uppmana till civil olydnad är i strid mot Guds ord. Vi skall välsigna överheten inte kämpa mot den. Det står om den första församlingen att ”de prisade Gud och var omtyckta av allt folket. Och Herren ökade var dag skaran med dem som blev frälsta.” (Apg. 2:47).

  De var alltså omtyckta av folket! Det blir man inte genom civil olydnad för en sak som folk i allmänhet inte förstår och är motståndare/tveksamma till. Det stöter bort människorna från Gud och gör evangelisation svårare. Om människorna i stället tycker om det vi gör, har de lättare för att öppna sig och Herren kan frälsa dem.

  /Rolf

  Gilla

  1. Nej, Rolf! Sångförfattaren har alldeles rätt, ”Gud har inga pengar”. Om det låg till å som du säger skulle åtminstone änkan fått behålla sin skärv.

   Gilla

   1. Hans,
    bättre att läsa Bibeln tex. Ps. 24:1 ”Jorden och allt som uppfyller den tillhör HERREN.” Om du bara tror … sade Jesus till Marta (Joh. 11:40) och det säger han till dig också Hans.

    Änkan gav av sitt hjärta, hon behövde inte ge. Gud tvingar ingen men när man ger av sitt hjärta berör man Guds hjärta, därför blev Jesus berörd av henne.

    Gilla

    1. Rolf, Gud har inga pengar. Hade han det skulle fattigdomen inte vara så utbredd och pastorn skulle slippa de ganska pinsamma kollekttalen. När slutade du ge tionde?

     Gilla

 3. Så klokt och välformulerat! Den där avdragsrätten för gåvor är jag glad att slippa. Vilken avskyvärd idé: den som ger och tar igen han är tjuvens bästa vän. Får man bidrag blir man lite lydigare, lite mer följsam och kyrkan ska förhålla sig fri gentemot den världsliga makten.

  Gilla

  1. Vilken djupt obehaglig tanke! Jag ska vägra att hjälpa en utsatt medmänniska med den fatala förklaringen att jag annars skulle tycka att den hjälpbehövande borde stå i tacksamhetsskuld till mig – som den inte ens känner som bidragsgivare!

   Alltså: lämna den hjälpbehövande åt sitt öde. Jag mår bättre så. Om det är som du Alma-Lena tycks mena, så skulle väl i vart fall mottagaren själv avgöra om den ska ta emot eller inte och alldeles oberoende om våra spekulationer om att känna tacksamhetsskuld.

   Förstår jag dig rätt: Det är goda människor som behåller allt för egen konsumtion och det är dåliga människor som avstår egen bekvämlighet och överkonsumtion för att på vanligt kristligt sätt dela med sig?!

   ”Den som ger och tar igen är tjuvens bästa vän…” Ingen tar igen, mottagaren behåller allt. Givaren får en skattesubvention och har därmed ett ökat gåvoutrymme. Men på vilket sätt skulle givaren vara tjuvens bästa vän?

   Gilla

  1. Samhället är långt mer beroende av de ideella verksamheterna. Här biter sig samhället i svansen, i huvudsak av oförnuft och bristande inlevelseförmåga.

   Gilla

 4. ”Skit i statens pengar, lev i egendomsgemenskap istället!”
  Det kan man säga när man är ung och frisk. Vem skall betala dina sjukhuskostnader när du behöver det, för det kommer när du blir gammal, när du inte arbetat och betalat in skatt?
  Du kommer att behöva statens pengar, var så säker.

  Har du någon gång funderat över vad som skulle hända om alla resonerade som du?
  Mvh

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s