Tänk om det var du…

”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig” (Matt 25:40)

Tänk dig att hela din värld som du känner den rycks undan.

Tänk dig att du, bara just för att du är du, hotas till livet. Bara att du finns är en anledning till att döda dig. Bara för att du är du  Det finns ingen annan utväg än att försöka fly, fly bort. Så långt bort som möjligt från död,terror, krig eller svält.

Eller ser du kanske på när dina barn svälter, har ett hem som är byggt av brädlappar där regn, blåst kyla och kanske snö kommer åt er när ni försöker ta skydd. Det finns inget jobb, du kan inte finansiera dina barn skolgång, du har inte mat att sätta fram till dina barn, dina barn som du älskar mest av allt..

Skulle du då inte göra allt vad som stod i din makt för att försöka göra det drägligt för dina barn? Även om det innebar att åka till ett främmande land på vinst och förlust. Ett land som du hört talas om där man kanske kan tigga sig till lite pengar för en tid så att barnen kan få mat och kläder.. Ett land där du kan få trygghet, ett land där krig och terror inte finns.

Jag tror det. Jag tror att du hade gjort precis det som de tusentals som flyr hit till oss för att få hjälp. Du hade gjort precis just det. Du hade hoppats på människors välvilja och kärlek. Du hade hoppats precis som de.

I helgen läste jag en artikel i DN om en tysk familj som hade gjort precis det som vi alla borde göra. De hade en dag suttit och tittat sig runt i sin lägenhet och insett hur bra de hade det. De hade också sett tillströmningen av flyktingar som inte hade ett drägligt liv i sin stad. De tog beslutet att öppna upp sitt hem för en av dessa flyktingar. I stället för att han skulle bo i en flyktingförläggning fick han bo hemma hos dem och dela deras vardag. De hade ett rum över. Trots att de hade tre egna barn och jobbade full tid ansåg de att de hade tid och plats att hjälpa till.

Jaja, säger du, det var ju bara en!  Det finns ju så många!!

Ja Just det. Det finns så många! Men vi  är också många! Om alla öppnade upp sitt hem och tog emot åtminstone en flykting, tiggare eller annan behövde så skulle det räcka långt!

I vårt välfärdsland verkar det vara en omöjlighet att öppna upp sitt hem för behövande. Socialtjänsten skriker efter familjer som kan tänka sig öppna upp sitt hem till barn som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar. Det är ett tufft jobb. Vi är inte många som vill ta hand om andras ”besvärliga missanpassade ungar”.

En kyla mot medmänniskor kyler ned vårt land. Alla dessa barn och ungdomar, alla dessa tiggare, alla dessa flyktingar från världens krigshärjade länder.. Vi kan inte bara skylla på och gömma oss bakom att samhället ska ta ansvar.. Samhället är vi, du och jag! Vi tillsammans är samhället! Vi måste som personer också ta vårt ansvar, var och en av oss.

Det kunde varit du.. Har den tanken slagit dig någon gång?

Alla kan göra något för att alla dessa människor ska känna sig lika mycket värda. Alla är lika mycket värda. Du som är kristen borde om någon se det så. Och ställa sig den viktiga frågan som varje lärjunge bör göra:

Vad skulle Jesus göra?

Gud välsigne er!

Kategorier:

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s