Bokrecension: Den oväntade resan av Simon Ådahl

Den oväntade resan hallelujaFå människor har påverkat mig så mycket som Simon Ådahl. Första gången jag träffade honom var den tionde april 2011, och mötet hade inte ens börjat förrän han profeterade in i mitt liv och sa saker han inte kunde veta. Under det två timmar långa mötet delade inte bara han utan också hans dotter Micaéla och vänner Örjan och Pia vittnesbörd på vittnesbörd om övernaturliga ingripanden, helanden och skarpa profetiska tilltal.

Sedan dess har jag varit på åtskilliga möten med Simon och Örjan. Jag har lagt upp flera av deras mirakulösa vittnesbörd på YouTube och skrivit om dem här på bloggen. Jag har även varit hemma hos var och en av dem i Gävle och intervjuat dem om deras liv i totalt sju timmar. Båda har ett socialt patos och ett hjärta för de fattiga och marginaliserade, och båda betonar oerhört starkt att de inte förtjänat eller presterat fram de mirakler de upplever – gåvorna kan alla använda och de är just gåvor som man tar emot genom att inse att man duger som man är för att vara Jesu lärjunge.

Balansgången i att frimodigt förkunna Herrens gärningar (Ps 145:4-6) utan att falla i högmod och statusjakt är något som jag sett att både Simon och Örjan har brottats med så länge jag känt dem. Detta har gjort exempelvis att Simon länge varit skeptisk till att skriva en bok om sina upplevelser eftersom han inte vill att fokus ska hamna på honom utan på Jesus. Men så hände det sig att en annan vän till mig – Elias – profeterade in i Simons liv om boken han skulle skriva, plus att Simons kompis Göran Jacobson ivrigt önskade vara spökskrivare åt Simons biografi. Och i dagarna släpptes så Den oväntade resanutgiven på fantastiska Sjöbergs förlag.

Simon är ju faktiskt inte bara profetisk evangelist utan musiker – han vann ju till och med melodifestivalen 1990 med bandet Edin-Ådahl – och boken ger mycket utrymme åt både uppväxten och musikkarriären. Simon berättar om hur han blev frälst och andedöpt när Jesusrörelsen kom till Surahammar, hur människor blev frälsta och helade och hur han började ta sin tro på allvar. Men väckelsen dog ut just på grund av högmod enligt Simon, och han fokuserade på musikkarriären – något som provocerade en del i hans gamla pingstförsamling eftersom Simon och brorsan Frank inte var rädda för rocksoundet.

Den stora brytpunkten kom i mitten av 90-talet när Simons liv kraschade, familjemässigt och karriärsmässigt, och han lämnade Gud. Och så skedde det där märkliga undret 2001 som jag redan skrivit om, när aposteln Matteus besökte Teneriffa. Guds tilltal till Simons religiösa analfabet till hustru Maria om att Simon skulle läsa aposteln Matteus bok, ledde till att Simon plockade upp Bibeln igen, utmanade sig själv att älska sina fiender och förlåta dem som gjort honom illa, vilket ledde till att både han och Maria kom tillbaka till Gud.

Sedan sa Simon till Gud att han vägrade leva ett tråkigt kyrkbänksnötarliv, han vägrar återgå till syndakatalog och fejkad religiositet, om Gud nu var på riktigt ville han ha Apostlagärningarnas kristendom. Och det var tydligen en bön som funkade. Andra halvan av Den oväntade resan beskriver mängder med mirakulösa händelser både när och fjärran. Det tar avstamp i Simons erfarenheter men betonar om och om igen hur Jesus handlar fritt genom vem som helst – det sista långa kapitlet heter förstås ”Detta kan alla troende få uppleva” och innehåller vittnesbörd från många olika människor som upplevt tilltal, helanden och andlig förnyelse.

Det är då det blir som starkast. Broder Yuns självbiografi Den himmelske mannen gav intryck på mig just för att när Yun berättade något riktigt mirakulöst så fanns i slutet av kapitlet vittnesbörd från hans hustru eller något ögonvittne som berättar om händelsen ur sitt perspektiv. När jag var hemma hos Simon och han berättade om händelsen på Teneriffa fanns Maria där och kunde berätta med egna ord om händelsen.

Simons bok är enormt uppmuntrande, utmanande och färgsprakande skriven. Den berättar både om det svåra och underbara, både om lidandet och miraklerna. Det övernaturliga och naturliga flyter ihop så att ena sidan kan berätta om låtinspelningar och den andra berätta om befrielse från demoner. Och det är ju precis så Jesus vill att vi ska leva. Simons resa må ha varit extremt oväntad för den bittre avfälling som han var på 90-talet, men utifrån Nya Testamentets beskrivning av ett kristet liv är det precis så här det ska se ut.

11 kommentarer

 1. Har aldrig riktigt förstått eller hittat den bibliska förankringen i det Simon säger… att säga saker om människor som ingen bör veta.. och en följdfråga som dyker upp i bakhuvudet med är ju att han själv verkar tjäna en del pengar på sina erfarenheter? Eller han kanske skänker bort allt?

