Dags för kyrkan att göra sig av med lådan!

Bild från churchanarchist.com
Bild från churchanarchist.com

 

Den bibliska, apostoliska kyrkan hade inga kyrkobyggnader. De tidiga kristna träffades i sina privata hem, på offentliga platser och i icke-kristnas byggnader (Apg 2:46). Vad skulle hända om kristna idag sålde sina dyra kyrkobyggnader, gav pengarna till de fattiga och sedan träffades i hemmen, på torgen och i synagogorna och moskéerna?

2 kommentarer

 1. Boxar har väl en viss betydelse för stabilitet över tid och för att samla, hålla ihop saker. Hela konceptet med organiserad religion är ett slags box men det har också viss nytta med sig. Stabilitet över tid är inte oviktigt precis. Mycket få saker är bara goda eller bara onda.

  Men visst kan boxar leda till kvävning.

  Om kristenheten blir mer som du beskriver så kan det bli så att vissa delar blommar vackert på ett sätt du skulle gilla, andra delar skulle blomma på sätt du inte skulle gilla, det skulle blli mer anarkistiskt tror jag.

  Jag tänker på kväkarna vars möten jag gick på för mer än 20 år sedan. Kväkarna har väl en viss släktskap med dina favoriter anabaptisterna och de var delaktiga i mycket gott, bland annat slaveriets avskaffande.

  Och de träffades och träffas alltjämt huvudsakligen i hemmen. Men mitt intryck var att de förlorat sitt salt när de sparkat sönder alltför många boxar. Även ritualernas, teologins och skriftens boxar. Idealen var fortfarande vackra, men i praktiken så blev det mest ett ”anything goes”.

  Kanske har boxar ändå en viss betydelse även om den inte, verkligen inte, är detsamma som själva innehållet.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s