Norges tiggeriförbud är förföljelse av kristna

Min kompis Mathias Risberg sjunger lovsång med en kvinna från Rumänien
Min kompis Mathias Risberg sjunger lovsång med en kvinna från Rumänien

Idag skriver jag på verdidebatt, en norsk debattsida kopplad till den kristna tidningen Vårt land, apropå den norska regeringens lagförslag om att göra det kriminellt att både tigga och ge mat, boende och pengar till någon som tigger.

Dumnezeu să te binecuvânteze!

Detta är vår ständiga hälsningsfras när jag pratar med de östeuropeiska romer som jag kommer i kontakt med i mitt arbete i Stefanushjälpen i Uppsala. ”Gud välsigne dig”. De allra flesta jag lärt känna är pingstvänner. Övriga är ortodoxa eller katoliker. I mitt hjälparbete ger jag inte bara mat, boende och pengar till mina fattiga syskon, jag ber med dem och vi sjunger lovsånger tillsammans.

Bibeln säger tydligt att kristna ska hjälpa syskon i nöd. Paulus skriver: ”Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet.” (Rom 12:13) Kristna ska inte ha tomma vardagsrum, sommarstugor och kyrkosalar medan hemlösa fryser utomhus. Johannes skriver: ”Om någon har jordiska ägodelar och ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?
” (1 Joh 3:17). Norge är världens rikaste land. Har ni Guds kärlek i er?

Jesus sa: ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig… Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
”  (Matt 25:35-36, 40). Hjälper ni Jesus när Han lider nöd på era gator? Eller går ni förbi och kräver att Han ska sparkas ut ur landet?

Här i Sverige är kyrkans hjälp till våra östeuropeiska syskon visserligen inte helt tillräckligt ännu, men jag tackar Gud för att väldigt många av de som hjälper ändå är kristna. Flera kyrkor runtom i landet öppnar dörrarna för hemlösa under vintern, kristna diakonala organisationer startar center med tolkning till rumänska och bulgariska, kristna lekmän öppnar sina privata hem, skänker mat och kläder och ger pengar.

När jag så hör om den norska regeringens lagförslag om att förbjuda tiggeri och att ge hjälp såsom mat, boende och pengar till människor som tigger, och straffa denna ”kriminalitet” med böter och till och med fängelse, så tänker jag på vilka konsekvenser en sådan lag skulle få i mitt land. Jag och hundratals andra kristna skulle säkerligen hamna i fängelse, och alla våra östeuropeiska syskon skulle bli jagade, marginaliserade och fattigare.

Det är då det slår mig att om denna lag går igenom innebär det den största förföljelse mot kristna i Skandinavien sedan religionsfriheten infördes. Inte för att vi blir inburade och bortjagade på grund av vår tro i sig, men på grund av en nödvändig konsekvens av vår tro – att hjälpa varandra när andra delar av Kristi kropp lider nöd. 

Den norska regeringens lagförslag var illa nog när det ”bara” innehöll tiggeriförbud. Forskning visar klart och tydligt att ett förbud mot tiggeri inte hjälper dem som tigger överhuvudtaget – det gör situationen värre för dem. Detta är något Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, fått upprepa gång på gång när svenska debattörer lyft frågan om förbud.

Och det säger sig självt egentligen att om man inte ersätter tiggeriet med något annat: bidrag, jobbmöjligheter, betald utbildning och så vidare, så kommer ett tiggeriförbud att göra situationen värre för dem som tigger, inte bättre. I synnerhet om man samtidigt förbjuder människor att erbjuda mat, kläder och boende. Regeringens lagförslag går inte ut på att hjälpa dem som tigger, det går ut på att få bort dem från landet.

Jag ber att lagförslaget inte går igenom eller att det kraftigt ändras, men om det skulle bli verklighet vill jag uppmana alla mina bröder och systrar i Norge att frimodigt fortsätta att hjälpa de fattiga och låta sig arresteras. Skriften säger: ”Räkna det som ren glädje, mina bröder, när ni råkar ut för olika slags prövningar.” (Jak 1:2) ”Saliga är de som blir förföljda
för rättfärdighetens skull, 
för dem tillhör himmelriket.
.. Gläd er och jubla, för er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er.
” (Matt 5:10, 12)

Om ni sätts i fängelse för att ni bjuder en av Jesu minsta bröder på mat och husrum, så är ni långt ifrån de första som blir orättvist behandlade och förföljda. Er lön blir stor i himlen. Gud välsigne er!

7 kommentarer

 1. Om nu godhet är kriminellt så förstår jag varför Jesus avrättades.
  Och så mycket gott som han hade gjort så kunde ju straffet bara bli det mest fruktansvärda av alla.
  Var det förresten i Norge det hände? Jag minns inte riktigt..

  Gilla

   1. Haha, jag har vid ett flertal tillfällen blivit kallad ”godhetsapostel” av främlingsfientliga. Fattar inte hur någon, kristna allra minst, kan använda det som ett negativt uttryck! 🙂

    Gilla

  1. Ja, det är jobbigt att inse ur icke-god jag själv är vilket lyser i göonen i mötet med människor som vill vara ”godhetsapostlar”.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s