  Finns det någon möjlighet för en spådomsande här? – anklagar inte utan jag ifrågasätter , vore tacksam om vi kunde bena ut detta från bibeln..mvh

  Gilla

  1. Yo ma brodda from anodda modda!

   Nog finns det mycket bibelförankring: Som när Saul träffade Samuel första gången och den senare nämner i förbifarten ”Du skall inte bekymra dig för åsninnorna som har varit borta för dig i tre dagar, för de har kommit till rätta.” (1 Sam 9:20). Eller när Paulus för första gången träffar en kristen som inte flyr från honom utan som istället säger hans namn och vet vad han varit med om (Apg 9:17). Man kan ju även peka på när Jesus visste vad Sackaios hette i Luk 19 eller hur många män den samarisk kvinnan vid Sykars brunn hade haft (Joh 4) – något som gjorde att hon utbrast ”Jag förstår att du är en profet!” Eller Simon som visste att Jesus var den Messias han skulle se innan han dog (Luk 2:25ff.), Petrus som får info om Kornelius i Apg 10 och Agabus som vet vad som kommer hända med Paulus i Jerusalem (Apg 21:11). Paulus talar om korinthierna att när de profeterar så uppenbaras icketroendes hemligheter så att de vänder om och blir frälsta (1 Kor 14:24-25).

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Tjena tack för snabbt svar. Jo jag tvivlar inte på det som Simon säger om andra är lögner, utan det stämmer nog med all säkerhet… Ok jag var inte helt ärlig innan erkänner jag, hade en bibelvers på lager som rent hypotetiskt skulle kunna stämma på Simon med

    Apg 16:16-19: En gång när vi var på väg till bönestället, mötte vi en slavflicka som hade en spådomsande och som skaffade sina herrar goda inkomster genom att spå. 17 Hon följde efter Paulus och oss andra och skrek: ”De här männen är den högste gudens tjänare, och de förkunnar för er en väg till frälsning.” 18 Så gjorde hon i flera dagar. Men Paulus blev upprörd och vände sig om och sade till anden: ”Jag befaller dig i Jesu Kristi namn att fara ut ur henne.” Och i samma ögonblick for den ut. 19 När hennes herrar såg att allt hopp om inkomster var ute för dem, grep de Paulus och Silas och släpade dem till torget inför stadens myndigheter.

    Här berättade ju slavflickan sanning, hon erkände den sanne Guden, men i syfte för att själv göra en hacka.. motivet var alltså pengar. Sen finns det ju andra köttsliga begär än pengar, makt, berömdhet med mera.

    Skillnaden på denne slavflicka och på bibelverserna ovan är att pengarna skiljer dem åt. Däremot, som du själv medger, så ser jag en större biblisk koppling till Simon och slavflickan, än med de andra profeterna i bibeln, som snarare vart illa omtyckta för sitt arbete 🙂

    Jag känner inte Simon personligen, men frågor väcks ju såklart.. speciellt när det är böcker som kostar mer än trycket i bilden, när ”Guds” verk blir kommers.

    Gilla

    1. Jo jag tvivlar inte på det som Simon säger om andra är sannning ! skulle det stå sorry!

     Gilla

 2. Micael,

  Du skriver:“En annan gång talar Herren til Simon om Joh 5:4 – en vers som är borttagen ur Bibeln. Pga detta skriver Simon sången Det friska vattnet, och när han och Frank spelar in den ringer plötsligt en kvinna och säger att Gud talat till henne om Bethesdadammen, och att Joh 5:4 har ett viktigt budskap för Sverige. Vad är oddsen för detta liksom?”

  Det stämmer att författarna till Folkbibeln tog bort versen. Dock tillhör versen grundtexten och finns således med i Reformationsbibeln.

  Versen Joh 5:4 lyder : “för en ängel steg ner i dammen vid
  en bestämd tid och rörde upp vattnet.
  Den som nu först steg ner i vattnet
  sedan det hade satts i rörelse blev
  frisk, vilken sjukdom han än hade”

  Dammen hade en unik funktion för det judiska folket.

  Förstår inte vad det viktiga budskap för Sverige som kvinnan förmedlade skulle handla om.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Betesda

  Gilla

 3. Micael,

  Ett litet komplement till föregående inlägg.

  Har nu lyssnat på sången ”Det friska vattnet” och förstår tyvärr inte mer efter det.

  Gilla

 4. ” Men så hände det sig att en annan vän till mig – Elias – profeterade in i Simons liv om boken han skulle skriva,”

  Boken ”Hon for till Afrika” av missionären Greta Uhlin kom till pga att hennes åhörare fann hennes vittnesbörd och gedigna historier från 30 års missionärsliv i Afrika vara av så stort värde att de helt enkelt bad henne skriva ned sina berättelser. Och det gjorde hon, med sig själv i tredjeperson. Hon skrev ”hon” i stället för ”jag.” För man vill ju inte stå i centrum i onödan där Guds verk ska återberättas. Det påminner om när Johannes skriver om sig själv i tredjeperson. Förmodligen av samma skäl.

  Tänk så mycket man kan göra genom att bara be varandra om det.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s