Antika mirakulösa Jesushippies

mirakler plus aktivism

Jag har många strängar på min lyra: pluggar freds- och konfliktstudier, är med och leder en husförsamling, leder en biståndsorganisation, leder en aktivistgrupp, en evangelisationsgrupp och skriver blogginlägg, debattartiklar, håller föredrag och så vidare. Men! Ett av mina coolaste projekt som sker i det tysta är boken jag skriver för ett amerikanskt förlag: Ancient Miraculous Jesus Hippies!

Bokens tes är att den sanna profetiska kyrkan genom tiderna förenat mirakler med aktivism för fred och rättvisa. Det finns mängder med kristna rörelser som gjort detta i kyrkohistorien, och många av dem har varit underdogs medan den institutionella kyrkan ägnat sig åt förföljelse, korståg, framgångsteologi och andra dumheter.

Exempel på karismatiska aktiviströrelser är den prekonstantinska fornkyrkan, ökenväckelsen, klosterrörelsen, franciskanerorden, valdensarna, anabaptisterna, gråkoltarna, de tidiga pingstvännerna, Jesusfolket, Vineyard och Iris Global.

I somras talade jag om flera av dessa rörelser i ett föredrag på festivalen Frizon, titulerat ”Karismatisk aktivism i Andens kraft”. Här kan ni lyssna på det:

Här är anteckningarna till föredraget.

6 kommentarer

   1. Jag tänkte på förr i världen. Och de var ganska så framåt även på 1800-talet.
    Rörelser kommer och går, inte ens via specifika samfund kan man boxa in Jesus.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s