Den apostoliska Jesuskyrkan i Jerusalem

Här predikar jag på minikonferensen Frälsning, Mirakler & Aktivism om min favoritförsamling, nämligen den allra första församlingen i Jerusalem som det står om i Apostlagärningarna. Den styrdes av folk som hade umgåtts med Jesus personligen och kännetecknades av många mirakler, daglig evangelisation och fullständig egendomsgemenskap så att ingen var rik och ingen var fattig. Så ser Jesuskyrkan ut!

Om ni undrar vad jag har för bibliska argument för att kristna ska leva i väckelse, evangelisera på offentliga platser och praktisera ekonomisk utjämning, är det alltså bara att kolla igenom klippet 🙂

jesuskyrkan youtube

3 kommentarer

 1. 3:18 ”de samlades för att be och läsa bibeln”

  Nej Micael de samlades inte för att läsa bibeln eftersom bibeln inte fans då. Läste man något var det profeterna, lagen och psalmerna och det gjorde man i templet. Eller har jag fel här?

  1:15 ”folk kom till tro varenda dag”

  Folk kommer till tro varenda dag nu också. Det var inget unikt med urkyrkan I det hänseendet.

  Jag förstår inte detta oerhörda fokus på den allra första församlingen. Jag tvivlar starkt på att den var perfekt eller ens ett ideal att härma. Den var ett embryo av kyrkan som sedan dess har utvecklats och mognat. Jesus lovade att han aldrig skulle överge sin kyrka utan att han alltid skulle vara med den. Men, och det här är det STORA men, kyrkan har alltid bestått av syndiga människor som gör fel hela tiden. Även apostlarna gjorde fel hela tiden. Med den kuskapen I åtanke, vad får dig att tro att det de gjorde var bättre än det människor i dag gör?

  Gud kallar människor till olika uppgifter. En del är kallade till evangelisation andra till rörmokeri. Apostlarna var kallade till en uppgift som jag inte är kallad till. Vad är du kallad till Micael?

  Gilla

  1. Hej Peter!

   Kul att du lyssnar på min predikan även om du inte helt håller med 🙂 Jag brukar översätta Apg 2:42:s ”hålla sig till apostlarnas undervisning” som att läsa Bibeln. Förvisso började man ganska snart högläsa apostlars brev i församlingarna, och judiska lärde som Paulus hade nog några rader av Tanak (hans ”rullar” som det talas om i 2 Tim). Min poäng är oavsett att kyrkans verksamhet inte bara handlar om bibelläsning utan mycket annat också.

   Det är väldigt unikt med att folk kommer till tro varje dag i en enda församling (Jerusalem). Det gick väldigt bra för urförsamlingen! Och eftersom deras ledare kände Jesus personligen ska vi definitivt lyssna på dem om vi vill vara kristna.

   Vi värderar apostlarnas skrifter – Nya Testamentet – oerhört högt, många kristna kallar dem Guds Ord. Ska vi då inte värdera apostlarnas liv? Bara Jesus är syndfri som du säger men de här personerna hade personligen tränats av Jesus.

   Eftersom det gick så bra för urkyrkan och eftersom de hade mycket större koll på vad Jesus menade än Augustinus eller Martin Luther eller Brian McLaren så ska vi definitivt ha dem som högsta auktoritet. Återigen, det är därför deras skrifter är kanoniska. Då blir det hyckleri tycker jag att strunta i deras livsstil. Deras församlingsstruktur och deras liv var helt fantastiska och ledde till Guds Rikes spridning. Jag förstår inte varför man skulle vilja göra det annorlunda?

   Gud välsigne dig!

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s