Ha den äran anabaptismen!

Grattis!!

Idag för exakt 490 år sedan anabaptismen föddes, en radikal kristen rörelse som inspirerat mig väldigt mycket. Jag är medlem i Nätverket Anabaptist och vår kontaktperson Jonas Melin har idag skrivit ett inlägg om anabaptismens ursprung som jag varmt rekommenderar.

”Ana-vadå?” kanske någon tänker nu. Tyvärr är anabaptismen inte så känd i Sverige. Därför har jag gjort ett kort youtubeklipp om vad anabaptismen är för något, där jag också presenterar boken A Living Alternative som jag är medförfattare till:

Jajamen, jag har skrivit en bok! Den finns på Adlibris om ni vill läsa den, det är jag och 19 andra anabaptister som förklarar varför anabaptismen äger – medan Luther och Calvin var för statskyrkosystem, våld och ekonomisk ojämlikhet drog anabaptisterna reformationen till sin spets och bildade lärjungatränande husförsamlingar, vägrade använda vapen och utjämnade klyftor mellan rika och fattiga. Som jag sjunger i Youtubeklippet, de tyckte att våld var dåligt och att ojämlikhet var dåligt medan religionsfrihet var bra 🙂

Vad handlar då mitt kapitel i A Living Alternative om? Det har jag beskrivit i detta klipp. Luther och Calvin förespråkade inte bara våld, de menade att Andens mirakulösa gåvor hade upphört med apostlarna, s.k. cessationism. Anabaptisterna ville dock inte vara obibliska så därför bad de för sjuka, profeterade och talade i tungor.

Mitt kapitel heter Charismatic Anabaptism: Combining Signs and Wonders with peace and Justice” och jag pekar på att den tidiga anabaptismen var väldigt lik den tidiga pingströrelsen, eftersom den senare också upplevde mirakler samtidigt som de tidiga pingstvännerna var pacifister och kritiserade kapitalismen.

Sådana här fina youtubeklipp pumpar jag ut varje vecka på min engelska youtubekanal Holy Spirit Activism. Jag har också en kanal på svenska som helt enkelt heter Micael Grenholm. Så håll utkik där för fler videor om frälsning, mirakler och aktivism! 

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s